Excelsior Rotterdam – VVV-Venlo

Excelsior Rotterdam 0 - 2 VVV-Venlo
30 sep 2017 - 20:45Stadion Woudestein, Rotterdam

Bietje kieke, bietje zoepe, bietje eate, bietje voetbal volge. Dat is het leven dat hoort bij een uitwedstrijd. Wij gingen op 30 september op verplaatsing naar Rotterdam. Ofja, echte Rotterdammers vinden Kralingen niet echt Rotterdam, maar boeien. Feit was dat we een uitwedstrijd moesten spelen tegen Excelsior en dat kon nog weleens een kraker worden. Niet qua schoonheid, maar misschien zeker wel qua spanning. Excelsior heeft een goede ploeg en VVV ook, dus dat beloofde wat te worden. Althans dat was zo de insteek vooraf.

Excelsior en VVV hadden elkaar de laatste jaren een beetje ontlopen, we speelden in andere divisies en zo troffen we elkaar bijna niet. De wedstrijden tegen Excelsior geven voor de meeste mensen wel een beetje het gevoel van de Gouden Gids Divisie en laten we eerlijk zijn, als je naar het stadion kijkt heb je toch eerder het gevoel dat je in de Eerste Divisie aan het ballen bent. Ons stadion is natuurlijk ook geen San Siro, maar de 4.500 plaatsen die Woudestein biedt, tja wat moet je daarvan zeggen?

Kralingen is echt best wel gaar, dus ik had een vrij raar gevoel bij aankomst bij de club. Gelukkig was Venlo wel lekker aanwezig in het uitvak en dat maakte veel goed. Af en toe had ik echt het gevoel alsof ik bij Helmond Sport zat met allemaal die lege vlakken. Maar er werd ook gewoon gevoetbald op de zaterdagavond, bizar maar waar. Ik dacht in de eerste minuut dat het nog weleens vrij pittige avond kon worden, aangezien Jordy de Wijs bijna de 1-0 binnenkopte uit een corner. Maar de man miste richting en gelukkig zag onze keeper Lars Unnerstall de bal langs gaan.

De eerste kans voor VVV kwam in de 9e minuut. Lennart Thy schoot vanaf pakweg 15 meter op de kist, maar keeper Ögmundur Kristinsson stond goed op te letten. Het lijkt erop dat onze niet-scorende hardwerkende Duitse spits de nieuwe cultheld van Venlo aan het worden is. Zijn naam werd 90 minuten lang gescandeerd door het uitvak. Genieten.

Na de 20e minuut kwamen de wekelijkse kansen voor Torino Hunte. In de 20e minuut kwam  hij een teenlengte tekort voor de 0-1 en in de 22e minuut schoot hij oog over, nadat Ralf Seuntjens niet fatsoenlijk tot koppen kwam.

VVV was sterk en zette veel druk op de ploeg uit Kralingen, die hadden daar zichtbaar moeite mee. Zelfs Kristinsson – de keeper die is opgeroepen voor het nationale elftal van Ijsland – had moeite met het spel van de Venlonaren en speelde een hele zwakke bal naar Ryan Koolwijk. Clint Leemans ontfutselde hem de bal en wat hij daarna deed, zal voor altijd in folklore geschreven staan. De meest sexy stift die ik in een lange tijd heb gezien. 0-1 voor VVV!

De tweede helft begon met een wissel aan Kralingse zijde en zij brachten Mike van Duinen. Iedereen in het stadion begon te doen alsof ze een stijve piemel kregen, maar met Van Duinen ga je het ook niet redden. Excelsior speelde me toch een partijtje slecht voetbal op deze kunstgraskraker. In de 51e minuut maakte Koolwijk me toch een hele smerige overtreding, echt vies. Goede speler, maar hier kon ik gewoon echt om kotsen.

Je had het gevoel dat VVV veel sterker was. Veel korter op elkaar speelde en veel feller was. De wil om te winnen was aanwezig en dat kon je van Excelsior echt totaal niet zeggen. Maar de voetbalwijsheid leert ons ook dat we gewoon die 0-2 moesten maken, anders loop je dadelijk tegen een gelijkspel aan. Daar kunnen wij uit ervaring over mee praten (Groningen en Vitesse uit). Maar in de 70e minuut kwam daar die verlossende 0-2. Een goed aangesneden vrije trap van Leemans werd verlengd door een speler van Excelsior en daar stond Seuntjens al te wachten. Dit was eindelijk zijn kans en hij kopt de bal achter Kristinsson. Keurig!

Eigenlijk was de wedstrijd gelopen op dit moment. VVV was veelvuldig aan de bal, maar deed het ook rustig aan. Van Duinen liep Damian van Bruggen in de 78e minuut van de bal, en schoot daarna listig. Unnerstall hield de bal met een mooie zweefduik uit het doel en dat was gelijk het laatste wapenfeit van de wedstrijd, om eerlijk te zijn. Na 93 minuten floot Bax af voor het einde van de partij en was de tweede uitzege van de competitie een feit!

Echt een prima overwinning met een uitblinkende Thy. Hij werkte echt heel hard en stelde zijn teamgenoten in staat om te knallen. Daarnaast blijft VVV ongeslagen in uitduels dit seizoen en werd er ook een recordje verbroken. VVV is de eerste promovendus die de eerste vier uitduels ongeslagen blijft, en dat is geen toeval. De boys zijn echt goed bezig. 12 punten uit 7 duels, dat is pas lekker vriend!

Bij de persconferentie hadden de trainers het volgende te zeggen over de wedstrijd. Mitchell van der Gaag: “Gedurende de week hebben we over VVV gesproken. Er was totaal geen sprake van onderschatting, we wisten heel goed wat voor tegenstander VVV was. We wisten precies wat ons te wachten stond. Ik heb eigenlijk vanaf minuut 1 nooit het gevoel gehad dat we goed in de wedstrijd zaten. Op alle fronten kwamen we tekort tegen dit VVV en dat is een harde constatering. VVV bleef de controle houden in deze wedstrijd en we hadden niet echt het gevoel dat we iets konden. Het is een verdiende nederlaag tegen een goede ploeg en we konden echt geen aanspraak maken op een positief resultaat vandaag.”

Maurice Steijn: “Voorafgaand aan de wedstrijd heeft Mitchell vol lof over onze ploeg gesproken en ik ook vol lof over Excelsior. Ik vind Excelsior vaardiger dan ons en er zat maar een klein verschil tussen onze ploegen. Ons doel was om Excelsior snel onder druk te zetten en niet te laten voetballen. Dat is de eerste helft goed gelukt, we hebben tot aan de keeper doorgedekt. Thy heeft echt heel goed gespeeld en veel arbeid verricht voor de ploeg. Excelsior kwam daardoor niet aan hun favoriete spel en door die druk maken wij die 0-1, die prachtig wordt afgemaakt door Leemans.

In de tweede helft was er minder druk van ons. Excelsior had meer de bal, maar werd niet gevaarlijk. De tweede helft was sowieso weinig enerverend. Ik zei tegen mijn assistenten, als we de 0-2 maken dan is de wedstrijd binnen. Daarna valt hij gelukkig. We hebben deze wedstrijd niets weggegeven. Dit is echt een prima teamprestatie en ik ben echt trots op mijn jongens na deze overwinning.”

Excelsior – VVV-Venlo 0-2 (0-1)

Scoreverloop: 32. Leemans (0-1), 70. Seuntjens (0-2)

Gele kaarten: Bruins, Fortes, Koolwijk (Excelsior), Post (VVV-Venlo)

Rode kaarten: –

Toeschouwers: 4.400

Opstelling Excelsior:

Kristinsson; Massop, De Wijs, Mattheij, Karami; Koolwijk, Vermeulen (46. Van Duinen), Faik; Bruins (64. Fortes), El Azzouzi (64. Hadouir) en Caenepeel.

Opstelling VVV-Venlo:

Unnerstall; Labylle, Promes (77. Van Bruggen), Röseler, Rutten; Leemans, Post, Seuntjens; Hunte, Thy en Nwakali (61. Van Crooij).

Maurice Steijn voor de wedstrijd: “We zullen redelijk aan elkaar gewaagd zijn”

steinpre

Danny Post na de wedstrijd: “We zullen niet de schoonheidsprijs krijgen, maar dat zal me een worst zijn”

postpost

Maurice Steijn na de wedstrijd: “We ontregelden Excelsior door vooruit te lopen”

steijnpost

Clint Leemans na de wedstrijd: “Twaalf punten, maar we zijn er nog lang niet”

Leemanspost

Ralf Seuntjens na de wedstrijd: “We moeten zo snel mogelijk punten pakken, want we gaan ook verliezen”