Feyenoord – VVV-Venlo

Feyenoord 1 - 1 VVV-Venlo
18 nov 2017 - 18:30Stadion de Kuip, Rotterdam

VVV-Venlo heeft zaterdagavond een nieuwe definitie gegeven aan het begrip ‘gestolen punt’, want de Venlonaren kregen welgeteld twee kansen op doel, waarvan eigenlijk een nog niet eens geteld mag worden. Eindresultaat tegen Feyenoord? Een 1-1 gelijkspel en dat voelt als een hele lekker overwinning en ook als een boost voor de jongens. Het was een beetje een apart avondje in de Kuip en het was eigenlijk gewoon niet om aan te zien, van beide ploegen.

Als ik heel eerlijk ben dacht ik dat het niets zou worden voor VVV. Kijk, Feyenoord is niet in goede doen de laatste tijd, verre van zelfs, maar wij blijven toch VVV en zij blijven toch Feyenoord. We hadden al bijna 30 jaar geen punt gepakt in de Kuip, dus ik zag het allemaal een beetje somber in. Als je keek naar de opstelling met 6 verdedigers was de intentie van Maurice Steijn duidelijk: schadebeperking (en heel misschien voor dat puntje gaan), dat voelde niet lekker. Tel daarbij op dat Moreno Rutten ook uitviel bij de warming-up, ik zag het somber in.

Zoals verwacht begon Feyenoord voortvarend aan de wedstrijd, met veel druk op de Venlose defensie. Steven Berghuis – de oud-VVV’er – had bij het Nederlands Elftal laten zien dat hij wel degelijk goed kan voetballen, maar tegen VVV leek het er weer niet van te komen. Zijn pogingen in de 3e en 4e minuut, gingen over en kwamen in de handen van Lars Unnerstall. Weliswaar geen gevaar, maar de intenties van Feyenoord waren duidelijk. Net voor het verstrijken van de tien minuten, braken Vito van Crooij en Lennart Thy uit. De twee spitsen gingen op avontuur uit, maar de pass van Thy was niet zorgvuldig genoeg, waardoor Van Crooij niet in de positie kwam om te vuren op het doel van Brad Jones.

Het leek alsof Feyenoord een beetje schrok van die uitbraak, want ze speelden heel behoudend en leken bang te zijn voor de counteraanval van de Venlonaren. In de 10e minuut kreeg de Rotterdamse aanvoerder Karim El Ahmadi een grote kans, maar zijn schot ging net over het doel van Unnerstall. In de 12e minuut ontspon zich een fantastisch tafereel. Iedereen (ook de VVV supporters) in het stadion maakte de lichtjes aan om Feyenoord-doelman Brad Jones een hart onder de riem te steken, het was 6 jaar geleden dat hij zijn zoontje verloor. De minuut werd afgesloten met You’ll Never Walk Alone. Het was echt kippenvel, zeer indrukwekkend.

Het eerste half uur kreeg Feyenoord-spits Nicolai Jørgensen twee grote kansen. In de 19e minuut ging zijn poging langs en zijn inzet in de 28e minuut werd uitstekend gepareerd door Unnerstall.

Berghuis had veel de bal aan de rechterkant, maar eigenlijk was het resultaat steeds hetzelfde: de bal eindigde in de handen van Unnerstall. Zo ook weer in de 34e minuut. Feyenoord leek niet te weten wat ze aan moesten met VVV en waren een stuk behoudender dat gedacht. Maurice Steijn zag dit ook en ging van een 5-3-2/4-2-2 formatie naar een 4-3-3 formatie, door Leroy Labylle eraf te halen en te gaan spelen met Torino Hunte. Alsof Steijn het gevoel dat er iets te halen viel. Ik was minder positief gestemd, want het blijft Feyenoord natuurlijk. Daarnaast hadden we ook redelijk goed gespeeld tegen Ajax en PSV, maar ook die wedstrijden gingen uiteindelijk verloren.

Net voor het verstrijken van de eerste helft kreeg Jeremiah St. Juste nog een dot van een kans, maar zijn schot ging rakelings langs. We gingen de rust in met een 0-0 tussenstand en dat was aan de ene kant een klein wonder. Feyenoord had namelijk 8 kansen gehad in de eerste helft om de score te openen. Aan de andere kant was het ook zo dat VVV ook gewoon goed stond te verdedigen tegen de landskampioen.

Zoals gezegd verdedigde VVV prima, maar het uitverdedigen was ronduit dramatisch. Onzuivere passes, domme keuzes en de ballen kwamen steeds in de voeten van iemand met een rood-wit shirtje. In de 54e minuut kregen we hier de rekening voor gepresenteerd. Jens Janse kopte de bal ongelukkig naar achter, waardoor Jørgensen nu vrij voor Unnerstall stond. De Deense spits faalde niet en zette VVV op een 1-0 achterstand. Minder vlinder.

VVV was niet echt onder de indruk van de 1-0, maar laten we wel wezen, het was ook echt een draak van een wedstrijd. Niet om aan te zien, maar goed.

In de 60e minuut werd Van Crooij weggestuurd, maar het duel werd gewonnen door Haps en dat was gelijk de enige keer dat VVV echt gevaarlijk werd vanuit het veldspel. In de 69e minuut dacht de hele wereld dat het 2-0 zou worden, wanneer Vilhena op 5 meter van het doel de trekker overhaalde. Gelukkig voor iedereen die VVV een warm hart toedraagt, bracht Unnerstall prachtig redding. Ook even later zat Feyenoord er dichtbij, maar Berghuis kon zijn oude ploeg niet pijn doen in de 72e en 73e minuut.

Feyenoord toonde echt bijna geen geloof meer en Jean-Paul Boëtius was de belichaming daarvan. Zijn pogingen waren geen gevaar voor de Venlonaren en zijn inzet in de 79e minuut leek het meest gevaarlijk, maar zijn schot ging over.

Het leek af te stevenen op een 1-0 overwinning voor de Rotterdammers, maar in de 86e minuut kwam daar verandering in. Hunte dwong een corner af en het was een corner die genomen werd door Clint Leemans. Deze was ingestudeerd en gaf de bal op enkele meters buiten de 16, waar Damian van Bruggen stond. Een fantastische dropkick in de loop geschoten met buitenkantje rechts, zorgde ervoor dat het 1-1 werd! WAUW! Onvoorstelbaar, VVV deed het toch weer in die laatste minuten van de wedstrijd!

Feyenoord was geslagen. Ze kregen nog twee kansjes met Haps en Diks, maar die waren niet echt gevaarlijk. Na 94 minuten vond scheidsrechter Higler het allemaal wel mooi geweest en was het 1-1 gelijkspel een feit! Het was niet om aan te zien en heel veel spelers van VVV, waren offensief dramatisch. Maar uiteindelijk hebben ze geknokt voor iedere meter en bal, en dat die bal er dan op zo’n manier invliegt, dat is geluk dat je moet hebben. Een zwaar onverdiend gelijkspel, maar als Feyenoord vergeet de wedstrijd op het slot te gooien, dan is er altijd die kans op een punt. Damian van Bruggen knalde de 1-1 binnen en dat is het belangrijkste mensen.

Volgende week zaterdag spelen we om 18.30 uur een zeer belangrijke wedstrijd tegen Willem II, thuis in Stadion de Koel.

Feyenoord – VVV-Venlo 1-1 (0-0)

Scoreverloop: 54. Jorgensen (1-0), 86. Van Bruggen (1-1)

Gele kaarten: Janssen, Unnerstall (VVV-Venlo)

Rode kaarten: –

Toeschouwers: 47.500

Scheidsrechter: Higler

Opstelling Feyenoord:

Jones; Nieuwkoop (78. Diks), Van Beek, St. Juste, Haps; El Ahmadi, Toornstra (89. Kramer), Vilhena; Berghuis, Jørgensen en Larsson (70. Boëtius)

Opstelling VVV-Venlo:

Unnerstall; Janse (72. Opoku), Röseler, Promes, Janssen, Labylle (38. Hunte); Leemans, Van Bruggen, Seuntjens; Thy (90. Dekker) en Van Crooij

Samenvatting

Interviews

Maurice Steijn voor de wedstrijd tegen Feyenoord: “We willen met onze opkomende backs toeslaan” (Klik op de afbeelding voor de video)

steijnpre

Maurice Steijn na de wedstrijd tegen Feyenoord: “Dit is een gestolen punt” (Klik op de afbeelding voor de video)

steijnpost

Ralf Seuntjens na de wedstrijd: “Dit is voor VVV zeker een overwinning” (Klik op de afbeelding voor de video)

seuntjenspost

Damian van Burggen na de wedstrijd: “Twijfelde nog of ik hem in een keer zou nemen” (Klik op de afbeelding voor de video)