Heracles Almelo – VVV-Venlo

Heracles Almelo 3 - 0 VVV-Venlo
28 okt 2017 - 18:30Polman Stadion, Almelo

Na de keurige overwinning in de beker tegen FC Utrecht begaven we ons naar het lekkere natte, regenachtige Almelo voor de wedstrijd tegen Heracles Almelo. Voor aanvang was het verschil tussen beide ploegen 3 punten in het voordeel van de Venlonaren en het was de Venlose equipe alles aan gelegen om deze voorsprong uit te breiden. Dit alles onder leiding van scheidsrechter Perez, die zijn Eredivisie debuut maakte.

Het werd een hele zware avond voor de Venlonaren, want het ging met 3-0 de boot in tegen Heracles Almelo en dat riep het over zichzelf af. De Venlose formatie begon goed aan de wedstrijd en leek heel gecontroleerd te staan tegen de gastheren uit Almelo. Heracles zette totaal geen druk en VVV kon voetballend de weg naar voren vinden. Echte kansen leverde dit echter niet op. De scheidsrechter wist ook niet zo goed wat hij soms moest, maar een ding was wel zeker. Pröpper had rood moeten krijgen voor zijn grove charge op Hunte. Echt ronduit schandalig. Maar na een klein kwartier begonnen de gasten toch wat gas te geven, met name Kuwas deed dat. VVV kon in deze fase met wat kunst en vliegwerk de aanvallen tegenhouden. De inzetten van Kuwas (schot), Monteiro (op de paal) en Propper (kopbal) werden tegengehouden. Maar in de 36e minuut was het dan toch raak voor de thuisploeg. Kuwas snelde heel simpel langs alles en iedereen, vooral Rutten zag er niet onschuldig uit. Kuwas keek waar Unnerstall stond en schoot hem in de korte hoek – die Unnerstall echt moest hebben – in de goal: 1-0 voor Heracles.

4 minuten later was het weer huilen voor de Venlonaren. Eigenlijk gebeurde er vrijwel het zelf, alleen dit keer was Peterson het eindstation en die schoot de bal door de benen van Unnerstall in het netje. Pijnlijk, maar de realiteit: kort voor rust stonden we met 2-0 achter tegen een bijna ontketend Heracles en dat was echt niet fijn. Dan ga je de rust met het idee dat je eigenlijk al klaar bent deze wedstrijd, want 2-0 achter in Almelo daar is moeilijk overheen te komen. Steijn probeerde het in de tweede helft met een wissel door Promes achter te laten in de kleedkamer, en Nwakali erin te brengen. Ik vond het ietwat vreemd, maar goed kan ook aan mij liggen.

Eigenlijk hoop je dan dat VVV volle bak gaat voetballen die tweede helft en vliegend uit de startblokken komt, net zoals we dat al eerder zagen dit seizoen. Maar in plaats daarvan leek het eigenlijk op die futloze wedstrijd tegen ADO een week eerder. Iedereen speelde eigenlijk ondermaats. Onzuivere passing, te moeilijke keuzes, veel twijfel en nonchalante houding. VVV kon echt geen potten breken en kwamen vooral op het middenveld toch wel tekort. Promes was niet fit, maar waarom laat je Van Bruggen niet starten? Post en Seuntjens waren voor de 90 minuten aan het einde van hun latijn. Veel had ook te maken met het feit dat Heracles precies de speelwijze van VVV scheen door te hebben na die eerste 10 minuten, eigenlijk datgene wat wij tegen FC Utrecht hadden. VVV probeerde het nog wel, maar kon buiten een vlammend schot van Thy – dat gered werd door Castro – en een scherpe vrije trap van Leemans, niks klaarkrijgen. Dat je dan ook nog de 3-0 te verwerken krijgt omdat Peterson weer wegloopt bij Rutten in de rebound, ja dat is gewoon kut.

Het is echt een hele terechte nederlaag tegen een ploeg die op alle fronten beter was dan VVV. VVV speelde zwak en inspiratieloos, maar Heracles speelde juist heel goed. Dan is de conclusie niet zo moeilijk: een nederlaag. Tuurlijk het was niet goed van VVV, maar ik moet zeggen dat Heracles wel echt goed aan het ballen was en dat ze gewoon enkele stappen verder zijn dan VVV.Het is nu geen tijd voor emotionele, onstabiele praat over zoiets vaags als ‘de toekomst’, maar we moeten wel lessen trekken uit de laatste wedstrijden. De laatste 3 wedstrijden in de competitie gingen verloren, en twee daarvan werden grotendeels verloren op mentaliteit. We moeten weer gaan knallen, want komende weken spelen we tegen NAC (thuis), Feyenoord (Uit) en Willem II (thuis). Dit zijn zeker lastige potjes en dan moeten we er weer staan. Deze wedstrijd snel vergeten en op naar NAC thuis!

Heracles Almelo – VVV-Venlo 3-0 (2-0)

Toeschouwers: 10.364

Scheidsrechter: Perez

Scoreverloop: 36. Kuwas (1-0), 40. Peterson (2-0), 70. Peterson (3-0)

Gele kaarten: Propper (Heracles Almelo), Post (VVV-Venlo)