Roda JC – VVV-Venlo

Roda JC 0 - 1 VVV-Venlo
16 dec 2017 - 20:45Koempel Stadion, Kerkratten

DIT IS HEERLIJK! VVV wint voor het eerst in Kerkrade en schrijft daarmee historie. Gisteren werd er namelijk met 0-1 gewonnen van de rivaal Roda JC en daarmee zijn we nu niet alleen de beste van Limburg, maar zijn er ook 3 hele belangrijke punten gehaald en precies op het juiste moment ook nog eens. Het was niet goed, maar dat boeit niet. Een overwinning is het enige dat telt.

Het werd absoluut geen makkelijke wedstrijd om verschillende redenen. Dit is natuurlijk de Eredivisie, daarin is niets makkelijk. We hadden nog nooit in Kerkrade gewonnen en VVV zat niet bepaald in de beste fase van deze competitie. Daar komt nog de druk van een derby op en je weet dat het moeilijk zal worden tegen Roda. Ik had het er zelf ook niet echt op. Ik had geen idee wat de uitslag zou worden, want het is en blijft een derby. Ik wist wel dat ik vurig hoopte dat we in ieder geval niet verloren.

Dat het een derby was kon je wel zien aan het spel van beide ploegen. Het was deze wedstrijd niet echt genieten, maar deze dingen gebeuren nu eenmaal. Roda begon sterker aan de wedstrijd en in de eerste twintig minuten, kwamen de Koempels een paar goed over de flanken. Iets wat we al eerder hebben gezien bij VVV, is dat er heel makkelijk over de backs heen gegaan wordt. In dit geval waren het Janssen en Rutten die door Rosheuvel en Engels voorbij gelopen. Zulke dingen beginnen soms een beetje frustrerend te worden, maar het scheelde dat Roda er verder ook niet veel van kon bakken.

Na die twintig minuten begonnen de Venlonaren zich te herpakken en meer grip om de wedstrijd te krijgen, maar de eerste helft was niet echt om aan te gluren. Maar de gastheren lieten zien, was ook niet veel. Die konden alleen met Rosheuvel gevaarlijk worden, maar die voorzetten van hem belandden steeds in de handen van onze keeper Unnerstall. Hierna volgden er kansen voor Hunte, Van Crooij en Promes, maar al die kansen konden niet geconverteerd worden tot een doelpunt. Ook kun je het niet echt grote kansen noemen, maar we kwamen in ieder geval wel in de buurt van de goal van Roda. De grootste kans was nog voor Leemans in de 36e minuut, die een vrije trap zeer strak schoot richting de lage rechterhoek, maar Jurjus bracht knap redding. Voor de rest hadden de ploegen weinig in te brengen tijdens de eerste helft in het natte, koude Kerkrade.

De tweede helft begon iets beter, maar dat was vooral zo voor de gastheren, die kwamen knallend uit de startblokken. Zij waren dwingender en kregen met Rosheuvel een enorme kans. Gufstafson kon zomaar door het midden doorlopen en omdat Promes moest kiezen, kreeg Rosheuvel daarna een enorme kans op de 1-0, maar hij schoot gelukkig in het zijnet. VVV leek een beetje van slag, want ook Vancamp kreeg een mogelijkheid om te vuren op het Venlose doel. Leemans en Hunte kregen twee kansjes, maar ook deze waren niet echt overtuigend.

In deze fase van de wedstrijd was Roda beter, en met beter bedoel ik niet dat ze nu ‘goed’ speelden. Tot Janssen een hele grote kans kreeg in de 72e minuut. De kansen van VVV kwamen voornamelijk uit corners of counters tot dat punt, en de kans van Janssen kwam ook voort uit een corner. Via via kwam de bal voor de voeten van Janssen, maar die raakte de bal niet goed. Ik denk dat er heel veel mensen enthousiast op hun eigen been hebben geslagen of met iets gesmeten hadden, want dit was de kans. Aangezien Roda sterker was op dit moment. Maar na die kans begonnen de Venlonaren zich op te richten.

In uitwedstrijden richten wij ons op in de laatste 20 minuten, kwartier. In thuiswedstrijden is het juist zo dat we in de periode een beetje terugvallen. Enfin, we werden wat sterker. In de tweede helft hadden we ons tot nu toe beperkt tot verdedigen en ballen wegrossen (Waarom vrienden?), maar nu gingen we weer gewoon voetballen. Daardoor werden we een stuk sterker en dwongen we paar keer een corner af. Die corners waren redelijk ingestudeerd, dat zag je aan de posities van de spelers en zij probeerden dan ook via deze corners tot scoren te komen. Dat lukte in de 76e minuut. De corner werd kort genomen en Van Crooij gooide de bal in de 16. De bal werd nog half weggewerkt, maar net buiten de 16 stond daar Leemans. Die speelde een belachelijk slechte wedstrijd, maar hij schoot de bal van een kleine 20 meter in het doel. De bal was niet goed geraakt, hobbelde door twee benen en toen in de lange hoek. Maar dat boeit niet, we stonden voor! 0-1 in Kerkrade!

Hierna had ik eigenlijk een dubbel gevoel. Ik had het gevoel dat het wel eens heel spannend zou kunnen worden, maar ik had ook het gevoel dat we dit niet gingen weggeven. Inmiddels was Tissoudali ingebracht voor Hunte, en hoewel hij een heel andere speler is dan Hunte, kwam hij ook wel redelijk door over de linkerkant. Helaas waren zijn schoten ook niet voldoende om Jurjus te passeren. Het moment dat ik zeker wist dat VVV de zege binnen had, was de rode kaart voor Auassar, die Van Bruggen een schotkans ontnam. Higler was onverbiddelijk en trok de rode kaart voor de Koempel. De vrije trap van Leemans die daarop volgde was goed, maar Jurjus bracht weer uitstekend redding op de knal van onze nummer 8.

Na 94 lange minuten floot Higler eindelijk af en was de zege binnen! Na 22 keer niet gewonnen te hebben in Kerkrade, hadden we nu eindelijk gewonnen! Niet alleen een historische overwinning, maar ook zo belangrijk op de ranglijst. Het verschil tussen ons en Roda is 8 punten nu. Willem II, NAC en FC Twente verspeelden punten, terwijl op het moment van dit schrijven Sparta met 0-4 achterstaat tegen Feyenoord. Het ziet er naar uit dat een keurig weekend voor ons is! We slaan een gaatje met de onderste plaatsen, en dat is super chill!

We hebben nog twee wedstrijden in 2017, eerst de bekerwedstrijd tegen PSV en dan afsluitend de thuiswedstrijd tegen Heracles. Het wordt nog lastig, maar deze overwinning geeft ons even wat meer lucht!

Roda JC – VVV-Venlo 0-1 (0-0)
Scoreverloop: 76. Leemans (0-1)
Toeschouwers: 13.198
Gele kaarten: Hunte (VVV-Venlo)
Rode kaarten: Ausassar (Roda JC)

Roda JC
Jurjus; Ananou, Weker, Auassar, Vansteenkiste (78. Ndenge), Rosheuvel, Gufstafson, El Makrini, Engels (73. Van Velzen, Schahin, Vancamp (58. Gnjatic)

VVV-Venlo:
Unnerstall; Janssen, Promes, Röseler, Rutten; Leemans, Van Bruggen, Seuntjens; Hunte (60. Tissoudali), Thy (90. Dekker), Van Crooij (83. Opoku)

Samenvatting
Hieronder kun je de samenvatting vinden van de wedstrijd die afgelopen zaterdag is gespeeld tussen Roda JC en VVV-Venlo. De samenvatting komt van het YouTube-kanaal van VVV-Venlo.

Interviews
Maurice Steijn voor de wedstrijd tegen Roda JC: “Teken er voor om onder Roda te eindigen en erin te blijven” (klik op de afbeelding voor de video)

steijnpre1
Maurice Steijn na de wedstrijd tegen Roda JC: “We hebben uitstekende zaken gedaan” (klik op de afbeelding voor de video)

2050433_Editorial

Matchwinner Clint Leemans na de wedstrijd tegen Roda JC: “Vandaag zijn wij de beste van Limburg” (klik op de afbeelding voor de video)

clintAanvoerder Jerold Promes direct na de wedstrijd tegen Roda JC: “Het is een derby, als je die maar wint” (klik op de afbeelding voor de video)