Terugblik eerste seizoenshelft VVV-Venlo

Het jaar 2016 is bijna ten einde en dat betekent dat we zoals elk seizoen even terugblikken op de prestaties van onze trots in de eerste seizoenshelft. Het was een succesvol seizoen tot nu toe, we werden winterkampioen en alles ziet er goed uit. Maar de mannen moeten nu niet gaan verslappen want het gat met de nummers 2&3 is klein. Per maand zullen we even kort terugblikken op de wedstrijden die gespeeld zijn door VVV-Venlo.

AUGUSTUS
Na een goede voorbereiding waar VVV geen enkele wedstrijd verloor was het op 5 augustus dan eindelijk zo ver, de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen. De eerste tegenstander van de Venlonaren was direct niet de minste, degradant Cambuur kwam namelijk op bezoek in Stadion de Koel. Als degradant ben je vrijwel altijd favoriet voor de titel, dit zou dus een zware wedstrijd en gelijk een meetmoment worden voor de Venlonaren. Niets bleek minder waar, Cambuur speelde heel defensief en VVV liet gelijk de intenties zien voor het komende seizoen, dat was de tegenstander snel onder druk zetten. Het was echter Cambuur dat uit een corner halverwege de eerste helft op een 0-1 voorsprong kwam, maar Vito van Crooij maakte enkele minuten later alweer de gelijkmaker waardoor de ruststand op 1-1 kwam te staan. Cambuur wilde wel maar kon niets uitrichten en werd in de tweede helft niet meer gevaarlijk. VVV daarentegen was zeer dominant, maar wist het veldoverwicht niet om te zetten in doelpunten. De verlossing kwam tien minuten voor tijd! De Seun of God scoorde vlak voor tijd de bevrijdende winnende treffer, waardoor de eerste 3 punten een feit waren.

Na Cambuur stond alweer de tweede zware wedstrijd op het programma. In Maastricht stond de partij tegen de Sjengen op het programma. Ditmaal was MVV de betere ploeg. Het venijn van de wedstrijd zat hem in de staart. Aanvoerder Danny Post schoot tien minuten voor tijd met links de bal prachtig in de kruising en wist de Venlonaren daarmee op 0-1 voorsprong te brengen. In de laatste minuut wist de aanvoerder van MVV toch nog de 1-1 te maken en omdat het al in het slot van de wedstrijd was, leek het de partij af te stevenen op een gelijkspel. Niets bleek minder waar te zijn, omdat nota bene rechtsback Moreno Rutten toch de winnende treffer te maken. Een doelpunt in de laatste minuut in een derby en de drie punten: heerlijk!

Het volgende slachtoffer van de Venlonaren werd FC Oss. Een ploeg waar VVV de afgelopen jaren wel enige moeilijkheden mee had, maar deze werd zonder al te veel moeite verslagen met 2-0. Seuntjens bracht de Venlonaren op 1-0 door een rebound binnen te tikken en Hunte verdubbelde de score met een mooi lobje over de doelman. Een paar dagen voor deze wedstrijd werd Joey Sleegers nog gehuurd van NEC Nijmegen en maakte de Venlose selectie zo compleet.

Na de wedstrijd tegen FC Oss volgde de topper tegen Jong PSV, beiden hadden een score van 9 uit 3. In deze wedstrijd was VVV heer en meester en werden er volop kansen gecreëerd. Na een half uur opende nota bene Clint Leemans, oud speler van Jong PSV, de score met een schot van afstand. Vlak voor rust was het de toenmalig topscorer van de Jupiler League, Sam Lammers die uit het niets met een kopbal binnenkant paal de stand gelijk trok. In de tweede helft probeerde de ploeg van Steijn weer de voorsprong pakken en een penalty was hier de uitgelezen mogelijkheid voor. Echter was het Seuntjens die de bal over schoot. Tot overmaat van ramp pakte Leemans enkele minuten later een domme rode kaart. Om het nog wat erger te maken voor Venlonaren, schoot Opoku snoeit hard op de paal en was het verdediger Jordy de Wijs van Jong PSV die de bal wonderschoon onderkant lat het doel in joeg tien minuten voor tijd. Dit was de eerste nederlaag van de Venlose equipe.

In augustus troffen de Venlonaren nog een degradant, ditmaal was het de Graafschap, de club uit Doetinchem. De Venlonaren speelden deze wedstrijd in een defensieve formatie en gaven buiten wat afstandsschoten niets weg en doelman de Fockert onderscheidde zich meerdere malen met goede reddingen. Uit een vrije trap was het verdediger Nils Röseler die met een schitterende omhaal de score opende na bijna een uur spelen. Wederom tien minuten voor tijd werd er weer gescoord, ditmaal was het invaller Joey Sleegers die de eerste treffer voor zijn nieuwe ploeg maakte.

De Venlonaren sloten de zware maand augustus af met 12 punten uit 5 wedstrijden. De Venlonaren hadden al twee degradanten gehad en de toenmalige koploper.

SEPTEMBER
Ook in september stonden er vijf wedstrijden op het programma. Er werd gestart met een zware thuiswedstrijd tegen het traditioneel goed startende Volendam. Het was een lastige wedstrijd tegen de ploeg uit het palingdorp aangezien ze vooral verdedigde. Na een half uur was het echter good old Jack Tuyp die de score opende met een rake kopbal voor de Volendammers. De Venlonaren waren de betere ploeg, maar wisten net als in de vorige wedstrijden niet veelvuldig het net te vinden, maar in plaats daarvan veelvuldig het houtwerk te raken. Het hoogtepunt/dieptepunt van het niet scoren, maar wel het houtwerk raken was in de laatste seconde van deze wedstrijd. Het was Röseler die de bal van een meter afstand van het doel via de keeper op de lat kopte, uit de rebound was het Seuntjes die de bal vanaf vijf meter ook tegen lat schoot.

Na Volendam was er een uitwedstrijd bij Helmond Sport. Het spel was slecht en het liep niet. De ploeg uit Helmond kwam dan ook verdiend op voorsprong met een strafschop tien minuten voor tijd. De stand werd gelijkgetrokken doordat Van Crooij ook een penalty benutte. Hierna ging Steijn achterin, één op één spelen. Dit pakte verkeerd uit en nog geen twee minuten later was het de ploeg uit Helmond die op voorsprong kwam. Dit betekende alweer de tweede nederlaag op rij voor de Venlonaren.

De eerste wedstrijd van de beker werd ook in september afgewerkt tegen een andere titelkandidaat namelijk NAC Breda. In deze wedstrijd werd de ploeg uit Breda volledig weggespeeld door de Venlonaren en in de eerste helft was het Hunte die de wedstrijd besliste met twee doelpunten. De wedstrijd werd zonder al te veel moeite en spanning uitgespeeld door de Venlonaren.

Een paar dagen later werd er ook eenvoudig gewonnen van de beloften van FC Utrecht met 2-0.  Het volgende slachtoffer was nummer laatst Achilles’29 en dit werd een simpele 0-3 overwinning voor de ploeg van Steijn, dat daardoor niet alleen de drie punten pakte, maar ook het ticket voor de play-offs veiligs wist te stellen.

September werd afgesloten met maar 6 punten uit 4 duels en een knappe overwinning in de beker op NAC.

OKTOBER
In oktober werd er begonnen met twee wedstrijden tegen Limburgse ploegen. EVV was de eerste tegenstander in een oefenpotje dat simpel werd gewonnen door VVV met 0-3. De volgende wedstrijd was tegen het toen nog redelijk goed presterende Fortuna met de toenmalig coach Ben van Dael. Het was een draak van een wedstrijd vanuit VVV kant en de ploeg uit Sittard was de betere ploeg. In het begin van de tweede helft veroorzaakte oud Fortuna speler Roel Jansen een penalty voor Fortuna en een rode kaart voor hemzelf. Deze werd benut door een oud VVV-er, Abdelaziz Khalouta. De Venlonaren speelden dus bijna de hele tweede helft met een man minder en na een uur spelen zag het er nog erger uit, Roald van Hout had namelijk de score verdubbeld. De Venlose formatie kon hier niets meer tegenin brengen en verloor dan ook kansloos met 2-0.

Een week later lukte het de Venlonaren om de rug te rechten tegen middenmoter FC Den Bosch. De wedstrijd werd met 3-1 gewonnen in de Koel.

Na een korte onderbreking door de interlands had VVV twee zware wedstrijden in vier dagen. Er was geloot voor de beker tegen eredivisionist PEC Zwolle en vier dagen later was er de lastige uitwedstrijd tegen Jong Ajax. Tegen PEC ging het moeizaam en werd er ook terecht verloren met 2-1 van een betere tegenstander. Tegen Jong Ajax was het een ander verhaal. De Amsterdammers hadden thuis nog niets verloren en draaiden mee met de bovenste plaatsen. In het doel van de Venlonaren was een keeperswissel doorgevoerd. Dat betekende dat Delano van Crooij de eerste keeper werd. In de beginfase was er een ploeg beter en dat was VVV. Na een paar minuten kopte Opoku op de lat. Enkele minuten later was het Leemans die met een zwabberbal de keeper verraste en zo de Venlonaren op voorsprong zette. Na een kwartier deed Opoku een poging om zijn wereldgoal tegen NAC van vorig jaar te herhalen, zijn poging was niet zo fraai als toen maar wel net zo effectief. Na een kwartier was de wedstrijd eigenlijk al beslist. De wedstrijd werd al helemaal beslist toen Sleegers na een geweldige aanval raak schoot een paar minuten voor rust. Opoku was het die voor de eindstand van 0-4 tekende in de tweede helft.

Oktober was een maand met wisselend succes. Een zwak optreden tegen Fortuna zorgde voor weer een nederlaag en in de beker waren de Venlonaren klaar, maar de maand werd wel goed afgesloten met een knappe overwinning uit bij Jong Ajax. Er werden deze maand 6 punten gehaald uit 3 wedstrijden.

NOVEMBER
In november werd er begonnen met een wedstrijd tegen FC Dordrecht. De ploeg uit Dordrecht groef zich helemaal in en kwam alleen voor een resultaat. VVV was dan ook de betere ploeg maar verzuimde het om veelvuldig het net te vinden waardoor ze het zichzelf moeilijk maakte. Het was Vito van Crooij die na 20 minuten de 1-0 maakte. Voor rust werd de stand uit het niets gelijk getrokken door Dordrecht en kreeg VVV de deksel op zijn neus. In de tweede helft was er een penalty nodig voor VVV om op voorsprong te komen. Het duurde tot tien minuten voor tijd voordat de bevrijdende treffer viel en VVV weer won en toch een beetje vertrouwen tankte.

De ploeg moest de komende twee wedstrijden namelijk naar Breda en Almere. In Breda had VVV het een stuk lastiger tegen NAC dan in de beker en werd er dan ook moeizaam 0-0 gespeeld en er zat simpelweg niet meer in voor VVV.

In de wedstrijd tegen Almere City ging het een stuk makkelijker. Zonder al te veel moeite werd er goed en zakelijk gewonnen van Almere met een verdiende 0-2 zege.

Een aantal dagen was RKC aan de beurt om aan de zegekar gebonden te worden. Deze wedstrijd was bijna identiek aan die van tegen Dordrecht, het lukte om snel te scoren maar niet om de score uit te breiden. Toen dit uiteindelijk wel gebeurd was ging het ook snel. Er werden namelijk drie doelpunten gemaakt in 12 minuten en de wedstrijd eindigde in een 4-0 overwinning.

November werd dus afgesloten zonder een nederlaag en met 10 punten uit 4 duel.

DECEMBER
In december werd er begonnen met een wedstrijd tegen Telstar. Ook deze wedstrijd was weer identiek aan die van Dordrecht. Er werd goed gespeeld maar na het doelpunt werd de score niet uitgebouwd tegen de tien man van Telstar. Tien minuten voor tijd was het nota bene de centrale verdediger van Telstar die van eigen helft op kon stomen en zo een doelpunt kon maken voor Telstar. Dit resulteerde in een eindstand van 1-1 en er werden dus belangrijke punten verloren.

Na het teleurstellende resultaat volgde er een wedstrijd tegen “the good old” Niels Fleuren. Niels was tegenwoordig in dienst van Emmen en mocht het voor het eerst in zijn leven tegen VVV opnemen. Het lukte Niels gelukkig niet om te scoren en de wedstrijd werd gewonnen met 1-2.

De laatste wedstrijd voor de winterstop werd gespeeld tegen FC Eindhoven in de koel. FC Eindhoven dat de laatste seizoenen bekend stond om haar goed verzorgde voetbal, liet een totaal ander gezicht zien. De ploeg speelde erg verdedigend, spelers waren alleen maar op elkaar aan het zeiken, tijdrekken vanaf het begin en daarnaast speelde ze ook nog gewoon vies. Dit resulteerde in een moeizame wedstrijd waarbij er vooral veel geknokt werd. VVV was de betere partij maar drukte het niet uit in de score door goede kansen te missen en een slechte laatste pass. Eindhoven zorgde voor nog wat extra geweld doordat de Braziliaan Alemao een vuist in het gezicht van Vito van Crooij plantte en om vijf minuten later een elleboogstoot uit te delen aan Tristan Dekker. Voor de vuistslag kreeg niet Alemao maar een andere speler rood en voor de elleboogstoot kreeg hij in de wedstrijd niets, gelukkig kreeg hij hiervoor wel nog 3 wedstrijden schorsing van de KNVB. Pas in de tweede helft lukte het VVV om te scoren. Hierna werd Eindhoven nog even gevaarlijk maar ze kwamen niet tot een doelpunt.

VVV eindigde de maand december met 7 punten uit 3 duels.

De eerste seizoenshelft was het voetbal niet altijd sprankelend en had VVV nog wat moeite met scoren. Topscorer Ralf Seuntjes weet het net niet meer zo vaak te vinden als vorig seizoen. Het verschil is wel dat we constanter zijn en al 9 wedstrijden ongeslagen zijn en er is dus een stijgende lijn te pakken hebben na de wisselvallige seizoenstart. Daarnaast is het opvallend dat er vaak nog in de laatste tien minuten een doelpunt valt. We hebben na 19 wedstrijden 41 punten en 4 punten achterstand op de belangrijkste concurrent MVV. Na een seizoenshelft hebben we wel al 16 verliespunten en dit waren er over het hele vorige seizoen 33 voor VVV en 29 voor Sparta. Aangezien de concurrentie zo zwak is, is het toch de Venlose equipe die de beste papieren heeft voor het kampioenschap. Hopelijk resulteert dit ook in een steeds voller wordende de Koel!