Tijd voor de Beker!

Aanstaande woensdag staat het jaarlijkse bekertoernooi op het programma. VVV-Venlo speelt dit seizoen in de tweede ronde van de KNVB Beker tegen AZ Alkmaar. Een pittige tegenstander aangezien de Alkmaarders bijna elk seizoen meedingen om Europees voetbal en daarnaast recent (2013) de bekerfinale wist te winnen ten kosten van PSV. VVV heeft daardoor gelijk een tegenstander van kaliber geloot en kan dus vol aan de bak.

De Venlonaren zijn geen Cupfighters en hierdoor wordt door de achterban van VVV-Venlo altijd met een scheef oog gekeken naar de Bekerwedstrijden, de focus moet volgens (ons) vooral in de competitie liggen. Misschien hebben de resultaten in de bekerwedstrijden hier ook mee te maken. In 10 seizoenen tijd wisten de Venlonaren maar 2 keer de 1/8ste finales te bereiken. De laatste keer dat VVV de kwartfinale wist te bereiken is precies 20 jaar geleden. De KNVB bekertoernooi is voor veel clubs een magisch toernooi, voor VVV-Venlo een leuk extraatje.

Toch vinden wij dit een uitstekend moment om even stil te staan bij de resultaten van onze Venlose club in het nationale bekertoernooi.

Resultaten in de KNVB Beker de afgelopen 10 seizoenen
2004/2005: 3e ronde (verloren van Jong Feyenoord)
2005/2006: 1/8 finale (verloren van SC Heerenveen)
2006/2007: 2e ronde (verloren van de Graafschap)
2007/2008: 2e ronde (verloren van Excelsior)
2008/2009: 2e ronde (verloren van FC Volendam)
2009/2010: 3e ronde (verloren van Sparta Rotterdam)
2010/2011: 2e ronde (verloren van NAC Breda)
2011/2012: 2e ronde (verloren van SC Heerenveen)
2012/2013: 2e ronde (verloren van Go Ahead Eagles)
2013/2014: 3e ronde (verloren van SC Heerenveen)
2014/2015: 1/8 finale (verloren van PEC Zwolle)

Cupfighters
De resultaten de laatste jaren voor VVV in de beker zijn niet als succesvol te bestempelen. Maar toch mogen wij vol trots zeggen dat VVV-Venlo ooit de beker heeft gewonnen. Deze prijs staat prominent in de prijzenkast van VVV-Venlo en wordt op alle mogelijke evenementen opgepoetst en uit de kast getoverd. Het seizoen 1958/1959 mag bestempeld worden als een memorabel jaar. De Venlonaren stoomde na overwinningen op Tiglieja, Wittenhorst, Oss’20, Enschedese Boys en SC Drenthe eenvoudig door naar de halve finale van de beker. In deze halve finale troffen we provinciegenoot Rapid JC, deze bijzondere Limburgse derby op vreemde bodem werd door de Venlose formatie met 1-0 gewonnen.

Het was woensdag 17 juni 1959, het Haagse Zuiderpark barstte zowat uit zijn voegen, want er waren ruim 25.000 mensen naar het Haagse stadion gekomen om getuige te kunnen zijn van de KNVB Beker Finale van 1959. ADO begon furieus aan de finale, de eerste tien minuten creëerden de Hagenezen kans op kans, maar iedere Haagse aanval liep stuk op de stugge defensie van de geelzwarten. Maar een tegendoelpunt bleef niet uit.  De Venlonaren lieten zich door die vroege tegentreffer echter niet van de wijs brengen. Integendeel zelfs, de Venlose machine ging steeds soepeler lopen. Dit resulteerde in een 1-4 overwinning op ADO en uiteraard de enige keer dat VVV de Beker mee naar Venlo mocht nemen. Geschiedenis werd geschreven, en “The Good Old” was geboren.

VVV was de winnaar van de KNVB-beker in 1959

Lees hier het hele verhaal over de bekerfinale van het seizoen 1958/1959.

De Venlonaren behaalden hierna nooit meer de finale van de Beker. In het seizoen 1987/1988 was VVV wel dichtbij maar werden de Venlonaren uitgeschakeld in de halve finale door provinciegenoot Roda JC.

Misschien geen echt hoogtepunt in het Nationaal bekertoernooi, maar toch willen we nog een memorabel moment uitlichten. In seizoen 2005/2006 werd er na lange tijd een klein succesje behaald in de KNVB Beker. De achtste finale bereikt ten kosten van Cupfighters, FC Utrecht. Bekijk de geweldige beelden en het mooie doelpunt van Luwamo Garcia.

Vorig seizoen
Na jaren slecht gepresteerd te hebben in de Beker was het vorig seizoen een redelijk topjaar voor de Venlonaren. VVV-Venlo begon tegen FC Eindhoven, na een zware wedstrijd werd de wedstrijd beslist door penalty’s. Vito van Crooij schoot de winnende binnen. In de derde ronde van de KNVB Beker troffen we provinciegenoot MVV uit Maastricht. De Maastrichtenaren werden vrij eenvoudig uitgeschakeld met 2-0.

Voor het eerst in 10 jaar werd weer eens de 1/8 finale bereikt. Maar dit was direct het eindpunt voor de Venlonaren. Na een goede wedstrijd tegen bekerhouder PEC Zwolle kon VVV helaas geen doelpunt maken. PEC deed dit wel waardoor VVV werd uitgeschakeld. De Zwollenaren bekerde lekker verder en bereikten nog de finale die ten koste van FC Groningen werd verloren.

AZ
Zoals beschreven is AZ een moeilijke tegenstander. De Alkmaarders zijn ook niet echt Cupfighters, maar wisten al 5 keer in de historie de bekerfinale te halen, vier keer werd de Eikelvormige beker gewonnen.

Twee keer eerder in de historie van onze club troffen we de Alkmaarders in een bekerwedstrijd, dit was geen daverend succes. Beide wedstrijden werden gespeeld in Alkmaar. De Venlonaren konden tweemaal niet imponeren en verloren beide wedstrijden in 1974 en 1994 met 2-0.

Ook de algemene statistieken van VVV-Venlo in Alkmaar zijn niet al te best. Als we de cijfertjes moeten geloven hebben we geen schijn van kans om de derde ronde van de beker te behalen. VVV-Venlo speelde in totaal 22 keer tegen AZ in Alkmaar. Er werden slechts 2 wedstrijden gewonnen, 4 keer gelijk gespeeld en wel 16 wedstrijden verloren. Met een doelsaldo van -48 waren we redelijk kansloos in Alkmaar. Positieve is dat VVV-Venlo de laatste wedstrijd in Alkmaar winnend wist af te sluiten met 1-2 door doelpunten van Barry Maguire en Aleksandar Radosavljevic.

Gelukkig is voetbal een onvoorspelbare sport en is elke wedstrijd altijd iets mogelijk. We gaan dan ook vol voor de winst en proberen zo ver mogelijk te komen in het KNVB bekertoernooi. Stiekem hopen we ooit in ons leven een bekerfinale te spelen en mee te maken!

10614138_820276964661921_1754563789068689243_n

Geschreven door Lincoln & Allemoal d’n berg op.
Foto & statistieken via Historie VVV-Venlo

4 Responses

1. kiekoputspelke

Mijn complimenten voor bovenstaand artikel; samen met de statistieken en beeldmateriaal erg leuk om te lezen.
    Erover nadenkend kon er wel eens een kern van waarheid zitten in het feit dat VVV nooit ver komt in de beker omdat we inderdaad allemaal roepen dat de beker alleen maar hinderlijk is….draai het eens om….morgen tegen AZ goed partij bieden en daardor weer wat meer groeien als team en vertrouwen tanken !!

Vraagje: weet iemand of deze wedstrijd live wordt uitgezonden ??

2. kenfen

Als VVV morgen een goede pot speelt zou dat wel eens zeer positief uit kunnen werken op de toeschouwers aantallen de komende wedstrijden maar geen Post op het middenveld is wel een behoorlijke aderlating