Verslag Supporterscongres Supporterscollectief Nederland

Venlonaren was afgelopen zondag 26 maart aanwezig bij het eerste Supporterscongres van Supporterscollectief Nederland. Daarin werd er gesproken en gediscussieerd over verschillende actuele onderwerpen in de Nederlandse voetballerij waaronder de mogelijke veranderingen in de competitieopzet.We hebben een aantal belangrijke punten uit de dag op een rijtje gezet en deze wilden we jullie niet onthouden

Het programma zag er als volgt uit:
13.30 Supportersquiz
13.45 Presentatie Supporterscollectief Nederland
14.00 Presentatie Supporters Direct – Dit ging voornamelijk over SLO’s (supporterscoordinatoren)
14.20 Pauze
14.30 Pitch CAFE Football (meer toegankelijke stadions voor minder validen) + pitch Football Supporters Europe
14.40 Paneldiscussie met Jan Bluyssen (KNVB), Jacco Swart (Eredivisie CV) Pieter de Waard (Telstar) en en Pieter Nieuwenhuis (Hypercube)
15.30 Pauze
15.40 Pitch discriminatie en diversiteit
15.45 Paneldiscussie ‘Toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal 2020’ met Gijs de Jong (Directeur Betaald Voetbal KNVB), Frank Paauw (Politie), Paul Depla (Burgemeester Breda) en Haiko Vink (Supporterscollectief Nederland)
16.30 Afsluiting Michael van Praag (Voorzitter KNVB)

Wat bij ons en wel meerdere opviel bij het zien van de prominente figuren in de voetbalwereld, was het feit dat Gijs de Jong en Michael van Praag aanwezig waren. Vooral nadat nog geen 24 uur eerder verloren werd van Bulgarije en het het wel een beetje crisis was in Zeist op sportief niveau. Maar dit toonde ook dat de supporters serieus werden genomen door de KNVB.

Competitie
Voordat er overgegaan werd op de eerste paneldiscussie, presenteerde Pieter Nieuwenhuis van onderzoeksbureau Hypercube – Ja, precies dat bureau waar we ook mee te maken hadden het vorige seizoen – een drietal modellen voor de vaderlandse competitie:

Optie 1: Het huidige model
Optie 2: Een model met 18 clubs, waarin de nummers 1 t/m 6 in een halve competitie (5 wedstrijden) tegen elkaar spelen aan het einde van de reguliere competitie en zo uitmaken wie er kampioen wordt. Daarnaast zijn er ook dan play-offs voor de middenmoot, namelijk twee poules van 4 clubs (Europees ticket). De laatste twee degraderen direct
Optie 3: Een model met 16 clubs, waarin de nummers 1 t/m 6 een hele competitie tegen elkaar spelen (10 wedstrijden) na de reguliere competitie en zo uitmaken wie er kampioen wordt. Daarnaast zal er soort dergelijk systeem te zien zijn in het rechterrijtje. Een groep van 10 speelt om het Europese ticket en om degradatie te voorkomen. Wederom zullen er hier ook twee directe degradanten zijn.

Voor promotie na de eredivisie zal dit betekenen in de laatste twee modellen, dat de nummers 1 en 2 direct promoveren en de derde mogelijke promotieplek in een directe confrontatie met de twee-na-laatste van de eredivisie wordt beslist.
51% van de aanwezigen koos voor het huidige model, 18% voor de mogelijkheid van de Eredivisie met 18 clubs en 31% koos voor een Eredivisie met 16 clubs.

Beloftenteams
Iets wat onderbelicht bleef de laatste tijd waren de beloftenteams, zij zijn een doorn in het oog van de voetbalsupporter. Een meerderheid van 87% vond dat de beloftenteams buiten de reguliere piramide moesten spelen, in een beloftencompetitie. De KNVB gaf daar niet echt antwoord op, maar in de bovengenoemde modellen zou er ook gekeken worden naar de Jupiler League, waar er een maximum van 4 of 2 Beloftenteams zou komen, afhankelijk van de grootte van de Jupiler League (18 of 16 clubs). Daarnaast gaf Gijs de Jong aan dat er extra zorgvuldig gekeken zou worden naar de vaste kern of selectie van de beloftenteams, want hoe het nu gaat, gaat het niet goed. Dat was bij iedereen wel duidelijk.

Combiregeling
Er werd in de tweede paneldiscussie ook voor een groot gedeelte gesproken over een van de meeste gehate woorden in de supporters wereld: Combiregeling. Er werd gepleit voor minder combiregelingen en Gijs de Jong vond het ook echt niet kunnen dat er zoveel combiwedstrijden waren. Zeer interessant was vooral het betoog van de burgemeester van Breda. Hij zei dat de burgemeester van steden vooral goed overleg moeten voeren en lef moesten tonen bij het beslissen dat wedstrijden zonder combiregeling gespeeld kunnen worden. Een heel goed voorbeeld is zelfs dat NAC laatst een wedstrijd speelde zonder politiemacht. Dat gaat prima, ook volgens Frank Paauw. Hij vond dat er vaak veel te veel politiemacht aanwezig was bij wedstrijden. Bij sommige wedstrijden ontkom je er niet aan, maar naar zijn mening kon je de politie veel beter inzetten bij het bestrijden van criminaliteit en terrorisme preventie. Nogmaals, het gaat om het opbouwen van een band van vertrouwen tussen de supporters en de autoriteiten. Dan kunnen we ook verder de weg in slaan op weg naar normalisatie.

Ten slotte sprak voorzitter van de KNVB, Michael van Praag nog enkele mooie woorden over het belang van supporters en sloot af met de woorden dat hij altijd bereid is te helpen waar mogelijk: “Ik vind het fantastisch dat hier supporters zitten van alle clubs, het kan dus wél! Want het voetbal is van jullie, van de supporters. Het maakt niet uit waar jullie verzamelen; ik stap in de auto en kom jullie kant op!”

 

2 Responses

  1. Goodie

    Opzoek naar een voorbeschouwing van de Nac zijde kwam ik onderstaand stuk tegen.

    Verbeek wil NAC in de Eredivisie
    29 maart, 2017 door Eddy W 0
    Binnen de KNVB pleit men voor een kleinere Eredivisie. De eerste vergaderingen hierover zijn al geweest, maar gelukkig is niet iedereen het hier mee eens. Zo ook Gertjan Verbeek, de oud trainer van onder andere SC Heerenveen ziet liever een Eredivisie van 22 clubs.

    Dit komt vooral omdat er een aantal clubs in de Jupiler zitten die groot genoeg zijn voor de Eredivisie. “In de Jupiler League zitten met NAC, De Graafschap, VVV-Venlo en SC Cambuur nog zo’n vier à vijf clubs die de achterban en de accommodatie hebben om aanspraak te kunnen maken op een plaats in de Eredivisie. Betrek die clubs erbij en formeer een brede en sterke Eredivisie waarin alle clubs maximale voorwaarden kunnen creëren om betaald voetbal te bedrijven.”

    Daarnaast is er ook de dreiging dat er een aantal clubs gaan omvallen als de competities kleiner worden. “Op de lange duur heeft een club als NAC in de Jupiler League echt geen bestaansrecht. In die competitie worden jonge spelers blij gemaakt met een contractje van achttienhonderd euro per maand. Maar daarvan kun je geen gezin onderhouden.”

    Toch zien ze in Zeist liever een klassieker erbij, omdat dit voor meer weerstand en meer kijkers zou zorgen. Toch ziet Verbeek dit anders. “Dat valt in het niet bij de extra kijkers die je een heel seizoen lang in de regio Venlo trekt als de kansen voor VVV om Eredivisie te gaan spelen worden vergroot. In Breda geldt hetzelfde. Als je nog minder clubs toelaat tot je competitie, hebben nog minder clubs de financiële middelen om te investeren in accommodatie, in faciliteiten, in kwaliteit van trainers en dus in de opleiding.”

    Bron: B-Side Rats, VI

    1. Ben

      Of het een eredivisie wordt met 18 of 20 teams, het zal niet zoveel uitmaken. Ik vind de invloed van Fox veel te groot en kwalijk. FIFA, UEFA en KNVB kijken alleen naar de financiële mogelijkheden. Ik denk echter dat uiteindelijk de voetbalsport er aan te onder gaat. Kijk naar Italië, niet lang geleden het grootste voetballand van Europa en dus ook van de gehele wereld. Daar begon de invloed van commerciële tv station het eerst. En nu, wat zien we? Zelfs bij topwedstrijden vrij wel lege stadions. Men gaat niet meer naar de favoriete club, maar men kijkt thuis op de tv wel of niet naar deze of gene topwestrijd. Het voetbal is vrijwel dood in Italië.
      Fox eruit, of tenminste hun “zeggenschap” over welke wedstrijden wanneer te spelen, etc, etc., stopzetten. Fox gelden eerlijker verdelen over clubs. Geen tweede teams tot Jupiler en lager klassen toelaten, maar verwijzen naar eigen reserve klassen. Stoppen met na-competitie waar regelmatig nummer 8 in de competitie, na een zeer slecht seizoen, door enkele “finales” te winnen, ineens in de eredivisie staat, om daar een kansloos seizoen door te maken. Zie Go Ahead. Het zou moeten worden teruggebracht tot directe promotie van nummer 1 en 2. Nummer 3 speelt een finale tegen nummer 3 van onderen om laatste plaats in de eredivisie. Gelijk gebeurt als in Duitsland.
      Navrant te constateren dat de KNVB, waar het om zoveel geld gaat, geleid wordt door een stelletje hobbyisten, waar al jaren wordt aangeklooid.
      FORZA VVV!

Leave a Reply