112 Jaar VVV!

VVV-Venlo is jarig! De club is vandaag precies 112 jaar geleden op 7 februari 1903 opgericht. Voor ons een mooie gelegenheid om een stukje historie met jullie te delen. Wij lichten met dit artikel een klein deel van onze rijke historie en nostalgie.

De start van VVV-Venlo
VVV-VENLO IS OPGERICHT OP 7 FEBRUARI 1903. MAAR HOE IS HET TOT DEZE OPRICHTING GEKOMEN? Een van de eerste voetbalteams in Venlo was T.H.O.R. (Tot Heil Onzer Ribbenkast). Zij waren het ‘voorbeeld’ voor de later opgerichte voetbalverenigingen in Venlo. Vriendenteams werden officiële voetbalverenigingen. En zo ging het bij VVV. Enkele vrienden (Jean Veugelers, Baer Janssen, Joechem Goudt, Pitter Engels, ‘de lekkere Lebes’, Tiesum Lebes, Sjang Truuje, Sjaak Truuje, Jep Geominy, Jeu Geominy, Louis Dielen, ‘de lip van Toebosch’, ‘Prei Hannes’, ‘de mop van Breuers’, Handrie Winters, Sjaak Winters, Sef Lamers en Charles Hendriks), die vaak op het Gaasplein (het huidige Nolensplein) voetbalden, richtten een eigen vereniging op, genaamd “De Gouden Leeuw”. Ze hadden ook een eigen veldje aan de Kaldenkerkerweg. Na enkele naamswijzigingen, waaronder ‘Valuas’, werd op 7 februari 1903 tijdens een vergadering bij de kegelbaan van Goudt besloten om de naam in VVV te veranderen. Zo is VVV opgericht en aan zijn naam gekomen. Later is T.H.O.R. opgegaan in VVV.

Iedereen kon lid worden van VVV (met als bijnaam The Good Old), maar vooral de welgestelde mensen gingen bij VVV sport beoefenen.
Het oude reglement van V.V.V. boekie statuten

(Oude originele statuten van VVV-Venlo van verzamelaar Huub Braun)

Afsplitsing VVV-Venlo & VVV’03
Op 1 juli 1966 kwam er een stichting voor behoud van het betaald voetbal in Venlo. Het amateurgedeelte werd afgesplitst (VVV’03) en de profclub ging verder onder de naam FC VVV. Dit doordat VVV in grote sportieve en financiële problemen zat.

De schulden van de club (meer dan 100.000 gulden) waren dermate groot dat alleen de Stichting betaald voetbal FC VVV het betaalde voetbal voor Venlo kon redden.In ruil hiervoor moest VVV al haar contractspelers afstaan en de accommodatie “de Kraal” . Ja, daar stond VVV’03 dan. De nieuwe stichting FC Venlo. VVV stootte de amateursectie af en wilde verder geen bemoeienis mee hebben. Men moest zich maar zien te redden. VVV’03 stond op eigen benen. En wat waren die benen wankel.

Het duurde even voordat “de uitgestotenen” (alle leden die geen contract hadden) zich realiseerden dat ze eigenlijk geen bestuur, geen speelveld, geen geld ( nouja 1000,- gulden). VVV’03 had helemaal niks meer.
Op 18 augustus 1966 werd in een vergadering in de Venlonazaal besloten als VVV’03 verder te gaan. Dus de verenigingsrechten uit 1903 bleven bestaan. Na overleg met de gemeente kreeg VVV’03 het sportpark Herungerberg aangewezen als nieuwe thuisbasis. Vanaf de nieuwe doorstart is er heel veel gebeurt en heeft VVV’03 zich duidelijk geplaatst op de kaart van Venlo en Limburg.

Zilveren Bal 1954
Op 29 augustus 1954 won VVV-Venlo een belangrijke prijs in het bestaan van de club. Namelijk het het prestigieuze Zilveren Bal toernooi werd gewonnen door de Venlonaren. Sparta Rotterdam organiseerde sinds 1901 het toernooi om de Zilveren Bal. Het was een invitatietoernooi, waarbij de sterkste voetbalclubs in Nederland werden uitgenodigd. In een knock-out systeem bepaalden zij in drie weekenden wie de Zilveren Bal zou winnen.

In de amateurtijd van het voetbal in Nederland had de Zilveren Bal een groter aanzien dan de KNVB-beker. VVV werd voor de eerste keer uitgenodigd in 1947. In alle daaropvolgende jaren was The Good Old er actief (met uitzondering van 1950). De speeltijd van iedere wedstrijd tijdens de Zilveren Bal (met uitzondering van de finale) bedroeg 2x 30 minuten.

Op 29 augustus ging VVV voor de derde keer met de trein naar Rotterdam. Xerxes wist dat Jan Schatorjé in bloedvorm was en gaf hem daarom dubbele dekking. Meer dan 16.000 toeschouwers zagen een oppermachtig VVV. De cornerverhouding van 14-1 spreekt boekdelen. VVV-Venlo won met 3-1 van Xerxes. VVV kreeg van de toeschouwers een staande ovatie vanwege het goede spel. Alle spelers ontvingen de traditionele witte badjassen. En aanvoerder Gijs Nass ontving uit handen van Bok de Korver de Zilveren Bal. Als afsluiting ontvingen de spelers van beide teams alsmede de authoriteiten een copieus diner.

Elftalfoto VVV Zilveren Bal toernooi in 1954

Elftalfoto VVV Zilveren Bal toernooi in 1954

Allereerste Profduel in Nederland
Het Gemeentelijk Sportpark in Alkmaar zat op 14 augustus 1954 met 13.000 toeschouwers bomvol. De toeschouwers betaalden twee gulden voor een tribunekaartje en wie tweede rang zat, hoefde maar een gulden neer te leggen. De supporters waren erg nieuwsgierig. Hoe zag dat eruit, profvoetbal?  De teams van Alkmaar’54 en Venlo begonnen om zes uur ‘s avonds aan de eerste profwedstrijd ooit in Nederland.

Alkmaar won het duel uiteindelijk met 3-0. Kennelijk werd de eerste profwedstriid uitbundig gevierd. De voetballers van Venlo vertrokken pas de volgende ochtend om zeven uur terug naar huis.

Alkmaar '54 en Venlo spelen allereerste profduel betaald voetbal in Nederland.

Alkmaar ’54 en Venlo spelen allereerste profduel betaald voetbal in Nederland.

KNVB Beker 1959
Het was woensdag 17 juni 1959, het Haagse Zuiderpark barste zowat uit zijn voegen, want er waren ruim 25000 mensen naar het Haagse stadion gekomen om getuige te kunnen zijn van de KNVB Beker Finale van 1959. ADO en VVV waren de twee ploegen die zich geplaatst hadden voor de eindstrijd van de nationale beker, en zij moesten er in de thuishaven van ADO om gaan strijden wie de KNVB Beker mee naar huis mocht gaan nemen. Het zou een historische beker finale gaan worden, en zeker voor de mensen die een geelzwart hart hebben.

De Venlose Voetbal Vereniging had zijn weg tot aan de finale geplaveid met de overwinningen op achtereenvolgens Tiglieja, Wittenhorst, Oss’20, Enschedese Boys, en het Zwartemeer met maar liefst 5-1, om in de halve eindstrijd vervolgens ook nog eens af te rekenen met die andere club uit het zuiden. De halve finale tegen Rapid JC werd overigens op een neutraal veld gespeeld, de twee Limburgse formaties moesten daarvoor namelijk afreizen naar het Goffertstadion in Nijmegen. Deze bijzondere Limburgse derby op vreemde bodem werd door de Venlose formatie met 1-0 gewonnen.

ADO begon furieus aan de finale maar het was VVV-Venlo die met 1-4 won. Er werd geschiedenis geschreven door de KNVB Beker te winnen. Iets waar wij als club enorm trots op moeten zijn.

knvb_beker1

Kampioenschap 1993
VVV-Venlo werd in haar geschiedenis twee keer kampioen van de Eerste divisie. Na meerder promoties via Play offs werd VVV in 1993 voor het eerst kampioen waarmee ze promoveerde naar de Eredivisie. Om een beeld te krijgen van de gebeurtenissen van toen hebben we twee filmpjes over het kampioenschap.

Kampioenschap 2009
Op vrijdag 24 april 2009 werd VVV-Venlo voor de tweede keer in haar bestaan kampioen van de Eerste Divisie. Onder leiding van Jan van Dijk werd de titelkandidaat na winst op HFC Haarlem kampioen in Stadion de Koel. Hierna volgde de promotie van VVV-Venlo naar de Eredivisie waarbij goede resultaten werden afgewisseld met minder goede resultaten en waarna het in seizoen 2012/2013 door Play offs naar de Jupiler League.

 

Er zijn zoveel mooie momenten in de historie van deze club. We kunnen helaas niet alles uitlichten! Gelukkig wordt dit al gedaan in verschillende mooie oude boeken over VVV-Venlo. De promoties, de wedstrijd tegen FC Barcelona, Piet Pala, Mikan Jovanovic noem het maar allemaal op. Allemaal mooie herinneringen die nooit vergeten mogen worden. Wij hopen jullie met dit artikel die mooie herinneringen van VVV-venlo op de wekken en deze te delen met ons. Wie wilt mag al zijn mooi momenten van VVV-Venlo in de comments delen. Dit mogen algemene dingen zijn of persoonlijke VVV momenten.

De club heeft een dipje, het gaat financieel en sportief niet zoals wij hopen. Maar dit maakt de liefde voor de club niet minder. Misschien worden we juist hechter met elkaar door met elkaar samen te kijken naar een glansrijke toekomst. Wij hopen dat jullie allemaal de club onvoorwaardelijk blijven steunen in goede en slechte tijden.

2 Responses

  1. RuiverCity

    Prachtig geschreven stuk historie van onze club. Er is in al die jaren al zo veel gebeurd. Gelukkig heb ik veel van deze momenten persoonlijk mogen meemaken. Laten we inderdaad hopen dat er nog veel mooie sportieve hoogtepunten zullen volgen……

Leave a Reply