VVV-Venlo

“15% tot 35% in stadions bij start Eredivisie”

We mogen weer met publiek gaan voetballen vanaf de start van de Eredivisie. Dat was al duidelijk. Het was nog niet helemaal duidelijk hoeveel supporters er aanwezig mogen zijn en welke regels daarbij gelden. Het AD schreef er het volgende over:

Bij het opstarten van het betaald voetbalseizoen 2020-2021, op 12 september, is het publiek vanaf het begin welkom, staat in een protocol van de KNVB. Stadionbezoek gaat alleen wel gepaard met strenge maatregelen, om de eventuele verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Stadions kunnen volgens de KNVB voor vijftien tot 35 procent gevuld worden met publiek.

De KNVB heeft met het ‘Protocol Veilige Opstart Betaald Voetbal 2020-2021’ de betaald voetbalclubs in Nederland een leidraad gegeven om stadionbezoek te coördineren. Volgens de voetbalbond kunnen stadions voor vijftien tot 35 procent gevuld worden, afhankelijk van het gezelschap waarin bezoekers naar het stadion komen.

De leidraad houdt daarbij rekening met vier verschillende ‘groepen’ supporters. Als een vak gevuld wordt met toeschouwers die individueel naar het stadion komen, kan dat vak volgens de KNVB voor vijftien tot twintig procent gevuld worden. Zo moeten er zeker vier a vijf stoeltjes tussen twee bezoekers leeg blijven en kunnen er ook geen supporters direct achter elkaar zitten.

Als toeschouwers uit hetzelfde huishouden in tweetallen of drietallen komen, kan de capaciteit al snel naar 25 tot 30 procent worden opgeschaald. Voor groepen met jongeren, jonger dan 18 jaar oud, geldt de regel om 1,5 meter afstand te houden helemaal niet, waardoor het stadion zelfs tot 35 procent vol zou kunnen zitten.

De KNVB benadrukt in het protocol echter nadrukkelijk dat het om een leidraad gaat. De clubs zullen lokaal in kaart moeten brengen in hoeverre de opzet voor hen ook daadwerkelijk mogelijk is. Het belangrijkste pijnpunt lijkt daarbij de in- en uitstroom bij het stadion te worden. Clubs zullen daarbij waarschijnlijk met tijdsloten moeten gaan werken, wat ervoor gaat zorgen dat supporters al lang van tevoren aanwezig moeten zijn en ook moeten wachten voordat ze het stadion na de wedstrijd weer kunnen verlaten. De voetbalbond pleit er dan ook voor dat clubs rondom de wedstrijden voor de nodige amusement zorgen.

Géén uitfans

Ook zullen clubs zelf in kaart moeten brengen in hoeverre het nodig is dat supporters beschermingsmiddelen dragen als ze naar het stadion toekomen. De KNVB roept bovendien op om niet op de gebruikelijke manier catering aan te bieden, maar met rondlopende verkopers te werken. Het protocol is hoe dan ook een startpunt van waaruit de BVO’s zelf nadrukkelijk aan de slag moeten gaan, om zo veel mogelijk supporters op een veilige manier toe te kunnen laten.

Wat in ieder geval vaststaat, is dat er voorlopig geen uitsupporters naar de wedstrijden kunnen komen. Uitsupporters zorgen namelijk voor nog meer uitdaging rondom de beheersbaarheid van het van- en naar het stadion krijgen van supporters. Bovendien kunnen de thuisclubs het uitvak goed gebruiken om een groter percentage van hun seizoenskaarthouders in het stadion kwijt te kunnen.

Ook kan er volgens het protocol van de KNVB geen gebruik worden gemaakt van vakken met staanplaatsen. Clubs kunnen namelijk alleen maar geregistreerde, plaatsgebonden kaarten verkopen, die horen bij een vaste stoel. Supporters moeten dan ook zitten. Tenzij de vakken met staanplaatsen in tussentijd kunnen worden voorzien van stoeltjes, kunnen die delen van het stadion niet gebruikt worden.

25 Responses

 1. robvvv

  Grote vraag is nu : hoe gaat VVV hierop selecteren…???
  Ik neem aan dat de seizoenkaarthouders die zonder voorwaarden hun kaart hebben verlengd sowieso altijd voorrang krijgen..
  Hoe wordt er omgegaan met de opportunisten die pas na bekendmaking van toegang bij het begin van de competitie een seizoenkaart hebben aangeschaft c.q. verlengd…?
  Ben heel benieuwd

   1. Goodie

    Dus je hebt afgezien van enige vorm van compensatie, maar wilt nu toch als compensatie dat je als eerste toegang krijgt?

   2. Lijkt me heel logisch. Zo heb ik bijvoorbeeld 3 seizoenkaarten gekocht, voor in totaal 675 Euro. Vorig seizoen met drie seizoenkaarten een kwart van de competitie gemist, dat is nog eens 180 Euro. Alles zonder compensatie te vragen.

    Dat betekent dat ik een half maandsalaris naar VVV overgemaakt heb, dat ze gegarandeerd binnen hebben. Zelfs als er komend seizoen helemaal niks meer gespeeld zou worden. Daar mag best iets tegenover staan.

   3. Goodie

    Zowel voor de resterende wedstrijden van afgelopen seizoen, als de komende wedstrijden van dit seizoen heb je gebruik kunnen maken van een compensatie. Dat je daar van afziet betekent niet dat je nu het recht hebt om als eerste toegang te krijgen.

   4. Grad

    Lijkt me meer dan logisch als je op deze wijze VVV tegemoet bent gekomen en afgezien hebt van compensatie. Jouw redenatie slaat op weg is pech, of eigen schuld dikke bult.

   5. DeOtjes

    Verbazingwekkend om te zien dat sommige mensen die een seizoenskaart hebben gekocht zichzelf specialer vinden dan andere mensen die een seizoenskaart hebben gekocht.

    Dat ze er zelf voor hebben gekozen om een kaart eerder te kopen of af te zien van compensatie doet er ineens niet meer toe. Ze zijn door hun eigen keuze ineens belangrijker dan anderen. Hun keuze om af te zien van iets of om een ander risico te lopen door eerder een kaart te kopen moet nu wel leiden tot hun voordeel. Oftewel hun 200 euro voor een seizoenskaart is meer waard dan de 200 die een ander heeft betaald.

    Je hebt een keuze gemaakt. Na die keuze ben je gewoon gelijk. Kun je een keer niet naar binnen omdat het niet past is dat jammer. Niet meer en niet minder.
    Dan had je VVV moeten bellen en zeggen ik betaal wel 400 euro voor 1 kaart maar dan wil ik garantie dat ik naar binnen mag.

    Dan heb je recht van spreken. Dan heb je je verzekerd van een plekje.

   6. Goodie

    Precies dat! Mensen kiezen om af te zien van enige vorm van compensatie, maar dan wel met de achterliggende gedachten dat ze alsnog gecompenseerd worden door als eerste toegang te krijgen.

    Daarnaast valt ook te discussiëren over de “zekerheid” om wedstrijden te bezoeken voor de supporters die nu een scc kopen. Is er iemand op de wereld die met zekerheid kan vaststellen dat het virus tegen die tijd niet weer opspeelt?

   7. Mooi verhaal. Ik heb vorige maand voor 400 Euro aan shirts gekocht, telt dat ook 😕

    Maar mensen hebben mei al hun kaart verlengd, zonder enig idee of ze er ook maar 1 minuut voetbal te zien zouden krijgen voor dat geld.

    Inmiddels weten we dat er gedeeltelijk publiek mag komen. Maar wat als over een paar weken het competitieprogramma bekend wordt en VVV speelt de eerste drie thuiswedstrijdentegen Ajax, Feyenoord en PSV? Dan verkoop je nog een paar honderd seizoenkaarten. Moeten degenen die in mei al verlengd hebben dan gaan loten samen met degenen die in juli of augustus alsnog een kaart kopen om te beslissen wie er naar binnen mag?

   8. Grad

    Is hetzelfde als, afwachten wat voor weer het wordt, terwijl andere in regen staan en daarna achter in de rij aansluiten en toch menen dat men evenveel recht heeft op een droge en/of de beste plaats.

 2. supportertje

  Vind 4 a 5 stoeltjes tussenruimte nogal veel. Stoeltje laten we zeggen 60 cm breed. 10 cm tussen de stoeltjes. Zitten we met 4 tot 5 stoeltjes toch wel erg ruim. Dat is bijna twee maal de voorgeschreven ruimte. Is wel erg ruim genomen. Misschien moet de KNVB weer eens terug naar school om te weten wat 1.50 meter is.

   1. Ievel Knievel

    Jongeren t/m 18 hoeven (ook) geen afstand te houden. Mogelijkheden genoeg om het stadion vol te krijgen.

   2. marcel

    het gaat er natuurlijk voor een deel om hoe VVV dit in gaat regelen. duidelijk is, dat locatie in het stadion waarschijnlijk niet gegarandeerd kan worden. (meer kaarten voor een vak verkocht dan dat er met deze regels inkunnen). welke combinaties kan VVV maken met toeschouwers om het zo optimaal mogelijk te gebruiken? iedereen t/m 18 jaar in een vak? (en ja, ik snap dat ook hier weer allerlei tegenargumenten zijn), of in blokken van t/m 12 t/m 14 t/m 16 t/m 18 (ik bedoel maar aan te geven, dat kan op allerlei manieren). dit zou wel betekenen dat deze groep gewoon het stadion inkan, op 1 tribune past, en dus maar (in verhouding) een klein deel van het stadion ‘verbruikt’. daarna groepjes vormen van huishoudens, en vervolgens de losse plekken vullen. En nee, dit heeft niets te maken met wie het eerste recht heeft. dat bepalen ze maar bij VVV, maar als die keus gemaakt is, zou bovenstaande er in elk geval voor zorgen dat er zoveel mogelijk mensen inkunnen. Voor de rest blijft het afwachten. kan me voorstellen dat er zeker ook mensen af zullen haken met deze regels, of gewoon om risico’s rondom corona te vermijden in het algemeen. Op die manier kom je toch tot een behoorlijk aantal, en niet vergeten….. zoveel seizoenkaarthouders hebben we nou ook weer niet.

 3. roermond

  Ik zie het nu al voor me. Ik wens de verantwoordelijken bij VVV heel veel succes. Hoe ze het ook doen, hoe goed bedoeld ook, ze zullen het nooit goed doen. Wat zal er weer genöld worden. Ik heb ook een seizoenkaart en zal me er bij neerleggen als de keus niet op mij valt. Met een paar vrienden de wedstrijd op tv kijken, kan ook leuk zijn….coma on Venlo…fora VVV….

  1. Ievel Knievel

   Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Jongeren van 13 t/m 18, die zelfstandig zijn, placeer je zo veel mogelijk op de onoverdekte plekken en een deel van de O-tribune. Ziet er op TV leuk uit, die kunnen gewoon naast elkaar zitten en staan. De rest van de verkochte seizoenskaarten verdeel je over de overdekte zitplekken. Niet vergeten, het uitvak hoort/ kom ter ook bij. Maak een apart familievak (of 2) waar mensen op kunnen resereveren met seizoenskaarten of waarin seizoenskaarthouders gezinsintoducees mee kunnen nemen. Er kunnen zelfs noodtribunes geplaatst worden op de rondweg om de capaciteit iets op te krikken. Kom je niet uit met het plaatsen van seizoenskaarthouders is het simpel: De ene week de even nummers, twee weken (wedstrijd later) de oneven nummers. Bij de sponsoren zal het ook zoiets worden. Kun je scanners gewoon op instellen. Ik zou wel echt stoeltjes gaan weghalen/ wegschroeven, anders krijg je gedoe (en zichtbaar lege stoelen; ziet er stom uit).

   Om gedoe met de harde kern te voorkomen is spreiding van de O -seizoenskaarten, van 18+ een slimme.

   Qua bezoekersbeleving: Het zou tof zijn als de supporters op hun telefoon 11 kreten, zoals ook oe en awww en 11 nummers inspreken/ inschreeuwen/ inzingen die zij op commando (op zelf meegebrachte speakertjes) simultaan af kunnen spelen. Ook gejuich kan opgenomen worden op de telefoon. Zo kan er toch veel geluid gemaakt worden en er moeten meer trommels komen. Voor de sfeer. Ook kan VVV tijdens de wedstrijd iedere 5 minuten nummers van de joekshooligans via hun geluidssyssteem afspelen bijv. . Ook kunnen er 4 videowalls in alle 4 de hoeken geplaarst worden waar thuisblijvers via skype of zoom via gedeeld beeld ook zichtbaar op zijn en zij via een camera vanuit die betrefdende hoek naar de wedstrijd kunnen kijken (of via fox) tegen een betaling van laag extra bedrag.

   Zo kom je aan een gezellig en vol stadion.

 4. ponnie veag oet de pan

  1,5 mtr regel buiten gewoon afschaffen. Slaat nergens op deze flauwekul.. gewoon mensen vragen om eigen verantwoordelijkheid te nemen en je gedrag een beetje aan te passen.. dan is er niks aan de hand

  1. Ievel Knievel

   Ja, zo’n flauwe kul dat er overal in Europa as we speak nieuwe brandhaarden aan het ontstaan zijn, die ook buiten op feestjes ontstaan in warme landen (op straat vaak). Met name bij jongeren die bij sociale activiteiten lekker dicht op elkaar aan het brallen (e.d.) zijn. Simpelweg te vergelijken met een fanatieke aanhang die te dicht op elkaar gepakt staat op een tribune en luidkeels schreeuwt en zingt. dat is vragen om problemen en een tweede golf en bij een tweede golf houdt ook een VVV het hoofd niet meer echt boven water.

Leave a Reply