3 cruciale wedstrijden voor VVV-Venlo?

We hebben, door de interlandweek, een extra week mogen genieten van onze drie punten tegen Heracles Almelo. En dat mocht ook wel, de laatste overwinning was alweer een kleine twee maanden geleden (de 3-5 tegen FC Emmen, op de eerste speeldag). Na drie – zacht uitgedrukt – matige wedstrijden heeft VVV zich prima gerevancheerd. Door de drie punten staan we nu op de gedeelde tiende plek. Dit klinkt op het eerste gezicht helemaal niet zo gek. Het verschil met de nummer 15 – RKC Waalwijk – is echter wel slechts drie punten. Het verschil met de degradatiezone bedraagt ook maar vier punten. Elke komende wedstrijd is dus belangrijk. Zeker als je kijkt naar het aankomende programma.

Komende zaterdag neemt VVV het op tegen Willem II. Zij staan momenteel op de 14e plek, met vijf punten. Tot nu toe is Willem II dus minder goed onderweg dan vorig seizoen, waar ze een felbegeerde vijfde plek wisten te veroveren. Ook wisten ze tot nu toe maar één keer te winnen in eigen huis (4-0 tegen Heracles). Wel moet gezegd worden dat Willem II met PSV, Vitesse en Feyenoord een lastig programma heeft gehad. Maar tegen een ploeg die momenteel lager op de ranglijst staat dan VVV, moet er resultaat te behalen zijn.

Over anderhalve week nemen we het in eigen huis op tegen PEC Zwolle. PEC doet het momenteel iets minder dan VVV, met zeven punten uit acht wedstrijden. En staat daarmee op de twaalfde plek. Gezien deze twaalfde plek en de eindstand van vorig seizoen (waar PEC 15e werd) kunnen we PEC beschouwen als een directe concurrent. Wel wisten ze al vijf achtereenvolgende wedstrijden niet te winnen. En dat terwijl ze met RKC, Fortuna Sittard en Willem II meer punten hadden kunnen behalen. Maar ook PEC moeten we meegeven dat ze voor de rest een pittig programma hebben gehad. Ze namen het tot dusver op tegen onder andere Feyenoord, AZ, PSV en FC Twente. Hoe dan ook, wordt het ook tegen concurrent PEC Zwolle een belangrijke wedstrijd.

Om de druk nog meer te verhogen, nemen we het daarna op tegen RKC Waalwijk. De ploeg die vorig seizoen ternauwernood degradatie ontliep en op dit moment op de 15e plek staat. Ondanks dat RKC knap gelijkspeelde tegen Feyenoord een aantal weken geleden, kunnen we RKC alsnog als degradatiekandidaat beschouwen. En tegen dat soort tegenstanders moeten we – mijns inziens – drie punten halen.

We nemen het de aankomende weken dus op tegen ploegen waar je, op papier, punten tegen moet gaan halen. Die druk wordt nog heviger als we kijken naar de wedstrijden die daarna volgen. Op 13 december nemen we het als eerste op tegen Feyenoord. De ploeg die het momenteel onder Advocaat (ondanks alle blessures) prima doet en op de vierde plek staat. En hoewel we het tegen Feyenoord in eigen huis over het algemeen prima doen (drie van de laatste zes ontmoetingen werden door VVV gewonnen), wordt dit waarschijnlijk een zware pot.

De wedstrijd erna nemen we het op tegen FC Twente. Een vergelijking met “het Willem II van vorig seizoen” is wellicht wat te voorbarig, maar FC Twente doet het voorlopig uitstekend in de Eredivisie. En heeft zich na acht wedstrijden, op de vijfde plek gevestigd. Twente verloor pas één wedstrijd (tegen FC Utrecht), ze speelden er twee gelijk en de rest werd gewonnen. Dit is wederom op papier een hele lastige pot.

Als kers op de taart nemen we het, drie dagen na FC Twente, op tegen PSV. Tegen een mede-titelkandidaat is het altijd lastig, vooral in een uitwedstrijd. En zal het dusdanig moeilijk worden, dat degelijk spelen eigenlijk al een prestatie is. Zo reëel moeten we ook zijn. Dit is tevens de laatste wedstrijd voor de winterstop, dus een resultaat zou dan nóg beter uitkomen, zodat we met een lekker gevoel de winterstop in kunnen gaan.

Als we naar de toekomstige wedstrijden kijken van onze concurrenten, zien we dat punten binnenhalen nog belangrijker zou kunnen zijn. Fortuna Sittard neemt het namelijk binnen vijf wedstrijden op tegen Feyenoord en Vitesse. PEC neemt het op tegen Utrecht, Ajax en Vitesse. En tenslotte neemt FC Emmen het achtereenvolgend op tegen AZ en Ajax. Op het eerste oog lijken dit wedstrijden waar de concurrenten punten gaan laten liggen. Met goede resultaten zouden we dus al een prima voorsprong kunnen opbouwen.

We kunnen, met het oog op aankomend programma, stellen dat de komende drie wedstrijden heel erg belangrijk gaan zijn. In een ideale situatie moeten we toch gaan kijken om hier 5 à 6 punten binnen te halen. Vooral omdat de wedstrijden erna hoogstwaarschijnlijk loodzwaar zullen zijn. Het zijn zware tegenstanders met dus Feyenoord, Twente en PSV, maar ook omdat die drie wedstrijden worden gespeeld binnen 9 dagen. Laten we hopen dat tegen die tijd iedereen fit is, zodat we iedereen kunnen gebruiken. Maar nu eerst kijken naar Willem II, PEC en RKC en zorgen dat we daar zoveel mogelijk punten gaan binnenhalen. Hopelijk kunnen we hierdoor afstand doen van de onderste drie en het zware programma erna alvast indekken.

4 Responses

 1. Hakkentrik

  Willem 2 schat ik toch net iets beter in dan VVV. Met 1 puntje in Tilburg mogen we m.i. tevreden zijn. We zien het wel gedurende de wedstrijd, of er meer in zit. De wedstrijden tegen PEC en RKC moeten gewoon gewonnen worden. Dus de komende 3 wedstrijden moeten er 6 (en liefst 7 of 9) punten bijgeschreven worden. Tegen Twente en PSV acht ik ons kansloos, hoewel PSV niet in goede doen is. Als we tegen PSV lang de nul vast kunnen houden, dan misschien…..heel misschien…..

 2. chretien

  3 wedstrijden en 9 punten pakken? Dan kom je in het linker rijtje terecht en dan mag je de 3 wedstrijden daarna meerdere punten verliezen. Dan sta je nog redelijk goed.ik teken voor 7 punten in 6 wedstrijden. Meer is niet haalbaar?

 3. Depor

  Wat een vreemd artikel zeg. Hoezo cruciaal? Indien we 18e stonden zouden ze misschien crusiaal zijn. Nu toch niet. En waarom zouden we zomaar even van Willem 2 en PEC winnen?

 4. Ievel Knievel

  VVV hoeft maar 6 punten in 9 wedstrijden te halen. Dan heb je 14 uit 14. Mocht je dar doortrekken over het seizoen dan is dat waarschijnlijk genoeg voor handhaving. Dat is dan wederom een superknappe prestatie gelet op onze (laagste?) begroting.

  Houd er ook maar rekening mee dat deze competitie net over de helft stil gelegd wordt, wat volgens de nieuwe statuten mag. De kalender is te vol en corona blijft ons nog minstens een jaar achtervolgen. De KNVB is niet gek en legt de competitie stil op een moment wanneer het kan.

Leave a Reply