VVV-Venlo

Analyse: Richard Neudecker in cijfers

VVV-Venlo heeft een nieuwe middenvelder gehaald. Richard Neudecker komt over van FC St. Pauli en tekende een contract tot medio 2022. Klik hier voor het volledige artikel.

Voor de volges van de 2. Bundesliga is Neudecker geen onbekende, maar voor het gros is de Duitse middenvelder nog een onbekende. Wij doken in de statistieken en hebben een aantal cijfers over Neudecker in het seizoen 2018/2019 onder elkaar gezet.

Wedstrijden
In het seizoen 2018/2019 speelde Richard Neudecker 17 wedstrijden voor FC St. Pauli. Deze wedstrijden werden gespeeld in de 2. Bundesliga (16 wedstrijden), DFB Pokal en vriendschappelijke wedstrijden. Hij kwam in die 17 wedstrijden tot 1086 minuten en begon 8 van die wedstrijden als basisspeler. Hij had ook last van twee verschillende blessures, daardoor miste hij meer dan 10 wedstrijden.

Positie
Neudecker is een creatieve middenvelder die Susic moet gaan opvolgen, het liefste op de nummer 10 positie. De Duitser is echter multifunctioneel inzetbaar, getuige zijn posities in de 2. Bundesliga in het afgelopen seizoen. Hij speelde 24% als linkercentrale middenvelder, 20% als linkermiddenvelder, 16% als linkervleugelaanvaller, 8% als linksback en 8% als rechtercentrale middenvelder. Hij zou dus evengoed op de 10 positie kunnen spelen, maar ook in een laag defensief blok met Post.

Passing
Neudecker zijn passing is degelijk, maar niet super als je afgaat van het afgelopen seizoen. In de 2. Bundesliga kwam hij tot 229 passes waarvan er 153 aankwamen bij een medespeler. Dat is ongeveer 66,4%. Nu is dit het totaal aantal passes, maar als VVV de aanvallende intenties wil voortzetten, dan moet er ook gekeken worden naar het aantal ballen dat naar voren wordt gespeeld. De Duitser heeft 9 steekpasses gegeven, 22 voorzetten, 85 voorwaartse passes en 31 passes naar de zogenaamde final third.

In de wedstrijd tegen Arminia Bielefeld (1-2 winst voor FC St. Pauli) had Neudecker een goede wedstrijd, waarin hij passnauwkeurigheid has van 86% bij 21 passes. Qua assists zijn de statistieken ook nog hoog, want hij gaf 1 assist en 1 tweede assists. Zijn expected assists is 1,17, dus zijn medespelers gaan minder effectief met de kansen om dan statistisch gedacht zou worden.

Goals
Neudecker staat niet bekend om zijn aantal doelpunten. In zijn carriere maakte hij tot dusver 12 doelpunten, waarvan er 3 in het voorbije seizoen. Twee van die doelpunten vielen in de 2. Bundesliga. De eerste maakte hij in een 2-0 overwinning op Darmstadt op 10 augustus 2018.

De tweede maakte hij op 26 september 2018 in een 2-1 overwinning op Paderborn.

Zijn totale expected goals – dus het aantal verwachte goals op basis van de kwaliteit van de kansen – is 2,18. Hij presteert dus net onder het niveau van wat verwacht kan worden op basis van de kansen, maar het verschil is redelijk klein.

Het is lastig te zeggen wat we kunnen verwachten van deze speler, maar het is een talentvolle 22-jarige middenvelder die de belangstellig genoot van PSV, AZ en diverse Bundesliga clubs. Het is dan ook aannemelijk dat we veel plezier gaan beleven aan de jonge Duitser.

4 Responses

  1. jurgen

    Mocht hij Susic opvolgen, geef hem vertrouwen, schuif niet teveel met zijn positie, laat hem groeien zodat er ook automatismen ontstaan met zijn medespelers, mocht hij gevrijwaard blijven van blessures, moet VVV ook maar inzetten op 5 goals en een aantal assists. Je moet gewoon mazzel hebben met een speler, zeker VVV.

  2. OooLGooO

    Kum heeft zijn contract bij vvv met 1 jaar verlengt. Prima aanvulling voor in de breedte. Ik hoop dat er een kwalitatief betere vervanging centraal in de verdediging.

Leave a Reply