Analyse: Thorsten Kirschbaum

We zitten momenteel in een rustperiode waarvan we niet precies weten hoe lang. deze gaat duren.  In deze periode zullen wij wat dieper ingaan op verschillende zaken binnen dit seizoen, te beginnen met de prestaties van onze keeper. Hij werd namelijk hevig bekritiseerd in het eerste deel van het seizoen, maar hij lijkt inmiddels iets van een puntenpakker te zijn. We kijken iets meer naar de statistieken van onze doelman, in dit bericht.

Kirschbaum kwam met hoge verwachten naar VVV toe. Hij moest immers Lars Unnerstall opvolgen, volgens sommige kenners misschien wel de beste keeper die VVV ooit gehad heeft. Geen kleine kinderschoenen om te vullen dus. De keeper speelde tot nu toe alle 26 wedstrijden in de competitie en dat betekende dat hij 2491 minuten op het veld stond (inclusief extra tijd).

Hij kreeg in die wedstrijden 153 schoten te verwerken van de tegenstander, waarbij de wedstrijd tegen Heracles Almelo (6-1 verlies) opvalt als uitschieter. Daarin werden er maar liefst 11 schoten gelost op de goal van de Duitser. In al deze wedstrijden kreeg de doelman 51 doelpunten tegen en wist hij 102 reddingen te verrichten. Hierbij had een gemiddelde van 3,8 reddingen per wedstrijd en een reddingspercentage van 66%. Hiermee zit hij net onder het gemiddelde van Lars Unnerstall van het seizoen 2018/2019: 3,9 reddingen en een reddingspercentage van 68%.

Daarnaast is het ook belangrijk om naar de kwaliteit van de schoten van de tegenstanders te kijken. Een penalty gaat er namelijk makkelijker in dan een schot van 25 meter. Als we kijken naar de xCG (expected goals conceded) dan zou Kirschbaum 45,49 goals tegen moeten hebben, maar hij heeft er 51 tegen. Dat betekent dat hij het minder goed doet dan de schoten doen vermoeden. In de grafiek hieronder kun je zien in welke wedstrijden dat vooral gold.

In de eerste wedstrijden van het seizoen zie je dat de blauwe balk (conceded goals) voornamelijk boven de rode uitkomt, hetgeen betekent dat er meer goals ingaan dan je zou verwachten op basis van de kansen. Nadat Maaskant is ontslagen en VVV anders is gaan spelen, is dit aanzienlijk veranderd. Nu zijn er nog maar twee wedstrijden waarin de xCG lager is dan de daadwerkelijke goals: tegen Vitesse en tegen Emmen.

Kirschbaum heeft vier keer de nul gehouden dit seizoen: FC Emmen thuis, Heracles Almelo thuis, FC Groningen uit en Fortuna Sittard thuis. Opvallend is wederom dat dit allemaal gebeurd is na het ontslag van Maaskant. VVV speelt weliswaar anders, maar Kirschbaum is beter gaan keepen en dat zorgt voor betere cijfers.

Als laatste kijken we naar de passing van onze doelman in dit seizoen. De korte passes van onze keeper naar de centrale verdedigers of backs, komen in 98% van de gevallen aan bij een aantal van 255. Als je het over uittrappen, lange passes en vrije trappen, dan komen de passes in 65% van de gevallen aan bij een aantal van 294.

2 Responses

Leave a Reply