Analyse voorbereiding: aanval

De oefencampagne is ten einde en VVV-Venlo werkt op dit moment toe naar de eerste belangrijke competitiewedstrijd tegen FC Emmen. Succesvol kunnen we de oefenperiode misschien niet noemen, maar wij hebben wel een aantal dingen kunnen leren van de wedstrijden in de voorbereiding. In deze analyse kijken wij kort naar de aanvallers van VVV-Venlo en hoe zij gepresteerd hebben in de wedstrijden tegen Willem II, Fortuna Sittard en Borussia Mönchengladbach.

We kijken louter naar aanvallende spelers en in dit geval zijn dit:

 • Jafar Arias
 • Georgios Giakoumakis
 • Guus Hupperts
 • Joshua John
 • Vito van Crooij
 • Evert Linthorst
 • Aaron Bastiaan
 • Yahcuroo Roemer

In de wedstrijden tegen Willem II, Fortuna Sittard en Borussia Mönchengladbach kreeg VVV-Venlo 8 goals tegen en werd 2 keer gescoord, en dat is natuurlijk niet goed in zulke wedstrijden. Er moet beter verdedigd worden, maar er moet ook meer gescoord worden. Er is geinvesteerd in aanvallers en over het algemeen oogt het spel ook aanvallender dan de tweede helft van het vorige seizoen.

WedstrijdSchotenSchoten op doelGoalsxG
Willem II7210,58
Fortuna Sittard10311,04
Borussia Mönchengladbach11600,92

In de wedstrijd tegen Willem II hadden we 7 schoten, waarvan er 2 op doel gingen wat een percentage is van 28,57%. In die wedstrijd lagen we echt onder vuur en was Willem II ons aan het bestoken met aanval na aanval. Tegen Fortuna Sittard lag dat anders en hadden we 10 schoten, waarvan er maar 3 op doel gingen – dat komt neer op een conversie percentage van 30%. Tegen BMG kregen we ook een flink aantal mogelijkheden op doel te schieten. Er werd 11 keer geschoten en 6 schoten daarvan waren op doel, dat komt neer op een conversie percentage van 54,55% – het hoogste van deze drie wedstrijden.

Het is een kwestie van effectiviteit en efficient met de gegeven kansen omgaan. Aanvallend gezien zijn die kansen er zeker, maar de kwaliteit van die kansen zijn niet zo groot als de kansen doen vermoeden. Dat kunnen wij meten met expected goals. Deze statistiek geeft aan hoe groot de waarschijnlijkheid van een kans is tot het converteren tot een goal. Die was tegen Fortuna Sittard het hoogste en tegen Willem II het laagste.

In de tabel hieronder kun je zien welke xG waarde iedere aanvallende speler had in de wedstrijden die we hebben bekeken. Ik maak hier geen onderscheid in tussen het aantal speelminuten en kijk gewoon naar de absolute data.

SpelerxG Wil.xG Fortuna xG
BMG
xG
totaal
Arias0,2800,28
Giakoumakis0,040,140,670,85
John000
Hupperts00,190,19
Van Crooij0,5100,51
Linthorst0,150,0900,24
Roemer0000
Bastiaans00,2600,26
Essanoussi000

Het is duidelijk te zien dat Giakoumakis de hoogste waarschijnlijkheid heeft tot het maken van een doelpunt, maar dat is voorlopig uitgebleven. Van Crooij en Linthorst waren de makers van de doelpunten, maar wat daarbij vooral opvalt is dat het een relatief moeilijke kans was voor Linthorst en daarom het vrij knap is dat hij de goal maakte tegen Willem II.

Het seizoen gaat beginnen en met het aanvallende spel van het middenveld en de aanvallers is het belangrijk dat de goals gaan vallen. We hebben een flink aantal spelers die in principe een goal kunnen maken en dat is erg belangrijk. Zondag staat de wedstrijd tegen FC Emmen op het programma waarbij we meteen moeten knallen.

19 Responses

 1. Leonardus

  Voor het beoordelen van de voorhoede zijn deze statistieken niet nodig. Het is duidelijk dat VVV met deze voorhoede net zo moeilijk scoort als vorig seizoen. Dat bleek met name in de wedstrijd tegen VVCS waar zeker 8 honderd procent kansen werden gemist.

 2. lucien1978

  Deze aanval is een stuk beter dan vorig jaar . Nu heb je veel meer scorend vermogen in je team.

  Dat er weinig doelpunten zijn gemaakt zegt me nog niet zoveel.

  Spelers hebben er maanden uit gelegen en het ontbeerde ook wat geluk.

  V Crooij , John , Huppers en Giakoumakis hebben in het verleden bewezen een doelpunt te kunnen maken. Dit was wat anders met Sinclair en Wright .

  Alleen op het middenveld 2 spelers erbij en we hebben een betere selectie dan vorig seizoen.

  1. Geertje

   Twee middenvelders die direct iets toevoegen en je hebt inderdaad een basiself die beter is dan vorig seizoen. Je moet alleen hopen dat je niet tegen blessures of te veel schorsingen oploopt.
   Én hopen dat Post niet vertrekt..

   Dat er in de voorbereiding weinig gescoord wordt zegt mij ook weinig. Denk dat als het eerste doelpunt is gevallen voor onze Griekse vriend, dat er snel meer volgen.

 3. jurgen

  Als er komend weekend 1 club is, die te pakken valt dan is dat Emmen, wil je vertrouwen tanken pak daar 3 punten. Emmen is effe niet het Emmen van vorig seizoen, ik verwacht van VVV 110 %, degenen die verzaken zouden echt een probleem hebben.
  Siemen Mulder de scheids, daar wordt ik niet echt vrolijk van, dat kan alle kanten op, we gaan het weer zien. Strijd kan kwaliteit compenseren, maak vanaf de 1e minuut Emmen een illusie armer, dat er niets te halen valt.

 4. chretien

  Ik schrik van de positieve verwachtingen wat betreft ons scorend vermogen van onze voorwaarden. Bovendien hoe er tegen de wedstrijd uit tegen Emmen wordt aangekeken. Ik hoop maar dat onze spelers er niet zo over denken …..

   1. Geertje

    Jij hoopt dat onze spelers denken dat ze gaan verliezen?
    Want ik lees nergens dat het een makkie gaat worden. Alleen dat ze op dit moment te pakken zijn, en niet het zelfde Emmen zijn als afgelopen jaar…

   2. mats

    Ben het met je eens Geertje. Emmen heeft afgelopen oefencampagne ook nog totaal niet bewezen hetzelfde Emmen van vorig seizoen te zijn.

    Ik ben wèl bang voor de vechtersmentaliteit van Emmen. Daarmee zouden ze VVV zomaar kunnen overrompelen en overrulen.

    Ik hoop dan ook dat VVV vooral beseft dat ze zo’n zelfde vechtlust moeten laten zien. Constant er boven op zitten, vastbijten en niet loslaten…..storen en snel schakelen. Emmen zoek spelen.

    Mijn angst is dat VVV weer vooral gaat terugzakken en Emmen laat komen dat daarvan alleen maar sterker wordt/druk kan zetten, waardoor VVV er niet meer uit komt en alleen maar bezig is met tegenhouden ipv aanvallen. En zonder aanvallen scoor je sowieso niet. Da’s zo logisch dat begreep zelfs Johan Cruijff

   1. lucien1978

    Ach Mats , al wint VVV met 0-5 dan nog zoeken ze iets om te zeuren.

    Dan zal het aantal hoekschoppen wel te laag zijn geweest . Of we hebben te weinig aangevallen. Of het was geluk.

    Je weet wel over wie ik het heb. De eeuwige negatieve driehoek.

 5. FC VVV03

  Laten we elkaars opmerkingen en meningen gewoon respecteren. Iedereen heeft uiteindelijk het beste voor met VVV. De een op een wat positievere manier dan de ander. So be it! We kunnen pas na Zondag echt een mening vormen. Die hele voorbereiding is geen maatstaf. VVV heeft veel verloren in de voorbereiding dat is een feit. De een concludeert dan dat we het niet gaan redden. De ander meent dat we meer scorend vermogen hebben dan vorig seizoen. Ook dat is nergens op gebaseerd aangezien we dit alleen tegen Reuver en Sporting ST hebben gezien. Laten we nu gewoon Afwachten hoe ze Zondag voor de dag komen. Kritiek mag en dat heb ik zelf zeer zeker ook, maar onderbouw het wel met feiten. Ave VVV

  1. Godfried

   Ik denk iedereen die VVV een warm hart toedraagt. Alleen ben ik bang dat dit soort jongen geen trek heeft in een jaar Venlo. Al hoop ik dat ik me hierin vergis en hij denkt aan zijn carrière. Een jaar het snot voor je ogen spelen op het hoogste niveau in Nederland zou voor elk talent een standaard iets moeten zijn. Weerstand opbouwen en nederlagen incasseren is goed voor de uiteindelijke ontwikkeling. Hoop dat mensen zoals Stan ze dit aan hun verstand kan peuteren.

   1. Godfried

    Ligt eraan. Waar moet zo’n speler zichzelf in verbeteren? Uitlenen aan een club waar alles vanzelf gaat en waar je 9 van de 10 keer eenvoudig wint, daar schiet je niets mee op. Om jezelf te ontwikkelen moet je juist uit je comfortzone komen. Je moet gedwongen worden om iets anders te doen, dat wat je altijd doet. Anders zul je nooit groeien. Daarbij, alles groeit door aandacht. Dat krijgt hij nu bij Ajax niet. Bij VVV zou hij dat zeker wel krijgen.

   2. Volgens mij heeft Ajax ook gewoon twee spelers aan FC Twente verhuurd een paar weken geleden. Die eindigden vorig seizoen onder ons, dus of die nou zo’n aantrekkelijk voetbal spelen?

 6. Ik denk dat Ajax en Eiting inderdaad gaan kiezen voor een meer aanvallend ingesteld elftal, omdat hij daar toch helaas het beste tot zijn recht gaat komen. Ik snap wat je zegt over ontwikkelen als je uit je comfortzone moet, maar voetbaltechnisch doet hij toch meer ervaring op in een elftal als Utrecht, Vitesse of Groningen, maar ze moeten daar nog wel plek hebben voor hem natuurlijk. Utrecht kom b.v. om in zijn middenvelders, dus daar zal hij wrsch niet naar toe gaan. Als hij maar niet naar één van onze concurrenten gaat, zoals PEC…

Leave a Reply