Angst verslaat ambitie

Nog niet zo lang geleden werd bij VVV-Venlo gefantaseerd over Europees voetbal, maar die tijden zijn voorbij. Na een op alle fronten rampzalig seizoen en twee hopeloze wedstrijden tegen Go Ahead Eagles, keert de club terug in de Jupiler League. Waar eerst enthousiaste was, heerst nu somberheid.

Een grote verassing was het niet, dat VVV-Venlo zondag degradeerde. De gelatenheid waarmee het nieuws in De Koel werd verwelkomd,  was dat wel. Goed, in de slotfase van de wanprestatie in eigen huis tegen Go Ahead Eagles (0-3) waren er wat fans die om het hoofd van de trainer schreeuwden. Het protest was van korte duur. Supporters vloekte een keer, slaakten een zucht en gingen weer eens op huis aan. en die zelfde berusting heerste bij de direct betrokkenen. Spelers, trainers, beleidsbepalers. Er was teleurstelling, maar niet de diepe droefenis die degradaties ook wel eens oproepen. Het zegt veel over de ontwikkeling van VVV afgelopen jaren of, beter gezegd, het totale gebrek daaraan.

Boemerang
op een mooie pinksterdag kreeg VVV de rekening gepresenteerd voor een lange reeks ongelukkige beslissingen. In het noorden van Limburg, een gebied met meer mogelijkheden dan de zuidelijke krimpregio, leek een paar jaar geleden iets moois te ontstaan. Na lang ploeteren in de marge had de Venlose profclub de weg omhoog weer gevonden.  Voorzitter Hai Berden, die begin deze eeuw instapte toen het einde nabij was, zorgde voor nieuwe elan. Hij stopte geld in de club, bedacht verassende manieren om de concurrentie te passeren en bouwde een indrukwekkend netwerk op binnen en buiten de voetbalwereld. Terwijl Venlo naar Geert Wilders een strijd voerde om muren  rond Nederland gemetseld te krijgen, Ging in De Koel de loper uit voor spelers uit den vreemde. De eerste, Keisuke Honda, was meteen de beste. De Japanner bezorgde vvv de twaalfde plaats in de Eredivisie en daarna een grote zak met geld. Berden was niet meer te houden. Er moesten meer Japanners komen en ook Nigerianen. Of iemand van VVV ze nu ooit had zien spelen of niet. De voorzitter voer blind op een aantal makelaars en tipgevers.

Er werden tonnen gestopt in een samenwerking met een voetbalschool in Brazilië. Een dure misrekening, want een aanwinst voor het eerste elftal leverde dat niet op. En zo viel er wel meer tegen de laatste jaren. Berden droomde groot, repte over een aanval op het linkerrijtje, over Europees voetbal. VVV was dé club in opkomst en en nieuw stadion voor minimaal vijftienduizend toeschouwers moest er komen. Aanvankelijk was het enthousiaste groot in Venlo. Rijen bij de seizoenskaartverkoop, een sfeervol en uitpuilend stadion. Anno 2013 is het allemaal anders. Lege stoeltjes, een uitgebluste sfeer. De voorspelde stap voorwaarts is uitgebleven. VVV bleef hangen in de kelder van de Eredivisie. Een nieuwe accommodatie is nog altijd niet verder gekomen dan de tekentafel. De uitspraken van Berden en andere beleidsbepalers kregen een boemerangeffect en begonnen contraproductief te werken. Ambities werden niet waar gemaakt en het publiek verloor de belangstelling.

Die tendens werd nog eens versterkt door de keuzes van Ton Lokhoff. Het afgelopen seizoen begon dramatisch voor VVV, het elftal lekte als een vergiet en de trainer gooide de boel rigoureus om. Hij zette zijn aanvallende principes overboord en verklaarde het resultaat heilig. Op dat moment een te rechtvaardigen besluit, dat er iets moest veranderen was duidelijk. Maar uiteindelijk is Lokhoff zijn doel voorbij geschoten. Hij bleef het hele seizoen vasthouden aan een compacte, van alle aanvalslust gespeende speelwijze speelstijl. Buitenshuis pakte dat zowaar nog een paar keer heel goed uit. Het weegt niet op tegen negatieve effecten  als bedroevende thuiswedstrijden en afhakende supporters. Dit seizoen kwamen gemiddeld duizend mensen minder op de thuiswedstrijden af dan de voorgaande jaargang. Het treffen met FC Groningen, op de laatste speeldag, was goed voor een diepte record met slechts vijfduizend bezoekers. Vijfhonderd seizoenskaarthouders namen niet eens de moeite nog te komen kijken. Creatieve spelers verpieterden in Venlo. Yanic Wildschut voorop. De linksbuiten, vorig seizoen een sensatie in Venlo, kende een verloren jaar. De speler waarvoor sc Heerenveen afgelopen zomer nog twee miljoen wilde bieden, moest de voorbije maanden genoegen nemen met invalbeurten. Hij geeft grif toe dat hij dit seizoen vaak ondermaats heeft gepresteerd, maar had wel op meer mededogen van de trainer gehoopt. Hij ziet het EK met Jong Oranje aan zich voorbij gaan en baalt daar stevig van. Het zelfde geldt vor Ricky van Haaren. Jules Reimerink vraagt zich ondertussen af waarom VVV hem gehaald heeft. De getalenteerde rechtsbuiten werd met trots gepresenteerd, maar kwam niet verder dan één invalbeurt in de reguliere competitie. En niet alleen door een aaneenschakeling van blessures.  Reimerink voelt zich kiplekker sinds februari, maar kreeg geen kans meer van Lokhoff. De voormalig speler van FC Twente, Go Ahead Eagles en Energie Cottbus zal best af en toe een zeurpiet en een lastige jongen zijn, hij is ook een speler die het verschil kan maken. Het uitblijven van speelminuten maakte hem bijna wanhopig.  Al tekende hij bij Jong VVV/Jong Helmond Sport voor drie assists en een goal, zoals begin mei tegen Jong FC dordrecht, da zat hij het weekeinde erop gewoon weer op de tribune.  tijdens de playoffs werd zijn geliefde positie ingevuld door Ahmed Ammi. Een rechtsback, normaal gesproken. Ook tegen Go Ahead Eagles, de nummer zes van de Jupiler League, speelde VVV angsthazen voetbal. In drie uur voetbal leverde het niet één vloeiende aanval op.
Donderdags, in de heenwedstrijd, bleef de schade beperkt. De Eagles waren beter, maar kansen waren schaars. De enige goal, van Xandro Schenk, viel vlak voor tijd uit een hoekschop.

Begrafenis
En dus begint VVV de return in de wetenschap dat er iets geforceerd moet worden. Druk zetten, aanvallen. De ploeg probeert het wel even, maar lijkt het verleerd. Het recept wordt al vrij gauw: de bal pompen richting Uche Nwofor, de eenzame spits die met de minuut ongelukkiger begint te ogen. De Deventenaren spelen juist verzorgd, scherp en fris. Al naar een kwartier zorgt Jarchinio Antonio ervoor dat het uitvak ontploft en het Venlose publiek verstomt. In de 37e minuut is Ozan Türk de eerste speler in het geel-zwart die een overtreding maakt. De enige Venlonaar in vorm is de deejay van dienst, die tijdens de rust met klassiekers als Help! en Highway to hell  goed aanvoelt welke kant het uitgaat. De schaal met cake in het perskamertje vergroot de begrafenisstemming alleen maar.  Het vervolg loopt uit op een vernedering voor VVV. Het is aan keeper Niki Mäenpää te danken dat de schade tot drie tegengoals beperkt blijft. Ook invallers Wildschut en Reimerink kunnen het tij niet meer keren. De dubbele confrontatie krijg een dik verdiende winnaar. Het voetbal zegeviert.
De degradatie betekent een enorme domper voor VVV, al is het maar voor de lucratieve pot met tv-gelden die nu aan de neus voorbij trekt. Ook zal de club – in ieder geval voorlopig – nog minder interessant zijn voor sponsors en supporters. En de scepsis bij de lokale politiek zal alleen maar groter worden.  Toch is er dus overal die gelatenheid. Zelfs bij Hai Berden, die direct na de wedstrijd al rustig en realistisch reageert. ‘We waren van daag een Eerste-divisie niveau, dan verdien je ook niet om erin te blijven’, vonnist hij. ‘Het zat er gewoon niet in. Wat ik bijvoorbeeld erg gemist heb is de absolute passie. Dat zag je de laatste tijd eigenlijk al een beetje gebeuren . Spelers hebben Go Ahead onderschat, heb ik geconstateerd, en we hebben er niet voor gestreden. Eén plus één is dan twee.’ Oud -scheidsrechter Frans Derks slaat een arm om de schouders van de preses.’ Tja Frans, jet zat eraan te komen’, klinkt het verzuchtend.

Over de gehanteerde spelopvatting oordeelt Berden een tikje voorzichtig, maar daardoor niet minder duidelijk. ‘Ik zie liever dat VVV meer naar voren speelt. In principe is dat onze huisstijl.’

Hai Berden:’ Een vertrek is niet aan de orde. Juist als er scheisse is, moet je er staan als voorzitter’

Bij de voorzitter lijkt het krediet van Lokhoff op. ‘Ik vind het moeilijk daar iets over te zeggen. Je weet ook niet wat een trainer zelf wil. Uiteraard gaan we intern overleggen wat wijsheid is, maar ik ben niet meer de man die daar uitspraken over moet doen.’ Berden deed vorig jaar een statutaire stap terug en gaf de dagelijkse leiding over aan algemeen directeur Hans Soentjens. ‘Stel hem de vragen maar.’ Dat straks. Eerst nog even vissen hoe het zit met de interne koerswijziging. VVV is er vooralsnog weinig mee opgeschoten. Integendeel. De grote animator verscheen achter de schermen en krom daar regelmatig ineen.  Bijvoorbeeld toen Soentjens publiekelijk de mogelijkheden tot een verbouwing van De Koel besprak en zo de broze verhuisplannen in gevaar bracht. Of de keren dat die zelfde Soentjens radicaal afrekende met het investeren van buitenlandse talenten. ‘Je ziet wat er gebeurd als je vooral spelers uit de eerste divisie haalt,’ luidt het oordeel, dat zeker ook technisch manager Wim Dusseldrop in zijn zak kan steken. De voormalig doelman keerde vorig jaar terug bij VVV, waar hij eerder trainer was. Berden had hem hoog zitten en dacht dat de gedrevenheid en de ambitieuze Dusseldrop de club naar een hoger plan kon tillen. Maar op technisch vlak slaat de balans tot dusver negatief ui en de solistische werkwijze van de manager – die thuiswedstrijden liever in zijn eentje volgt in zijn kantoor dan tussen de mensen op de tribune –  zorgt bij tal van medewerkers voor onbegrip.

Hai Berden met de kennis van nu touwtjes vorig jaar ook uit handen geven? Het blijft even stil. ‘Eh ik denk het wel.’ Signalen richting een definitief vertrek worden sterker. Bij zijn bedrijf Seacon, ging hij ook al meer op de achtergrond opereren. En hij kocht een huis in Zuid-Frankrijk. Moet VVV opzoek naar een nieuwe voorzitter? ‘Dat is niet aan de orde, zeker niet in deze fase. Zou niet gepast zijn. Juist als er scheisse is, moet je er staan als voorzitter.’ Nu klinkt hij als de kapitein die als laatste het zinkende schip verlaat. ‘We moeten nu weer gaan bouwen aan een stabiele omgeving. En het enthousiasme terug brengen voor VVV. Ook moeten we zorgen dat de kwaliteit voor de selectie op peil blijft.  Dat je ondanks alles een ploeg overeind houdt die kan presteren.’ Voor het einde van dit jaar moet als het goed is eindelijk duidelijkheid komen over de komst van een nieuw stadion. ‘ Een nieuw stadion is een voorwaarde voor structureel Eredivisieschap, er zijn inmiddels genoeg mensen in Venlo die dat inzien. Dit seizoen veranderd daar niks aan. Het bevestigd eigenlijk alleen maar wat wij al wisten. Dat multifunctionele centrum moet er zo snel mogelijk komen.’

Vraagtekens
Iets verderop staat Soentjens.  Ook bij hem regeert de ratio. ‘We hadden vandaag een uur kunnen doorvoetballen en dan hadden we nog geen goal gemaakt,’ stelt de directeur vast. ‘Een grote verassing is deze degradatie niet, maar ik had wel verwacht dat we het zouden redden. Als je toch ziet hoe goed we pas nog bij Vitesse speelden. Helaas is onze spelersgroep niet bestand tegen de druk, moet ik constateren. Evenals een gebrek aan kwaliteit. Want als je tegen een subtopper uit de Eerste divisie niet het verschil kunt maken, zegt dat alles.’ Anderhalve maand geleden verkondigde Soentjens  in VI dat Lokhoff ook bij degradatie trainer van VVV zou blijven. Nu klinkt hij wat minder stellig. ‘Als je verliest, degradeert en terug kijkt op een seizoen waarin je thus niks of weinig hebt laten zien, is de trainer de eerste op wie gescholden wordt. Gauw daarna komt de directeur, trouwens. Dat hoort erbij. maar wij nemen de komende dagen de tijd om de problemen te analyseren en er dan onze lering uit te trekken. Zodat we zo snel mogelijk kunnen terugkeren in de Eredivisie.’ Ton Lokhoff zuigt aan een sigaret. Hij oogt stoïcijns  als altijd. Wat gaat er in hem om? Heeft er geen spijt van dat hij VVV dit seizoen niet veel meer liet aanvallen? ‘ Dat wil ik wel, maar het kan niet altijd. Je probeert gewoon een zo goed moegelijk team op te stellen, uitgaande van de kwaliteiten van je spelers. En die ken ik heus wel. Maar ik ben me er terdege van bewust dat de mensen hier thuis in Venlo, te weinig hebben gezien dit seizoen.  Vandaag hebben we wat meer naar voren gespeld. Maar als je dan niet scoort, wordt het verdomd lastig.’  Zelf opstappen lijkt geen optie. ‘Ik heb nog een contract voor een seizoen. Vorig jaar bleef VVV in de Eredivisie en liepen we met z’n alle nog de polonaise, dan ben ik niet iemand die nu ineens wegloopt. Ik ga er niet van uit dat de directie wel die kant op wil. Al weet ik hoe de voetballerij werkt.’ De toekomst is ongewis, voor trainer en club. Soentjens schat dat de begroting met bijna drie miljoen keldert naar 4,75 miljoen euro, waarmee het echt niet zomaar gezegd is dat de club volgend jaar even promoveert.  Het veelbelovende Venlose sprookje is over VVV is wakker in de rauwe werkelijkheid

Bron: Voetbal International papieren editie Dinsdag 21-05-2013 (tekst: Geert-jan Jakobs)

14 Responses

 1. pavisto67

  ik verwacht helaas dat VVV de komende jaren subtop jupiler league zal zijn, meer zit er niet in helaas. VI verwoord het goed, een totaal gebrek aan visie, beleid en technisch inzicht. Het is niet meer dan terecht dat we eruit zijn gevlogen.
  Ik zie ook geen verbetering als VVV niet heel snel het roer omgooit, op alle niveau’s.
  En aangezien Berden al jaren aanrommelt zie ik verandering nog niet zo snel in gang gezet worden.

 2. vvv_supporter_op_zuid

  vreemd dat nu VI komt dat Berden en Soentjes Lokhoff niet zo zien zitten, of het is wat sensatie. Naar buiten toe hebben beide toch gezegd dat Lokhoff zal aanblijven.

  Echter, ik denk dat ze wel MOETEN stoppen met Lokhoff. De supporters (en ik neem aan ook sponsoren) ‘pikken’ het voetbal van Lokhoff niet langer.

  Vostermans, Fleuren, Reimerink zijn heel goede voetballers voor in de JUUP. Alleen dan niet onder Lokhoff…!!!

  Ik heb het gevoel dat als Berden z’n stadion niet voor elkaar krijgt hij ook VVV verlaat! Is toch z’n prestige object…

  1. De Koel

   Reken maar dat Berden allang klaar is met Lokhoff. Hij heeft dit seizoen veel te vaak zijn excuses aan moeten bieden aan de sponsoren voor het laffe spel van VVV en daar houdt Berden absoluut niet van.
   Maar Lokhoff wordt pas ontslagen als er een nieuwe trainer is aangetrokken. Soentjens en Berden willen absoluut niet meer in de situatie komen die ontstond na het vertrek van De Boeck. Ik hoop in ieder geval op Rene Trost. Dat is een trainer die iets op kan bouwen en dat is wat VVV nu nodig heeft.

   En als het stadion niet doorgaat, denk ik ook dat Berden vertrekt. Zonder stadion ziet hij weinig toekomst meer voor VVV.

 3. roermond

  Het is al misgegaan toen Honda wegging, onze held…Ik heb toen al diverse keren gevraagd, zowel op deze site, als via mail aan VVV, waarom onze Keisuke, Keizer, nooit een waardig afscheid heeft gekregen in de Koel. Dat had hij en onze supporters toch wel verdiend, dacht ik… Nimmer, maar dan ook nimmer, heb ik daar van iemand ook maar een fatsoenlijk antwoord gekregen… Een roemloos afscheid van een van de beste, zo niet de allerbeste speler ooit, van VVV en maybe wel van de hele eredivisie…Vreemd, heel vreemd!!!!

  1. Lincoln

   Dit heb ik ook altijd vreemd gevonden! Honda was in een keer verdwenen en nooit een afscheid en eigenlijk nooit meer wat van gehoord. Vreemd maar zo is VVV helaas

 4. Paljas

  Ik zal als hoofdoorzaak het volgende standpunt willen innemen,als het gaat om de prestaties (vooral de laatste 5 jaar)van VVV en daarmee samenhangend het uitblijven van het nieuwe stadion:was er in 2008 geen wereldwijde crediet/financiele crisis onstaan(wat we tot op de dag van vandaag nog steeds merken),had VVV in 2010 al een nieuw stadion gehad en zou het sportief vele malen beter zijn gegaan met VVV,is mijn stellige overtuiging.
  Dat Berden in die tijden een club als VVV onder zijn hoede heeft met uitermate hoge ambities,wordt door diezelfde wereldwijde crediet/financiele crisis bijna onmogelijk gemaakt.
  Met alle gevolgen van dien…de geloofwaardigheid van diezelfde Berden met zijn ambities voor en met VVV,worden met het jaar meer aangetast.
  En dus kun je je afvragen of er überhaupt op bestuurlijk vlak een schuldige aangewezen kan worden?
  Na bovengenoemde omstandigheden denk ik van niet,ook al omdat je veelal afvankelijk bent van je begroting met daarmee samenhangend de kwaliteit van je selectie/technische staf.

  Ik ben dan ook van mening dat er eerst maar eens gezocht moet worden naar een meer dan behoorlijke technische staf,die spelers op zowel technisch als op tactisch vlak beter kunnen maken,zodat je kunt bouwen aan een nieuwe elftal met als doel weer te kunnen promoveren naar de eredivisie.
  En dus zeg ik tegen het bestuur:investeer eerst in die oh zo belangrijke technische staf in alle gelederen van de organisatie.
  En dan denk ik vooral aan oudvoetballers,die op het aller hoogste niveau hebben gepresteerd en die weten wat er gevraagd moet worden om daadwerkelijk voor langere tijd te presteren.

  Gegroet,

  Paljas

  1. Ben

   Beste Paljas,
   De kredietcrisis de reden van de teloorgang? De andere clubs hebben er toch ook mee te dealen? Neen, dat is het dus niet.
   Ik denk bovendien dat Honda geen tijd heeft voor een afscheid bij VVV. Dat zal zijn excuus, maar een afscheid moet je meteen nemen, niet tijden later. Zeker als zo’n speler ver weg verder gaat.
   Berden zal Soentjes in fluisteren dat hij binnenkort moet verklaren dat er inderdaad op technisch gebied het een en ander niet helemaal goed is gegaan. Hij zal uiteindelijk weer iets zeggen dat later door de clubs zal worden herroepen. Verder, VVV wil niet Lokhoff wegsturen. Maar, wellicht hoopt men dat hij uit zichzelf vertrekt? Ik zelf blijf geloven dat Lokhoff en de eerdere 4 trainers geen verkeerde keuzes waren. De coach is niet de enige man op technisch en tactisch gebied. Bij de aankoop of huur van nieuwe spelers heeft hij weinig of niets in te brengen, denk ik. We hebben een echte jeugd, geen beleid voor de lange termijn. Er wordt maar wat aangerommeld. Kijk maar eens naar de “foute” selectie. Niets mis met de individuele kwaliteiten van de spelers, maar de mix er van was niet goed. Te weinig spelers die de bal opeisen, met een dwingend karakter, spelers met een karakter als van “over mijn lijk”.
   De grote vraag nu is, wetende dat je helemaal opnieuw moet beginnen of je dat wil doen met de huidige technische staf? Huidige bestuur? Bij het laatste vraag ik me af of er ueberhaupt geschikte en beschikbare kandidaten zijn voor een bestuursfunctie?
   Ik weet het niet,wie wel?
   FORZA VVV! niemand is groter dan de club!

  1. Ben

   Jij hebt gelijk, het moet zijn “We hebben GEEN echte jeugd, geen beleid voor de lange termijn. Er wordt maar wat aangerommeld.”
   Verder succes met het opvangen van de druppels

 5. apeldoorn

  Wat ik niet snap is dat er gezegd word dat we de Eagles onderschatte.
  We hadden dit seizoen al 2 keer kansloos verloren van de Eagles (in de voorbereiding en voor de beker) en dan onderschat je zo’n club?
  Als dat waar is, hoe stom zijn ze dan daar op de berg?

 6. jason

  Beste apeldoorn wat wordt ik toch moe van dit soort opmerkingen. Sport jezelf eigenlijk? Onderschatten is niet iets dat je bewust doet dat is iets wat onbewust gebeurt ondanks dat er vaak voor gewaarschuwd wordt. Maar deze nederlagen had niks met onderschatten te maken maar eerder met angst en niet willen vechten voor mekaar of de trainer. Ook dat zijn dingen die gebeuren in de voetballerij en het team dat al deze facetten het best onder controle heeft wint meestal.

  1. apeldoorn

   Beste Jason,
   Ik ben met je eens dat onderschatten niet iets is wat je bewust doet. Misschien was mijn opmerking niet zo handig.
   En ja, ik heb op vrij hoog niveau gezaalvoetbald. Daarvan weet ik nog dat met bekerwedstrijden tegen teams die lager voetbalden, je onbewust anders zo’n wedstrijd inging.
   Maar dat “onderschatten’ zijn niet mijn woorden, dat zijn de woorden van Hay Berden in het stukje hier boven.
   Persoonlijk denk ik dat het te maken heeft met hoe je de wedstrijd met de Eagles in Deventer inging.
   Als je tegen de nummer 7 van de Jupiter league ingaat met een instelling dat je niet wilt verliezen en met 10 man voor de goal gaat liggen en totaal niet voetbalt en roep je het onheil over jezelf af. Toen de Eagles ook nog met 1-0 wonnen wist ik al genoeg.
   VVV zou dit thuis niet meer recht zetten. Een team dat het hele jaar nog niet op de aanval heeft gespeeld kan dit niet opeens wel. Het hele seizoen is er gespeeld om te proberen zo weinig mogelijk tegengoals te krijgen. Maar om te winnen moet je zelf scoren en dat is wat er veel te weinig gebeurde.

 7. Ievel Knievel

  Beste Jason.

  Ben ik gewoon niet met je eens. Onderschatten onbewust? Wat ik bij VVV zag was gewoon geen spirit. Geen mentale weerbaarheid. Dus gewoon onderschatting; tot op het laats blijven geloven dat het wel niet zo’n vaart zou lopen. Dat zie je ook aan de gelatenheid bij de degradatie. Geen woede bij spelers. Als je opgefokt bent om te winnen, dan reageer je niet zo rustig bij verlies. En hou aub op om te praten over de voetballerij of je een insider bent.

 8. jason

  Hoe moeten ze dan reageren bij verlies. Zo opgefokt als heel veel mensen op deze site die na verlies zelfs persoonlijk worden tav de omvang van ene lokhof die teveel bier zou drinken terwijl driekwart van het stadion incl ik met pils in de hand staat ? vvv begon best goed aan de thuiswedstrijd door bv go ahead op te jagen en het publiek erachter te krijgen. Geloof me dat doe je niet als je de tegenstander onderschat. Echter zakte het als een pudding in mekaar toen go ahead de eerste kans kreeg dmv dat schot op de paal. Toen kwam de angst terug en ging men weer teruglopen. Hoe doe je dat trouwens praten als een insider ?

  Ps
  Lang leve De Koel

Leave a Reply