AZ schiet VVV uit de Beker!

Het is VVV-Venlo niet gelukt om door te stromen naar de volgende ronde van de KNVB Beker. VVV heeft al jaren pech met de loting en moest hierdoor in 2de ronde van de Nationale Beker aantreden tegen Eredivisie middenmotor AZ uit Alkmaar. Vooraf werd deze wedstrijd bestempeld als een zeer zware pot voetbal en dat werd het ook! Al geeft de geflatteerde einduitslag niet weer wat er op het veld gebeurden.

VVV-Venlo begon met een andere basiselftal dan we gewend zijn van de afgelopen weken. Zo speelden Quin Kruijsen in plaats van de pas vader geworden Danny Post, speelde Kristiaan Haagen in plaats van de geblesseerde Moreno Rutten en heeft Vito van Crooij zijn basisplek weer verovert ten kosten van Torino Hunte. De Venlonaren begonnen scherp aan de wedstrijd al had AZ wel het overwicht. De Alkmaarders hebben een slechte seizoensstart achter de rug en wilde het in deze wedstrijd goed maken en probeerde gelijk de voorsprong te forceren. Na 7 minuten was de wedstrijd zo goed als afgelopen voor de Venlonaren. De Belg, Haagen die zijn basisdebuut maakte voor de Geel-zwarten, trok aan het shirt van AZ-er Janssen die maar wat graag naar de grond dook. Scheidsrechter Liesveld floot, kende een strafschop toe maar trok ook de rode kaart. Een dubbele straf voor VVV en een buitenkansje waar Van der Linden wel raadt mee wist. De verdediger schoot de penalty onberispelijk binnen waardoor VVV direct tegen een achterstand aanliep.

De fase na de rode kaart  kan bestempeld worden als zeer rommelig. VVV-Venlo was zoekende om de man minder situatie op te lossen en AZ had niet de kracht en durf om door te drukken. Hierdoor bleef VVV in de race om te stunten. Stukje bij beetje merkte je dat VVV weer aan het voetbal kwam en durfde vooruit te denken. Zo kregen de Venlonaren nog een aantal kansen met een man minder.

Voor rust had VVV nog een enorme kans om op gelijke hoogte te komen. Uit een standaardsituatie rekende iedereen erop dat Gianluca Nijholt de vrije trap zou gaan nemen. Echter schoot onze spits Ralf Seuntjens de vrije trap mooi geplaatst in de linker hoek. Doelman Coutinho moest flink aan de bak om redding te brengen. Dit illustreerde het VVV van afgelopen avond. Ondanks de enorme tegenvaller gaven ze niet op.

AZ was niet bij machte om de man meer situatie uit te spelen en kwam nauwelijks tot kansen. Toch werd vlak voor rust de marge verdubbeld. Het was Tankovic die vrij gemakkelijk uit de dekking liep en de bal over onze doelman heen wipte. Hierdoor werd het zo goed als een onmogelijk avond voor VVV-Venlo.

De tweede helft ging VVV-Venlo verder waar het gebleven was. Op wilskracht vooruit voetballen en een doelpunt forceren om nog kans te maken op de volgende ronde. Door de rode kaart werd al zeer vroeg de lange bal gebruikt die vaak werd verloren. Toch kreeg steeds meer het gevoel dat er wel wat te halen viel bij het zwakke AZ. Ondertussen kreeg ook AZ hier en daar wat kansjes maar waren de Alkmaarders zeer slordig in de afronding.

De verrassing zat wederom in de staart van de wedstrijd. Twintig minuten voor tijd gebeurde er veel in het veld. Na goed werk van middenvelder Opoku kwam de bal voor de voeten van Vito van Crooij terecht die wel raadt wist met de 1 op 1 situatie en schoot de aansluitingstreffer binnen. Euforie en we dachten echt dat we het AZ nog lastig gingen maken de laatste 20 minuten. Maar nog geen minuut later was het alweer raak voor de thuisploeg. Net zoals tegen FC Volendam gaf VVV het direct na de aftrap weer weg, de Venlose formatie leek mentaal geknakt. Het was hierna echt prijsschieten voor AZ, bijna elke kans veranderde in een doelpunt. Binnen 10 minuten scoorde de Alkmaarders de 4-1, de 5-1 en zelfs de 6-1. De wedstrijd eindigde hierdoor met een geflatteerde, ruime overwinning van AZ.

Ondanks de ruime nederlaag zijn er enorm veel positieve aanknopingspunten om vooruit te kijken. Het positieve is dat we ons nu volledig op de competitie kunnen richten. Dit was dan het KNVB Bekertoernooi van seizoen 2015/2016.

Statistieken
AZ Alkmaar – VVV-Venlo 6-1 (2-0)

Scoreverloop: 8. Van der Linden (1-0; pen.); 37. Tankovic (2-0); 69. Van Crooij (2-1); 70. Mühren (3-1); 78. Henriksen (4-1); 80. Henriksen (5-1); 82. Tankovic (6-1)

Gele kaarten: (AZ Alkmaar); Kruijsen (VVV-Venlo)
Rode kaart(en): Haagen (VVV-Venlo)

Toeschouwers: 8.000

Scheidsrechter: Liesveld

Opstelling AZ Alkmaar:
Coutinho, Johansson, Gouweleeuw, Brezancic, Van Overeem (46. Hupperts), Henriksen, Tankovic, Van der Linden, Rienstra, Janssen (54. Haye) en Dos Santos (46. Mühren)

Opstelling VVV-Venlo:
Deckers; Buwalda, Promes, Haagen, Fleuren (87. Bourdouxhe); Kruijsen (82. Sevinç), Opoku en Nijholt; Van Crooij, Seuntjens en Resida (66. Donkers)

7 Responses

1. Meuske

Liesveld zal nog wel even na borrelen in het afas stadion en misschien nog wel een leuk kroegje opzoeken in Alkmaar. Had al een naar gevoel toen ik las dat hij zou fluiten, en terecht achteraf. Jongens hebben volgens mij gevochten als leeuwen en 6-1 was een beetje geflatteerd maar laten we dit niet te lang na laten denderen. Forza VVV

2. Ben

“Ondanks de ruime nederlaag zijn er enorm veel positieve aanknopingspunten om vooruit te kijken.” Hoe zo?
    Ik denk inderdaad dat de scheids, nee we noemen geen namen, een polshorloge van een goed merk waard is voor AZ.
    Anderzijs, voor ons geldt dat het dit seizoen al de tweede keer is dat de wedstrijd al is afgelopen, waar de wedstrijd eigenlijk nog moet beginnen, door een domme overtreding. Zelfs als Haagen de man had laten lopen zou in het meest negatieve geval een doelpunt hebben gescoord. Nu echter was de wedstrijd in de 7e minuut al afgelopen: 1-0 voor AZ en wij 83 minuten verder met 10 man. Bovendien krijgt hij ook nog een schorsing van enkele wedstrijden. Tel uit je winst! Wij moeten verder, FORZA VVV!

3. Sanderkuh

Hoezo wissels in de 82e + 87e minuut…ben er niet bij geweest maar met een 6-1 achterstand invallen in de 87e minuut..RAAR….of heeft dat met een soort van premie te maken ?

1. Niet in verslag geschreven maar zal het even toelichten. Kruijsen speelde door de rode kaart als cv en was moe gestreden en was zijn eerste wedstrijd sinds zijn blessure dus logische wissel. Fleuren werd gewisseld na een hard botsing waarbij de hoofden tegen elkaar knalde. Niels is absoluut iemand die altijd door blijft voetballen maar direct werden er gebaren gemaakt om te wisselen. Had wat last van zijn nek volgens mij.

1. Goodie

Dat is een vervelende blessure. Ben benieuwd of die dan zondag wel kan spelen. Ik heb vorig jaar gehad dat een keeper de bal wilde weg boksen, maar de bal volledig miste en mij met 2 vuisten vol tegen het hoofd raken. Ook ik had direct last van de nek en had hier ruim een week last van.