Aziz Khalouta en zijn Derby gevoel

Op een herfstachtige middag in begin december zitten we met Aziz Khalouta om tafel om een interview te houden over het Derby gevoel. De in Marokko geboren spits, die is opgegroeid in Venlo, keerde na twee succesvolle jaren bij Fortuna Sittard terug naar VVV-Venlo. De club waar zijn professionele voetbal carrière begon.

Aziz Khalouta weet als geen ander hoe een Limburgse derby voelt en gespeeld moet worden. De Venlonaar speelde op 21-jarige leeftijd nog voor de amateurclub SV Blerick. Waarna hij werd opgemerkt door de scouting van VVV-Venlo. Onder trainer Glen de Boeck kreeg hij de kans om zich te bewijzen. Maar na één seizoen VVV bleef het bij een goede voorbereiding en een aantal wedstrijden voor het tweede elftal voor VVV-Venlo waar hij overigens topscoorder werd. Oud-assistent van VVV-Venlo, Wil Boessen werd dat seizoen hoofdtrainer bij Fortuna Sittard. Hij zag het wel zitten in Aziz en nam hem mee op avontuur in Sittard.

In Sittard deed hij het zo goed dat hij de kans kreeg om terug te keren bij VVV-Venlo. In de zomer werd hij gebeld door VVV om om te tafel te gaan zitten. Ondanks de vele aanbiedingen uit zowel het binnen- en buitenland die hij in de zomer kreeg, koos Aziz na meerdere goede gesprekken voor VVV-Venlo. Hij zegt het volgende over deze zomerse transfer. “Ik heb echt veel vragen gekregen waarom ik voor VVV heb gekozen. Ik heb altijd een goede band gehad met VVV. Na een paar gesprekken ben ik tot de conclusie gekomen om voor VVV te kiezen. Terwijl ik echt goede aanbiedingen had uit het buitenland. Ik had een heel goed contract aangeboden gekregen uit Bulgarije voor veel geld. Maar dat heb ik niet gedaan, mijn hart lag toch hier in Venlo. Ik heb voor het resultaat gekozen en niet voor het geld.”

De Venlonaar kende een goede start maar viel ook ver terug dit seizoen. Hij onderkent dit ook “Het was niet makkelijk. Ik ben hier goed begonnen maar heb toch wel al wat tegenslagen gehad. Zo heb ik een virus aan mijn oog gehad waar ik nu nog last van heb en ben ik ziek geweest. Daarnaast kom je hier en het is toch totaal anders dan ik gewend was bij Fortuna. Je moet wennen. Het begin was goed en toen ben ik 2 keer beslissend geweest. Ik ben me nu weer terug aan het knokken na een klein dipje. Door middel van hard werken probeer ik mijn plekje terug te veroveren in de basiself. En mezelf te verbeteren en voor het team te vechten.

Met het Limburgse derby gevoel zit het wel goed bij Aziz Khalouta. De VVV-er heeft al een aantal Limburgse derby’s op zijn naam staan namens Fortuna en natuurlijk namens onze mooie club VVV-Venlo. Khalouta vindt Derby’s wedstrijden op zichzelf en geweldige wedstrijden om mee te maken. Hij zegt het volgende over de Limburgse Derby’s: “Iedereen beleeft een Derby anders maar voor mij leeft het enorm. Ik ben opgegroeid in Venlo en dus een Venlonaar. Het is altijd mooi als je tegen een andere Limburgse club kan spelen en deze kan winnen. Vooral tegen Fortuna omdat dat mijn oude club is en ik daar twee hele mooie jaren heb beleefd.”

Op de vraag of hij extra druk voelt tijdens de derby’s zegt Aziz: “Jazeker, vooral tegen mijn oude club Fortuna. Ik wil laten zien dat ik in dit half jaartje tijd ben gegroeid. En niet alleen sportief maar ook mentaal. Het is een speciale wedstrijd voor mij. Maar ik ben een professional. Ik zal me 120% geven voor VVV-Venlo. In die wedstrijd maakt het niet uit dat Fortuna mijn vorige club was. Met alle respect! Ik heb daar 2 hele mooie jaren gehad. Met goede trainers, goede spelers en een goede groep. Ik ben daar heel tevreden geweest bij Fortuna. Maar ik ga me niet inhouden!”

Druk van de supporters voelt hij niet echt. “De druk van supporters is gewoon dat zij 3 punten eisen. Dat is het belangrijkste voor de supporters. Ik denk dat het niet uit maakt hoe we het doen, als we het maar doen! Tegen alle drie de Limburgse ploegen moeten we 3 punten pakken en ik vind ook dat dat moet.” Khalouta zegt er nog bij dat een derby eigenlijk een van de 38 wedstrijden is. Iedere wedstrijd moet een speler op en top zijn en er uit proberen te halen wat er in zit.

De derby tegen Fortuna leeft heel erg bij de jonge spits van VVV-Venlo. Maar niet alleen bij hem. Bij VVV spelen meerdere spelers die een verleden hebben bij Fortuna Sittard. Joeri Schroijen, Danny Wintjens en Quin Kruijsen hebben allemaal een verleden bij de club uit Sittard. Onderling praten ze veel over deze ervaring. Khalouta zegt het volgende over de onderlinge gesprekken: “Dat zijn de jongens die wel wat voelen bij de Derby tegen Fortuna. Zij weten wel wat een Derby is en hoe je die moet beleven.” Maar niet alleen de jongens met een Fortuna verleden doen mee, ook de andere spelers weten goed wat de Limburgse Derby betekend. “Iedereen in het team doet met ons mee om de Derby te beleven net als afgelopen wedstrijd tegen Roda JC. Daar hebben we vanaf de eerste minuut gestreden. We waren vanaf het begin heel scherp en we gingen elk duel aan. Dat moet je hebben in Derby’s.”

Vorig seizoen speelde Aziz nog de derby’s voor Fortuna Sittard. Waaronder de derby tegen VVV-Venlo. De beleving van die wedstrijd weet hij nog heel goed. “Dat was wel helemaal anders omdat ik hier ben weggegaan! Dat gaf een extra motivatie en energie. We speelden in De Koel 1-1 en thuis wonnen we van VVV met 2-1 en ja, dat geeft je extra adrenaline. Ik wilde me extra bewijzen om VVV te laten zien dat ik was gegroeid.”

Toen hij bij Fortuna speelde was er nog een belangrijke derby namelijk Fortuna-MVV. Wij waren eigenlijk wel benieuwd hoe die beleving was en hoe deze wedstrijd nou anders is dan bijvoorbeeld een VVV-Fortuna of een VVV-MVV. Khalouta zegt hier over: Dat is weer totaal een ander verhaal dan VVV-Roda of VVV-Fortuna. Iedereen leeft mee, het is niet Fortuna-MVV. Het is Sittard tegen Maastricht! Het gaat hier niet alleen om voetbal maar ook om de eer. De supporters kwamen je succes wensen, dat vond ik zo mooi hé. En al die Fortuna supporters gaan dan mee naar Maastricht. Dat is echt geweldig om mee te maken. Zoals vorig jaar dat was echt een van de allermooiste derby’s die ik ooit heb meegemaakt. Toen scoorde ik 2 keer. We stonden 0-2 voor, maar uiteindelijk werd het jammer genoeg 3-3. Dat is een mooie herinnering. Maar elke Derby is anders joh!.

Na de gevoelige overstap van Fortuna naar VVV is Aziz Khalouta niet bang voor hoe hij ontvangen wordt door de Fortuna supporters. Lachend zegt Aziz: “Ik hoop dat de supporters me goed ontvangen. Ik heb me altijd netjes gedragen richting de Fortuna supporters. Die hebben me ook altijd gesteund en ik hen ook. Ik hoop dat ze mijn keuze wel begrijpen.”

Leave a Reply