Bekersprookje eindigt voor VVV-Venlo in de halve finale tegen Vitesse

Onder luid gejoel en een hoop vuurwerk en fakkels werd de spelersbus dinsdagmiddag door de supporters uitgezwaaid richting Arnhem. Daar stond om 21:00 uur namelijk de halve finale van de TOTO KNVB Beker op het programma tegen Vitesse.

Hans de Koning begon met exact dezelfde elf namen als de competitiewedstrijd tegen Vitesse drie dagen geleden. Dus Schäfer op de plek van Guwara en Hunte op de plek van V. van Crooij. Toen werd er zoals bekend met 4-1 verloren. Aan de Venlonaren de taak om te laten zien dat dit een incident was en geschiedenis te gaan schrijven in het Gelredome.

De eerste halve finale sinds 1988 werd in gang gezet door VVV. Gezonde spanning was natuurlijk logisch, maar het was te hopen dat de nervositeit in de beginfase van de wedstrijd niet de overhand zou nemen. Het leek er gelukkig niet op. Beide ploegen begonnen afwachtend aan de wedstrijd en het duurde dan ook even voordat de eerste kans zich aandiende. Het was rechtsback Dasa die namens de thuisploeg mee was opgestoomd en de bal laag voor het doel gaf. Openda stond vogeltjevrij, maar hij maaide volledig over de bal heen. De Belg claimde daarbij aangetikt te zijn, maar scheidsrechter Lindhout wilde van niets weten. Even later dacht diezelfde Openda vrij richting Kirschbaum te kunnen lopen. Hij was alleen even de snelheid van Pachonik vergeten die gelukkig een grote kans wist te voorkomen. Daartussenin zorgde ook VVV heel even voor wat dreiging, maar tot echte kansen leidde dit voorlopig nog niet.

Maar Vitesse werd steeds sterker. De gastheren waren nadrukkelijk op zoek naar de openingstreffer en probeerde het voornamelijk vanaf de zijkanten. Wederom was het Dasa die de voorzet vanaf de rechterkant mocht geven. De bal ging voorbij aan de eerste paal, maar achterin het zestienmetergebied was het Openda die net niet bij de bal kon. Maar de voorzetten van Dasa waren eigenlijk keer op keer gevaarlijk. Zowel Hunte als Schäfer waren niet in staat om deze voorzetten eruit te halen. Hier moest toch echt iets aan gedaan worden.

Net na het verstrijken van het halfuur kreeg VVV een fikse tegenvaller te verwerken. Machach bleef na een duel op de grond liggen en kermde het uit van de pijn. Hoewel de Fransman hinkelend van het veld ging, probeerde hij het even later toch nog. Maar het bleek slechts ijdele hoop te zijn. Machach kon helaas niet verder en werd vervangen door Janssen. Het restant van de eerste helft leverde geen noemenswaardigheden meer op. Het was een zeer matige halve finale tot nog toe. VVV creëerde vrijwel niets en beperkte zich voornamelijk tot verdedigen. Dit lukte dan weer wél aardig, want Vitesse wist ook niet echt tot grote kansen te komen. Zo was het allesbehalve goed in het Gelredome, maar wel zeer spannend. Met de 0-0 ruststand was een stunt en dus een finaleticket nog altijd goed mogelijk.

Een wedstrijd zonder schot van Giakoumakis klopt natuurlijk niet. De Griek had in het eerste bedrijf namelijk nog geen schot richting het doel van Pasveer gelost en besloot daarom in de eerste minuut van de tweede helft maar gelijk op doel te poeieren. Het schot met links ging echter hoog over. Ook kans nummer twee was voor de Venlonaren. En deze was een stuk groter dan de eerste. Giakoumakis ontsnapte aan de buitenspelval en kon zo doorlopen richting Pasveer. De doelpuntenmachine wilde het mooi doen en kapte nog verschillende keren zijn tegenstanders uit die mee waren terug gesprint. Bij deze bewegingen kreeg Giakoumakis ruzie met de bal waardoor de kans verloren leek te gaan. Met enig fortuin kwam de bal via de kluts toch weer voor de voeten van ‘Jako’, maar zijn schot ging rakelings langs de verkeerde kant van de paal. De grootste kans van de wedstrijd! VVV kwam dus goed uit de kleedkamers en deed in het eerste kwartier absoluut niet onder voor Vitesse. Helaas leverde het sterke begin geen doelpunt op waardoor de stand na zestig minuten nog altijd in evenwicht was.

De wedstrijd kabbelde zich in een rustig tempo voort en we waren inmiddels nog maar vijftien minuten verwijderd van een eventuele verlenging. VVV gaf nauwelijks iets weg en was zelfs de bovenliggende partij in de tweede helft. Toch kwam één moment van onachtzaamheid de Venlonaren fataal te staan. Een afgeslagen corner kwam opnieuw voor de voeten van Tannane. Deze keer was de voorzet wel goed en het was Broja die de bal buiten bereik van Kirschbaum in de goal kopte: 1-0. Ongelofelijk zuur. Vitesse had nog geen kans gekregen in de tweede helft, maar de eerste de beste kans was dus gelijk raak.

Met nog tien minuten op de klok moest er wat gebeuren om toch nog een verlenging uit het vuur te slepen. De Koning bracht een extra aanvaller in het veld in de persoon van Arias. Voor hem ging Schäfer naar de kant. Toeval of niet, nog geen twee minuten later lag de bal voor de tweede keer in het doel van Kirschbaum. Het was Tannane die op kenmerkende wijze naar binnentrok en de bal schitterend in de kruising schoot. Over en sluiten voor de Venlonaren. Toch gaven de manschappen in het blauw gestoken zich nog niet gewonnen. De kansen dienden zich nu als rijke appelen aan, maar Pasveer en de paal voorkwamen een spannend slot. Het bekertoernooi eindigde daardoor met een 2-0 nederlaag in het Gelredome.

Wat waren we er dichtbij zeg. Bijna schreven we geschiedenis en mochten we naar De Kuip. Maar het heeft helaas net niet zo mogen zijn. Giakoumakis had de openingstreffer op zijn schoen, maar onze Griekse God bewees dus ook maar gewoon een mens te zijn. De Venlonaren hebben gestreden voor wat ze waard waren en zijn in ieder geval een hele mooie ervaring rijker. We mogen trots zijn op de behaalde halve finale, al zal de teleurstelling momenteel overheersen.

Nu de bekerfinale dus definitief aan de neus van VVV voorbij gaat, kan de focus nu volledig worden gelegd op handhaving in de Eredivisie. Die strijd zal aankomende zaterdag om 16:30 uur worden hervat op bezoek tegen Feyenoord. Mogen we dus toch nog een keer naar De Kuip.

Vitesse-VVV-Venlo 2-0 (0-0)

Scoreverloop:

’75 Broja 1-0

’84 Tannane 2-0

Opstelling Vitesse: Pasveer, Dasa, Doekhi, Bazoer (Hajek ’89), Rasmussen, Wittek, Bero, Tannane (Darfalou ’87), Tronstad, Openda (Vroegh ’75), Broja

Opstelling VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Gelmi, Da Graca, Schäfer (Arias ’83), Post, C. Donis, Shabani, Machach (Janssen ’37), Giakoumakis, Hunte

20 Responses

 1. Venleau

  Zonde zeg! Doelpunten tegen uit een dood spelmoment en een prachtig schot van Tannane. Weinig aan te doen. Trots op de werklust en het geconcentreerde verdedigen met het hele team. Jammer dat we aanvallend zo weinig konden brengen, helemaal na het uitvallen van Machach. Hopelijk valt zijn blessure mee, al viel Janssen ook niet slecht in. Op het laatst zie je als wat oppertunistischer spelen dat we wél kansen kunnen creëren, hopelijk probeert VVV dat eens een keer eerder. Als we zo geconcentreerd spelen als vandaag tegen Sparta, Fortuna, Heracles, enzovoorts dan gaan we het redden in de Eredivisie.

   1. Venleau

    Over het wisselbeleid van Hans (lees: Jay) heb ik besloten om geen woorden meer aan vuil te maken. Over het opstellen van Hunte al helemaal niet.

 2. Luis Erique

  Jammer, maar terecht verloren. Je ziet toch dat vvv het ontbreken van enkele basisspelers niet goed kan opvangen. Shafer viel me positief op, shabani negatief. Die komt nog volwassenheid tekort. Er was 1 kans, voor Giako. Je blijft toch een beetje zitten met een ‘wat als’ gevoel. Maar al met al, terecht.

  1. DeOtjes

   Shabani liet minder zien dan gehoopt. In Aan de andere kant maakte hij wel veel meters om mee te verdedigen waarbij ook zijn man opzoekt. Hunte maakt veel vuile meters zonder ook maar in de buurt te komen van de bal. Heeft die eens de bal is het tikje breed tikje terug. Juist van een buitenspeler verwacht je hier meer creativiteit en wil om je man langs te komen.

 3. mats

  Terecht verloren. Angsthazenvoetbal. Zoals gewoonlijk. Niks creëren en uiteindelijk valt de goal toch wel voor de tegenstander. Al zo vaak gezien. Terwijl de laatste minuten blijkt dat ze wel aan kunnen vallen…. ook al zo vaak gezien bij een kansloze achterstand. Om gek van te worden dat ze zich elke keer naar de slachtbank laten voeren. En dan moeten we weer complimenten geven voor de strijdlust? Terwijl ze elke bal van de voet laten springen en amper een medespeler aan kunnen spelen? Dit VVV is niet om aan te loeren. Ik geef liever complimenten voor aanvallend voetbal, kansen. Daar word ik enthousiast van. Wel geinig dat iedereen opeens Vito weer terug wil. Wat maakt het uit jongens? Met dit speelplan win je van niemand meer. Ik heb weinig tot geen vertrouwen meer in handhaving. Ik hoop dat ik ongelijk heb. Maar we zullen het gaan meemaken.

  1. Ievel Knievel

   Onjuiste analyse, mijn inziens.

   Je zag gewoon dat VVV op de top van hun kunnen speelde en spelers bij Vitesse nog over reserves beschikten. Niet zo raar ook voor de (tot de winterstop) verrassing van de eredvisie, met een behoorlijk sterke selectie.

   Shabani is nog net iets te licht. Moet wat meer body krijgen. Je ziet waarom hij een groot talent is geweest (goed inzicht, zit voetbal in), maar is fysiek nog niet sterk en laat zich makkelijk aftroeven en leidt vaak balverlies. Niet erg, want het is een prima speler voor VVV, maar dat is wel het verschil. Dat betekent dat VVV als club zijnde wel moet gaan bijdrage aan het actief werken met deze speler aan zijn tekortkomingen. Dan kan het zeker wat worden met Shabani.

   Hunte is een prima speler qua spirit en inzet en kan zeker assistgeven en scoren, maar gebruik hem als pinchzitter. Hij leidt namelijk te veel balverlies en is dus geen goed aanspeelpunt voorin. Al zijn balverlies leidde tot gevaarlijk momenten voor Vitesse.

   Ook dat is allemaal niet erg, want de conclusie is en was: Vitesse was een maatje te groot.

   9 vd 11 spelers van VVV speelde solide. Het niveau van VVV is gewoon rechterrijtje. Weten we dat nu.

   Overigens zou het verschil tussen januari en nu best wel eens Linthorst kunnen zijn. Mensen waren het er over eens dat Linthorst een vormdipje had in zijn talentontwikkeling, maar dat wil nog niet zeggen dat hij geen belangrijke schakel in het team was. Eigenlijk had je hem moeten behouden tot aan de zomer en dan -pas moeten verkopen. Fout van Valkx vind ik. Ook mis je misschien wel de spirit van de jonge talenten in de selectie die nog vrolijk en onbevangen zijn (en bepaldend voor de teamgeest daarmee) en nu verhuurd zijn.

   Overigens speelde VVV de vorige twee bekerwedstrijden heel zwak en hadden ze daar er al uit kunnen liggen. Gisteren speelden ze wel sterk, maar ontbrak het aan momenten (maar de neutrale kijker zag dat het net niet goed genoeg was). Gio had meer met zijn ene kans moeten doen, had best wat ingezeten; en zelf meer kansen moeten afdwingen. Zeker als hij zich wil bewijzen als subtop-spits. Dat kwam gisteren niet uit de verf. Op cruciale momenten maakte hij net de verkeerde keuzes. Hij had zich zelf in een split second kunnen vrij spelen voor de goal en zeker kunnen scoren, maar de handelingssnelheid was daar te laag.

   1. Ievel Knievel

    Zat ook gewoon wedstrijdspanning op de wedstrijd. Zowel bij VVV als Vitesse, want Vitesse heeft ook heel weinig laten zien en heeft eigenlijk met 1 goed gevallen goal de wedstrijd beslist.

    VVV moet deze discipline vast houden. Zo kunnen er nog zeker 2 a 3 wedstrijden gewonnen worden en 1 a 2 wedstrijden gelijk gespeeld worden. Doe je dat, blijf je erin en wordt je 13e, 14e of 15e.

    We moeten nu niet meer verwachten dat VVV op plekken 10 t/m 12 eindigt. Die ijdele hoop had ik nog een maand geleden, maar dat is onrealistisch geworden.

   2. mats

    Prima dat je reageert, ik kan het je niet verbieden…maar je kunt je de moeite besparen. Ik ga echt niet met jou in discussie. Zinloos, je weet toch altijd alles beter. Dag Ievel….

 4. Oelie op zuid

  Mats het wordt tijd, datt we weer naar de kroeg mogen. Duidelijk is dat Shabani nog veel vlieguren moet maken om een beetje meer kerel te worden. Verder is pijnlijk duidelijk dat we het armste cluppie uit de eredivisie zijn met de smalste selectie. Vito in vorm is een versterking van het team. Maar als je met teveel , net niet voetballers, moet spelen, doe je niet mee voor de prijzen. Tanane verliest 25 keer de bal, maar geeft wel de assist en maakt een schitterend doelpunt. De spelers van Vitesse zijn allemaal net een maatje groter dan die van VVV. Ik ben trots op onze spelers en had ook liever een ander op plaats van Hunte gezien. Met deze inzet en instelling van de spelers heb ik goede hoop dat we volgend jaar weer eredivisie spelen.

  1. Ievel Knievel

   Weet ook niet meer waarom ik hier reageeer, maar hoezo heb je de aanname dat ik een discussie probeer aan te zwengelen? Ik geef slechts mijn mening. Punt. Je reactie waar ik nu op reageer voegt werkelijk niets toe. Net als dat deze reactie dat niet doet. Overbodig dus. Je reactie in het topic vorige week bestond dus uit krokodolillentranen aangezien je zelf reacties uitlokt, zoals je laats ook weer bij Goodie aan het doen was. Fijne dag nog.

   1. Ievel Knievel

    Mijn reactie was dus op Mats gericht. Verder: Niemand zit hier te wachten op onderlinge akkefietjes en slow chats. Zand erover.

 5. Goodie

  Helaas, het zat er gister niet in. Verdedigend stond het goed, met name Da Graca en Schäfer scoorden een dikke voldoende. Dan zit het niet mee dat Machach uit valt. Hopelijk valt het mee. Hij is de schakel tussen verdediging/middenveld en de aanval.

  1e helft waren we beperkt tot verdedigen. Op het moment dat je het idee krijgt dat het spelbeeld in de 2e helft begint te kantelen valt de 1-0 uit het niets. Jammer maar helaas. We kregen voorin maar geen vuist gemaakt tegen Vitesse. Hunte speelde zwak evenals Shabani (mag dat hier nog gezegd worden?). En dan wordt het een lastig verhaal om de Vitesse verdediging aan het wankelen te brengen.

 6. Depor

  Helaas, zat niet meer in. Nu alles op de competitie en zo snel mogelijk proberen veilig te stellen. Dinsdag 3 punten thuis tegen Sparta en ik zie het niet meer mis gaan!

 7. chretien

  Geen enkel greintje geluk, een Machach die uit de wedstrijd wordt geschopt, zonder dat de arbiter de rode kaart trekt. Giakoumakis die netniet de bal in goal frommelt, een Shabani die de hele wedstrijd met de verkeerde(?) schoenen blijft spelen, een Pachonik die nog altijd zoekt naar de vorm van het vorige seizoen en het gemis van 3 basis spelers en je hebt de verklaring waarom we eigenlijk kansloos hebben verloren.
  Toch ben ik nog steeds heel blij met de 4-1 zege in januari op dit Vitesse. Die punten zijn heel veel waard.
  Hopelijk is Machach niet langdurig geblesseerd en kunnen we komende wedstrijd tegen Feyenoord weer spelen op oorlogssterkte. Er komen belangrijke wedstrijden aan. Vooral de 6 punten wedstrijden, die zeker NIET verliezen, liefst winnen.
  FORZA VVV!

  1. Geertje

   De overtreding op Machach was het vasthouden. Dat moet bestraft worden met een vrije schop, en met een gele kaart als de overtreder er een veelbelovende aanval mee stopt. Dat Machach geblesseerd raakt, komt slechts doordat de speler van Vitesse valt en zo de enkel van hem klemt. Heel lullig voor Machach (wat mij betreft onze beste speler de laatste maanden), maar natuurlijk geen rood! Roepen om rood is óf gebrek aan spelregelkennis, of Calimero-gedrag. En dat laatste past niet bij VVV.
   Wij verliezen omdat Vitesse kwalitatief gewoon veel beter is, en de staf niet het vernuft of lef heeft om een speler met diepgang te brengen ipv een speler die hard werkt, maar zowel in verdedigend als aanvallend opzicht niks toevoegt.
   Maar hoe er gisteren is geknokt, met het gegeven dat Vito en Guwara en Tassos weer bij de selectie komen, geeft mij vertrouwen dat we ons ook dit seizoen weer veilig spelen.

 8. hanskazan

  Jammer jammer. Een wedstrijd die beslist wordt op een paar momenten. Donis speelt ijzersterk op het middenveld. Schafer prima pot. Aanvallend jammer dat hij rechts in dat beperkte te mogelijkheden helemaal met hunte aan diezelfde kant…. Hij heeft een keer centraal gespeeld in de beker, zou dat toch heel graag nog eens willen zien; De Graca en Schafer centraal.

  P.S.
  Iemand enig idee waarom die schandalige overtreding van Tannane die volle bak bewust met zijn noppen naar beneden op het scheenbeen gaat staan geen rood is? Belachelijk!

 9. RuiverCity

  Bij VVV (lees: Giakoumakis) lukte in januari alles. Elke kans was onderhand raak. Dit zit nu tegen. Hunte rent zich een slag in de rondte om de gaten te dichten, maar staat vaak té ver van een tegenstander af.
  Ik vond Simon Janssen ook niet kort genoeg dekken bij de 2-0.

  Ik begreep De Koning/Driessen weer eens niet. Waarom breng je Roemer niet? Heeft dreiging en snelheid over de flanken. Giakoumakis krijgt amper ballen van de zijkant, zeker als Machach ook nog uitvalt.

  Complimenten voor de werklust (o.a. Donis, Schäfer, Da Graca en Gelmi). De komende twee weken zijn bepalend, want de concurrentie begint puntjes te pakken.

Leave a Reply