BELANGRIJKE BESLISSINGEN BETAALD VOETBAL

Vanmiddag heeft de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV) plaatsgevonden in Zeist. Op de agenda stonden onder andere het EK vrouwen 2017 en het EK 2020, de verplichte promotie/degradatieregeling met ingang van seizoen 2015/’16, de voorgestelde pilot met betrekking tot de Jupiler League en de mogelijke invoering van doellijntechnologie met ingang van komend seizoen.

Verplichte promotie/degradatie
Afgelopen zaterdag ging de Algemene Vergadering Amateurvoetbal in principe akkoord met verplichte promotie/degradatie tussen de Topklasse en de Jupiler League met ingang van seizoen 2015/’16. Het betaald voetbal heeft vanmiddag definitief ingestemd met verplichte promotie/degradatie. Ook is er gesproken over de voorgestelde pilot met betrekking tot de Jupiler League vanaf komend seizoen. In een eerder stadium kwamen de Coöperatie Eerste Divisie (CED) en KNVB tot het gezamenlijke uitgangspunt van een Jupiler League met 20 teams, door in principe twee beloftenteams en twee amateurverenigingen toe te voegen. Ook het amateurvoetbal heeft deze pilot omarmd. Gisteren werd bekend dat Katwijk afziet van deelname aan de Jupiler League. Het bestuur betaald voetbal heeft de vergadering middels stemming om advies gevraagd over de nieuwe constructie en daarbij te kennen gegeven dit advies op te volgen. De vergadering gaf in een ruime meerderheid aan voorstander te zijn van het toetreden van drie beloftenteams en één amateurvereniging. Dit betekent dat de beloften van Ajax, FC Twente en PSV alsmede amateurvereniging Achilles ’29 deel zullen nemen aan de pilot.

Uitgangspunten toetreding beloften:
·        Hoogst geëindigde beloftenteams in 2012/’13;
·        Speeldagenkalender Jupiler League is leidend;
·        Geen gezamenlijke beloftenteams met Eerste Divisieclubs;
·        Geen directe promotie/degradatie of deelname aan play-offs voor promotie;
·        Degradatie 1e elftal uit Eredivisie betekent degradatie naar beloftencompetitie;
·        Geen deelname aan KNVB beker;
·        16 contractspelers tot 23 jaar;
·        Technische staf: fulltime hoofdcoach en assistent-coach (licentie-eisen Eerste Divisie);
·        Accommodatie-eisen Eerste Divisie van toepassing;
·        Dispensatie op wedstrijddag: drie spelers + 1 keeper ouder dan 23 jaar;
·        Na 15 bindende wedstrijden 1e team: niet meer in beloften (dispensatie reserve keeper);
·        Speler mag niet binnen dezelfde periode voor 2 teams spelen in zowel de Eerste als Eredivisie;
·        Sancties indien mogelijk toerekenen aan betreffende elftal;
·        CED en ECV bespreken commercie (uitgangspunt: beloftenteams ontvangen geen collectieve mediagelden).

Uitgangspunten toetreding amateurverenigingen:
·        Pilot voor twee jaar;
·        Amateurverenigingen behouden amateurstatus;
·        Er gelden minimale licentie-eisen, nagenoeg gelijk aan de huidige regeling;
·        Uitsluitend in de pilot geen verplicht aantal contractspelers;
·        Na de pilot nog steeds een Eerste Divisie club: staffel aantal contractspelers van toepassing;
·        Gedurende pilot geen degradatie naar Topklasse;
·        Amateurverenigingen kunnen niet promoveren naar de Eredivisie;
·        Amateurverenigingen ontvangen mediagelden via de CED.

Het betaald voetbal heeft besloten de ervaring uit voornoemde pilot te gebruiken ten behoeve van de verdere uitwerking van de regelgeving per seizoen 2015/’16. Definitieve besluitvorming hiertoe zal plaatsvinden in het najaar van 2014. De vergadering heeft op voorhand ingestemd met één van de voorwaarden met ingang van seizoen 2015/’16: de staffel van het aantal contractspelers zoals benoemd in het principeakkoord. Dit uitgangspunt is immers geen onderdeel van voornoemde pilot gezien het gegeven dat amateurverenigingen hun amateurstatus gedurende deze periode behouden.

Overgangsregeling contractspelers
·        1e jaar Jupiler League: 10 contractspelers met tenminste 50% minimumloon en 6 contractspelers met tenminste 100% minimumloon (ongeacht aantal contracturen);
·        2e jaar Jupiler League: 8 contractspelers met tenminste 50% minimumloon en 8 contractspelers met tenminste 100% minimumloon (ongeacht aantal contracturen);
·        3e jaar Jupiler League: 4 contractspelers met tenminste 50% minimumloon en 12 contractspelers met tenminste 100% minimumloon (ongeacht aantal contracturen);

Pilot Arbitrage 2.0
De Algemene Vergadering Betaald Voetbal heeft vandaag bovendien ingestemd met het voorstel van de KNVB om te starten met de pilot genaamd Arbitrage 2.0. In dit traject wordt de komende twee seizoenen het gebruik van doellijntechnologie (HawkEye) en extra assistenten (5e en 6e officials) toegepast. Aanvullend wordt de mogelijke toepassing van een videoreferee nader onderzocht. Om de toegevoegde waarde van doellijntechnologie en extra assistenten te kunnen beoordelen, worden beide middelen de komende twee jaar zoveel mogelijk ingezet bij beslissingswedstrijden, zoals de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, de finale van de play-offs, de halve finales en de finale van de KNVB beker en speelronde 34 in de Eredivisie.

De KNVB is al jarenlang onverminderd voorstander van de invoering van (technologische) hulpmiddelen in het profvoetbal. Ondersteuning door hulpmiddelen draagt bij aan goede arbitrage en acceptatie van beslissingen. Hierbij ligt de focus op het nemen van juiste beslissingen in wedstrijdbepalende situaties. De KNVB is van mening dat het gebruik van 5e en 6e officials en de introductie van doellijnbewaking niet als twee op zichzelf staande zaken moeten worden beschouwd. Doellijnbewaking richt zich immers enkel op de vraag of de bal wel of niet de doellijn gepasseerd is, terwijl extra assistenten ook andere situaties op het veld kunnen beoordelen. De bond hanteert daarom één visie waarin beide alternatieven geïntegreerd zijn. Parallel zal een projectteam de toepassing van een zogeheten videoreferee nader onderzoeken.

Lees het volledige persbericht met betrekking tot Arbitrage 2.0 hier.

Bron: KNVB

13 Responses

 1. Animal

  VVV moet onmiddellijk het jeugd-samenwerkingsverband met PSV opzeggen !
  We krijgen sowieso al geen enkele speler van PSV, ze plukken de beste talenten weg, uit Regio Venlo en Helmond en nu Jong PSV mee gaat doen in de Juup krijgen we al helemaal geen spelers van PSV meer (Helmond ook niet) !! Waarom laat VVV de beste talenten uit de regio zo maar de deur uit lopen naar Eindhoven als we er NIKS en dan ook NIKS voor terug krijgen ??? Probeer ze dan op zijn minst zelf te binden en voor regio Venlo te behouden !

  1. Ben

   Ja, je hebt groot gelijk. VVV heeft nooit enig voordeel gehad uit welk contact dan ook met PSV. Ik stel bovendien voor dat wij, de fans, en masse wegblijven bij de wedstrijden tegen tweede teams. VVV mag aan de KNVB verzoeken die wedstrijden te willen spelen op de donderdagavond (dan kan ik sowieso nooit). FORZA VVV!

 2. YowVVV

  @Animal, helemaal mee eens!

  Ben alleen bang dat er géén weg terug is. Het is geen samenwerking, ze willen het hele zuiden (muv zuid-limburg) als alleen heerser tot zich nemen. Heb het nooit een goed plan gevonden, nu blijkt het nog erger dan ik dacht..

 3. tulipanes

  Ik had van verschillende mensen gehoord dat O3 niet meer het sfeervak wordt, dat wordt een ander vak. Kan iemand mij hier mee over vertellen of dit nieuws ontkrachten?

  1. Goodie

   O5 wordt het dan denk ik. Het groepje waar een aantal vrienden van me tussen zit, stond afgelopen seizoen op O3 maar ging later naar VW4 omdat ze niet meer op O3 mochten vlaggen etc. Daarom zijn ze nu naar O5 gegaan (tussen O4 en de wand)

 4. pmmv

  Zondebok gevonden! Ben dan echt flink en stuur de hele technische staf weg. Dat geeft een nieuwe trainer tenminste de ruimte om zelf zijn technische staf samen te stellen.

 5. Paljas

  Bestuur…Niet alleen Lokhoff AUB!
  Die technische staf moet er ook uit!
  Heeft geen enkele toegevoegde waarde…nu niet,morgen niet,nooit niet!
  Wil je echt opnieuw beginnen moet je helemaal schoon schip maken…geen half werk AUB!
  En geen vierde of vijfde rangs trainer nu…betaal dan maar iets meer voor een meer dan behoorlijke trainer die spelers beter kan maken en weet wat er gevraagd wordt.

Leave a Reply