Bijltjesdag in de Koel: Stan Valckx vertrekt

Clubicoon Stan Valckx is vanaf heden niet meer werkzaam in de Koel. Het aflopende contract van Stan Valckx is niet meer verlengd. Valckx was de de voorganger van Willem Janssen en deed dit werk maar liefst 8 seizoenen lang! In eerste instantie deed Valckx dit zelfs op pro deo basis omdat de club toen ook geen cent te makken had. VVV-Venlo geeft op haar website aan dat de reden voor het niet verlengen van het contract een financiële reden is.

Valckx werd het afgelopen jaar plotseling op zij geschoven door Willem Janssen. Hij heeft daardoor een jaar lang gefunctioneerd als scout.

Ondanks dat niet alles een groot succes was, willen wij Stan evengoed bedanken voor zijn bewezen diensten!

71 Responses

 1. FC VVV03

  Dat interview met Janssen is ook weer tenenkrommend hoor. Janssen is een heel verhaal aan het vertellen dat die het toch wel een lastige keuze vond en dan komt er achteraan: vond je het een lastige keuze?😂 Maar 1 zin sprong er wel uit. “Bij mijn aanstelling was de twijfel wel al aanwezig, maar ik ben er dit jaar wel achter gekomen dat het niets voor mij was”. Puur gegokt weer vanuit VVV.

  1. Ievel Knievel

   Dat kan je Janssen toch zelf ook kwalijk nemen, ergens instappen en dan gewoon zonder verantwoordelijkheidsgevoel ‘m nokken, terwijl het hem toch niet is en dat wist ie eigenlijk vanaf begin af aan al?

   En in de tussentijd Jos Luhukay kapot gemaakt.

   Wat een puinzooi.

   1. Ievel Knievel

    Waarom ga je in hemelsnaam nog zo’n interview opnemen en plaatsen als club? Willem laat je club in de steek en laat mede een chaos achter.

    Strik erom en wegwezen (nooit gedacht dat ik dit tegen een oud speler zou zeggen).

   2. Koelie

    Hoeven ze morgen alleen nog te verwijzen naar dit interview. Dan staat Kruys niet zo voor lul voor de camera’s. Want niemand van directie/ management durft uitleg te geven.

 2. Ievel Knievel

  #SAAME D”N BERG AAF en #VEURALTIEDeinclubmetPRUTSbestuurders

  Dit plaatste ik trouwens al eerder over Valkx: “Over Valkx hoef je denk ik trouwens op dit moment wel iets minder rouwig te zijn, heeft inderdaad goede aankopen gedaan, maar evengoed heeeeeeel erg veel miskopen en vooral veel te dure/ hoge contracten afgesloten (en was denk ik nog steeds te inning met bepaalde zaakwaarnemers, dat is het nadeel van het wereldje kennen).”

  1. Koelie

   Zwak Ievel. Valckx heeft ons ook na de vorige puinhoop samen met Steijn teruggebracht naar de eredivisie. Goed vriendje Maaskant aanstellen en zijn opvolger was een blunder. Veel respect voor Valckx. Wederom een clubicoon weggewerkt. En dat allemaal door Bogers die zo nodig Janssen moest binnenhalen om er vervolgens een totale puinhoop van te maken.

   1. Ievel Knievel

    Ik vind wat ik typ helemaal niet zwak. Respect voor de goede spelers die Valkx gehaald heeft, maar hij heeft evengoed die te dure contracten gemaakt en afgesloten, waar we dus financieel gezien heel veel last van hebben (en dat vanuit opportunisme). Dat Valkx innige banden heeft met zaakwaarnemers is een publiek geheim. Hij moest er als TD voor weg bij PSV.

   2. Ievel Knievel

    En de Koning aanstellen, tja, dat moest toen. Maaskant was immers onder druk van Hey Berden zelf de club uit gestuurd. De Koning heeft het in zijn eerste jaar met een 13e plek niet slecht gedaan.

   3. roermond

    Rick Kruys, hard op weg om net als Maurice Steijn, een echte Venlonaar te worden. Na een paar weken in een dip te hebben gezeten, krijg ik nu wel langzaam vertrouwen in mijn clubke voor de komende competitie…Het begint weer te kriebelen… come on Venlo…forza VVV..💛🖤💛

  1. Hufterige reactie vind ik nou weer wat overdreven…
   Ik denk dat de gesprekken met de Boer samenvielen met de lijken uit de kast bij VVV…
   Voor de Boer een lullige samenloop van omstandigheden, waar hij en zijn evt te tekenen contract het slachtoffer van zijn…
   Het verdient absoluut niet de schoonheidsprijs, dat is een ding wat zeker is, maar als club ga je niet een tweede keeper contracteren als blijkt dat je nauwelijks nieuwe veldspelers kunt contracteren…

   1. Ievel Knievel

    Ja, maar dat interesseert de Boer toch niet? Hem is gewoon een contract aangeboden en men was mondeling akkoord.

    VVV had hem toch gewoon geen contract aan moeten bieden (Janssen/ Bogers), men hoorde toch te weten hoe men er financieel voor stond?

    Was echt het plan om te promoveren via de loterij die de play offs zijn om zo de financiële schade te dekken en de lijken voor de buitenwereld in de kast te houden?

    Goed beleid hoor. EN MET MEDEWETEN van de RvC he. Dat vergeet iedereen maar eventjes.

    Sjongejongejonge

   2. Ievel Knievel

    Waarom hebben ze Jens niet sowieso gewoon 2e keep gemaakt (in eerste instantie)?

   3. Ievel Knievel

    Overigens ben ik blij met Jens Craehnmehr. Snap ook niet waarom VVV twee 1e keepers zou moeten hebben, zeker gelet op het niveau waarop VVV acteert. Het is niet alsof we voor europees voetbal meedoen. Lijkt me dat Jens een prima back up is.

 3. Natuurlijk interesseert de Boer dat niet…
  Maar ik redeneer nu even vanuit de club VVV. En natuurlijk hadden ze hem geen contact moeten aanbieden…
  Maar of Willem Janssen op de hoogte was van de deplorable financiele toestand van de club, ik vraag het me af…
  En of hij dat wel had moeten weten, dat is weer een ander verhaal…

 4. Relax its only Soccer

  Okay … er is duidelijkheid! Niet blij met hoe het gegaan is maar er is duidelijkheid. En dat is altijd weer de éérste voorwaarde voor een nieuw begin. Dus ook voor VVV en ook voor ons supporters! Natuurlijk waren we zwaar teleurgesteld en verbaasd in de eerste week ná de climax in de Play-offs. Maar nu weer het nieuwe begin! En wat heb ik er alweer zin … echt waar! Met de duidelijkheid dat Rick wél is gebleven (voor mij tenslotte het belangrijkste) en dat hij volop aan de gang kan gaan met onze eigen jeugd. Na wat Rick afgelopen seizoen heeft gepresteerd geeft voor mij voldoende zekerheid dat hij alles uit de groep gaat halen. Natuurlijk met de nodige up’s en down’s. En laten we dan niet meteen die jonge jongens afbranden, zoals we dat destijds ook al met Vito deden. Maar maar … als Maurice Steijn toen niet eigenwijs was geweest, maar had geluisterd naar het gekneuter op de tribune, had Vito dit jaar niet zo kunnen uitblinken bij Sparta … geef die jongens toch de tijd! En geweldig toch … Levi, Simon, Joep, Thyme en ja … zelfs weer Yahcuroo. En met misschien weer nieuwe jongens zoals Jens, Melano, Diego en Berkan. Laat ze opbloeien en laat ons genieten van hun speelvreugde … en dan zien we wel of we dit seizoen weer kunnen schitteren in de Play-offs.

   1. Grad

    @ level Knievel

    Hier het interview van Rick in VI

    Bij Kruys viel het slechte nieuws rauw op zijn dak. ‘We hebben hier met elkaar gezeten en teruggekeken op het seizoen. Een dag later kreeg ik telefoon of ik naar de club kon komen. Toen bleek dat de financiële situatie dusdanig veranderd was dat we weinig tot niets kunnen doen qua spelers. De plannen die we hadden, gingen de koelkast in.’

    Kruys gaf toe dat hij na het seizoen heeft nagedacht over zijn toekomst bij VVV. ‘We hebben de halve finale van de play-offs gehaald en stonden op een haar na in de finale. Als je dan een paar dagen later hoort dat je weer opnieuw moet beginnen en de ambities die je had moeilijker kan waarmaken, dan valt dat rauw op je dak. Ik heb wel even tijd nodig gehad. Ik dacht ook: hoe nu verder? En ben ik nog wel de aangewezen man om dit te gaan doen? Welk plan is er? Daar heb ik over nagedacht.’

    Strijdvaardig
    De conclusie van de trainer was duidelijk. ‘Ik wil graag blijven. Ik heb het goed naar mijn zin, bij VVV en in Venlo. Ik krijg altijd een goed gevoel bij de wedstrijden. Er zijn veel uitdagingen en om meteen verder te kijken of te zeggen: ik kap ermee, dat zit niet in me. Ik ben strijdvaardig. Het verwachtingspatroon is anders, we willen geen valse beloftes maken. Er is een kern van spelers en we gaan er alles aan doen om ons te versterken. Dan moeten we de uitdaging aangaan.’

    Kruys was echter wel realistisch: VVV spreekt voorlopig geen doelstelling uit, gezien de onzekerheid binnen de club. ‘Vorig jaar kwam ik hier en sprak ik uit dat ik de nacompetitie wilde halen. Of dat nu reëel is, weet ik niet. Ik wil geen valse hoop geven. We gaan er wel alles aan doen om het zo goed mogelijk te doen. We staan er anders voor dan aan het einde van vorig jaar. Ik hoop dat de mensen ons zullen steunen. Ik ga er alles aan doen om met VVV iets neer te zetten.’

 5. RuiverCity

  Yasar en Rutten trainen mee met Venlo. Hoe diep kun je als club zinken???
  Rutten kon het niveau van NAC ook al niet meer aan en Yasar weten we allemaal hoe die functioneerde….

  Ik zie die twee uit pure armoede nog wel tekenen in Venlo.

  De coup van de Grutterswijkjes en Bongaerts is helemaal geslaagd. Bongaerts zal vandaag wel als een veldmaarschalk door de Koel lopen. Wanneer gaat deze man die alles kapot maakt eens vertrekken???

   1. Rutten misschien een contract geven op basis van het aantal wedstrijden dat hij uiteindelijk daadwerkelijk heeft kunnen spelen, voor zover dat juridisch mogelijk is.
    Was in de periode bij VVV als blessuregevoelig, maar dat lijkt alleen maar te zijn toegenomen…

  1. Bedankt Supportje voor het delen van deze info.
   Dit geeft een duidelijk beeld van wat we kunnen verwachten. De evt. versterkingen die komen moeten er gelijk staan en worden geen bankzitters als Mark Van Hintum zijn werk goed doet, ook een pittige uitdaging lijkt mij.
   Een spits en een centrale verdiger, daar wordt aan gedacht en dat snap ik, maar ik zou toch prioriteit geven aan een middenvelder met spelinzicht en gevoel voor diepte in het spel, want ik denk dat daar het grootste probleem ligt. Ik ben er vanuit gegaan dat Timber voor centraal achterin is aangetrokken, maar misschien heb ik het mis. Daar heb je dan 3 spelers voor 2 posities, dus daar lijkt mij toch minder de prioriteit te liggen…

 6. FC VVV03

  Volgens Van Hintum is de situatie bij de club zeker niet zo beroerd als deze soms omschreven wordt. “We moeten terug naar deze nieuwe realiteit en van daaruit verder bouwen”

  Je halve club is gaan rennen vanwege financiele middelen en gesprekken met nieuwe spelers zijn allemaal afgeblazen maar de situatie is zo slecht nog niet. Wie houd nou wie voor de gek eigenlijk. Wanneer komt er nou eens iemand voor de camera die uitlegt hoe het zo ver heeft kunnen komen??? Dat gelul van we moeten roeien met de riemen die we hebben en er is een nieuwe realiteit weten we nu wel.

 7. pierre

  Voetbal International
  Problemen stapelen zich op bij VVV: ‘De plannen gaan de koelkast in’

  De start van de voorbereiding is bij VVV-Venlo omgeven door vraagtekens. Trainer Rick Kruys en zijn selectie begonnen zondag aan het nieuwe seizoen, een dag nadat zowel technisch manager Willem Janssen als scout Stan Valckx vertrokken bij de Limburgse club. De problemen zijn ondertussen groot in Venlo.

  Vlak na de verloren halve finale van de play-offs tegen Almere City FC kwam het ene na het andere slechte nieuws naar buiten bij VVV. Lokale media berichtten over financiële problemen, een tekort dat veel groter bleek dan voorheen gedacht en over algemeen directeur Marco Bogers die ziek thuis zit. Geruchten over het vertrek van Janssen gingen al langer rond en zaterdag volgde de bevestiging. De technisch manager wil weer op het veld staan en wordt individueel trainer bij FC Utrecht.

  Plannen in de koelkast

  Er is voor het nieuwe seizoen nog veel onduidelijk bij VVV, dat het afgelopen jaar afsloot met een tekort van anderhalf miljoen euro. Bij Kruys viel het slechte nieuws rauw op zijn dak. ‘We hebben hier met elkaar gezeten en teruggekeken op het seizoen. Een dag later kreeg ik telefoon of ik naar de club kon komen. Toen bleek dat de financiële situatie dusdanig veranderd was dat we weinig tot niets kunnen doen qua spelers. De plannen die we hadden, gingen de koelkast in.’

  Kruys gaf toe dat hij na het seizoen heeft nagedacht over zijn toekomst bij VVV. ‘We hebben de halve finale van de play-offs gehaald en stonden op een haar na in de finale. Als je dan een paar dagen later hoort dat je weer opnieuw moet beginnen en de ambities die je had moeilijker kan waarmaken, dan valt dat rauw op je dak. Ik heb wel even tijd nodig gehad. Ik dacht ook: hoe nu verder? En ben ik nog wel de aangewezen man om dit te gaan doen? Welk plan is er? Daar heb ik over nagedacht.’

  Strijdvaardig

  De conclusie van de trainer was duidelijk. ‘Ik wil graag blijven. Ik heb het goed naar mijn zin, bij VVV en in Venlo. Ik krijg altijd een goed gevoel bij de wedstrijden. Er zijn veel uitdagingen en om meteen verder te kijken of te zeggen: ik kap ermee, dat zit niet in me. Ik ben strijdvaardig. Het verwachtingspatroon is anders, we willen geen valse beloftes maken. Er is een kern van spelers en we gaan er alles aan doen om ons te versterken. Dan moeten we de uitdaging aangaan.’

  Kruys was echter wel realistisch: VVV spreekt voorlopig geen doelstelling uit, gezien de onzekerheid binnen de club. ‘Vorig jaar kwam ik hier en sprak ik uit dat ik de nacompetitie wilde halen. Of dat nu reëel is, weet ik niet. Ik wil geen valse hoop geven. We gaan er wel alles aan doen om het zo goed mogelijk te doen. We staan er anders voor dan aan het einde van vorig jaar. Ik hoop dat de mensen ons zullen steunen. Ik ga er alles aan doen om met VVV iets neer te zetten.’

 8. Hulde dus voor Kruys en Van Hintum dat zij dus blijven en gaan proberen er iets van te gaan maken.
  Ook duidelijk dat zij totaal geen weet hadden van de financiële lijken die uit de kast kwamen.
  Het lijkt mij voor hun toch een klap in het gezicht te zijn geweest dat je allerlei plannenmaakt

 9. Plannen maakt, met nieuwe versterkingen praat en vervolgens valt alles in duigen.
  Willem Janssen had hier als TD van op de hoogte moeten zijn, maar je kunt je afvragen of dat daadwerkelijk het geval is.
  En als het klopt dat er een ontslagprocedure voor Marco Bogers in werking is gezet, dan lijkt mij dat zeer gewenst. Hoe lastig dat misschien ook is voor iemand die ziek thuis zit.
  Maar als je zo opzichtig hebt gefaald zit er niks anders op…

  1. Ievel Knievel

   Als de algemeen directeur zijn managers en zijn Raad van Commissarissen voorliegt over de financiële situatie, dan faal je en ben je ernstig nalatig. Dan is ontslag de optie.

   Toch klopt hier iets niet. Die managers die moeten toch verhaal halen en zwart op wit op papier hebben staan wat de financiële situatie is? Anders kunnen ze hun werk toch niet doen? Technisch manager en technisch hart? Zij moeten toch over elkaars schouder meekijken?

   Er is ook nog een financiële manager en die zit er nog steeds, dat is Ronnie Peters. En er is ook nog een operationeel manager en die zit er ook nog steeds: Jeroen Koopmans.

   We weten ook allemaal dat Walter Grutterswijk de rechterhand van Marco Bogers was/ is. Dat is in meerdere interviews en op supportersavonden bevestigd. Hij hielp Marco met juist de financiële zaken. Met de zaak en de mensen piepelen?

   Als Marco ontslagen weggestuurd wordt dan MOET Walter Grutterswijk ook weggestuurd worden, net als de financiële mensen op de club. Er IS GEEN ANDERE OPLOSSING. Probleem is dat hij aandeelhouders is/ was, close met Berden is (die achter de schermen aan de touwtjes trekt) en dat zijn vrouw hem moet wegsturen/ ontslaan. Dat is een probleem en laat meteen zien hoe problematisch de organisatie van de club is. Als Walter weg moet (en dat moet hij) dan moet Ineke dus ook weg. Aangezien ze Marco/ Walter hun gang heeft laten gaan.

   Het blijft een vreemde zaak dat mensen op de club, zoals van Hintum, pas na de verloren halve finale tegen Almere met spoed naar de club moesten komen en toen pas geïnformeerd zijn (net als Kruys waarschijnlijk). Hoe kan dit? Er klopt iets niet.

   De Raad van Commissarissen moet regelmatig in de papieren duiken en de directie en het management verantwoordelijkheid laten afleggen. Een aantal keer per seizoen. Dat is dus niet gebeurd. Hoezo niet/ waarom niet?

   Hoe kan men blijven doen alsof er rust op de club is? Of dat er weinig aan de hand is en dat men met een frisse lei kan beginnen?

   1. Koelie

    Het is onbegrijpelijk dat men er pas op het einde van het seizoen achterkomt. Je krijgt de indruk dat ze daar op eeen bierviltje zaken doen. En natuurlijk is er gegokt op promotie. Toen dat klapte viel het kaartenhuis inelkaar en moest Bogers met de billen bloot.

   2. Ievel Knievel

    @ Koelie

    Het erge is nog dat wij al weken/ maanden daarvoor doorhadden dat het een financiële puinhoop was. Kennelijk hebben wij betere bronnen dan sommige mensen op de club zelf.

   3. Het klopt natuurlijk idd. dat er meer mensen op de hoogte moeten zijn geweest van de financiële roulette die is gespeeld bij de club.
    Je kunt niet gokken op promotie zodat je weer even lucht zou hebben.
    Zo run je geen bedrijf en ook geen BVO.
    Dus zullen meer mensen moeten vertrekken, dan wel een andere functie moeten krijgen…

   4. Koelie

    Wie zouden er nog meer moeten vertrekken behalve directie en toezichthouders, ook ander personeel zoals de financiële afdeling?

 10. Koelie

  Respect voor Kruys dat hij wil blijven, maar veel andere opties in Nederland zijn er ook niet.

  Volgens Van Hintum is er geen paniek. Gewoon een normaal seizoen. De TD die wegrent, de enige scout (?) wordt aan de kant gezet en de AD verstopt in het ziekbed. Paar spelers afbellen en lekker werken met “de nieuwe realiteit” als IJsselmeervogels in de KKD. Welke speler wil nu nog naar VVV komen? Als club onbetrouwbaar en zonder ambities.
  Maar geen paniek. Pas als het bier op is. 🤡

 11. Ievel Knievel

  En Kruys kan nu wel zeggen dat hij trainer blijft, maar wat doet hij als er lijken uit de kast blijven komen; om de herfst nieuwe lijken en in de winterstop nieuwe lijken?

  En hij kan zich heel erg thuis voelen bij VVV en in Venlo, fijn en mooi, maar de mensen waar hij onder moet werken hebben hem voorgelogen. Hoe rijmt hij dat met een goede sfeer op de club?

  1. kuebke

   En als hij ziet dat er met dit jeugdteam niks te halen valt en veel gaar verliezen dan is hij ook zo weg.
   Daar kun je de klok op gelijk zetten en dan heeft hij groot gelijk dat die zijn biezen als nog pakt.

   1. @Ievel Knievel, zuid 1 en kuebke
    Jullie weten wel precies wat Rick Kruys allemaal denkt, knap hoor…👏
    Wat meer respect voor de keuze die hij op dit moment maakt en trainer buj onze club blijft lijkt mij wel op zijn plaats.
    En Ievel Knievel: jou heb ik trouwens nog nooit op iets positiefs kunnen betrappen over Kruys, jij hebt het nog steeds, bij herhaling, over wat Luhukay allemaal is aangedaan…

   2. Ievel Knievel

    @ Distortion

    Ik wil graag aangesproken worden op wat ik denk of schrijf en niet wat Kuebke en Zuid schrijven.

    Ik weet niet wat Rick denkt en vind het fijn dat hij aangeeft voor de club te kiezen en bij de club te blijven.

    Iets van continuïteit lijkt me welkom bij club, ook al ben ik niet de grootste fan van de door Rick gehanteerde spelwijze en tactiek. Het is wel een fijn en rustig iemand.

    Ik vraag me alleen af of iemand nog bij zijn woorden blijft als de lijken uit de kast blijven vallen in de toekomst. That’s all.

 12. supportertje

  Wie vandaag het interview met Rick Kruijs heeft gezien, weet nu ook dat hij blijft. Tevens verschaft hij enige duidelijkheid, en is de eerste die iets zegt over de supporters, en ook snapt dat er frustratie heerst. Ik persoonlijk vind het een dappere beslissing om je in deze storm staande te houden. Dan ook gewoon te zeggen dat je trainer blijft van VVV. En aangeeft dat je er je best voor gaat doen om er iets van de maken. Chapeau Rick, de steun van de supporters zul je hier zeker mee verkrijgen, en we zullen achter je staan met je team.

   1. supportertje

    Ja, ik was daar. Sfeer was in het begin wat gespannen voor de spelers toen ze op het veld kwamen, dat idee had ik in ieder geval. Maar men was wel blij met die paar honderd man op de tribune. Rick Kruijs veel aandacht richting het publiek bij de opkomst. Inderdaad een nog gesproken met spelers. Krijgen niet zo veel mee van wat er zich binnen afspeelt. Het interesseert ze ook niet zo veel, de motivatie om er weer voor te gaan is bij iedereen aanwezig. Ook krijg ik het idee dat Rick wil laten zien wat hij waard is. Maar zo als gezegd geen beloftes van wie dan ook, behalve dat ze er voor willen gaan met zijn allen. En de kansen willen pakken die ze nu krijgen.

 13. zuid1

  @ Disortion, op moment van schrijven had hij zijn interview al gegeven. En ik zeg toch nergens dat ik geen fan ben van Kruys? Denk dat deze man op dit moment een baken van rust is binnen de club. Iemand die gewoon zegt waar het op staat. Dat verdient alleen maar veel respect en ik denk dat Kruys zeker de steun van ons als fans heeft.

   1. supportertje

    Hoe het ook verder verloopt op de club. Wij als VVV supporters moeten laten zien dat we de trainer en zijn team in onze armen sluiten het komende seizoen. Zeker een Rick Kruijs als trainer, die niet het hazenpad kiest, maar voor VVV en zijn spelers. Hij voelt zich thuis in Venlo, en gewaardeerd door de supporters. Laten we hem dat extra zetje geven, wat hij nodig heeft in deze zooi, die gecreëerd is buiten hem om.

    Hetzelfde met de spelers, en ook gewoon onze jeugd in de armen sluiten. Nu kunnen we laten zien wat supporters waard kunnen zijn voor een club. We kunnen denk ik samen het verschil maken, en ook duidelijk naar de club een statement maken, dat er zonder supporters er ook geen club is.

    Komend jaar zal het niet makkelijk worden, en dat is bij VVV al vast niet. Maar wij zullen er weer zijn, en hopelijk gaan de oogjes eens open bij het hoofdbestuur, en kiezen ze een andere weg als in het verleden, wat dat heeft wel bewezen niet de juiste te zijn.

    Openheid, eerlijkheid, respect, en communicatie naar iedereen is nu gewoon een vereiste, wil men op een fatsoenlijke manier de club leiden. Ophouden met hoera verhalen, maar gewoon de harde realiteit en zeggen hoe het er voor staat.

    Daarmee smeed je een band, door iedereen serieus te nemen. En natuurlijk word er verl geklaagd en is er kritiek. Maar vraag je eens af waarom, want heel veel kun je uit de weggaan in het voor traject. En door op een fatsoenlijke manier te communiceren, want daar begint het mee, en kweek je begrip.

Leave a Reply