VVV-Venlo

Cijfers & Tactiek: FC Utrecht – VVV-Venlo

De wedstrijd tegen FC Utrecht van VVV-Venlo had echt twee gezichten. Eerste helft was dramatisch, tweede helft was goed. Een punt lijkt dan ook iets waar we zeer tevreden mee kunnen zijn, al had het misschien nog wel een overwinning kunnen worden voor de Venlonaren. Klik hier voor het wedstrijdverslag.

Sinds het begin van dit seizoen houden we ons ook meer bezig met de cijfers van de gespeelde wedstrijden. Aan de hand van de cijfers, statistieken en tactische analyses kunnen we meer de diepte ingaan van het spel in combinatie met de wedstrijdverslagen. Zo proberen we jullie een compleet mogelijk overzicht te geven van VVV-Venlo in het seizoen 2018-2019. Hieronder zijn enkele interessante dingen te vinden over de uitwedstrijd tegen FC Utrecht.

Algemene cijfers
Balbezit: 62% – 38%
Duellen gewonnen: 52,1% – 47,9%
Luchtduellen gewonnen: 50% – 50%
Buitenspel: 2-2
Corners: 3-0

Aanval
Doelpunten: 1-1
Totale schoten: 21-11
Schoten op doel: 4-2
Nauwkeurigheid van schot: 19% – 18.2%
Gestopte schoten: 6-4
Schoten op de lat: 0-0
Schoten binnen de box: 14-6
Schoten buiten de box: 7-5

Verdediging
Tackles: 22-19
Gewonnen tackles: 54,5% – 57,9%
Weggewerkt: 21-31
Onderscheppingen: 6-15

Balverdeling
Totale passes: 541-333
Lange passes: 12,6% – 24.6%
Pass nauwkeurigheid: 81,1% – 69,1%
Nauwkeurigheid op helft tegenstander: 69,8% – 56,1%
Nauwkeurigheid op eigen helft: 89,3% – 82,4%
Totale voorzetten: 22-13
Succesvolle voorzetten: 31,8% – 23,1%

Overtredingen
Overtredingen tegen: 12-10
Gele kaarten: 1-1
Rode kaarten: 0-0

Aanvallende intenties

 

Als we kijken naar de aanvallende intenties van beide ploegen is er niet veel dat ze van elkaar scheidt. Opvallend is dat FC Utrecht in verhouding met Ajax vorige week, meer de lange bal hanteert en dat ze voornamelijk over de rechterflank aanvallen. Janssen en Promes kregen het daardoor zwaar te verduren. Maar de foutmarge van Utrecht in de 16 is echt heel groot. Bij VVV-Venlo is dat anders. Zij vallen voornamelijk aan via de linkerflank, maar dit gebeurd meer met acties. De rechterflank ligt vaker open en daardoor kunnen ze eigenlijk direct door de Utrechtse defensie snijden. Met Susic in de basis wilde Steijn aanvallender gaan voetballen en de cijfers ondersteunen dat ook.

Passes

 

FC Utrecht had meer balbezit dan VVV-Venlo, dus het is nogal logisch dat zij meer passes hadden. Wat opvalt bij Utrecht is dat meeste passes zich afspelen op eigen helft of rond de middenlijn. Er worden veel passes breed gespeeld. FC Utrecht kon het verschil in passes niet uitrukken in het aantal kansen. Bij VVV ligt de verhouding iets anders. We hebben gezien dat VVV altijd minder passes heeft dan de tegenstander in dit seizoen en dan de foutmarge hoger ligt. De passes waar de meeste onzorgvuldigheid ligt bij VVV, zijn de lange ballen en de passes op de helft van de tegenstander. Voornamelijk op de helft van FC Utrecht was VVV erg slordig, met name in de eerste helft. Daardoor heeft VVV meer dan 100 mislukte passes.

 

Zoals je in de aanvallende intenties map kan zien, zie je dat FC Utrecht met passes voornamelijk de linkerkant bestookt van VVV-Venlo. Dit komt mede doordat Susic aanvallender ingesteld staat en daardoor meer ruimte ontstaat voor de tegenstander, maar het kan ook komen doordat Janssen minder wordt geacht dan Kum. Er wordt veel breed gespeeld bij Utrecht en dat zie je terug bij Janssen en Bergstrom. Daarnaast zie je dat Bergstrom ook veel naar Klaiber passt, die een van de gevaarlijkste mannen was bij Utrecht afgelopen zondag. Bij VVV-Venlo is het een verschil ten opzichte van vorige week tegen Ajax, toen Kum nauwelijks in het spel voorkwam. De Venlonaren spelen een stuk hoger en de passes komen zowel van het centrale duo, als ook van de backs. Er wordt veel gebruikt gemaakt van diverse spelers en daardoor komt de aanval ook beter uit. Het is offensief gezien daardoor een stuk minder voorspelbaar. Ook al is onze aanval nog lang niet van wat het zou moeten zijn.

Schoten

 

Qua kansen ging het redelijk gelijk op, met VVV dat de beste kansen had op de overwinning. FC Utrecht had meer de overhand in het balbezit en loste ook meer schoten af. Van de 21 schoten die zij wisten te produceren, gingen er maar 4 op doel, waarvan 1 de goede goal van Gavory was. De nauwkeurigheid bij de gastheren was dus ver te zoeken. Bij VVV-Venlo was het niet heel veel beter. Van de 11 schoten, gingen er 2 op doel en een ervan was de gescoorde penalty van Susic. Lars Unnerstall was weer belangrijk met een hele goed redding op de inzet van Kerk, maar voor de rest werd hij niet echt aan het werk gezet. Dat is ook wel eens fijn. De goal van FC Utrecht was ook echt niet te houden.

Expected goals (xG)

Tussen de Linies beschrijft de xG als volgt: “is een afkorting en staat voor ‘Expected Goals’ en is een statistische maat voor het verwachte aantal goals van een speler of team. Bij een ExpG wordt bij elke afzonderlijke doelpoging een waarde toegekend, gebaseerd op de kwaliteit van deze poging.

Als we dus kijken naar de kansen van VVV-Venlo en FC Utrecht we stellen dat FC Utrecht een hogere xG heeft dan VVV-Venlo. FC Utrecht heeft meer kansen gecreëerd met 21 schoten volgens 11 tegen 11 tegenover 11 van VVV-Venlo. VVV heeft weliswaar minder kansen gehad, maar de kansen die ze hadden waren erg groot. Zoals de kans van Opoku op enkele meter van het doel. Daardoor liggende xG van de clubs dicht bij elkaar. (1,6 FC Utrecht en 1,65 VVV-Venlo)

Als we kijken naar de xG op basis van het moment in de wedstrijd, kunnen we enkele dingen concluderen. Vanaf minuut 15 tot en met minuut 45 was FC Utrecht duidelijk degene die waarschijnlijk zou scoren. Maar vanaf het penalty moment, dat duidelijk zorgde voor meer balans in de xG, was het VVV dat de grote kansen had. Zo sterk zelfs, dat VVV aan het einde van de wedstrijd een xG had van 2,32. Een punt in Utrecht is natuurlijk een fantastisch resultaat, maar op basis van de tweede helft en de waarschijnlijkheid van scoren, had er veel meer ingezeten.

Cijfers en statistieken geven een objectieve kijk op de wedstrijd en dat is niet altijd even geliefd. Voetbal blijft natuurlijk emotie, maar uit deze cijfers zijn enorm veel interessante data te vinden. De belangrijkste winst uit deze wedstrijd is dat VVV-Venlo over beide flanken speelde en dat met Susic, Post en Rutten, een zeer aanvallend ingesteld middenveld te zien is, met daarachter een solide achterhoede. Waar het vorige seizoen vooral gefocust werd op de snelheid van de aanval, is het nu meer meer gefocust op de combinatie. De tweede helft biedt heel veel vertrouwen voor de wedstrijd tegen SC Heerenveen aankomende zaterdag.

 

 

 

 

Leave a Reply