Steijn

Cijfers & Tactiek: VVV-Venlo – Ajax

Het is nog steeds heel zuur dat de wedstrijd van VVV-Venlo tegen Ajax in een minimale nederlaag is geëindigd. De Venlonaren hadden meer verdiend en met name de beslissingen met de VAR, hebben veel stof doen opwaaien. Het blijft natuurlijk een topclub, maar de geelzwarten bleef lang overeind. Klik hier voor het wedstrijdverslag.

Ook deze week kijken we weer naar de gespeelde wedstrijd in de competitie en pakken we de cijfers, statistieken en tactische analyse erbij van de wedstrijd tegen Ajax. Er zijn een aantal opvallen zaken waaruit we kunnen opmaken waar we het goed doen en waar nog sterke verbeterpunten liggen.

Algemene cijfers
Balbezit: 27,6% – 72,4%
Duellen gewonnen: 56,8% – 43,2%
Luchtduellen gewonnen: 64,3% – 35,7%
Buitenspel: 0-2
Corners: 5-7

Aanval
Doelpunten: 0-1
Totale schoten: 9-18
Schoten op doel: 1-9
Nauwkeurigheid van schot: 11,1% – 50%
Gestopte schoten: 3-1
Schoten op de lat: 0-0
Schoten binnen de box: 4-10
Schoten buiten de box: 5-8

Verdediging
Tackles: 19-8
Gewonnen tackles: 63,2% – 62,5%
Weggewerkt: 32-17
Onderscheppingen: 10-5

Balverdeling
Totale passes: 250-663
Lange passes: 30% – 3,8%
Pass nauwkeurigheid: 66,8% – 89%
Nauwkeurigheid op helft tegenstander: 60,8% – 81,9%
Nauwkeurigheid op eigen helft: 73,1% – 96%
Totale voorzetten: 14-28
Succesvolle voorzetten: 21,4% – 14,3%

Overtredingen
Overtredingen tegen: 8-9
Gele kaarten: 0-1
Rode kaarten: 0-0

Aanvallende intenties

Als we kijk naar het aanvallend dashboard in de wedstrijd tegen Ajax, kunnen we concluderen dat er niet ontzettend veel aanvallen zijn geweest vanuit Venlose zijde. De aanvallen die geslaagd zijn komen voornamelijk door combinatiespel buiten de 16 en met steekpassies komen we er door. De lange ballen die worden gegeven (in het rood) komen vaker niet dan wel aan en dat is natuurlijk tweeledig. Aan de ene kant komt dat door de druk van Ajax en aan de andere kant door het nieuwe soort spel van de Venlonaren. Als je kijkt naar de passes van Ajax zie je dat ze enorm veel rond de 16 zitten en daar veel combineren. Ze proberen combinerend een weg te zoeken, maar hun steekpasses en voorzetten mislukken. Dit komt ook de verdedigende stellingen van VVV-Venlo die dat uitstekend deed. Dat zien we ook terug in het verdedigende cijfers. Daarin is VVV gewoon beter dan Ajax, maar dat ligt voornamelijk aan het feit dat VVV zich moest concentreren op verdedigen.

Passes

Er zullen maar weinig wedstrijden zijn in deze competitie waarin wij een groter aantal passes zullen hebben dan onze tegenstander. Tegen de topploegen zal dit al helemaal een scheve vergelijking zijn. Zoals je ook ziet in de afbeeldingen hierboven. VVV heeft 252 passes gegeven, waarvan er 166 geslaagd zijn, terwijl Ajax er 666 heeft gegeven, waarvan er 591 geslaagd zijn. Echt een heel groot verschil, maar doordat VVV verdedigend zo goed stond en met name een uitstekende keeper, heeft dit niet tot een daadwerkelijk verschil geleid in de score.

Bovenstaan zien we het passings schema van beide ploegen. Je ziet dat bij Ajax veel vanuit Blind gespeeld wordt naar Schöne en die verdeeld het spel dan samen met De Jong. Er wordt hier veel meer uit verschillende posities en kanten gepasst. Bij VVV-Venlo is dat een stuk minder divers. Je ziet een directe rechte lijn tussen Unnerstall, Röseler, Post en Samuelsen/Rutten/Seuntjens. De linkerkant wordt nauwelijks beroerd, waardoor Van Ooijen, Janssen en Promes een stuk minder bij het spel betrokken zijn. Aan de rechterkant wordt Kum minder gebruikt. Het lijkt er dan ook dat de Venlonaren veel door het midden speelden, net zoals we konden zien bij het aantal passes hierboven.

Schoten

VVV-Venlo heeft een schot op doel gehad, als je de afgekeurde goal niet meetelt. In totaal heeft de ploeg 9 keer geschoten en dan is de nauwkeurigheid dus niet goed genoeg. Zoals al meerdere malen werd aangehaald, moet het in de voorhoede beter, scherper en nauwkeuriger. Als je kijkt naar onze tegenstander Ajax, die hadden meer in de melk te brokkelen. Zij hadden 18 schoten in totaal, waarvan de helft op doel ging. Unnerstall had op 8 inzetten een antwoord, alleen de penalty van Tadic was te machtig voor onze Duitse reus. Uit deze cijfers kunnen we concluderen dat een afmaker missen en dat we echt een hele goede keeper hebben.

Expected goals (xG)

Tussen de Linies beschrijft de xG als volgt: “is een afkorting en staat voor ‘Expected Goals’ en is een statistische maat voor het verwachte aantal goals van een speler of team. Bij een ExpG wordt bij elke afzonderlijke doelpoging een waarde toegekend, gebaseerd op de kwaliteit van deze poging. 

Als we dus kijken naar de kansen van VVV-Venlo en Ajax kunnen we stellen dat Ajax een hogere xG heeft dan VVV-Venlo. Ajax heeft meer kansen gecreëerd met 19 schoten volgens 11 tegen 11 tegenover 9 van VVV-Venlo. Daarnaast is er een grote kans geweest van VVV-Venlo, met kleinere kansen daarnaast. Ajax heeft grotere kansen gehad wat heeft geleid tot een grote xG (0,46 om 1,85)


De xG van VVV-Venlo en Ajax starten gelijk, maar na enkele minuten stijgen de kansen van Ajax om een goal te maken steeds meer, terwijl die van VVV gestaag blijft. Naarmate de kansen vorderen, stijgt ook de waarschijnlijkheid dat Ajax gaat scoren. Het penaltymoment zorgt voor enorm grote stijging. Bij VVV zie je dat de xG past stijgt nadat de 0-1 is gevallen en dat komt met name door de grote kans van Opoku in de slotminuten van de wedstrijd.

Het is altijd moeilijk te zeggen wat er nu precies goed ging en wat er fout ging aan de hand van cijfers tegen topploegen. Dan is het gewoon vrij duidelijk dat je niet aan je gewenste spel toekomst in de meeste gevallen. Maar waar we vorige wedstrijd tegen Willem II ook al iets achterliepen met het afmaken, is dat nu weer het geval. Het is dan ook zeer wenselijk dat de voorhoede weer volledig fit is en dat we wedstrijd kunnen beslissen in de voorhoede. Dan is al het verdedigende werk niet altijd voor niks (in het geval van de wedstrijd tegen Ajax).

Op naar FC Utrecht.

Bron: Opta, 11 tegen 11

 

 

 

 

7 Responses

 1. chretien

  Als eenvoudige simpele geest zeg ik dat mij alleen maar de goals voor en tegen boeien.
  Oké, hoeveel gele en rode kaarten hebben we gekregen en zijn er spelers geblesseerd afgevoerd.
  De rest, vaak vooral niet zuiver meetbaar…

  1. chretien

   ls deze onzin niet wordt geschreven, hoeft er ook niemand er over te zeiken. Is dat wat je bedoelt? Nee toch?
   Sel je voor, je schrijft een artikel en niemand reageert….. Nee, niet met je eens…

Leave a Reply