VVV-Venlo

Cijfers & Tactiek: VVV-Venlo – SC Heerenveen

Net zoals de uitwedstrijd tegen FC Utrecht was het een wedstrijd met twee gezichten. In de redelijk saaie en matige eerste helft, was VVV-Venlo zeker de mindere partij en kwam op achterstand door een goal van Sam Lammers. De tweede helft leek ook die kant op te gaan, maar na een uur spelen kreeg VVV-Venlo langzaam de controle en scoorde het via debutant Patrick Joosten de 1-1. Er had wellicht nog meer ingezeten. Om het hele wedstrijdverslag te lezen, klik je hier.

Sinds het begin van dit seizoen houden we ons ook meer bezig met de cijfers van de gespeelde wedstrijden. Aan de hand van de cijfers, statistieken en tactische analyses kunnen we meer de diepte ingaan van het spel in combinatie met de wedstrijdverslagen. Zo proberen we jullie een compleet mogelijk overzicht te geven van VVV-Venlo in het seizoen 2018-2019. Hieronder zijn enkele interessante dingen te vinden over de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen.

Aanvallende intenties

VVV-Venlo had deze wedstrijd winnend moeten afsluiten. Dat is iets wat je heel veel hoort in Venlo, maar is dat ook daadwerkelijk zo? Gezien de cijfers hierboven kan worden gesteld dat VVV in de aanvallende cijfers de overhand had, maar als we naar het spelbeeld kijken, dan had VVV 60 minuten langs iets in te brengen.

De wedstrijd eindigde in een gelijkspel en dat kun je ook wel terug zien in de kansen die er over en weer waren. Ook is in de aanvallende intenties van hierboven te zien dat VVV meer in het strafschopgebied is geweest dan Heerenveen, maar dat Heerenveen veel meer de bal op de flanken liet lopen. Daar zijn enorm veel passes verstuurd om zo tot een verzorgde aanval te komen. Dat is niet echt gelukt bij de Friezen en ze moesten het voornamelijk met pogingen van afstand doen. Daarmee waren ze een keer succesvol, namelijk met de goal van Sam Lammers. SC Heerenveen viel tegen, maar de eerste 60 minuten waren zij sterker dan de Venlonaren. VVV-Venlo daarentegen werd pas echt wakker na een uur spelen. In dat laatste half uur kregen ze zoveel kansen om er iets van te maken en dat is ook terug te zien hierboven. Debutant Patrick Joosten zorgde ervoor dat er een puntendeling plaatsvond in de Koel.

Passes

De passes van VVV-Venlo zijn wederom in de minderheid in vergelijking met de tegenstander. SC Heerenveen verstuurde bijna 300 meer passen dan VVV (621 om 354). Allebei de ploegen hadden ongeveer 100 passes die niet aankwamen en dat is een groter percentage bij de Venlonaren, vandaar dat er flink wat rood is te zien. VVV probeert het iets meer voetballend op te lossen, want 18% zijn lange ballen. In de vorige wedstrijden lag dat percentage altijd dichter bij de 25%, dus daar zit een stijgende lijn in. De passes die VVV verstuurde zijn voornamelijk op eigen helft naar de directe medespeler en zodra ze de helft van de tegenstander komen, proberen ze via flanken naar voren te voetballen. Echt door het midden spelen ze niet, maar er wordt wel naar binnengelopen.

De aanvallende intenties van Heerenveen zijn vrij duidelijk en ze willen zoveel mogelijk spelers benutten in de aanval. Die zijn dus ook vrij divers en zij spelen niet alleen veel naar voren, maar ook breed. Dat zie je dus ook terug in het aantal verstuurde passes van de Friezen. VVV heeft aanzienlijk minder passes en is directer in hun spel. Dat wil zeggen dat de verdediging probeert de verbinding te zoeken met het middenveld, en zo aan te vallen richting het doel van Heerenveen. De centrale verdediger Röseler en Promes zetten de lijntjes uit naar Rutten, Post en de beweeglijke Seuntjens. Grot en Van Ooijen maken de acties, terwijl Opoku het aanspeelpunt was tegen SC Heerenveen.

Schoten

Op basis van de doelkansen had VVV de overhand. VVV schoot 19 keer, waarvan 4 keer op doel. De poging van Patrick Joosten zorgde voor het Venlose doelpunt. Heerenveen schoot maar 8 keer, maar 4 daarvan gingen op doel. Net zoveel als VVV. De poging van Lammers zorgde voor de openingstreffer.
VVV kreeg veel schotkansen en dat is positief, want dat betekent dat ze ook meer in de buurt komen van het doel. Dit begon vooral te lopen nadat Susic inviel voor Van Ooijen. Toen werden de Venlonaren echt een stuk gevaarlijk, maar de nauwkeurigheid is nog niet wat het moet zijn, want anders hadden we er meer kunnen scoren.

Expected goals (xG)

Tussen de Linies beschrijft de xG als volgt: “is een afkorting en staat voor ‘Expected Goals’ en is een statistische maat voor het verwachte aantal goals van een speler of team. Bij een ExpG wordt bij elke afzonderlijke doelpoging een waarde toegekend, gebaseerd op de kwaliteit van deze poging.

Als we dus kijken naar de kansen van VVV-Venlo en SC Heerenveen kunnen we stellen dat VVV-Venlo een hogere xG heeft dan SC Heerenveen. VVV meer kansen gecreëerd met 19 schoten volgens 11 tegen 11 tegenover 8 van Heerenveen. De kansen die VVV heeft zijn ieder redelijk groot, terwijl de kansen die Heerenveen had juist kleiner waren. Hierdoor is het verschil tussen de clubs zo groot. (1,44 VVV en 0,37 SC Heerenveen)

Als we kijken naar de xG op basis van het moment in de wedstrijd, kunnen we enkele dingen concluderen. Vanaf ongeveer minuut 5 tot het einde van de wedstrijd, lag de xG bij VVV-Venlo hoger dan van Heerenveen. Zelfs wanneer Heerenveen scoorde was het aannemelijker dat VVV een doelpunt zou maken. Dit is overeenkomst met de kansen die hierboven staan beschreven. De goal van Joosten was het resultaat van een heftig offensief van de Venlonaren en na die goal kregen ze nog meer kansen op een doelpunt. Dat kwam er helaas niet, maar op basis van de xG was VVV de betere ploeg deze avond.

Cijfers en statistieken geven een objectieve kijk op de wedstrijd en dat is niet altijd even geliefd. Voetbal blijft natuurlijk emotie, maar uit deze cijfers zijn enorm veel interessante data te vinden. De belangrijkste winst uit deze wedstrijd is dat VVV-Venlo met Susic aanvallend meer te bieden heeft en dat zij ook zeer offensief kunnen spelen, met kansen afdwingen. Nu nog de nauwkeurigheid en dan kunnen we ook deze wedstrijden winnend afsluiten.