VVV-Venlo

Cijfers & Tactiek: Willem II – VVV-Venlo

Dit seizoen gaan we iets nieuws proberen. Naast de reguliere wedstrijdverslagen willen we ook kijken naar tactische acties, cijfers en statistieken na iedere gespeelde wedstrijd. Het is altijd wel interessant om terug te zien wat de spelers en/of trainers zeggen. Zo kun je ook visueel zien of we groeien of juister achteruitgaan. Tenminste zo zien wij dat. De eerste analyse is die van Willem II – VVV-Venlo.

Cijfers, statistieken en tactiek zijn zeer belangrijk in het voetbal. Hieruit kun je afleiden of het beoogde spel ook daadwerkelijk naar voren komt in de wedstrijd en waar je nog sterk kunt verbeteren. Veel teams willen namelijk aanvallend en aantrekkelijk voetbal spelen, maar als je bijvoorbeeld weinig passes geeft, dan maakt dat het aanzienlijk moeilijker. Dit seizoen willen we dit ook bij VVV bijhouden en kijken of we daadwerkelijk ook in de cijfers verbeteren. Hieronder wat cijfers over de uitwedstrijd tegen Willem II:

Algemene cijfers
Balbezit: 68,8% – 31,2%
Duellen gewonnen: 47,9% – 52,1%
Luchtduellen gewonnen: 41,9% – 58,1%
Buitenspel: 3-0
Corners: 13-2

Aanval
Doelpunten: 0-1
Totale schoten: 17-8
Schoten op doel: 6-1
Nauwkeurigheid van schot: 35,3% – 12,5%
Gestopte schoten: 5-1
Schoten op de lat: 1-0
Schoten binnen de box: 7-2
Schoten buiten de box: 10-6

Verdediging
Tackles: 13-21
Gewonnen tackles: 46,2% – 61,9%
Weggewerkt: 13-51
Onderscheppingen: 5-15

Balverdeling
Totale passes: 502-242
Lange passes: 9,0% – 24,8%
Pass nauwkeurigheid: 83,7% – 64,0%
Nauwkeurigheid op helft tegenstander: 71,3% – 53,5%
Nauwkeurigheid op eigen helft: 89.2% – 76,8%
Totale voorzetten: 46-8
Succesvolle voorzetten: 19,6% – 12,5%

Overtredingen
Overtredingen tegen: 11-18
Gele kaarten: 2-2
Rode kaarten: 0-0

Als we kijken naar deze cijfers van Opta, kunnen we aantal dingen concluderen. Allereerst is het te zeggen dat Willem II veel meer de bal had en ook veel op de helft van VVV te zien was om een doorbraak te forceren. Maar omdat allebei de teams nogal slordig waren met schoten, heeft dat niet geleid tot doelpunten van Willem II. VVV was uiterst effectief door het enige schot op doel te converteren tot een doelpunt. We moesten ons daarnaast beperken tot verdedigen, maar als we kijken naar de cijfers, zijn we daar ook beter in dan dat Willem II dat is. De pot dichthouden, dat kunnen we goed. Dat zie je bijvoorbeeld aan het cijfer van weggewerkte ballen: 51 maar liefst. Daar moet wel de kanttekening bij worden geplaatst dat wij niet enormer voor de goal van Willem II zijn geweest.
Maurice Steijn zei na afloop van de wedstrijd dat door de nieuwe spelers, we ook een ander soort spel moeten gaan spelen. Hij zei dat VVV meer de combinatie moet zoeken naar voren in plaats van de bal naar voren te gooien. Dit is misschien iets wat hij graag wilt zien, maar in realiteit zie je dat bijna een kwart van de passes, lange passes zijn.

 

 

Met de data van Opta zijn we in staat dieper op de passes en schoten in te duiken en daar ook andere conclusies uit te trekken, dan als je bijvoorbeeld alleen zou kijken naar de wedstrijd zelf en het vertoonde spel daarin. Als we kijken naar de aanvallende intenties van VVV, zien we dat er veel fout gaat (rode lijnen). Veel lange passes mislukken en de schoten gaan niet op doel. De passes die wel veel lukken (de donkerblauwe lijnen) hebben succes doordat zo over een relatief korte afstand gegeven worden. Het combinatiespel dat Steijn voor ogen heeft, heeft in dit opzicht wel meer succes.Effectief zijn we zeker, want het enige schot op doel gaat er ook meteen in.

 

 

 

 

Het totaal aantal passes van VVV-Venlo in de wedstrijd tegen Willem II lag op 242. Daarvan slaagde er 155, wat een percentage van 64,05% is. Dit ligt misschien aan de lagere kant, al helemaal ten opzichte van Willem II die 502 passes verstuurden (420 geslaagd). Maar dat hoort ook een beetje bij het beeld van de wedstrijd. Willem II had het initiatief in grote delen van de partij en was offensief zeer nadrukkelijk aanwezig. Zij probeerden met combinatiespel door onze defensie te breken. VVV-Venlo moest voornamelijk verdedigen en ook veel ballen opruimen, hetgeen leed tot een grotere fouten aantal dan bij de tegenstander. De passes door het midden zijn een stuk minder dan die naar de zijkant gaan. Daaruit kunnen we dus de conclusie trekken dat VVV-Venlo er goed aan doet om over de flanken te spelen, met het middenveld als spil van de aanvallen.

 

 

Als laatste kijken we naar de schoten in de wedstrijd tegen Willem II. Eerder gaven we al aan dat we niet veel schoten konden noteren, en al helemaal niet op doel. De meeste poging van VVV-Venlo vonden ook plaats buiten de 16. Danny Post kwam het dichtste bij een tweede doelpunt met zijn poging buiten het strafschopgebied. De gele lijn heeft de goal aan en voor de rest was er geen enkel schot op doel van de Venlonaren.

Er zullen in ieder geval in het vervolg van het seizoen enkele zaken moeten verbeteren bij de ploeg uit Venlo. De schoten op doel moeten beter, want daardoor creëer je ook meer kans op een doelpunt. Daarnaast is het belangrijk om de passing tot een beter niveau te krijgen, waardoor je door combinatiespel beter uit de verf komt. Steijn gaf aan dat we dit jaar daar meer de spelers voor hebben, dus het is dan ook zaak om dit dan goed uit te buiten. Dit zal waarschijnlijk nog niet te zien zijn tegen Ajax, omdat het een goede tegenstander is en we nog te maken hebben met diverse blessures. Maar het begin is in ieder geval gemaakt.

 

 

 

6 Responses

 1. Zeer interessant stukje voor de gene die wat meer de diepte zoekt, het voelt alsof je even in de huid van de coach kunt kruipen.

  Dat er weinig op doel geschoten is, was ook logisch gezien de gehele aanvals linie er niet was. Maar het mag dan inderdaad wel meer op doel.

  Dan nog moet de pass nauwkeurigheid een stuk omhoog, zorgt zeer waarschijnlijk direct voor meer balbezit en voor wat minder omschakel situaties, waardoor je krachten kunt sparen.

 2. chretien

  Het artikel is “het grote bewijs” dat statistieken bij voetbal bijna niks hebben te betekenen.
  Je leert er niets van, je hebt er niks aan.
  Het enige dat telt is het aantal doelpunten voor en tegen, maar dat is op zich ook statistiek…

  1. Gerardus

   Volgens mij kun je er toch wel wat van leren. Als je 100 keer op goal schiet en je schiet er maar 5 tussen de palen dan mag je toch wel concluderen dat dat beter moet. Idem dito geldt voor de passes. Maar wat betreft die ene statistiek heb je wel heel erg gelijk ;).

Leave a Reply