Column: Het VVV van…

Van vaste supporter Luc van Sas ontvingen wij een ingezonden column waarin hij oproept een seizoenskaart te kopen door te schrijven over het VVV van …

Lees hieronder beslist even verder.

Het VVV van…

Twee jaar oud was ik toen Jan Reker in 1986 het stokje overnam van Sef Vergoossen en trainer werd van VVV. Het zou het begin zijn van wat de geschiedenisboeken in ging als een van de meest succesvolle periodes van onze club: we eindigden twee jaar op rij als 5e in de eredivisie. Ik heb daar -gezien mijn leeftijd- uiteraard niks bewust van meegekregen. Die periode, 1986-1988 staat bekend als het VVV van Jan Reker.

Ergens in mijn ouderlijk huis liggen op zolder nog stapels VHS-banden met beelden van de wedstrijden uit deze periode. Ik zag ze maar al te vaak als kind: de legendarische sneeuwwedstrijd tegen Ajax doelpunten van Valckx, Luhukay en Reynierse. Of die halve omhaal van John Lammers tegen ik weet niet meer wie (prijsvraag). Of de 3-1 tegen Ajax een jaar later. Hoewel ik er niet bij was, kan ik die beelden dromen.

Vanaf 1993 neemt mijn vader -zo’n 60 jaar supporter van VVV- mij onafgebroken mee naar de Koel. Zoals volgens mij het supporterschap van generatie op generatie wordt overgedragen en zoals dat hoort. Support your locals! Ik heb in die tijd bij VVV ‘alles’ meegemaakt en nu kan ik het gaan hebben over de drie kampioenschappen en de promotie via de playoffs die ik in die tijd gezien heb. Ook zou ik het kunnen hebben over die laatste plaats in 2001. Ga ik niet doen. Ik wil het hebben over het VVV van nu.

Na een 7e plek, een 2e plek en een overtuigend kampioenschap in de eerste divisie (waar we godzijdank niet meer in spelen nu je er een keuken kan winnen – of zoiets), waren we zo’n beetje rond vastelaovend al veilig vorig jaar. Een topprestatie! (Dat we daarna nog 15 wedstrijden moesten hippen vergeten we gemakshalve even).

Wat dit VVV presteert met deze middelen is buitengewoon, laten we dat vooral niet vergeten. Helaas zijn we vaak pas achteraf in staat om te duiden hoe legendarisch een bepaalde tijdsperiode was. Daarom zal ik jullie vast omschrijven hoe wij over 20 jaar tegen het VVV van de laatste jaren kijken.

Het VVV van 2014-2018 was het VVV van de Venlose broers van Crooij, met oer-Venlose namen Vito en Delano, die vooral door heel hard werken heel ver kwamen. Het was ook het VVV van Niels Fleuren, die zich pakweg 86x terug in de basis knokte en zo’n 8 linksbacks overtrof in de Koel, om vervolgens toch echt te worden opgevolgd door Roel Janssen – evenals de broers van Crooij een Venlonaar. Het was het VVV van Clint Leemans, met een perfecte traptechniek in zijn eentje al goed voor een stuk of 8-10 doelpunten per jaar. Het was het VVV van jongens als Danny Post en Jerold Promes die met een weinig verfijnde motoriek wél altijd voorop gingen in de strijd en die het elftal droegen. Het VVV van Ralf Seuntjes die nog bijna Maurice Graef zijn record uit de boeken schoot. Het was het VVV van Nils Röseler, oerdegelijke Duitser die zelden op een fout te betrappen was. Of het VVV van de hard werkende Lennart Thy, die wereldberoemd werd door stamcellen te doneren. Ook was het het VVV van die gekke boomlange topkeeper Unnerstall die tweewekelijks test of het doel nog wel stevig in de grond staat. Misschien wel de beste keeper die ooit in de Koel speelde en die doodleuk nog een jaar bleef toen hij naar PSV kon. Het was het VVV van een leger van huurlingen van topclubs als Borussia Dortmund, Arsenal, Real Madrid dat vakkundig uit de basis werd gehouden door bovengenoemde jongens. Enzovoorts, enzovoorts. Ik ben vast nog wel iemand vergeten.

Maar nu even terug naar het begin en de essentie van mijn verhaal. Twee jaar oud was ik toen het VVV van Jan Reker ontstond. Inmiddels heb ik zélf een zoon van twee. Over een paar jaar neem ik hem -zoals dat hoort- mee naar VVV en in de jaren die daarop volgen zal ik hem vertellen over succesjaren 2014-2019 (of 2020?). Ik zal hem vertellen over wat ik hierboven beschreef. Ik zal hem vertellen over……. het VVV van Maurice Steijn.

En guess what, deze toptrainer is er nog! Dus koop die seizoenkaart en maak het mee. Maak het mee zodat jij hier over 20 jaar over kan meepraten. En wie weet heb je het dan ook wel over het VVV van Grot, Susic, Samuelsen en Mlapa. Of zoals VI deze week treffend omschreef: over een elftalfoto die meer kleerkasten telt dan de gemiddelde IKEA-catalogus. Het wordt weer een bijzonder en mooi seizoen waarin de kans op handhaving groot is.

Hup, allemaol d’n berg op!

Door Luc van Sas

21 Responses

 1. robvvv

  Geweldig . Ik ken het gevoel. Voor mij begon de teller al als 3 jarige in 1958… VVV zit in mijn DNA. Geen plaats voor negativiteit, maar plaats genoeg om de successen te koesteren en de hoop op te houden als het minder gaat. Ik heb de toeschouwers in het midden van de jaren 60 kunnen tellen. Hoe mooi was het de successen in de jaren 70 mee te maken.

  Laten we met zijn allen deze club in positieve zin steunen… En ja trek iedereen over de streep om die seizoenkaart aan te schaffen … nu maar ook de komende jaren. Ik doe dat ongeacht waar ze spelen.

 2. pmmv

  Heel mooi geschreven. Ik woon al sinds mijn 16e niet meer in Venlo. Via Den Helder, Vlaardingen, Anna Paulowna, Hippolytushoef in Almere terecht gekomen en was een van de 600 eerste inwoners. Ik ben VVV altijd blijven volgen en ben inmiddels 70 jaar. Laatste wedstrijd was afgelopen seizoen thuis tegen Feyenoord. Geweldig sfeertje, geweldig team en een toptrainer. Ik zal veur altied eine Venlonaer blieve, maar veural eine VVV’er!

 3. Split

  Fantastisch geschreven! Van kinds af aan ga ik ook al naar VVV kijken. In 2007 was ik 12 jaar oud toen VVV naar de Eredivisie promoveerde. De jaren die daarop volgden zijn mij al te goed bijgebleven. Het gevoel dat mijn clubje tegen grote clubs zoals Ajax, PSV en Feyenoord mocht spelen was onbeschrijfelijk. Je kunt je voorstellen dat ik vorig jaar toen ik op ‘ De Mert’ stond te kijken naar de huldiging, ik weer zo’n onbeschrijfelijk en euforisch gevoel van binnen kreeg. Ik had verwacht (en gehoopt) dat er weer zo’n lange rij zou staan tot aan de Kaldenkerkerberg voor de verkoop van nieuwe seizoenkaarten, net zoals dat in 2007 gebeurde. Echter steeg het aantal verkochte seizoenkaarten gematigd. Waar op andere plekken de seizoenkaarten als warme broodjes over de toonbank gaan (wanneer een klein clubje promoveert), is het hier in de afgelopen 2 jaar uitgebleven. Het voelt soms best pijnlijk dat in deze regio het voetbal niet zo leeft zoals op andere plekken in Nederland en dat De Koel met maar 8000 bezoekersplaatsen in het afgelopen jaar alleen vol kwam te zitten tijdens de wedstrijden tegen Ajax, PSV en Feyenoord en trouwens ook tegen Heracles toen de kaarten gratis werden weggegeven.

  In de afgelopen 3 jaar heb ik vaker een vriend uit Amsterdam meegenomen naar De Koel. Hij heeft altijd een seizoenkaart van Ajax, gehad maar werd ‘verliefd’ op VVV. Hij is met mij meegegaan naar een aantal thuis- en uitwedstrijden. Bijvoorbeeld de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles in de nacompetitie in 2015/2016, of thuis tegen MVV. En hij was erbij toen VVV vorig tegen Ajax speelde en baalde oprecht dat de Venlonaren niet had gestunt tegen de Amsterdammers. Hij heeft vaker gezegd: “Ik kende alleen het gevoel van een grote club zoals Ajax, waarbij je met honderdduizend mensen uit het hele land de club support. Maar een kleine club supporten uit een regio waar je trots op bent, is veel mooier.”

  Ik hoop al te graag dat de negativiteit en genäöl in regio Venlo eens verdwijnt en dat we met ze alle eens achter de club gaan staan, net zoals dat gebeurd bij De Graafschap en NAC.

  1. VenloVVV

   En vergeet niet dat het dit jaar in principe beter gaat met de verkoop dan verleden jaar: Er zijn 200 seizoenskaarten meer verkocht dan op dit moment vorig jaar! Stapje voor stapje!

   Kom allemoal noa de Koel!!

 4. roermond

  Geweldig geschreven stuk…heb ook al meer dan 50 jaar een seizoenkaart van os vvv-ke en droom ook nog van de tijd dat we met duizenden ook naar uitwedstrijden gingen, zoals die onvergetelijke promotiewedstrijd op de Wageningse berg…Ik blijf voor altijd VVV-supporter en weet ook niet waarom de Koel niet 2-wekelijks vol zit, weet wel sinds wanneer…Het seizoen dat Lokhoff zijn intrede maakte bij onze mooie club…maar kom op mensen…Stan, Maurice en zijn mannen verdienen een volle Koel…come on Venlo….forza VVV….

 5. ger

  Klopt ben het er mee eens! Maar er is natuurlijk altijd een maar!
  Ik moet helaas vaak werken als VVV moet spelen! Dus een seizoenskaart zit er voor mij niet in! Maar elke wedstrijd die ik kan bijwonen doe ik samen met mijn dochter van 15, we moeten bv samen voor de kaartjes VVV – Ajax meer dan 50 euro neertellen! Daar is verder nix mis mee maar dan verwacht je ook iets! Ik wil graag een strijdende club zien en niet wat ik op het einde van vorig jaar heb gezien! Wat voor sommige niet of wel is ik heb een gezin van 5 en we willen allemaal iets als ik dan een keer met 5 naar de koel wil dan kun je het uittellen wat het kost voor twee uurtjes! Maar als ik dan waar krijg voor mijn centen is daar niets mis mee!

 6. 077

  Compliment voor je stuk! Ik ben zelf geboren en getogen in Venlo en woon al 14 jaar niet meer in Venlo echter heb ik altijd mijn liefde voor VVV behouden. Mijn ouders wonen nog steeds in Venlo vandaar dat ik nog af en toe naar Venlo kom.

  Als kleine VVV supporter ging ik altijd met mijn opa naar VVV die daar sponsor was en later heb ik ook nog enkele jaren een seizoenkaart gehad, toen nog voor 5 gulden.

  Inmiddels woon ik in Utrecht en heb een druk gezinsleven waardoor ik helaas maar een beperkt aantal wedstrijden live kan bezoeken. Ik ben genoodzaakt de meeste wedstrijden van VVV via Fox te volgen. Ik begrijp heel goed dat ik hiermee VVV niet steun en ik wil VVV wel heel graag steunen in haar ambitie! Het is en blijft voor altijd mijn club!! Ik krijg nog steeds kriebels wanneer ik De Koel binnenloop en de wedstrijd op het punt van beginnen staat. De club verdient meer steun van het Venlose publiek! Ook de gemeente zou zich moeten realiseren dat VVV positief bijdraagt aan het imago van de stad!

  Ik vind dat het goede voorbeeld bij jezelf begint daarom heb ik sinds lange tijd besloten weer een seizoenkaart te kopen op Z3 samen met mijn broer die in Breda woont. Op deze wijze wil ik VVV ondersteunen ook al weet ik op voorhand dat ik meer wedstrijden niet dan wel kan bezoeken. Geen rationele beslissing maar puur vanuit gevoel en sympathie voor VVV en de mensen die dagelijks een succes proberen te maken van deze schitterende club!

  Ik begrijp goed dat mensen kritisch naar hun financiën moeten kijken en dat iedereen hierin zijn eigen keuzes maakt. Terecht! Ik zou iedereen willen oproepen vooral positief over VVV te spreken, mensen warm te maken voor een seizoenkaart en last but not least investeer in de jongste VVV fans en bindt ze aan de club. Ik ben zelf ook klein begonnen met mijn opa en later kocht ik een seizoenkaart voor 5 gulden. Ik kan je verzekeren dat mijn hart voor altijd aan VVV verbonden is! Een geweldige club waar Venlo trots op moet zijn!

  Forza VVV! Vertrouwen in Steijn en zijn mannen!

 7. marcel

  Top geschreven, en ook een compliment naar Venlonaren dat dit stuk geplaatst wordt. Ik (en zoals ik lees hierboven) meerderen kunnen zich in dit stuk herkennen.

  Voor al die anderen (want daar is het eigenlijk op gericht), zou ik zeggen; lees eens goed wat Luc schrijft, en kom van die bank af, en neem je kind mee naar De Koel. internet, TV al die dingen kunnen niet tippen aan het ‘gevoel’ dat je in je jeugdjaren meekrijgt van ‘met miene pap noar de voetbal goan’. Echte hoogte en dieptepunten maak je niet mee door 200 km van Venlo fan te zijn van Ajax. Dat soort gevoelens zitten van binnen. Toch mooi als je kinderen later verhalen vertellen zoals hierboven duidelijk wordt beschreven door mensen die al 10-tallen jaren bij VVV komen. die praten nog over vroeger en hoe ze vroeger met hun vader naar De Koel gingen. Een mooiere gedachte is er toch niet. Je hoort er weinig heroische verhalen vertellen over: ik keek vroeger met mijn vader tussendoor af en to naar Teletekst of Ajax voorstond.
  Kom op, kom naar de koel, neem je kinderen en kleinkinderen mee, en maak samen geweldige herinneringen (win or lose, het gaat om de passie, de emotie. dus ben erbij en support your locals.

  Nogmaals een compliment voor de schrijver, Venlonaren, maar ook de reacties op dit topic.

 8. supportertje

  Het beschrijven van een gevoel, en dit is moeilijk onder woorden te brengen, maar het komt een heel eind op weg met het gevoel dat anderen ook delen. Dat kan ook wel de reden zijn dat SC verkoop iet wat tegenvalt. De Venlonaer is het contact kwijt geraakt ergens onderweg. Ja, met het kampioensfeest was er weer wat te bespeuren, maar helaas zette het geen zoden aan de dijk. Verloren vertrouwen, en hoe kunnen we het herstellen. Clubliefde is voor je hele leven, maar voor velen zit dit leven opgesloten in WhatsApp, twitter en facebook. Is dit dan misschien de oorzaak. Dat de contacten alleen nog maar verlopen via de media.

  Wie het weet mag het zeggen. Maar ik ben blij dat ik zo dadelijk weer met mijn voetbal vrienden op de tribune zit. Praten over voetbal, maar ook over hoe het gaat in het leven. Heerlijk om ook weer met de uitwedstrijden mee te gaan. Al hoe wel, de eerste wedstrijden ga ik missen. Maar daarna ga ik er voor. Andere mensen ontmoeten met een gelijk gestemde passie voor VVV.

 9. Koelie

  Top column Luc en heel herkenbaar. Met opa voor het eerst mee en dan 25 jaar later nog steeds gaan ondanks dat je soms maar 1 x per jaar een echte “thuiswedstrijd” hebt. En dat is dit seizoen overmorgen. Misschien heeft de generatie Luc en ik het wel makkelijk. We hebben 2001 meegemaakt en al die jaren er omheen. Wellicht vergelijkbaar met de troosteloze tweede divisie jaren , maar dan weet je in elk geval wel wat je moet koesteren. En dat zijn sowieso de afgelopen 3 seizoenen. Ik bespeur in elk geval om heen heel veel sympathie voor VVV, maar dat is blijkbaar niet het geval in de regio rond de Koel. Erg jammer. Zegt misschien al voldoende dat DDL vandaag concludeerde dat de Limburger tweinig waar voor zijn geld krijgt. VVV speelt eredivisie met een onmogelijke begroting, hoe dan? De verwachtingen zijn veel te hoog bij sommigen en dat ga je niet veranderen als zelfs de media dezelfde mening is toegedaan.

  1. Ievel Knievel

   De Limburger is sowieso een krant met een zeer negatieve invalshoek die expres negatief berichten over de regio Venlo (en trouwens ook over andere delen van ‘Limburg’). Ik weet niet waarom mensen in Venlo en omstreken deze krant nog lezen.

   Bij VVV krijg je in markt economische termen extreem veel waar voor je geld. Het is een club in een Keuken-Kaampioen-stadion, met een achterban die in aantallen toebehoort aan top K-K-divisie, met een begroting die van dat niveau is (misschien nog niet eens top 5 daar). Deze club ontwijkt dus zelfs de nacompetitie en weet extreem goede talenten aan zich te binden, al jarenlang trouwens.

   Bij de Limburger zijn ze natuurlijk alweer lyrisch over de toekomstplannen van het door hun geliefd Roda JC. Want nu gaat hun geldschietertje natuurlijk wel ineens al zijn beloftes waarmaken.

 10. Zeker wete

  Bij het lezen van al dit moois krijg ik een beetje kippenvel … Zelf geniet ik ook na van de vele jaren dat ik de koel bezoek. Onvergetelijk voor mij was de promotie in 1985. Als puber rende ik met honderden fans het veld op vlak na de strafschop van Remy Reynierse in de allerlaatste minuut en toen ik de uitzinnige maastribune voor me zag kon ik de tranen niet bedwingen.. In de jaren erna vele hoogtepunten maar ook dieptepunten beleefd. VVV is me dierbaar en dat zal altijd blijven.
  Ik ben ervan overtuigd dat een grondige verbouwing en modernisering van onze koel essentieel zal zijn voor de toekomst van onze club. De statistieken wijzen uit dat elke eredivisieclub met een nieuw groter stadion tot zeer positieve toeschouwersaantallen leidt. Vergelijk de toeschouwersaantallen maar eens van clubs als NAC, Vitesse, Heerenveen, AZ, Twente, Graafschap NEC, Roda, Sparta enz,.. vergelijk maar eens de situatie bij deze clubs in het oude stadion versus hun nieuwe stadions. Zelfs bij de grote clubs Ajax PSV en Feyenoord heeft nieuwbouw/ modernisering tot spectaculaire vooruitgang geleidt. Het is aantoonbaar dat dit de club een boost geeft. Meer publiek, meer sponsoren …een grotere spin off….
  De achterban heeft VVV ook. In potentie heeft de club een grote achterban die net als in vroegere succesjaren weer zal komen als er eredivisie gespeeld wordt in een mooie accommodatie. Daar ben ik heilig van overtuigd. VVV: ga zo door en pak door met de nieuwbouw!!!

 11. Fan op aafstand

  Sjiek verhaal Luc. In die beroemde joare 80 speulde ik zelf in de jeugd van VVV. Van eine groep van diek 20 speulers haet oehteindelik Dogan Corneille ut ierste gehoald… toen waas de kans net zo klein um door te braeke as jeugdspeuler, as now. Mak niks oeht, ut waas een geweldige tied. Heb zelf ruum 15 joar un seizoenkaarten gehad, door diek en dun. Tegenwoordig woen ik in Brabant, maar as ze mich doar vroage van welke club ik fan bin, zeg ik altied VVV. Dan kieke ze mich aan… 😉

  Trouwens, ik verwacht veur VVV begrippen ein good joar, dr steit gen verkierd elftal. Succes allemoal!

 12. VVV 4ever

  Ik ga sinds 1990 met een seizoenskaart naar alle thuiswedstrijden van VVV, en heb er hooguit 5 moeten missen, heb dus zowel geweldige momenten als dieptepunten meegemaakt.
  Je moet je club onvoorwaardelijk steunen wat er ook gebeurd….
  Opbouwende kritiek is niks mis mee, maar aan die zogenaamde supporters die onze club alleen afzeiken heb je niks aan dat zijn ook geen echte supporters!
  En gloryhunters heb je denk ik wel bij iedere club hoort er helaas gewoon bij….

  Forza VVV!!!!

Leave a Reply