Limburgse derby

Column: De Limburgse Derby

Zondagmiddag om 14.30 uur trappen we af voor speelronde 33 van de Eredivisie en niet voor zomaar een wedstrijd. Het is de strijd tussen VVV-Venlo en Roda JC uit Kerkrade, ook wel Dé Limburgse Derby genoemd.

Limburg heeft vier professionele voetbalclubs verdeeld over de Eredivisie (VVV-Venlo en Roda JC) en de Eerste Divisie (Fortuna Sittard en MVV Maastricht). Deze samenstelling zou mogelijk in de komende weken nog enigszins kunnen gaan veranderen, maar allen zullen in het komend seizoen ook nog professioneel voetbal spelen. Op het eerste gezicht lijkt VVV net buiten de boot te vallen wanneer men spreekt over derby’s. Maastricht, Sittard en Kerkrade liggen dicht bij elkaar en Venlo daarentegen, ligt dichter bij de Brabantse voetbalclubs. Een soort van niemandsland dus. Door de clubs uit het zuiden van Limburg wordt de wedstrijd tegen VVV vaak als een derby-light gezien, omdat VVV vaak als meer Brabants of Gelders wordt gezien. Aan de andere kant denken veel mensen uit de rest van Nederland dat het in Limburg een pot gezelligheid is, zoals de derby van Dundee in Schotland. Dit ligt een stuk gecompliceerder.

De wedstrijd van zondag is uitgeroepen tot dé Limburgse derby, voornamelijk omdat de twee beste Limburgse ploegen (of minst slechte, het is een kwestie van perceptie) dan tegen elkaar spelen. Mij is de afgelopen tijd echt duidelijk geworden dat niet zozeer een streekderby is van Venlo tegen Kerkrade/Heerlen, maar het is ook een derby van Noord-Limburg ten Zuid-Limburg. Het is veel meer dan alleen kilometers, het is een gevoel. Deze wedstrijd is juist zo intens, omdat het een clash is van twee totaal verschillende regio’s. Wij in Noord-Limburg identificeren ons met veel andere dingen dan dat ze in Zuid-Limburg doen en in het bijzonder in de voormalige mijnstreek. Er zijn veel gevoelens bij de Limburgse derby.

Het gaat ook om de beste willen zijn, de zogenaamde hegemonie van Limburg staat op het spel. Door te winnen van Roda JC aankomende zondag, kan VVV iets unieks neerzetten. Voor VVV komt het niet vaak voor dat de rivaal uit Kerkrade wordt verslagen, laat staan dat een dubbele zege wordt gerealiseerd. In Kerkrade werd dit seizoen voor het eerst gewonnen uit bij Roda, door een goal van Clint Leemans. Alles aan die goal rook naar derby. De voorzet van Van Crooij werd maar half weggewerkt door de defensie. Leemans pakte de bal op, gaf de bal een klein tikje en schoot. Geen fijne zweeftrap, maar een ziekenhuisbal die door de benen van twee verdedigers ging en zo de keeper wist te verrassen in de lange hoek. Mooi? Nee, absoluut niet. Maar de extase die daarop volgde was fantastisch. Bij spelers, technische staf en vooral bij de supporters. Tranen van geluk. Schorre kelen. En de magnifieke camerabeelden van treurige Roda fans. Daar doe je het voor.

Jarenlang hebben we moeten afzien en zogenaamd in de schaduw moeten staan van het grote Roda JC, maar die tijd lijkt nu voorbij te zijn. VVV is bezig om zijn ware potentie waar te maken en te laten zien dat de elite van het Limburgse voetbal zich in Noord-Limburg beweegt, namelijk in Venlo. De misplaatste arrogantie van Roda na hun degradatie zit mij nog altijd zeer hoog en ik wil echt niets liever dan winnen van ze komende zondag. Dat zou ook zonder meer bewijs zijn, dat VVV nu dan ook echt de beste club van Limburg is en daar kan geen halfbakken miljardair iets aan doen. VVV is gezond en doet het sportief prima, de club heeft veel progressie geboekt in de afgelopen jaren. Daar mogen we best trots op zijn. Dat willen we zondag ook op de mat leggen met een overwinning.

Net zoals we dat deden tegen MVV vorig seizoen. Een draak van een wedstrijd was dat thuis, maar Seuntjens schoot ons heerlijk naar de overwinning in de slotseconden. Die ontlading, dat was echt geweldig. Dat zijn de momenten waarvoor je het doet. Keurig.

Van jongs af aan werd mij al geleerd dat de wedstrijden die gewonnen moesten worden, de wedstrijden waren tegen MVV, Fortuna en Roda. Misschien komt dit wel doordat VVV een rol in de marge speelt in het Nederlandse voetbal en nooit echt met grote hoofdprijzen aan de haal zal gaan, maar het was mij zonder meer heel duidelijk. D Limburgse derby, dat zijn wedstrijden die er toe doen. Een derby bepaalt niet alleen de stand op de ranglijst. Het is ook een clash tussen verschillende soorten mensen, steden en mentaliteit. In ons geval ook het verschil in dialecten en het verschil in beleid. Het zit diep, bij sommigen dieper dan bij anderen, maar het zit diep. De overwinning in Kerkrade voelde dan ook aan als een geschenk voor al het lijden van de afgelopen jaren.

Derby’s gaan vrijwel altijd gepaard met een vorm van arrogantie, een arrogantie die er gewoon bij hoort. Het recht om je voor een bepaalde tijd de beste te noemen van een bepaalde regio. Het is gevoel dat met geen pen of toetsenbord te beschrijven is, winnen van de regionale rivaal. Het is een soort adrenaline dat giert door je lijf en je bijna paniek-achtige taferelen laat ervaren. Iedere keer als VVV thuis speelt, krijg ik een heerlijk gevoel bij het zien van mijn club en in een derby wordt dat gevoel alleen maar verdrievoudigd. Talloze momenten van lief en leed heb ik gedeeld in dit stadion, maar niemand neemt mij dit af. De mooiste momenten staan op mijn netvlies gebrand.  Er is niets spannenders om te zien dan die perfecte volley van Honda tegen MVV; en vertel mij niet dat je nog nooit gedroomd hebt van dat onberispelijke schot van Yoshida tegen PSV en dat ene moment dat heel de Koel zijn adem inhoudt voor de goal valt. Je gaat mij niet vertellen dat voetbal niet die gemeenschappelijk taal is, die iedereen spreekt die in de Koel komt. De hele wereld stopt voor 90 minuten wanneer ons ‘VVV’ke’ weer speelt in ons prachtige stadion. Iedereen wilt getuige zijn van dat speciale moment, wanneer ‘The Good Old’ speelt.

Mensen kunnen zeggen dat we fout zitten. Mensen kunnen zeggen dat VVV niks bereikt heeft, dat we amper de Eredivisie hebben bereikt en dat het maar een spelletje is. Maar dit gaat om veel meer. Het gaat om onze helden in het geel-zwart, het gaat om onze stad Venlo. Wij behoren allemaal tot de stam der stammen: VVV-Venlo. Wij zijn loyaal en vol overgave supporter. Het voetbal van VVV: het is onze strijd en ons geloof. Onze toewijding en passie: dit is onze religie.

Allemaol d’n Berg op voor de Limburgse derby!

 

23 Responses

  1. Koelie

   Voor velen uit het zuiden van de provincie zijn jij en wij geen Limburgers, maar Brabanders. Net boven Sittard houdt volgens hun de provinciegrens op. Nog een keer vol gaas en 3 punten tegen die arrogante echte Limburgers aub.

 1. roermond

  Prachtig stuk!!!! Ik zal nooit meer het spandoek vergeten een paar jaar geleden in Kerkrade….VVV-Absteiger….pfff….dus zondag alle Venlonaren zingen: Trots van het Zuiden…We zijn de trots van het Zuiden….Kump Roda..MVV…Fortuna, zingt de ganse Maastribune: VVV…VVV….come on Venlo…forza VVV….maak os bliej….????????????

 2. supportertje

  Mooi stukje tekst, en met het hart geschreven. Kan er ook niet anders over denken als het bovenstaande. VVV is mijn club, en de Koel is mijn stadion. En ik ben trots op beide, al kan het stadion natuurlijk beter. Maar als ik er zit, en VVV speelt dan kriebelt het van binnen. Dan voel ik een bepaalde trots, en ik baal als een stekker als ze verliezen. Maar het blijft mijn VVV. We hebben een mooi seizoen gehad, en de uitwedstrijden waren een feestje wat velen hebben gemist. Thuis was het minder, maar de tranen stonden in mijn ogen na de winst op Feijenoord tijdens de jubileum wedstrijd. Man, wat was dat een mooi moment, wat ik lang niet zal vergeten.

  Nu komt er nog zo’n wedstrijd aan. VVV-Roda voor a.s. zondag. weer een wedstrijd waar het er om gaat. Niet om lijfsbehoud in de Eredivisie. Niet om iets anders, maar om de eer. Zondag kan het helle seizoen op een geweldige manier een slotstuk krijgen. Winnen van Roda zou een spektakelstuk zijn, en een prachtige uit zwaaier voor ons, en voor Hai Berden. Nog een keer feest vieren dit jaar in de Koel met zijn allen.

 3. expat

  Net boven Sittard houdt Limburg op, daar is Zuid- en Noord-Limburg het over eens. Alleen denken ‘wij’ dat onder Sittard België begint en denken ‘zij’ Brabant/Gelderland of wat dan ook :). Het is een clash tussen ‘Duits-georiënteerd’ Limburg en ‘Frans-georiënteerd’ Limburg. We houden allemaal van het goede leven, maar wel op een andere manier.

  Toch hoop ik dat Roda er via de nacompetitie in blijft. Nadat we gewonnen hebben van hen zondag natuurlijk. En Fortuna en MVV: ook promoveren graag. Ik zie het trouwens niet echt als een échte derby. VVV speelt eigenlijk geen derby’s en heeft geen nare rivaliteit. Toch zijn de wedstrijden tegen de provinciegenoten altijd bijzonder.

  Kom op VVV! Nog één keer!

  1. Ievel Knievel

   Er is een groot verschil tussen Noord en Midden-Limburg en een nog groter verschil tussen het Noorden en Zuiden en al helemaal met de Duitse hoek, waar Heerlen en Kerkrade zich begeven. De enige uitzondering zijn de plaatsen en steden lans de maas. De mentaliteit in een Sittard of Maastricht zijn dan weer niet zo verschillend met de mentaliteit uit Venlo. Maar dat zijn uitzonderingen.

 4. clubman

  Altijd leuk om Roda te verslaan, maar ik win veel liever van dat arrogant stel van boven de rivieren die Limburg structureel minachten. Kerkrade, Maastricht, Sittard, Venlo, het is allemaal Limburg en het wordt tijd dat heel Holland met knikkende knieën naar iedere club in Limburg komt afzakken.

  1. Ievel Knievel

   Ik woon al jaren boven de grote rivieren en ik merk erg weinig van minachting richting (Noord-)Limburg, behalve dat ze het als buitenland beschouwen of ze de mensen op een grappige manier vreemde vogels vinden, maar daar hebben ze in hun ogen ook nog wel enigszins gelijk in, dat vinden ze daar ook el weer charmant. Als je dan al uitlegt dat er niet 1 Limburg bestaat, er enorme cultuur en mentaliteitsverschillen bestaan en dat de afstand Venlo-Zuid-Limburg ongeveer 85-90 km is, dan snappen ze het ook wat beter.

   Roda-supporters daarentegen, die kunnen vaak alleen maar arrogante uitspraken doen. Ik heb nog nooit een nuchtere Roda supporter meegemaakt, Leven altijd al boven hun stand eigenlijk en hebben bijna altijd “Duits” geluk. Over het wanbeleid van verschillende besturen en directies daar nog maar niet te spreken.

 5. chretien

  Ook ik begrijp de aversie jegens Roda niet. We moeten vooral niet vergeten dat die mensen daar met een enorm minderwaardigheidscomplex leven… eerlijk is eerlijk, ik heb niks tegen Roda, gun ze alles. Maar dan wel na VVV

 6. RuiverCity

  Onbegrijpelijk dat er nog mensen sympathie hebben voor RJC. Daar wordt al jaren hetzelfde wanbeleid gevoerd als in Enschede. Tevens heeft deze club jaren van de subsidie van de gemeente Kerkrade geleefd. Het wordt eens tijd dat er gerechtigheid komt en dat RJC en Twente een stapje terug doen.
  Waarom moesten anders clubs als FC Wageningen, FC Haarlem, SVV, SC Veendam etc. wel van het toneel verdwijnen?
  Zondag vol er op en ze met een nederlaag de play-offs injagen. Hopelijk is het geluk hun deze keer eens niet goed gezind.

  1. mats

   Helemaal mee eens. Subsidieclub en dan ook nog een skaten door de centen van Ome Nol hoog gehouden. Nee gun Fortuna en MVV alles als mede-Limburgse clubs.. maar Roda, nee niks!
   Dat ze maar snel degraderen.

 7. Arrelmeno

  So far no clinical studies have investigated if these cellular changes translate into clinical differences lasix not urinating Some studies have reported that obesity might be independently associated with poorer prognosis for BC patients 77, and metabolic syndrome has been found to be significantly associated with an increased risk of BC recurrence 78

 8. Enzyday

  However, when the steroid regime is terminated the cortisone receptors are suddenly freed and the large quantity of free cortisone molecules in the blood now know exactly what to do stromectol tablets india qPCR levels of LOX L2 and HIF 1A in PSCs, normalized to RPLP0 and relative to 1 kPa

Leave a Reply