Column ‘Stanislav’

Ineens was ie er weer!
Stan Valckx. Stanislav noemde we ‘m wel eens gekscherend. Stan Valckx, de Kick Wilstra van Arcen. Voetballer uit jongensdromen. Ik zie ‘m nog het parkeerterrein oprijden van sportpark de Heesberg In Kronenberg, waar VVV in die tijd wel eens een oefenwedstrijd speelde tijdens de voorbereiding van een nieuw voetbalseizoen vol verwachtingen. BMW 1802 onder zijn kont, mooi meisje naast ‘m. Bij Fooks werkte dat meisje, destijds een bekende modeketen met een vestiging in Venlo. Dat meisje bleef niet zijn wederhelft en ook Fooks verdween uit het Venlose straatbeeld.

Stan Valckx, Stanislav. Altijd voetballend met afgezakte kousen. Scheenbeschermers waren een gruwel voor ‘m. Toen de KNVB ze verplicht stelden moest ie rare capriolen uithalen om geen last te hebben van die nutteloze dingen. Zijn schenen konden tegen een stootje. Stan was een bikkel en gaf nooit een krimp. “Ga jij maar ff op de lappen” zei Jan Reker, toen ie zag dat Stan niet zo lekker in zijn vel zat. En dan ging Stan. Na tien, twintig pilsjes was Stan altijd wel weer de oude. Uit het dorp van de Arcener bierbrouwerij kennen ze de kater alleen als huisdier.

stan1

Hij had een prachtige voetbalcarrière. De mooie Venlose jaren werden bekroond met een transfer naar PSV en werd hij een vaste waarde bij Oranje. Hij maakte zinderende interlands mee en ik zie ‘m nog bikkelen op het WK in Amerika tegen Brazilië. Stan kende geen angst. Nooit

Hij moet zich “binnen” hebben gevoetbald Stan. Financieel onafhankelijk schat ik.
De Portugese jaren bij Sporting Lissabon moeten daar zeker toe hebben bijgedragen. En ook na zijn actieve voetbalcarrière bleef Stan zichzelf voorzien van inkomsten. Hij had  immers zijn connecties en die brachten ‘m weer terug bij PSV als technisch manager. Ook hier leek een droomcarriere uitgestippeld maar het lot besliste anders waardoor Stan zijn bestuurlijke carrière binnen de voetballerij voortzette in China en Polen.

En ineens was ie er weer. Stan. Stanislav. Terug bij VVV. Zijn oude club, zijn oude liefde.
De BMW van toen was een heel andere auto geworden. Wat bleef waren zijn connecties. Stan keerde terug in de Koel als Technisch Adviseur. Dat klonk al niet zo lekker vond ik. Stan was niet in dienst blijkbaar, uurtje factuurtje zal het zijn geweest. Ik zag ‘m wel eens kijken in de Koel en ook bij Jong PSV-VVV liep ie rond in zijn tweede huis, trainingscomplex De Herdgang in Eindhoven, waar ie nog altijd iedereen kende en rondzwaaide als diezelfde kwajongen uit de jaren tachtig.

Stan, Stanislav. Ik had zo mijn hoop op ‘m gevestigd. Op nieuwe wegen die oude tijden zouden doen herleven, nieuwe successen die oude vertrouwde gevoelens zouden oproepen. En even leek het te lukken. Maurice Stein werd de nieuwe trainer en er kwamen wat nieuwe spelers. Toen Stan, Melvin Platje uiteindelijk uit de hoge hoed toverde gloorde er weer hoop op “den Berg” en leek de start van een nieuw succesvol seizoen geboren.

Maar het werd een teleurstellend seizoen. Alleen in de thuiswedstrijd tegen NAC, tijdens de nacompetitie, leek de sfeer in de Koel weer even op die van vroeger. Verder overheerste vooral het gebrek aan scorend vermogen en de machteloosheid.

Ineens was ie er. En ineens is ie ook weer weg.
Stan. Stanislav. De kwajongen uit Arcen, avontuurlijk als altijd, houdt het alweer voor gezien.
De connecties uit de internationale voetbalwereld, waarvan we zo hoopten dat ie ze zou gebruiken om VVV naar een hoger level te tillen bleken vooral op hem zelf betrekking te hebben. Stan vertrekt weer. Het avontuur lonkt.

Natuurlijk neemt niemand hem dat kwalijk. Stan blijft altijd één van ons we gunnen hem deze move van harte. Wie wil er immers niet naar Cyprus? Geen uurtje factuurtje meer maar harde Cypriotische euro’s. Geen Hertog Jan of Lindeboom meer maar droge Retsina met olijven. Geen Venlose of Eindhovense vrouwen maar Griekse schoonheden en verse baklava. Die laatste is flauw maar klinkt zo lekker.

Niet meer Seacon Stadion de Koel, maar het Antonis Papadopoulos Stadion.

Stan. Stanislav.

Ineens was ie er weer…. En ineens is ie ook weer weg.

Column van Pala. Hulde!

17 Responses

 1. Meuske

  Hoop dat Stan dit ook leest en na zijn Cypriotische avontuur denkt, was ik toch maar in Venlo gebleven. Voor mij heeft hij echt afgedaan en hoeft hij nooit meer terug te komen maar als ik het verhaal lees heb of had ik toch veel sympathie voor deze man. Mijn gedachten waren ook dat hij VVV op dit moment naar een hoger plan kon tillen maar helaas. Pala mooi stukje, complimenten. Forza VVV

 2. LJ

  Vreemd, heel vreemd dat het Stan Valckx wordt verweten dat hij vertrekt bij VVV. Stan heeft niet eens een contract en werkt zoals genoemd op basis van uurtje factuurtje. Geen zekerheden, maar vooral uit goodwill voor de club.

  En dan doet zich opeens een mooie kans voor. Een contract is Cyprus. Vaste inkomsten en zekerheid voor hem en zijn gezin. En wat gebeurt er? Hij wordt uitgemaakt voor verrader en geldwolf. Hij zou geen clubliefde hebben. Ongelooflijk dit. Stan kiest voor zijn gezin en voor zekerheid, die VVV hem niet kan bieden. En omdat hij die toch nastreeft heeft hij afgedaan bij velen hier.

  Nee, het siert Stan dat hij VVV ondanks dat toch blijft helpen. Maar ook dat wordt door velen niet gewaardeerd.

  En niemand hoor ik over Randy Wolters, die ondanks een nog doorlopend contract de club de rug toe keert en al tijdens het seizoen liep te roepen weg te willen. Naar de eredivisie nog wel. En waar ging hij naar toe? GAE! Eveneens een Jupiler League club. Over verraders gesproken!

  1. Ben

   Geen verkeerd woord over Stan Valkx en ik gun hem zijn job van harte. Alleen het moment van vertrek vind ik betreurenswaardig, we zitten namelijk in de drukste periode van het jaar voor een TD. Ook zie ik niet wat een advies “op afstand” voor VVV kan betekenen, nee dat zie ik helemaal niet. Maar over de voetballer Stan Valkx zullen weinigen iets negatiefs kunnen zeggen. Of hij als TD voor VVV iets heeft betekend? De enige die daar echt antwoord op kan geven is de voorzitter. FORZA VVV!

   1. Gerardus

    HIj gaat toch pas na de transferperiode naar Cyprus dus wat is dan het probleem?

 3. roermond

  Stan, bedankt en heel veel succes in Cyprus…Tot ziens en tover de laatste dagen nog wat mooie spelers uit de hoed…
  P.s. doe de groeten aan Gonzales Garcia Garcia…

 4. poettesah

  tamoxifen citrate 20mg We also specifically focus on the role of TAMs in promoting tumor growth, enhancing cancer cells resistance to chemotherapy and radiotherapy, promoting tumor angiogenesis, inducing tumor migration and invasion and metastasis, activating immunosuppression

Leave a Reply