Column: Support

Dat was weer eens genieten, afgelopen vrijdag. Een verdiende overwinning, een enthousiast publiek en daarmee een lekker sfeertje. Plus een potentiële medekandidaat voor een promotieplaats gelijk op 3 punten gezet. Wat een verschil dan ook met de reacties na de wedstrijd tegen Eindhoven. Het kan wel blijkt, als een echte twaalfde man achter je team staan. We doen dat echter alleen bij een wedstrijd waarbij het verloop van die wedstrijd bepaald of we juichen, aanmoedigen of jouwen en fluiten.

Ik word regelmatig door een vriend uitgenodigd om mee te gaan naar wedstrijden van Feyenoord. De afgelopen jaren waren dat uiteraard de wedstrijden waarin VVV de tegenstander was. Dit jaar dus niet tegen VVV, maar gelijk bij de eerste thuiswedstrijd in Rotterdam zat ik in de Kuip te kijken naar de wedstrijd tegen FC Twente. Ik was er de eerste keer dat het Feyenoord goed tegen zat. Een op zich juiste penalty (1e), waar echter op het middenveld een duidelijke overtreding van een Twente speler aan voorafging, wat in de samenvatting later bij de NOS niet te zien was. Resultaat een 1-2 achterstand én een man minder.

Ik was al onder de indruk van het Legioen, daarna kreeg ik kippenvel. Uiteraard liet het ‘uitvak’ zich horen bij die stand. En dan staat de voormalige F-side op. Als een man, de twaalfde, achter het team, geen gefluit naar scheidsrechter of eigen team (wel kreeg Castaignos de volle laag, en terecht, wat een irritant mannetje) maar een aanzwellend aanmoedigen met als apotheose het steeds weer terugkerende: “Wij zijn Feyenoord!”. Ik kreeg er kippenvel van en was daarin niet de enige. Naast ons zat een Fransman, hij verstond het niet maar ook hij was duidelijk onder de indruk van de kracht van de support. Laat duidelijk zijn, FC Twente was beter en verdiende de overwinning want ook tot die eerste pingel was Twente de bovenliggende partij en met eerst een en later twee man meer op het veld was het een eitje.

Na de wedstrijd hebben de spelers van Feyenoord met Koeman voorop het publiek bedankt door een zeker een minuut lang applaus van de spelers en trainer richting dat “F-vak”. Later lopen ze klappend langs de andere tribunes en ook de supporters van FC Twente weten het te waarderen.

Ik bedacht me tijdens het verlaten van de Kuip dat je een paar minuten van het gedrag van de supporters aan welke andere supportersschare zou moeten laten zien onder de kop: “Hoe ondersteun ik mijn favorieten”. Feyenoord zat niet in de wedstrijd en ik heb dat vaak in de Koel meegemaakt dat VVV datzelfde overkwam. Daar blijft de overeenkomst hangen. Wat voor kracht kunnen spelers halen door ondersteuning i.p.v. gefluit? De vraag zul je nooit goed kunnen beantwoorden, dat het effect heeft heb ik wel kunnen zien. Ik vroeg me af of dit ik in de Koel zou kunnen en ik denk het niet. De Feyenoord supporter is trots op Feyenoord ongeacht waar ze staan. Zeker kritisch en ze verwachten een inzet van het team. Als de tegenstander beter is zoals afgelopen zondag, is er respect voor de tegenstander en support voor het eigen team. Ja, ik weet het, het was geen Ajax, dan reageren ze wellicht anders. De vraag die je je als supporter  zou moeten stellen is of je je club voldoende support geeft. Dat mis ik bij nogal wat volgers op deze site. Onjuiste aannames of gokken over geldstromen bij verkoop of aankoop van spelers en dat als feiten weergeven, afbraak van personen die VVV groot gemaakt hebben en wel eens een fout hebben gemaakt. Gelukkig maar, want mensen die geen fouten maken leven en werken niet. Wij zouden als aanhangers van ons Venlose clubje een voorbeeld kunnen nemen aan de support die Feyenoord aanhangers hun club geven. Hopelijk komt dat er ooit van.

Sem

30 Responses

 1. roermond

  Zeer goed geschreven verhaal, waar ik me volledig bij aansluit…Ik kan me wel uit een heel ver verleden herinneren, dat het in Venlo ook zo was…Ook bij een achterstand bleven we volledig en met alleman achter ons team staan…Dat was toen de tegenstander, zelfs Feijenoord en Ajax, met bibberende knieen, naar Venlo kwam…En zelfs bij een nederlaag, kan me een doelpuntrijke wedstrijd te gen Haarlem herinneren, die we verloren, klonk minutenlang het applaus…Moet er wel bij zeggen, dat we de afgelopen jaren ook niet echt verwend zijn in Venlo…Maar heb goeie hoop, als het team maar blijft knokken voor elke meter, de sfeer en ondersteuning, vanzelf wel weer terugkomt in de Koel…Come on Venlo…forza VVV….

 2. tulipanes

  mooi geschreven hoor.

  ik denk alleen niet dat de sfeer ooit zo zal gaan worden als bij feyenoord, dat kun je ook allerminst verwachten. wel kunnen we als 1 man achter de ploeg gaan staan en niet meteen fluiten als we een doelpunt tegen krijgen, net als jij schrijft.

  het positieve is dat de meeste zanikers na de degradatie weg zijn. ik vind het eigenlijk ook helemaal niet erg dat de koel maar half gevuld is, als er maar gesupporteerd wordt, niet 24/7 gezeikt.

 3. RuiverCity

  Ik heb afgelopen week, na aanleiding van de wedstrijd tegen FC Twenten, toch zeer kritische noten over de Feyenoord supporters gehoord. Onderlinge relletjes waarvan de beelden op internet stonden. Castaignos die 90 minuten werd uitgefloten, Koeman die voor van alles werd uitgemaakt. Dat noem ik geen respect hebben voor. De afgelopen jaren in de Koel waren er altijd strubbelingen als Feyenoord op bezoek kwam. Maar wat betreft support, inderdaad super.

 4. VVV1977VENLO

  @ruivercity, jij hebt zeker een zwak voor Ajax? Als er ergens een hondstrouw publiek is dan is dat wel bij Feyenoord. GEWELDIG!!!! Daar kunnen maar weinig ploegen in Europa (op Dortmund na) zich mee meten.

  Trouwens keurig stukje!

 5. Goodie

  Ik ben het met Ruivercity eens, en nee ik heb geen zwak voor ajax. Sterker nog, heb er een spuughekel aan. Maar even om terug te komen op Feyenoord, die spelers hebben de laatste jaren gevochten op het veld voor een winst, iets wat wij niet altijd mee gemaakt hebben. Strijd en passie hebben we de afgelopen jaren (vooral afgelopen jaar) weinig van gezien. Als dit bij er bij Feyenoord niet is, hoor ik ze ook af en toe fluiten. Daarbij vind ik het sneu dat een jongen als Castaignos wordt uitgefloten. Zelfde geldt voor Wijnaldum, Fer en zo zijn er nog een aantal… Waarom zul je dit soort jongen gaan uitfluiten en uit staan de jouwen? Zij hebben voor een Feyenoord wat tientallen miljoen schuld had flink wat geld in het laadje gelegd. En op dat moment waren clubs als Psv en Twente nog een stap vooruit, dat is nu weer minder, vooral bij Twente.

   1. Goodie

    Jongen als Fer zeggen ook eerlijk dat ze veel te danken hebben aan Feyenoord. Zij hebben Feyenoord financieel weer gezond weten te maken. Juichen niet bij een doelpunt tegen Feyenoord, vind het dan wel sneu dan ze dan de gehele wedstrijd worden uitgefloten.

 6. supporter1903

  wtf meestal mooie collums maar deze vind ik toch een beetje raar.
  Het lijkt me eerder een ode aan feyenoord dan aan onze eigen mooie club vvv.
  Het klopt dat er eindelijk weer wat beleving in de koel was maar ik heb ook feyenoord-twente gekeken en ik heb de twente aanhang toch meer en vaker gehoord zelfs bij achterstand en oud spelers werden alleen maar uitgefloten en uitgescholden.

  En als je echt keer sfeer wil zien dan moet je maar eens een wedstrijd in Duitsland of Engeland bezoeken.

 7. BakuBaku

  Feyenoord-supporters, zijn dat die mensen die (nog steeds) vuurwerkgeluiden maken als ze tegen Twente spelen? Die een Europese wedstrijd zonder rellen niet kennen? Menig speler heeft laten mislukken/kapot gemaakt door de kritische houding? Ja, afgelopen weekend was perfect getimed. Het team was een mak lammetje, en de fans konden de wedstrijd alleen nog redden. Het was werkelijk perfect getimed, maar op betzelfde moment was het ook gewoon onrustig in het stadion. Maar die steun is er niet wekelijks hoor. Bovendien, in de tijd van Gullit waren er genoeg lege plekken in het stadion. Iedereen mag zijn mening hebben over de supporters, iedereen mag het gedrag er uitpikken wat hij/zij wil. Maar dit is niet de plaats om dit publiek op te hemelen. Behandel dan al het gedrag van het publiek. Nee, doe mij dan maar supporters die de club niet financieel duperen (dan gaan mijn gedachtes ook direct uit naar de ‘supporters’ in maastricht. Walgelijk dat gedrag dit weekend.).

 8. jason

  Ik ben het absoluut met een heel groot stuk van je verhaal eens, echter het maar blijven ophemelen van die feyenoord fans hangt me onderhand ook de keel uit. Ga na een nederlaag van feyenoord eens op een feyenoord forum kijken. Je weet niet wat je leest. Verder kan ik me nog een wedstrijd van afgelopen seizoen herinneren toevallig van ons clubje in Rotterdam tegen dit feyenoord. VVV was beter en het was gewoon muisstil in deze kuip behalve toen er gefloten werd voor de rust volgde er een striemend fluitconcert. Maar goed wij moeten vooral naar ons zelf kijken en zorgen dat die kolkende Koel van vroeger weer terug komt want er hing toen een sfeer die je alleen in de Koel meemaakte. AVE VVV

  Lang leve De Koel

 9. Goodie

  Als er meerdere wedstrijden als vrijdag volgen komt die sfeer vanzelf weer. Weet trouwens ook niet of de microfoons of iets zijn verplaatst of het geluid in het stadion op tv verhoogd is, maar hoorde later bij de samenvattingen de VVV supporters beter dan het afgelopen jaar.

 10. orphy77

  Het begint bij inzet. Als spelers van Feyenoord die niet leveren moet je hun supporters ook eens horen. Als VVV inzet toont krijgen ze ook steun van de supporters. 1+1=2.

 11. Ben

  Sem, leuk verhaal, zonder meer. Maar je schrijft je verhaal over een club waar het nu al weer meer dan 2 jaren goed gaat, terwijl er niets werd verwacht na enkele donkere jaren. Dus een en al succes, dan is het gemakkelijk een leuk sfeertje te kweken. Daarbij teken ik aan dat Feyenoord altijd een grote echte supportersschare heeft gehad.
  Ik vergelijk VVV veel liever met Ajax. Ik ben er veel geweest en heb me altijd verbaasd over de Ajax supporter. Begrijp me goed, als het goed gaat en dat is het nu 2-3 jaren, dan staan ze vooraan om te juichen. Maar ik doel op de momenten dat het ietsje minder is. Ze schelden hun eigen spelers voor rot en lopen bij achterstand weg.
  Dus, concluderend, wij van VVV lijken veel op Ajax. We hebben dezelfde rot mentaliteit, als het goed gaat, dan juichen we mee, alsof we het zelf hebben gedaan. En als het even tegen zit, zitten we ze uit te jouwen.

  Ik ben blij dat we afgelopen jaar uiteindelijk zijn gedegradeerd. Als dat niet was gebeurd, dan was iedereen blijven zitten. Dan hadden we met ongeveer dezelfde spelers gezeten. Nu een trapje lager, in de Jupiler, hebben we een andere selectie. Uiteraard is het niveau wat lager, maar ik zie spelers die er voor willen knokken.
  Dat knokken slaat over op de tribunes, ik doe er zelf aan mee. Ik heb voor het eerst sinds lange tijd een leuke wedstrijd gezien. Ik heb zelfs een trap gegeven tegen een kiezelsteentje.
  FORZA VVV! Op naar Sparta!

Leave a Reply