Column: Tijd voor realiteitszin

‘Ik mis zelfs het zeiken, op alles om niets’, een bekende zinsnede uit de nog veel bekendere lofzang over Brabant van Guus Meeuwis. Of ik het ooit zal gaan missen weet ik niet, maar ook wij Venlonaren hebben er een handje van om te zeiken op alles om niets.

Dat bleek eens te meer na de nederlaag tegen Telstar van afgelopen vrijdag. Het moge bekend zijn: VVV was voorafgaand aan de thuiswedstrijd tegen de Velsenaren bezig aan een ongekend sterke reeks, met een uitoverwinning tegen de oude rivaal uit Breda als kers op de taart. En toen kwam dus Telstar op bezoek. Na treffers van Maletic en Serrarens ging de ploeg die dit seizoen nog geen punt wist te pakken in een uitwedstrijd met de volle buit terug naar Noord-Holland.

Mijn eerste gedachte na het laatste fluitsignaal? ‘Hoe is het in Godsnaam mogelijk dat mijn clubje wéér punten laat liggen tegen één van de mindere Goden uit de Jupiler League? We hadden verdomme op de tweede plaats kunnen staan!’ Die eerste teleurstelling maakte echter al snel plaats voor de nodige realiteitszin. Ik bedoel; we zijn geen fans van Bayern München of FC Barcelona, daar waar er elke wedstrijd blind van mag worden uitgegaan dat de drie punten worden gepakt. Nee, wij zijn fans van VVV. Een clubje in de marge dat wel eens stunt, en ook wel eens tegen een flinke zeperd aan wil lopen. Zo gaat het al jaren, en zo zal het waarschijnlijk ook nog jaren blijven.

Bij thuiskomst blijkt echter niet iedereen tot die conclusie te zijn gekomen. Na het lezen van de diverse reacties op supporterssites en social media wordt mijn verbazing al snel ingewisseld voor een gevoel van plaatsvervangende schaamte. Net nu er weer overwegend positief wordt gesproken over VVV, blijkt die stemming na één smadelijke nederlaag tegen Telstar volledig te zijn omgeslagen. Er wordt gesproken over gebrek aan talent, randzaken als slechte geluidsinstallaties en een team ‘dat gewoon niet kan voetballen’. En waarom? We staan nog steeds in de top vijf. En dat na een op papier erg zware eerste periode. Daarbij wordt er dit seizoen eindelijk weer eens leuk en attractief gevoetbald in De Koel, iets waar we jarenlang verstoken van zijn gebleven, én zijn we in uitwedstrijden nog ongeslagen.

Lang niet elke supporter hoeft zich aangesproken te voelen door bovenstaande. Er was ook een kruiwagen vol aan reacties met een positieve insteek terug te vinden in de krochten van het wereldwijde web. Ook dat is wel eens anders geweest.

En toch wil ik me nog één keer richten tot de supporters die na afgelopen vrijdag wel reden meenden te hebben om hun gal te spuien; probeer eens niet te zeiken op alles om niets. Wij zijn VVV. We verliezen wel eens een wedstrijdje. De zon lijkt dit seizoen eindelijk weer te schijnen op de Kaldenkerkerweg. Laten we dat in Godsnaam zo houden met zijn allen.

Ben Mbemba

8 Responses

 1. YowVVV

  Sterke column, aanvulling op de site. We zijn de laatste jaren alleen niet verwend met de spelopvatting en het defensieve spel, dit gevoel speel je natuurlijk niet in een aantal wedstrijden in het nieuwe seizoen (waar gewoon veel meer enthousiasme en meestal creativiteit) weg, Alles zat gewoon tegen vrijdag, sommige slaan hier inderdaad in door, alleen ieder op zijn manier. Kan niet zeggen dat dit bij VVV erger is dan bij andere clubs, kan dan wel je lot zijn, alleen weet ik zeker dat dit VVV gewoon bij de eerste 3 dient te eindigen, zeker als ik de tegenstanders bekijk in de competitie. Vorig seizoen was deze competitie sterker dan dit jaar, daarbij is VVV dit jaar voor mijn gevoel ook meer een eenheid (team) we mogen dus wel iets verwachten. Op naar den Bosch, van wedstrijd tot wedstrijd knallen!

 2. Sanderkuh

  Dat is ook de reden dat mensen reageren: de eerste zware periode die we goed doorkomen en dan verliezen tegen met alle respect Telstar. Het verwachtingspatroon wordt door sommige VVV-fans veels te snel aangepast…..we winnen van NAC, dan zeker ook tegen Telstar. Niks is minder waar en wat ik al eerder aangaf: dit soort wedstrijden zitten er helaas tussen. Maar bovenin worden ook punten gemorst..als je had gewonnen stond je tweede kort op Volendam. Gewoon winnen van Den Bosch en de eerdere goede reeks weer proberen op te pakken…

 3. mats

  Sorry maar ik ga zeiken…
  Van mij mogen ze best een keer verliezen, maar niet thuis tegen Telstar want dan heb je gewoon een mentaliteitsprobleem.
  En daar moet wat van gezegd worden door de aupporters. Anders gaan die gasten nog denken dat we tevreden zijn met een keer winnen van NAC!
  Ik ben heel erg blij met de meeste ongeikkelingen binnen VVV en op het veld maar ik verkrop het heel erg moeilijk als de spelers nu alweer menen te denken dat ze Telstar wel efe ‘gaan doen’. D’r aan verdonme!!

 4. supportertje

  Mooi stuk, maar toch een kanttekening. Naar mijn mening is het zogenaamde zeiken meer een teleurstelling van zaken die op het veld gebeurden. Ook ik was zwaar teleurgesteld in ons cluppie omdat ik niet het gevoel had dat ze er voor streden. Dat, wat we in andere wedstrijden wel zagen. Daar werden spreekwoordelijk de mouwen opgestroopt en stond het hele team er achter. Dat gevoel had ik nu niet mede door de constante lange bal die naar voren werd gespeeld. Dat kenden we ondertussen wel van het vorige VVV. Dit VVV heeft voldoende kwaliteiten en kan zeer gevaarlijk voor de dag komen via de zijkanten. Het leek wel of ze niet meer konden nadenken en niemand het voortouw nam in het gevecht . Dat is wat we misten en we waren misschien wel ontgoocheld door het slechte spel van VVV wat niemand eigenlijk meer verwachtte. Ze hadden ons wat dat betreft verwend, en lieten ons keihard weer neer dalen op onze twee voetjes. Ja, een zeperd kan er best nog wel eens tussen zitten, maar niet door slecht spelen. Ik wil dan die spirit zien, die we al die wedstrijden hebben gezien, en als het dan niet lukt, alla so be it. Maar niet zoals tegen Telstar, dat verdienen de spelers zelf niet, de trainer niet, VVV niet, en de supporters niet. Maar ik geloof zeker dat we goed gaan eindigen, en mee gaan doen voor de prijzen in welke hoedanigheid dan ook. Die kracht hebben ze.

 5. clubman

  Laat iedereen toch lekker zijn al dan niet terechte beklag doen over het spel van VVV op de diverse fora. Zolang de spelers, trainers en bestuur alle kennersgezwets met een flinke korrel zout nemen is er niks aan de hand.

  Pas als alle kritiek zou verstommen, dan zouden we ons grote zorgen moeten maken want dat zou betekenen dat niemand zich nog druk maakt om VVV.

  Elk positief of negatief commentaar zegt dat VVV nog leeft in de regio!

Leave a Reply