DDL: ‘Lange weg naar (n)iets’

Vorige week werd bekend dat VVV-Venlo niet meer samen wil werken met het onderzoeksbureau Hybercube. In een brief aan de fractievoorzitters in de gemeenteraad liet onze directeur Marco Bogers weten dat de relatie tussen Hybercube en VVV-Venlo versleten is en deze niet meer hersteld kan worden. De clubleiding van de Venlonaren was niet blij over de werkwijze van Hybercube en de gemeente Venlo.

Gisterenmorgen, ongeveer een week na de bekendmaking dat VVV niet meer verder gaat met Hybercube stond er een groot artikel in de Dagblad de Limburger over VVV-Venlo en de zogenoemde ‘Lange weg naar (n)iets’. Hierbij wordt geschreven dat telkens als er een oplossing op tafel komt dat VVV zijn handen ervan aftrekt. De schrijver van het artikel vraagt zich dan ook hard op af of het nu aan het bureau en de gemeente ligt of aan de voorzitter en het bestuur van de club. Hierbij wordt gesteld dat Hai Berden het niet eens zou zijn met de voorgestelde veranderingen binnen de club.

Na een noodkreet van Hai Berden op de nieuwjaarsreceptie van 2015 werd er lang gesproken tussen de gemeente en de club. Na veel gepraat werd er actie ondernomen vanuit de gemeente maar dit resulteerde in een slecht gefundeerd rapport geschreven door oud bestuurders van de club en de gemeente. Waar vooral met een wijzend vingertje werd gewezen naar de clubleiding zonder echt een advies te geven.

Uiteindelijk werd onderzoeksbureau Hybercube aangetrokken als redder in nood en onafhankelijke partij die moest gaan bemiddelen tussen beide partijen, die al tijden in de clinch lagen en liever modder naar elkaar gooiden dan samen naar een toekomst te kijken. Dit lukte aardig tot dat er een aantal keer een kink in de kabel kwam.

Het bureau werkte de afgelopen maanden samen met de gemeente Venlo en VVV-Venlo aan een toekomstplan om de jaarlijkse tekorten binnen een afzienbare tijd te doen verdwijnen. De eerste opdracht van Hybercube was om te onderzoeken of het mogelijk was voor VVV om een lening van de gemeente Venlo te krijgen. Dit ging niet zonder slag en stoot en na de moeilijke onderhandelingsfase besloot VVV niet in te gaan op een lening van 200.000 euro. Dit omdat zij vonden dat de voorwaarden die waren opgesteld niet haalbaar waren voor de club en zij hierdoor alleen maar meer in de problemen zouden komen. Uiteindelijk werden de voorwaarden verandert en stemde VVV alsnog in met de lening.

Na deze horde werd het tweede onderdeel van het onderzoek in gang gezet. Hierbij werd gekeken of VVV levensvatbaarheid heeft binnen het betaald voetbal en hoe de club op eigen benen een positieve toekomst tegen moet zou kunnen gaan. Maar telkens weer bleven de verschillen meningen over de toekomst van de club groot. VVV, dat al lange tijd in financiële malaise leeft, geeft al jaren aan dat dit alleen gepaard kan gaan met een nieuw stadion. De gemeente Venlo gaf tijdens het verstrekken van de lening direct al aan niet te willen praten over een nieuw stadion.

Hybercube gaat mee met VVV en stelt dat de club langzaam doodbloedt als er niet snel iets wordt gedaan aan het stadion. Hierdoor verschuift de focus als snel van een reddingsmiddel naar een onderzoek naar een nieuw stadion. Begin juni presenteert Hybercube het onderzoek aan VVV-Venlo en de gemeente Venlo waarbij 4 potentiele plekken worden aangegeven voor een nieuw stadion. De locatie de Nijmeegseweg blijkt het beste van de 4 te zijn. Ook wordt er in het plan aangegeven dat de club moet denken aan een herstructurering van het bestuursmodel waarbij een onafhankelijke raad toezicht gaat houden op de tweekoppige directie. Het bestuur zou uitgebreid en deels vervangen moeten worden waarbij ook vertegenwoordigers van supporters en sponsoren zich aan zouden moeten sluiten. Ook zou iedereen binnen de club nog maar een functie mogen bekleden.

Zover het bij ons bekend is staat VVV open voor een herstructurering  van het bestuursmodel maar moet deze wel goed onderbouwd zijn en niet 1 op 1 overgenomen van het bestuursmodel waar FC Twente mee werkt (vorige klus van Hybercube). Wij weten allemaal wat er met deze club is gebeurd de laatste tijd en dat is niet veel soeps. Daarnaast mag de club de bestuursconstructie niet zomaar veranderen. Dit moet in samenspraak met de KNVB gaan, die bemiddelt en goedkeurt in deze zaken. Vooral als je in categorie 1 zit. Wij begrijpen het ook heel goed waarom VVV-Venlo hier van heeft afgezien.

Maar door dit af te wijzen is ook het stadionplan wederom in de prullenmand beland. Want nu blijkt uit het artikel van Dagblad de Limburger, is er alleen niet gekeken naar 4 potentiële locaties maar ook naar de  concrete invulling van de locatie. Het zou gaan om een stadion voor 10.000 supporters waarbij ook al gesproken zou zijn met partijen voor een financiering. Dit nieuws hebben wij nooit meegekregen en we vragen ons ook af of VVV hier zelf wel van op de hoogte is. Het is vreemd dat er eerst over 4 locaties wordt gesproken, maar dan ineens naar buiten komt dat er over een concrete invulling gesproken is en eventuele partijen er betrokken bij zijn geraakt. Ergens klopt hier iets niet en dan kun je je vraagtekens stellen bij het proces.

Hybercube en de gemeente Venlo zijn compleet verrast wanneer VVV zelf de stekker uit het onderzoek trekt. De clubleiding geeft aan dat het te weinig tijd had om een beslissing te nemen en dat het onderzoek onvolledig en onvoldoende was. De club wilde niet blind onder een slecht plan een handtekening zetten waardoor voorlopig alle plannen van de baan zijn.

Dat nu naar buiten komt dat er al concrete invulling was gegeven aan het stadionplan is vreemd te noemen. VVV wilt niets liever dan een nieuwe accommodatie en vooruit, maar wil dit wel zorgvuldig doen.  VVV-Venlo had maar één dag de tijd om het rapport door te lezen en een beslissing te nemen over dit ingrijpende besluit.

Verder is het ook raar dat ‘ineens’ alles al geregeld was met betrekking tot het stadion en VVV in principe alleen maar een handtekening hoefde te zetten. Wij weten het fijne er (nog) niet van en kunnen dan ook geen volledig oordeel trekken, maar het is wel een aparte berichtgeving. Je zou je kunnen afvragen of het dan wel zo goed geregeld was met de zogenaamde concrete stadionplannen, als VVV zo’n kans ‘aan zich voorbij laat gaan’.

Wat er nu ook verder gaat gebeuren, we hebben begrip voor de keuze van VVV en hopen dat VVV-Venlo de juiste keuze heeft gemaakt. We hopen dat we kunnen uitkijken naar een positieve toekomst van de mooiste club die er is.

 

13 Responses

 1. kiekoputspelke

  Sorry maar ik word langzaam maar zeker schijtziek van de perikelen rondom een nieuw stadion voor VVV. Telkens blijken er op de achtergrond plannen te worden gemaakt en telkens komt er uiteindelijk een einde aan die plannen….de ene keer trekt VVV zijn handen er vanaf, dan weer ligt de gemeente dwars en een andere keer is er weer een andere factor.

  Ik walg langzaam maar zeker van wat er hier in Venlo rondom onze BVO gebeurt en voel me als supporter bij de neus genomen !! Waarom komen andere steden en andere clubs wél tot een samenwerking en realisatie van verbouw of nieuwbouw van een stadion waardoor de betreffende club een mooie(re) toekomst tegemoet kan gaan ?? Denk aan Deventer, Almelo, Zwolle bijvoorbeeld….

  Er MOET hier echt wat gaan gebeuren en daarvoor MOETEN club en gemeente samen gaan werken, dus alle ego’s aan de kant zetten. Wij als supporters hebben recht op een club met toekomst !!

 2. pmmv

  Prisma he’s green Venlonaren. Helemasl mee eens. En indeed sad, Zou wel heel vreemd zijn als er uit 4 locaties gekozen moet worden, terwijl voor de Nijmeegseweg alles al geregeld zou zijn. Er spelen zaken waar we misschien wel een vermoeden van hebben maar die niet naar buiten komen. Mijn vermoeden? De gemeente wil mensen weghebben om vervolgens vazallen in de raad van bestuur te zetten. Tegen een fors salaris natuurlijk!!!!

 3. piehen

  Dus als ik goed begrijp en lees is dat Hypercube ook de structuur van bestuur van Fc Twente heeft voorgesteld lijkt mij dan ook zeer terecht dat men erg voorzichtig is met iets vast te leggen met een handtekening binnen 2 dagen .
  Tevens merk ik op dat vermoedelijk VVV niet gekend is door Hypercube en gemeente over de ver gevorderde plannen van stadion in Venlo noord, dat men al alles bijna rond heeft met financiers is een vreemde zaak, men wil inderdaad af van bepaalde personen lijkt mij , ze passen niet in het straatje van de gemeente. Maar als gemeente moet men zich niet in laten met beleid van voetbalclub , wel om het topsport plan met stadion te helpen dit gebeurt ook met andere instellingen. Dus gemeente bestuur sta achter een gezamenlijk plan dat ook in de ogen van supporters en sponsors leeft en help eindelijk eens VVV vooruit . We willen eindelijk eens een project dat slaagt en geen lucht kastelen plannen zoals
  Floriade en Kazerne kwartier , kabelbaan zal altijd erg veel geld blijven kosten dit is geen trekpleister maar een vervoer middel om naar een parkeerplaats of markthal te gaan dit ga je geen 5 x per jaar doen. Kost te veel geld voor 5 minuten.

 4. john

  inderdaad Piehen, dat hele kazerneplan is leuk voor een paar jaar. er zal hetzelfde gebeuren als met de kasteeltuinen.
  als je het eenmaal een keer hebt gezien ga je echt niet meer terug naar Venlo om met de kabelbaan ( wie verzint zo iets ) even over de maas naar die bouwstenen te kijken.

  ik hen kennissen ,die ik tref in de stad ,die ook wel eens mee naar VVV gingen, deze gasten vallen af omdat die met de trein naar Venlo komen . ik zie die niet naar de Nijmeegseweg lopen. blijft een UIT DE BUURT LOKATIE !!!

 5. Depor

  Moeten de supporters niet eens zicht op zaken krijgen? Waarom is er niet gekozen voor de plannen van het bureau? Is Berden onze club niet kapot aan het maken met al zijn goede bedoelingen?

 6. JasperVVV

  Zolang er niks bekent is uit de kant van vvv zelf kunnen we wel weer allemaal speculeren en negatief doen maar dit heeft geen enkele zin! Mijn complimenten voor venlonaren.net hoe wij supporters telkens geinformeerd worden.

  1. Ben

   Ben het met je eens JasperVVV, het is zinloos. Toch mijn goed bedoelde opmerking dat VVV zichzelf in een moeilijk parket bevindt als je bedenkt dat ze geen goede relatie hebben met de autoriteiten, hypercube en met de media. Dat iOS zwak en het heeft een reden. Daar moet men iets aan gaan doen. FORZA VVV!

 7. Depor

  Ik ben niet negatief, maar verwacht openheid van zaken richting de supporters over de keuze die is gemaakt door het bestuur. Daar hebben we als supporters toch recht op. Misschien is de keuze die gemaakt is goed, maar misschien ook niet en is er sprake van eigen belang voor het club belang. Het feit dat er nu niet duidelijk gemaakt wordt waarom deze keuze is gemaakt zet mij persoonlijk aan het denken.

  1. Dat is wel redelijk gebeurd tijdens de SAR vergadering (althans wat ze kwijt konden). Al deze dingen hebben wij meegenomen in dit stuk en het vorige stuk dat we geschreven hebben over dit hele gedoe. Maar goed VVV en de gemeente Venlo hebben ondertekent dat ze geen vertrouwelijke informatie naar buiten zullen brengen en dat is dit onderzoek een van.

 8. Meuske

  Wat is nu in godsnaam de bedoeling? Wat wil de club nu zelf, dat vragen veel mensen zich af want dat gelul van Boogers met zijn financieel gezond maken dat hebben wel nu ook wel gehoord. Zeggen dat de club aan de afgrond staat en zo snel mogelijk 200K moet hebben en het dan vervolgens 2 maanden later terugbetalen?? Wat gaan ze nu doen omtrent het stadion want bij de gemeente zijn nu volgens mij alle kansen verkeken!! Nu moeten ze ook ballen hebben en met een betere optie komen dan Hypercube geboden heeft. Waar ligt onze en de club haar toekomst dat is de grote vraag. Nu mag Hai ook wel eens iets zeggen ipv achter de schermen alles af te wijzen, wat is zijn visie hoe nu en in de toekomst verder te gaan?? Forza VVV Os Clubke

 9. piehen

  Bedankt Marco en Hay , het is fijn dat jullie nu ook via mail reageren op de vraag van veel supporters over de berichten in de media. ik begrijp nu ook dat het plan totaal slecht onderbouwd is door Hypercube en dat men de afspraken niet is na gekomen , om te communiceren met een mede opdrachtgever i. v.m. Geheim afspraken over openbaar maken van info , ook over vergevorderde plannen met retail park zaken. Dat VVV niet in gaat op verdere details vind ik heel begrijpelijk dan wordt de relatie met gemeente nog moeilijker , we hebben elkaar toch nodig al zouden we een Oom Dagobert hebben die het stadion betaald , alle vergunningen en toestemmingen van plannen lopen altijd via gemeente.

Leave a Reply