De beste van Limburg, de trainer die niet wil en de Nigeriaan met grootheidswaanzin

VenlonarenLaat ik maar zo beginnen Ik heb genoten zondag. Voor het eerst sinds 1985 (een klein jaar voor ik überhaupt geboren ben) zijn wij de besten van Limburg. Nou ja, in onderling resultaat binnen een seizoen dan. De Duitsers hadden geen goed antwoord op de aanvalsdrift van VVV en de verdediging die onder leiding stond van ons aller Marcel Meeuwis gaf voor het eerst sinds maanden eens een redelijk optreden weg. Al met al een redelijk geslaagde zondagmiddag.

Voor dat de wedstrijd begon had ik er al een redelijk goed gevoel over. Tijdens de warming-up zag ik namelijk de shirtjes die de jongens uit Kerkrade gingen dragen tijdens de wedstrijd. Ik denk dat een beetje een mode-ontwerper spontaan een infarct zou krijgen van die donkerpaarse vodden. Zelfs Omniworld voetbalde niet in zo’n afgrijselijk kleur paars. Een team wat in zo’n tenues het veld op komt lopen verdient dan ook helemaal niets. En helemaal niets is precies waarmee de Duitsers weer terug naar huis mochten keren.

 

De gebeurtenissen van de afgelopen week logen er niet om. Glen de Boeck had het alweer gezien bij VVV, het elftal lijkt te morren en (nog erger) Willy Boessen wordt weer voor de spelersgroep gezet. Maar dan doet Willy iets wat ik niet had verwacht: Hij vraagt aan zijn spelers: “Jongens, hoe gaan we zondag eens voetballen?” Dat resulteerde in een opstelling met maar 1 Nigeriaan (Musa) en met Meeuwis in de verdediging. Maar meer dan dat: het resulteerde in een elftal waarin ze schijnbaar wél willen gaan voetballen en waarmee ze datgene bereiken waar heel Venlo al jaren op wacht: een overwinning op de gehate Kerkratten.

Het lijkt er dus op dat de trainer iets goed doet. Dat Willy Boessen iets goed doet. Ook tijdens de wedstrijd viel met dat al op: het enthousiasme waarmee Willy meeleefde met zijn spelers. Het feit dat hij een waarschuwing van de scheidsrechter kreeg wegens protesteren vond ik prachtig: precies wat wij nodig hebben is juist dat beetje extra spirit en passie. Ook de manier waarop de spelers na de wedstrijd eerst samen een feestje vierde deed mij goed: het getuigt van het feit dat ook zij een bepaalde last van zich af voelden glijden; ook iets waar de trainer een hand in lijkt te hebben gehad.

Maar Willy wil niet blijven. Na de winterstop wil hij weer ‘gewoon’ assistent trainer worden. Dat kan ik begrijpen nadat de club zijn werk van de tweede seizoenshelft van vorig seizoen beloond heeft meet een ‘degradatie’ terug naar de post van assistent trainer. Ook zie ik ook wel in dat hij maar een zeer beperkte trainer is waarmee je de club niet op een hoger plan zult tillen. Maar wat hij wel is is een clubmens en bovendien een zeer goedkope clubmens. En clubmensen zijn bij degradatievoetbal zinvoller dan een wat meer technische coach. VVV zou gewoon met Boessen het seizoen af moeten maken en van de centen die daardoor over blijven een aantal nieuwe spelers aanschaffen. Waarschijnlijk wil Boessen daar wat centjes voor hebben. Mijn advies; geef hem die dan maar. VVV zal toch geen significant betere trainer vinden in onze huidige situatie. Liever een clubmens als Boessen dan een nobody die het toch niet beter doet.

Dan nog even over Musa. Onze ‘wereldster’ had zondag eindelijk weer eens wat geslaagde acties in huis en wist zelfs een GOEDE voorzet af te leveren! Prachtig. En prompt roept meneer dat hij in de winterstop weg wil. Klinkt mij als een puik plan in de oren. Maar maak er dan direct een 3-voor-de-prijs-van-1 actie van. Wie Musa voor meer dan 1 miljoen hier weg haalt krijgt Emenike en Uchebo er gratis bij. Lijkt me een prachtig idee. En met het resterende salarisgeld even shoppen in de Jupiler League om wat gemotiveerde jongens op te halen. Wie de Jupiler League volgt die weet dat er bij Eindhoven, Zwolle, Willem II en in mindere mate bij Cambuur, Go Ahead Eagles en FC Den Bosch best wat leuke spelers rondlopen die staan te springen om de overstap te maken naar de Eredivisie.

Maar goed. We leven weer. We staan weer boven Excelsior en we hebben gewonnen van Roda. Al met al een zeer geslaagde week voor iedereen die VVV en warm hart toedraagt. Aankomende zaterdag mogen we gaan spelen tegen NEC. Omdat ik zelf in Nijmegen woon bekijk ik die club met iets meer interesse dan de gemiddelde club. En ik zie kansen: NEC is zwalkende. Goede optredens worden afgewisseld met zeer matige. Als de jongens het voor elkaar krijgen om tegen Nijmegen net zo te spelen als tegen Roda dan valt er wat te halen in Nijmegen. Als we tegen de rood-zwart-groenen nou eens drie punten binnen wisten te halen… De wereld zou er dan zo aan het begin van de winterstop opeens heel anders uitzien. Laten we het hopen!

Geschreven door Richard

Leave a Reply