Debutant Venema bezorgt VVV een knappe overwinning in Doetinchem

Afgelopen zondag stond de eerste wedstrijd na de winterstop op het programma. En niet de eenvoudigste: in Doetinchem was De Graafschap, de nummer zes van de ranglijst, de tegenstander.

De wedstrijd begon, van beide kanten, erg slordig. Pas na een kleine 20 minuten kwam de wedstrijd ietwat los, waardoor VVV-Venlo aanvallend meer van zich liet zien – in de eerste minuten kwamen ze namelijk niet van de eigen helft af. Eerst was het tweemaal Aaron Bastiaans die in kansrijke positie kwam, maar in beide gevallen stond de Nederweerter buitenspel.
Vlak hierna volgde de eerste grote kans van de wedstrijd. Wassim Essanoussi stuurde Nick Venema keurig weg, waardoor de debutant richting het doel van Hidde Jurjus kon lopen. Zijn lage, harde inzet werd echter gepareerd door de Doetinchemse doelman. Dat had zomaar de 0-1 kunnen zijn…
De kans van Venema zorgde wel voor een wake-up call bij De Graafschap. Vlak hierna stond VVV matig te verdedigen, waardoor spits Devin Haen uit kon halen. Gelukkig werd zijn inzet knap gered door Delano van Crooij. Enkele minuten later volgde nog kans voor de Superboeren: oud-VVV speler Johnatan Opoku kon Kristopher Da Graca makkelijk aan de kant zetten en daarna Giovanni Korte in stelling brengen. Maar ook zijn schot werd, eenvoudig, gepareerd door Van Crooij.
Vlak voor rust leek VVV aanvallend iets meer los te komen. In de 41e minuut wist Kees De Boer, na geblunder van De Graafschap, de bal in de zestien te veroveren en Bastiaans aan te spelen. Hij bedacht zich geen seconde en schoot keurig raak, 0-1! En zo ging VVV ineens met een voorsprong de rust in!

De Graafschap kwam wel als betere ploeg uit de kleedkamer. Vroeg in de tweede helft won Opoku het kopduel van Van Dijck (wat met zijn lengte eigenlijk niet mag gebeuren) en omdat Van Crooij aan de grond genageld stond en Schroijen dacht dat de bal naast zou gaan, belandde de inzet uiteindelijk op de paal. Daar kwam VVV even goed weg…
Enkele minuten later was het weer De Graafschap dat gevaarlijk was uit een corner. Uiteindelijk wist Van Heertum de corner te verlengen, waardoor de bal bij Ted Van De Pavert terecht kwam. Aangezien Koglin hem volledig kwijt was, kon de centrale verdediger vrijuit binnenkoppen. 1-1…
En ook na de gelijkmaker bleef De Graafschap de bovenliggende partij.
Opnieuw enkele minuten later trapte Van Crooij een (héle matige) doeltrap recht in de voeten van Acheffay, die met een simpel een-tweetje met Korte, in kansrijke positie kwam te staan. Zijn inzet belandde, gelukkig, naast het Venlose doel.
Pas 20 minuten voor het eind van de wedstrijd kwam VVV weer in de buurt van het doel van de Achterhoekers. Venema werd op de counter weggestuurd, kapte Van De Pavert vrij eenvoudig uit, maar kon uiteindelijk Jurjus niet passeren. In de rebound was het Pachonik die de bal opnieuw inbracht, waarna Venema de bal fabuleus terug wist te leggen, waardoor Bastiaans het doelpunt op zijn schoenen had. Helaas ging zijn inzet met buitenkant rechts, via de paal, naast. Dat waren twee dotten van kansen, zeg.
Vlak hierna belandde een uittrap van Van Crooij (ditmaal wél een goede) bij Van Dijck, die hem uitstekend doorkopte. Door een mispeer van Van Heerkum kon Venema, voor de zoveelste keer, op het doel van Jurjus af. En dit keer bleef hij koelbloedig: 1-2! Een ontzettend knappe voorsprong, na een fase waarin De Graafschap de betere ploeg was.

Na de goal van Venema leek VVV het helemaal onder controle te hebben. Acht minuten voor tijd was het Smans die de ingooi van Pachonik knap verlengde naar (daar gaan we weer) Venema, die wederom richting Jurjus af kon. Dit keer koos hij echter voor een stift, waardoor de bal een metertje over het Doetinchemse doel ging.
En houdt het dan een keer op met Venema? Zeker niet! In de 91e minuut won Schroijen knap het fysieke duel, waarna onze fanatieke nieuweling een-op-een met Jurjus kwam te staan. Venema koos echter voor eigen succes, waar hij de bal eigenlijk had moeten afgeven op Schroijen – die een doelpunt ook ernstig nodig heeft – maar schoot Venema slapjes op de keeper. Dat had beter uitgespeeld móeten worden.
Enkele minuten later floot de scheidsrechter voor het eind van de wedstrijd en wint VVV weer eens. Wat voelt dat lekker zeg!

En dan staan de schijnwerpers – terecht – op debutant Venema. Het was niet allemaal goed en hij heeft te veel kansen gemist, maar hij bracht wel veel venijn in de voorhoede. Iets wat we met Braken te veel missen. Met een blik op de aankomende wedstrijden (Jong PSV, Jong AZ, Dordrecht en MVV) zie ik het weer positief in: dit is een reeks waar je toch minimaal 7 punten moet gaan halen. En dan, maar dan loop ik misschien té ver op de zaken vooruit, kunnen we toch weer voorzichtig naar boven kijken.
Aankomende vrijdag is de eerstvolgende wedstrijd, dan spelen we thuis tegen Jong PSV.

Wedstrijdverloop: 41” 0-1, Bastiaans. 58” 1-1, Van De Pavert. 73” 1-2, Venema.

Opstelling VVV-Venlo: Van Crooij; Janssen, Koglin, Da Graca, Pachonik; Van Dijck, Essanoussi (60” Theuerzeit [88” Hajdaraj]), De Boer; Schroijen, Venema en Bastiaans (79” Smans).

Opstelling De Graafschap: Jurjus; Baas, van de Pavert, Van Heertum, Lelieveld; Schuurman, Dekker (78” Lieftink), Opoku; Acheffay, Haen (78” Gravenberch) en Korte (70” Brittijn). 

13 Responses

 1. chretien

  Géén 0-3, maar wel gewonnen en dat is het enige dat telt. Wel erg veel gemiste kansen! Zorg er in de komende wedstrijden maar voor dat we minimaal één goal meer maken dan de tegenstanders. Daarna gaan we vanzelf beter spelen. Wie weet waar dat eindigt. FORZA VVV!

 2. Venlooow

  Poehhh das was billenknijpen, maar gelukkig weer eens 3 punten.
  Eerste helft was niet best maar op basis vd 2e helft was het beter.
  Score had alleen iets hoger mogen uitvallen. Prima spits die Venema.

 3. RuiverCity

  Voetballend weer erg matig. Venema maakt mijn verwachtingen helemaal waar. Er zijn nog steeds drie versterkingen nodig wil je in het linkerrijtje iets kunnen betekenen. Komende vrijdag tegen een jong-team. Gezien de resultaten in de eerste seizoenshelft een héle klus.

 4. DeOtjes

  Maar met een half oog kunnen kijken. Beetje gelukkige goals en zoals chretien al zei wel redelijk wat gemiste kansen. Overall liet Venema een goede indruk achter maar van de 2 goede kansen die hem waren gegund had er toch zeker 1 in gemoeten.

  Gezien de uitvallers, op met name het middenveld, een prima zet van Jos om van taktiek te switchen.

  Wel moet ik zeggen dat er op deze site met 2 maten wordt gemeten. Venema scoort 1 keer maar verzuimt 2 keer en krijgt alle lof. van crooij heeft 1 zeer goede redding (27 minuut ofzo) en trapt (deze wedstrijd) zeer slecht uit en we moeten maar een nieuwe 1e keeper halen. Zelf vind ik ze allebei goed genoeg voor de KKD. Hebben beide wat verbeterpuntjes en dat is zoals het hoort. Anders speelden ze wel elders.

  1. Tja, in mijn ogen hebben we qua niveau op dit moment twee reservekeepers (Zima en Van Crooij) en twee derde keepers (Verbong en Craenmehr).

   Een onomstreden eerste keeper zou dus inderdaad best welkom zijn als Zima vertrekt.

 5. Uitstekend resultaat na een matige pot voetbal. Venema miste best veel kansen, maar het doelpunt dat hij maakte was klasse, zeker als je het terugkijkt vanuit het perspectief vanachter de goal.
  En zoals al eerder hier gezegd, als hij alle kansen zou benutten speelde hij elders, in dit geval FC Utrecht, want daar kunnen ze ook nog wel een gemakkelijk scorende spits gebruiken.
  Maar hij brengt snelheid in de aanval en dat kan samen met Roemer een belangrijk wapen worden voorin.
  En, ook al eerder hier gezegd, al laat je verdedigend geregeld steken vallen, als je er zelf 1 meer maakt, win je altijd!

  1. chretien

   k denk dat het iets specifieks Japans is, dit vooral na het lezen van het artikel. Sowieso zou ik nooit méér beginnen aan oudere sterren. Kost alleen maar geld, je bouwt niets op.

 6. supportertje

  Theuerzeit deed het inderdaad niet slecht, en is ook een bikkeltje. Eerst van schuin achter getackeld op zijn rechterenkel, en een paar minuten later toch een soort van elleboog in het gezicht. Maar even verzorging en daarna door. Chapeau.

Leave a Reply