Een duivels dilemma

ballenEen miljard euro voor 12 jaar voetbal op televisie, dat is wat de Amerikaanse mediatycoon Rupert Murdoch over heeft voor onze Eredivisie. Waar onze onderbuik heel erg hard nee schreeuwt tegen deze deal is het de clubs eigenlijk niet kwalijk te nemen. In tijden dat de broekriem aangehaald moet worden zijn extra financiële injecties van harte welkom en in veel gevallen zal de entree van Murdoch er zelfs voor zorgen dat veel clubs in één klap weer financieel gezond kunnen worden en dat is iets waar wij als supporters ook baat bij kunnen hebben.

Meer geld
Waar de clubs nu jaarlijks 50 miljoen euro mogen verdelen gaat dit in het Murdoch- tijdperk aardig oplopen. Van 60 miljoen in 2013 zal dit bedrag in de jaren daarna stijgen naar 80 en zelfs 100 miljoen euro. Als we even kijken naar de begrotingen van de Eredivisieclubs van afgelopen seizoen dan hoeven we niet uit te leggen hoe groot deze overeenkomst is. Als de clubs hier slim mee omgaan betekent dit dat ze elk jaar fluitend bij de licentiecommissie van de KNVB kunnen aanschuiven.

Slim omgaan met meer geld brengt ons meteen op het eerste kanttekening, het verleden met onder andere Sport “we gaan iets nieuw doen” 7 heeft ons geleerd dat meer geld niet automatisch voor goed beleid zorgt. In de tijd van Sport 7 rekenden clubs zich rijk op basis van de televisiegelden en dat zorgde na de jammerlijke mislukking van de zender voor financiële chaos in het betaalde voetbal. Het feit dat er zoveel clubs onder verscherpt toezicht staan geeft ook al aan dat gezond financieel beleid maken erg moeilijk is in de opportunistische voetballerij. Het is te hopen dat de KNVB streng toezicht zal blijven houden op de clubs en ze dwingt om financiële reserves op te bouwen.

Solidariteit
Een van de dingen die meteen opvalt aan de deal is dat Ajax, Feyenoord, PSV, Twente en AZ meer geld ontvangen dan de andere clubs. Gemiddeld kunnen deze clubs 5 tot 5,5 miljoen euro meer tegemoet zien dan de andere clubs en zij claimen hier echt op te hebben op basis van het imago, de grootte van de club en de prestaties uit het verleden. Ondanks dat de supporters van deze clubs zich hier waarschijnlijk wel in kunnen vinden is het duidelijk dat een scheefgroei op dit gebied niet echt de schoonheidsprijs verdient.

Kaartprijzen
Sky Sports greep begin jaren ’90 de macht in het Engelse voetbal en ondanks dat dit er voor heeft gezorgd dat de Premier League een van de grootste competities ter wereld is moeten we ook concluderen dat de normale supporters hier flink de dupe van zijn geworden. Het is natuurlijk niet allemaal de schuld van Sky, maar de commerciële opgang van de Premier League is wel keihard doorberekend aan de supporters. Waar supporters van pak hem beet Arsenal in 1989 nog 5 pond betaalden voor een wedstrijdkaartje betalen ze nu 51 pond, een stijging van maar liefst 920%. Dit soort prijsstijgingen hebben er in Engeland voor gezorgd dat voetbal voor jongeren vrijwel onbetaalbaar is geworden. Waar 23% van de Engelse jeugd in 1983 nog naar het voetbal ging was dat percentage in 2007 al gezakt naar 9%. Nu is een zelfde ontwikkeling in Nederland ook zonder de aanwezigheid van Murdoch al te zien (supporters haken af, het grote publiek hapt toe), maar het is niet te hopen dat we nog meer richting het Premier League model opschuiven.

Jeugd
Door de economische neergang werden de clubs de afgelopen twee jaar gedwongen werden om de eigen jeugdopleiding belangrijker te maken. Er werden geen blikken Afrikanen en Zuid-Amerikanen leeg getrokken en het was een verademing om al dat Nederlandse talent te zien lopen op de velden. Meer geld zal de verleiding om buiten de deur te gaan kijken weer vergroten en dat zou eeuwig zonde zijn. Niet alleen voor de ontwikkeling van talent is het van belang dat de Nederlandse jeugd de kans krijgt, supporters zien graag spelers op het veld waar ze zich mee kunnen identificeren.

TV
Nu de rechten naar Murdoch gaan zal het TV- landschap een transformatie ondergaan en het is de vraag hoe dit allemaal uit gaat pakken. Als supporter zitten we een beetje in een spagaat wat dat betreft, we willen met het bord op schoot naar de samenvattingen kijken, maar we zien onze clubs ook graag presteren. Met de bedragen die nu worden betaald voor de samenvattingen is het misschien niet realistisch om te verwachten dat dit nog kan. Of wij als consumenten nu rechtsom (via de belastinggelden) of linksom moeten betalen voor voetbal, betalen moeten we toch.

Fox/Eredivisie Live staat wel een flinke uitdaging te wachten omdat de Nederlander niet zomaar nog meer gaat betalen voor een abonnement. Een maand Eredivisie Live kijken kost je nu gemiddeld 15 euro per maand, terwijl de Engelsen bij Sky Sports 21 pond moeten neertellen. Zomaar even 10 euro bovenop een abonnement gooien met het argument dat er nu wel 10 extra camera’s langs het veld staan en we Humberto Tan en Jan van Halst in 3D kunnen bekijken gaat hier in ieder geval niet werken.

Conclusie
De overname stelt ons voor een duivels dilemma, moeten we blij zijn voor het voetbal of gaat dit de zoveelste luchtbel zijn die straks weer keihard in ons gezicht zal ontploffen? Vooralsnog is het te vroeg om een echt oordeel te geven, maar dat we kritisch moeten blijven kijken naar de ontwikkelingen is wel zeker.

Bovenstaand artikel komt van www.indehekken.nl

Leave a Reply