Een taalcursus van twee euro

Vanmorgen stond er een interessant interview met  aanwinst Gianluca Nijholt in Dagblad de Limburger. Een interessant verhaal over Gianluca zijn belevenis in Rusland en zijn keuze voor VVV-Venlo.

Een huisbaas die diep in de nacht een geweer op kwam halen. Een transfer die al rond was en toch niet doorging. Iedere dag per taxi per taxi naar de training. Nee, echt een doorsnee was het leven niet in Perm voor VVV-middenvelder Gianluca Nijholt. „Ik kwam op woensdag aan en op zondag moest ik mijn hotel uit. Er was niks geregeld.”

Taxichauffeurs. Geen LOI-Taalcursus die zich met de helden van het moderne stadsverkeer kan meten. De nieuwe VVV-middenvelder Gianluca Nijholt, vorige week verbond hij zich voor anderhalf jaar aan de Venlonse eerstedivisionist, verstaat en spreekt Russisch. Dankzij de dagelijkse gesprekjes met de mannen die hem tijdens zijn tweejarig verblijf in de Russische stad Perm iedere dag naar het stadion van zijn club Amkar brachten. „Ik mocht een auto uitzoeken van de club. Maar daar heb ik bewust van afgezien. Autorijden in Perm is veel te gevaarlijk. Het rijgedrag van die Russen is levensgevaarlijk. Wegpiraten zijn het. Ook zitten er grote gaten in de weg. En hoewel de winters er lang duren en streng zijn, strooiden ze er niet. Nee, ik ben verstandig geweest.”

Goed, de taxi dus. „Ik kon voor twee euro iedere dag op en neer naar de training. In het begin verstond ik natuurlijk geen woord van wat ze zeiden, dus iets terugzeggen was er niet bij. Maar in de laaatste maanden van mijn verblijf daar kon ik alles verstaan en knoopte ik gesprekjes aan met die mannen. Al liepen die misschien niet al te vlot.”

Op veel hulp buiten het veld van zijn club Amkar, waarvoor hij na een succesvol half jaar bij Almere City (zeven doelpunten in vijftien duels) in 2012 voor twee seizoenen tekende, hoefde Nijholt niet te rekenen. Dat werd in de eerste week van zijn Russische avontuur al direct duidelijk. „Het was daar gewoon ieder voor zich. Na mijn transfer kwam ik daar op woensdag aan. En op zondag moest ik ineens mijn hotel uit. En er was verder helemaal niks geregeld. Toevallig kende een ploeggenoot van Nijholt iemand die een appartement verhuurde in de stad. Via deze man vond Nijholt snel onderdak.” Lachend: „Al bleek achteraf dat ik veel te veel huur betaalde. Ik ben afgezet, ja.”

Kort na het intrekken in het appartement kreeg Romy, de vriendin van Nijholt, de schrik van haar leven. „In onze woonruimte stond een kluis. Nouja, die kluis was niet van ons, dus mijn vriendin en ik keken er niet naar om. Op een nacht stond de eigenaar ineens voor de deur. Ik was er niet omdat we met het team vanwege een competitiewedstrijd in een hotel sliepen. Mijn vriendin had de deur van binnen gesloten en hij stond buiten te schreeuwen en te bonken op de deur omdat hij naar binnen wilde.” Wat bleek? De kluis lag vol geweren. „Die kerel kwam diep in de nacht gewoon even een geweer ophalen omdat hij naar eigen zeggen de volgende dag ging jagen.”

Tussen alle avonturen door probeerde Nijholt zich in de ploeg van Amkar te voetballen. „De trainer die me gehaald had, liet me gelijk spelen. Maar hij werd in de winterstop ontslagen. Het eerste wat de nieuwe trainer tegen me zei was: ‚Ik ken jou niet en dus speel jij niet’.”

Uiteindelijk diende Nijholt in Rusland  in twee seizoenen tijd onder vier oefenmeesters. En speelde hij uiteindelijk vaker niet dan wel. „In de zomer van 2013 kon ik naar Engeland, naar Huddersfield Town. De transfer was rond. We hadden het hele appartement opgeruimd, alles was ingepakt, zes koffers vol. De vlucht was al geboekt. En op het laatste moment hoorde ik toen dat het toch niet doorging. Tot op de dag van vandaag is me niet duidelijk waarom.”

Toen zijn contract vorig jaar in de zomer afliep, keerde Nijholt terug naar Nederland. Twee eredivisionisten toonden belangstelling, Cambuur bood hem zelfs een contract aan. Hij sloeg dat aanbod af. Spijt, nu hij een half jaar later in eerste instantie op amateurbasis bij een middenmoter in de eerste divisie uitkomt? „Nee, het voelde toen niet goed. In de media leek het alsof ik een geldwolf was, maar in de praktijk kwam het er op neer dat ik bij Cambuur geld mee moest nemen om iedere maand rond te komen. Het feit dat ik hier nu een half jaar op amateurbasis begin laat wel zien dat het me niet om het geld gaat. Ik wil graag laten zien dat ik het nog kan. Ik voel me goed, ben sinds mijn vertrek naar Rusland zes, zeven kilo afgevallen en ben topfit. Het enige wat er nog aan ontbreekt is wedstrijdritme.”

En dat gaat Nijholt vanaf morgen opdoen. „De belangrijkste reden waarom ik naar VVV toe ben gekomen, is het verhaal van de trainer. Hij heeft me overtuigd. ‚Ik heb vertrouwen in je, ik wil je hebben en je gaat spelen. Laat het zien’, vertelde hij me. En dat is precies wat ik ga doen.”

Eerste afspraak in de Koel: de derby tegen MVV. „Mooi, meteen een derby. Ik heb een aantal keren FC Utrecht – Ajax mogen spelen, dus ik weet wat er gevraagd wordt in dat soort wedstrijden. Schrijf maar op: die gaan we winnen.” Daar zit geen woord Russisch tussen.

Originele versie krant: DDL-20150124-02004NL001

Bron: Dagblad de Limburger, 24 januari 2015
Schrijver: Peter Leijsten

5 Responses

  1. supportertje

    Nijholt kan de positieve inbreng zijn die VVV nodig heeft, maar dan zal hij wel de boel op sleeptouw moeten nemen en als aanjager op het middenveld moeten fungeren. Hopelijk is hij daar toe in staat.

    1. supportertje

      Als hij blijft presteren op dit niveau, dan heeft VVV een goudmijntje binnen gehaald. Nu nog even wat meer moeite doen om ook Voorn binnen te halen, Dan hebben we een goed middenveld en kunnen we nog mooie wedstijddagen meemaken.

Leave a Reply