VVV-Venlo

Effectief Excelsior Rotterdam verslaat VVV-Venlo

Het was weer eens tijd voor een avondje in de Koel. De temperatuur was ongeveer 20 graden gestegen sinds de vorige thuiswedstrijd van VVV-Venlo tegen Vitesse en dat was geen overbodige luxe! Dan hebben we in ieder geval niet meer het spel nodig om ons op te warmen, he! Ditmaal was de kleinste club van de Eredivisie de tegenstander van de Venlonaren. In het begin van het seizoen zou deze wedstrijd worden omschreven als degradatiekraker pur sang. Maar kijkend naar de ranglijst ging deze wedstrijd eerder over een mogelijk ticket voor de play-offs voor Europees voetbal, dan dat het ging over degradatievoetbal. Gek genoeg.

Bij de Venlonaren keerde de Seun of God terug in de basis ten faveure van Tristan Dekker. Voor de rest speelden dezelfde namen als afgelopen week tegen PEC. Bij Excelsior had AZ huurling Levi Garcia voor het eerst een basisplaats.

De Venlonaren starten de wedstrijd vrij aanvallend met veel druk naar voren. Excelsior had al snel de controle over de wedstrijd waardoor Excelsior de beter spelende ploeg was. De Venlonaren hadden vooral moeite met de beweeglijke spelers van de Rotterdammers. Daarnaast speelden ook nog Excelsior meer in een 4-4-2 formatie, daar hadden de Venlonaren het ook vrij lastig mee.

Over beweeglijke spelers gesproken, Mike van Duinen. Bewezen speler in de Eredivisie en oud-teamgenoot van Lars Unnerstall liet zich wat terugzakken waardoor hij veel ruimte creëerde voor zichzelf. Hij liep een meter of vijf op en schoot eens volle zak op doel. Schitterend schot dat net de kruising mistte. VVV was dus gewaarschuwd.

De Venlonaren kropen iets uit hun schulp maar de mannen uit Rotterdam hadden vooral de controle over de wedstrijd. Toch werd VVV tweemaal zeer gevaarlijk. Uit een goede counter was het Vito Van Crooij die oudgediende Theo Zwarthoed tot een redding dwong. Daarnaast was het Roel Jansen die enkele minuten later nog eens de kruising raakte. Wel per ongeluk uit een slechte voorzet, maar als hij zit maalt er toch niemand om.

Een minuut later was het dan wel raak. Door slecht wegwerken van  Vito kwam de bal terecht bij Luigi Bruins. Ooit een groot talent, maar heeft zijn belofte nooit helemaal in kunnen lossen maar dat hij wel nog kan voetballen liet hij vandaag zien. Met een schitterende steekbal stuurde hij een aanvaller van Excelsior weg. Die kon een voorzet geven maar deze voorzet werd door Röseler in de voeten gekopt van Levi Garcia. Deze man was al een hele tijd een plaag voor de Venlose defensie en hij schoot dan ook raak via het been van Promes. De Venlonaren stonden weer eens achter.

Binnen vijf minuten was het wederom Excelsior dat een doelpunt maakte. Uit een corner van Vito was het Jurgen Mattheij die de bal strak achter zijn eigen doelman kopte. Altijd handig als de tegenstander een handje meehelpt. De stand was dan ook weer gelijk getrokken voor de rust. Duidelijk was dat er in de tweede helft uit een ander vaatje getapt moest worden. Iets wat de Venlonaren nogal vaker doen. Dat geeft de burger dus moed.

De Venlonaren begonnen ook sterker en feller en namen iets meer de controle over van Excelsior. Het kwartier na rust werd vooral doorgebracht op de helft van de Rotterdammers maar zonder echt doelgevaar. Zodra dit kwartier over was ging het ook direct mis. De Venlonaren kregen een lesje in snel counteren doe je zo. Luigi Bruins werd vakkundig neergelegd door Post zodat de counter eruit werd gehaald en Excelsior kreeg dan ook terecht een vrije trap. Deze werd direct genomen en de aanval ging verder. Via-via kwam de bal terecht bij Hachim Faik. Wie wel eens naar de samenvattingen kijkt heeft vast wel eens gezien dat deze man een gouden linker heeft. Helaas ook vandaag. Hij pegelde de bal goed richting de hoek waardoor Unnerstall kansloos was en de Rotterdammers op voorsprong kwamen.

De Venlonaren leken aangeslagen maar probeerden het wel maar het lukte niet echt. Veel voorzetten werden geblokkeerd en uit corners kwam amper gevaar maar toch werd de bal vrij vaak de zestien in gepompt waar de twee lange centrale verdedigers van Excelsior zich makkelijk staande hielden.

Tien minuten voor tijd was het Mike van Duinen die zijn wedstrijd bekroonde met een doelpunt uit een goedlopende aanval. Deze aanval ontstond door nogal dom balverlies rond de middenlijn. Helaas, game-over zou je denken. Het sterkste punt van de mannen van Steijn is toch nog altijd de veerkracht en het geloof. Uit een goede diepe bal van Vito was het Lennart Thy die toch alweer zijn zevende doelpunt van het seizoen maakte waardoor het geloof bij de Venlonaren terug kwam. Helaas lukte het de Geel-Zwarten niet meer om terug te komen tot 3-3. De extra tijd werd vooral gespeeld in de hoek en verspeeld met ingooien voor Excelsior waardoor de eindstand zo bleef. Ondanks dat er alles aan gedaan werd was Excelsior toch een stapje verder op sportief gebied en wonnen zij dan ook verdiend en dit was al hun achtste(!) uitoverwinning van dit seizoen. Ook niet echt normaal.

Volgende week weer een nieuwe ronde en weer nieuwe kansen. Ditmaal tegen PSV. Die verloren op dezelfde avond met maar liefst 5-0 van Willem II. Iets wat misschien nog wel verbazingwekkender en belachelijker is dan de acht uitoverwinningen van Excelsior. Op naar Eindhoven!

VVV-Venlo – Excelsior 2-3.
Doelpunten: 35. Levi Garcia 0-1, 41. Jurgen Mattheij 1-1 (eigen doelpunt), 61. Hicham Faik 1-2, 81. Mike van Duinen 1-3, 84. Lennart Thy 2-3.
Scheidsrechter: Richard Martens.
Gele kaart: Faik, Massop (Excelsior).
Toeschouwers: 6.021.
Opstelling VVV-Venlo: Unnerstall; Rutten, Promes (69. Hunte), Röseler en Janssen (79. Labylle); Seuntjens, Post en Leemans; Castelen (69. Opoku), Thy en Van Crooij.

 

9 Responses

 1. RuiverCity

  VVV heeft vanavond kennis gemaakt met modern, technisch voetbal in de hoogste versnelling. De Venlonaren kwamen op het hele veld niet één maar twee, drie stappen te laat. Van der Gaag had VVV heel goed geanalyseerd. Seuntjens, Leemans en Thy onzichtbaar. Dan opvallend dat Castelen voor de tweede week op rij snelheid mist tegen zijn directe tegenstander. Hij had veel eerder gewisseld moeten worden want hij bracht weinig tot niets.
  Excelsior was vanaf de eerste minuut een ploeg die liet zien hoe je met snelheid en één keer raken de tegenstander kunt overrompelen. Door snel voor diepte te kiezen bleven de Rotterdammers dreigend. De Venlonaren bleven de bal breed of achterwaarts spelen.
  De eerste helft was VVV kansloos. Dat de Venlonaren scoorden had het te danken aan een eigen goal.
  De tweede helft leek VVV een optisch overwicht te krijgen maar na de 1-2 was dat ook voorbij.

  Dan weer een punt van kritiek aan het adres van Steijn. Waarom Hunte niet eerder gebracht voor Castelen en na de 1-2 niet Jakobsen gebracht die in de punt van de aanval had kunnen gaan spelen met Thy daarom heen spelend? Seuntjens en Leemans waren rijp voor een wissel want tegen Bruins, Faik en Koolwijk konden ze niet op.

  Het lijkt er op dat Steijn de volgende huurling compleet negeert. Na Zelalem, Amenyido, Nwakali en nu Jakobsen komen de huurlingen zelfs niet in aanmerking voor een invalbeurt. Nee, Steijn brengt liever Opoku die het ook niet moet hebben van zijn snelheid. Voor meer fysiek tegen het zeer sterke centrale duo van Excelsior was dat een goede mogelijkheid geweest om Jaboksen als breekijzer te gebruiken.

  De Venlonaren kunnen de borst nat maken om de laatste punten voor lijfsbehoud nog te pakken.
  PSV heeft heel wat recht te zetten volgende week zaterdag.

 2. VVV 4ever

  Het was gisteren niet goed en hebben terecht verloren.
  Toen de 3-2 viel leefde het stadion opeens op en ontstond er een oppeppende sfeer die ik graag vaker zie….
  Castelen had gisteren een offday en had veel eerder gewisseld moeten worden.
  MOTM Vito van Crooij kon ik me ook niet in vinden……eigenlijk blonk niemand uit.
  Scheidsrechter Martens floot prima, alleen bij de 1-2 lag de bal niet stil toen Excelsior de vrije trap snel nam rond de middellijn…

 3. Ievel Knievel

  Wat extra zuur is, is dat je een serieuze kans op plek 7 of 8 verspeeld. Daar had VVV bij winst nog serieus kans op gemaakt. Zeker gelet op de resultaten van de ex-concurrentie.

  Van de andere kant, misschien is dat ook te veel gevraagd. VVV bewijst gewoon aan de ploegen plek 13 t/m plek 9 gewaagd te zijn. Daar horen ze dan ook thuis. Bedenk wel dat zelfs plek 15 een geweldig resultaat zou zijn dit seizoen.

 4. chretien

  Als het niet wil, of niet lukt, gooi dan de beuk er in. Het feit dat “braaf” Excelsior 3 gele kaarten krijgt en wij niet een, ja dat zegt wel heel veel. Daar zat het grote verschil tussen beide ploegen. Jammer, maar het is niet anders, we hadden een mooie plek in de ranglijst kunnen innemen.
  Voor alles ben en blijf ik trots op de prestaties van ons aller VVV. Op naar Psv uit. Zal wel een makkie worden…

 5. twiggy11

  Het is jammer dat de punten naar Rotterdam zijn gegaan.maar als je achter komt te staan dan moet je een spits brengen zou ik zeggen.
  We hebben toch een spits uit Noorwegen die was toch goed werdt ons verteld nou breng hem dan en kom niet weer met Hunte of ophoko het zijn steeds de zelfde de wissels die worden gedaan.
  Je kan zaterdag gewoon met 14 spelers naar Eindhoven gaan zijn toch de zelfde mensen die spelen.en de andere mogen alleen 3kwatier warm lopen.

 6. pavisto67

  VVV draait een fantastisch seizoen, dat vooropgesteld. Alleen Sparta zou nog een gevaar kunnen vormen nu zij met een inhaalrace zijn begonnen. Nog 7 finales te gaan. Als Sparta zondag echter verliest thuis tegen Ajax en uit tegen Feyenoord, dan wordt het echter heel lastig dat zij VVV nog inhalen. En dat is maar goed ook. Iedereen werkt hard, voert zijn taak naar behoren uit en dat heeft ons dit jaar zover gebracht. Wat ik wel jammer vind is dat er te weinig voetbal in de ploeg zit, en dan met name in de linie waar je dit zou kunnen verwachten, het middenveld. Seuntjens, Post en Leemans dat is teveel van het goede wat mij betreft. Waar ik Leemans eigenlijk het minst goed vind presteren ( op zijn vrije trappen en schoten na dan).
  Ik zou voor volgend seizoen toch wat creativiteit erbij willen zien. Maar goed, het lijkt erop dat we erin blijven, dat is natuurlijk een prestatie van formaat.

 7. idderzienmeining

  Deze nederlaag was over 90 minuten gezien terecht en het was dan ook één van VVV’s minste wedstrijden dit seizoen.
  Excelsior zat overal feller en korter op en in balbezit waren de Rotterdammers ook beter dan de Venlonaren. Hun backs speelden in balbezit erg diep en creëerden hierdoor op het middenveld continue een “man meer situatie”. Seuntjens, Leemans en Post hadden hierdoor nauwelijks ruimte om de bal te laten rondgaan en waren zelfs vaak niet of nauwelijks aanspeelbaar. Hierdoor werd VVV gedwongen tot het spelen van de lange bal en met Castelen en van Crooij op de flanken is dat natuurlijk een kansloos verhaal.

  Als ik puur kijk naar VVV en wat de spelers hebben laten zien, was dit gewoon matig. Het kan uiteraard gebeuren, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het de laatste wedstrijden allemaal nét wat minder fris oogt. Het lijkt er van de zijkant op dat sommige spelers voelen dat ze het hele seizoen al vólle bak moeten spelen en dat zou niet raar zijn gezien het feit dat Steijn grotendeels put uit een groep van 13 tot 15 spelers….

  Unnerstall kreeg 3 tegendoelpunten te verwerken maar daar leek mij geen houdbare bal bij ?

  Rutten speelde een erg ongelukkige wedstrijd waarbij hij geen enkele voorzet fatsoenlijk voor de goal kon brengen.
  Röseler heeft de meeste duels gewonnen en speelde verdedigend gezien wederom een prima pot.
  Promes liet zich foppen bij de 0-1 maar verder wederom een solide partij.
  Janssen was verdedigend vaak zwemmende door het goede en gevarieerde positiespel van Excelsior en dan zie je meteen dat hij moeite heeft overeind te blijven. Als hij zich kan vastbijten in een tegenstander en lekker kort kan duelleren is Roel op zijn sterkst.

  Seuntjens probeerde zoals altijd rust in het spel te brengen maar kreeg nauwelijks ruimte en tijd hiervoor. Daarnaast ging de bal vaak aan hem voorbij.
  Post speelde naar behoren en heeft meer goed dan fout gedaan en waar mogelijk Escelsior af proberen te stoppen.
  Leemans was net als Seuntjens nagenoeg onzichtbaar en lijkt de laatste weken niet de juiste vorm te hebben. Jammer dat hij niet de kans kreeg om van afstand het verschil te maken en opvallend dat hij de corners over liet aan Vito van Crooij ….

  Castelen vond ik zaterdag erg zwak. Hij loopt zich te vaak vast en laat zich zó vaak inzakken om aan de bal te komen dat hij niet op snelheid kan worden weg gestuurd.
  Thy werkte zich zoals altijd een slag in de rondte, maar kreeg ook erg weinig goede ballen. Maar vergeleken met andere wedstrijden deed hij erg veel fout in balbezit. Zijn doelpunt was echter wél een hele knappe actie en prima afronding !
  Vito van Crooij werkte weer hard, maar speelde erg ongelukkig en de uitverkiezing tot MotM kon ik dan ook niet plaatsen.

  Opoku en Hunte kregen de meeste minuten als invallers, maar het maakte weinig verschl. Opoku kan me tot nog toe niet echt bekoren, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hij alleen maar lange ballen kreeg. Hunte ging mijn inziens veel te veel op het middenveld spelen waardoor er voorin geen druk gezet kon worden !

  Labylle mocht nog invallen voor Janssen en ik gók omdat hij meer diepte in zijn spel heeft …. maar dit hebben we helaas niet kunnen zien omdat Excelsior net in die fase gevaarlijk was in de omschakeling en Leroy daar zijn handen vol aan had.
  Bij het tegendoelpunt stond hij overigens te ver van zijn tegenstander af !

  Steijn had afgelopen zaterdag naar mijn mening wel een keer onze jonge Deense spits Jakobsen mogen brengen ! Laat hem maar eens naast Thy opdraven en dan kunnen we misschien ook iets creëeren aangezien er toch alleen maar lange ballen werden gespeeld !

  Nu VVV theoretisch gezien steeds dichter bij handhaving komt, zou de ploeg eigenlijk lekker vrijuit moeten kunnen voetballen, maar het lijkt er juist op dat het tegenovergestelde gebeurt.
  Misschien is daarmee ook duidelijk dat hier de kwaliteiten van deze groep niet liggen …. geen schande maar gewoon een constatering ?

  Nu naar PSV die helaas vol gas zullen geven om de 5-0 oorwassing goed te maken. Dan een interland weekend en op naar de belangrijke thuiswedstrijd tegen FC Twente.

 8. Delacour

  VVV moet doen waar ze goed in zijn en dat is kwaliteiten benutten d.m.v. verdedigen en middels uitbraken op de counter een doelpunt forceren.

  Wat ze absoluut niet moeten doen is zelf proberen het spel te maken, want dit kunnen ze gewoon niet. Kijk maar naar de resultaten in de thuiswedstrijden. Nu zijn er natuurlijk altijd incidenten, maar over het algemeen hebben ze hier enorme moeite mee. Voorbeelden zijn er genoeg, kijk maar naar ADO thuis, Excelsior thuis, Utrecht thuis, Groningen thuis, etc.

  Als VVV deze wedstrijd had benaderd als een uitwedstrijd dan hadden ze met gemak van dit Excelsior gewonnen. Excelsior wint hun uitwedstrijden hetzelfde als dat VVV dit normaliter doet!

Leave a Reply