NAC Breda – VVV-Venlo

NAC Breda 0 - 1 VVV-Venlo
27 jan 2018 - 20:45Rat Verlegh Stadion, Breda

Het beloofde een heet avondje te worden in het Rat Verlegh Stadion voor de Venlonaren. Uiteindelijk werd het een historische overwinning van VVV-Venlo bij NAC. Door een fantastische redding van Lars Unnerstall en een droge knal van Lennart Thy won de Venlose formatie met 0-1 van NAC Breda en doet daardoor uitstekende zaken.

VVV-Venlo begon met een wijziging in de basisopstelling. Moreno Rutten zat niet bij de selectie, want de verdediger had toch nog teveel last van zijn blessure die hij opliep tegen ADO Den Haag vorige week. Daardoor speelde nu Tristan Dekker op de rechtsbackpositie.

In de thuiswedstrijd hadden we niks klaargekregen, en het leek dat NAC er vol voor ging in het Rat Verlegh Stadion. Ze moesten ook wel gezien hun plaats op de ranglijst. Ze begonnen fel en dreigend, maar konden geen vuist maken tegen VVV. Er kwamen ook geen echte kansen, ze waren het gevaarlijkst met een vrije trap van Angelino in de 7e minuut, maar die belandde eigenlijk vrij gemakkelijk in de handen van Unnerstall. Even later in de 12e en 13e minuut kregen Korte en Vloet een goede mogelijkheid, maar zij konden het onze keeper niet lastig maken. Even daarvoor had Leemans een vrije trap mogen nemen, maar dat leverde ook geen accuut gevaar op helaas.

Het was geen goede eerste helft, vooral niet van de Venlonaren. De ballen kwamen niet aan, tweede ballen werden niet veroverd, veel slechte balcontacten. Dat kwam ook wel doordat NAC feller was en zij waren gewoon iets beter dan VVV in de eerste helft. De eerste concrete kans van de wedstrijd was voor Garcia van NAC in de 34e minuut, die iets te makkelijk mocht slalommen in de Venlose defensie. Gelukkig was zijn inzet echt slap en dat was ook wel tekenend voor het eerste half uur. Maurice Steijn zag dat zijn ploeg het niet helemaal kon bolwerken en besloot in te grijpen in de 40e minuut. Danny Post maakte zijn rentree na blessureleed en verving Dekker, die met een blessure leek te kampen. Post ging op het middenveld spelen en Van Bruggen zakte af naar de rechtsbackpositie.

We gingen de rust in met die 0-0 tussenstand met in de wetenschap dat het een stuk beter moest in de tweede helft. We kwamen vaak tekort en waren zeer ongelukkig in de opbouwing. De technische staf greep in door Opoku – die zijn 200e duel speelde in het betaald voetbal – in te brengen, die een stuk balvaster was dan Hunte. Met Opoku, Seuntjens, Thy en Post had je mensen die ook veel duels in de lucht konden winnen en dat had ook zijn effect in de tweede helft. Het oogde veel gestructureerder en achterin stond het erg goed. Dat resulteerde in de 52e minuut meteen in een kans voor Opoku, zijn inzet was redelijk maar kon Birighitti niet echt testen. Maar de Venlonaren waren nu al beter voor het doel gekomen dan in de eerste helft en dat was zeker positief.

Drie minuten later in de 55e minuut kwam Van Bruggen goed door en gaf de bal aan Van Crooij, maar zijn schot ging net over het doel. Jammer, maar je kon wel zien dat de Venlonaren meer in hun element waren dan in de eerste helft. NAC leek zich na het uur te herpakken en kreeg wat meer kansjes, nadat ze weer meer vooruit probeerden te spelen. In de 64e minuut schoot El Allouchi hoog over en in de 70e minuut kopte Vloet NAC bijna op een 1-0 voorsprong. Maar bijna is niet helemaal en dat komt helemaal door Unnerstall, die zijn keepersklasse weer eens liet zien. Echt een hele goed redding en het was net alsof deze redding de wedstrijd deed kantelen.

In de 72e minuut leek Opoku VVV op voorsprong te koppen vanuit een corner, maar de goal werd afgekeurd vanwege vasthouden/duwen van Opoku. Dat was echt een schandalig besluit van Manschot, want tegenstander Nijholt hield net zoveel vast en de goal had gewoon geteld moeten worden. Maar daar doe je verder niets aan, maar VVV begon echt sterker te worden en had echt de controle over de wedstrijd in deze fase. Een minuut later was het dan wel 0-1. Seuntjens kopte echt keurig terug op Thy en Thy knalde VVV met links naar de voorsprong! Het was echt een goede goal en op basis van de tweede helft ook een verdiende voorsprong. Weer sloeg VVV toe in de laatste 20 minuten van een uitwedstrijd.

VVV hield eigenlijk met gemak stand tijdens het offensief van NAC en kreeg zelfs een goede kans om de score uit te breiden via Van Crooij. In de 86e minuut begon de Venlonaar aan een goede solo, maar bekroonde zijn actie helaas niet. Zijn inzet ging net langs het doel van Birighitti en zo bleef het 0-1 in het voordeel van de Venlonaren.

Een minuut later werd NAC redelijk gevaarlijk uit een corner, maar Thy stond goed mee te verdedigen en haalde de bal weg voordat het echt gevaarlijk werd. Na 94 minuten spelen vond Manschot het wel genoeg geweest en floot hij af voor het einde van de wedstrijd. De overwinning was binnen!

Het was niet de beste wedstrijd van dit seizoen, vooral niet in de eerste helft, maar feit is dat de overwinning voor Venlo is. Er waren toch een aantal positieve zaken aan deze wedstrijd te zien. Er wordt vaak kritiek geleverd op het wisselbeleid van Steijn, maar hij anticipeerde in deze wedstrijd goed door Post en Opoku in te brengen. Ook trok VVV wederom de wedstrijd naar zich toe in de laatste fase van de wedstrijd en dat is het verschil met de ploegen onderin, die deze wedstrijden niet positief kunnen afsluiten. Ook was het opvallend hoeveel kracht er in het veld stond na de wissel van Dekker. Met Promes, Röseler, Janssen, Van Bruggen, Opoku, Post, Thy en Seuntjens stonden er veel mannen die hun duels wonnen, dat speelde zeker mee in de tweede helft.

Zoals al eerder gezegd, het was een historische overwinning van VVV-Venlo bij NAC. Het was de eerste keer sinds 1978 dat VVV won in de Eredivisie in Breda. Het was pas de tweede overwinning van VVV-Venlo in de eredivisie in Breda. Daarnaast won VVV voor het eerst sinds het seizoen 1985/1986 vier uitwedstrijden.

VVV blijft het uitstekend doen in uitwedstrijden en heeft in 2018 nog niet verloren. 4 punten uit de laatste twee wedstrijden is prima en al helemaal met de moeilijke reeks wedstrijden die op het programma staat. Volgende week zondag wacht namelijk Feyenoord en dat wordt een hele moeilijke wedstrijd voor de Venlonaren.

NAC Breda – VVV-Venlo 0-1 (0-0)

Scoreverloop: 73. Thy (0-1)

Gele kaarten: Mari, Nijholt (NAC Breda), Van Crooij, Seuntjens, Post (VVV-Venlo)

Rode kaarten: –

Toeschouwers: 18.443

Opstelling NAC Breda

Birighitti; Angelino, Mari, Meijers, Verschueren; Garcia, Vloet, Nijholt (79. Fernandes); El Allouchi, Ambrose (73. Brusselers) en Korte.

Opstelling VVV-Venlo

Unnerstall; Janssen, Promes, Röseler, Dekker (40. Post); Leemans, Van Bruggen, Seuntjens; Hunte (46. Opoku), Thy en Van Crooij (89. Castelen).

Samenvatting

Maurice Steijn

Trainer Maurice Steijn na de wedstrijd NAC Breda – VVV-Venlo: “NAC maakte het ons echt heel moeilijk” (klik op de afbeelding voor de video)

IMG_0793

Aanvoerder Jerold Promes direct na de wedstrijd tegen NAC Breda: “Wedstrijd met twee gezichten”

IMG_1819

Spits en matchwinner Lennart Thy na de 0-1 winst in Breda tegen NAC Breda: “Na mijn goals nog steeds even populair hier” (klik op de afbeelding voor de video

IMG_9626