Sparta Rotterdam – VVV-Venlo

Sparta Rotterdam 3 - 2 VVV-Venlo
07 apr 2018 - 20:45Het Kasteel, Rotterdam

VVV-Venlo heeft gisterenavond met 3-2 verloren van Sparta Rotterdam en dat was echt totaal niet nodig. De Venlonaren hadden zelfs kunnen en misschien wel moeten winnen, maar in de laatste tien minuten verloor het de totale controle met het gevolg dat Sparta drie broodnodige punten wist te behalen tegen onze club.

We wisten van tevoren dat het een lastige pot ging worden en al helemaal als je kijkt hoe we de laatste wedstrijden hebben gespeeld. Na Feyenoord thuis (1-0) wisten we geen wedstrijd meer te winnen en langzamerhand wordt het toch een breetje krap allemaal. Sparta moest volle bak knallen in de wetenschap dat zowel NAC als Roda op dat moment voorstonden. Het beloofde een heet avondje te worden op het Kasteel. Naar VVV gaan is nooit saai.

Bij VVV keerde Seuntjens weer terug op het middenveld na zijn schorsing. Vito van Crooij was geschorst door zijn vijfde gele kaart van het seizoen en dat betekende dat zowel Hunte als Castelen in de basisopstelling mochten beginnen. Het wordt wellicht een beetje oud, maar de eerste 35 minuten wisten we te overleven door Lars Unnerstall. Zelden heb ik een ploeg zo furieus zien starten als Sparta gisterenavond en we hadden daar echt veel moeite mee. Michiel Kramer won veel in de lucht en Verhaar en Mühren stonden constant vrij, waardoor er steeds gevaar kwam.

In de eerste 10 minuten was het billen knijpen. Van Moorsel schoot op de paal, Mühren schoot op de lat, Kramer had een grote kans en wederom Mühren had een schotkans. Dankzij Unnerstall bleven we overeind, maar in dat eerste half uur hadden we vrijwel niets in te brengen. Er was maar een ploeg die echt voor iets aan het knokken was en dat was de thuisploeg. De storm leek na een kwartier iets te zijn gaan liggen, maar in de 18e minuut was het dan helaas toch raak voor de Spartanen. Een strakke combinatie zorgde ervoor dat de bal voor de voeten kwam van Ahannach, die de bal simpel binnenschoot: 1-0. Het zag er voor de Venlose verdediging niet goed uit.

Direct daarna leek VVV het heft weer in handen te nemen en dat was terug te zien in een vlammend schot van Post, dat uiteen spatte op de lat. Helaas geen doelpunt, maar het leek perspectief voor bieden voor de rest van de wedstrijd. Vanaf dit moment ging de wedstrijd eigenlijk over en weer, maar echt overwicht voor VVV bood het niet echt. Net na het half uur kwam Thy nog met een schot, maar dat werd gekraakt, waardoor de achterstand van 1-0 bleef staan.

Na dit half uur volgde een serie van onnavolgbare evenementen. Eerst werd Castelen duidelijk onderuit gehaald, maar floot de scheidsrechter niet voor een penalty, maar in de 40e minuut floot hij wel voor een overtreding binnen de 16. Dat was geen penalty, maar hij voelde zich wellicht schuldig over die eerdere beslissing. Leemans ging achter de bal staan, maar zijn inzet werd gepareerd door Huth. Dit zijn van die momenten die kunnen de wedstrijd maken of breken, maar daarnaast moet er ook bij gezegd worden dat de redding van Huth gewoon prima was.

Drie minuten later was het wel raak. Leemans haalde uit van een meter of 20 en hoewel de bal houdbaar leek, glibberde de bal door de handen van Huth: 1-1.

Met die stand gingen we de rust in en het was duidelijk dat het in de tweede helft een stuk beter moest aan de kant van de Venlonaren. Die tweede helft begon ook goed voor VVV. Seuntjens was heel dichtbij een goal. Thy stifte tegen de paal en de rebound van Hunte. Ja, die schoot voor open goal tegen de verdediger aan. HOE DAN? Even later was het gelukkig wel raak voor VVV. In de 52e minuut schoot Leemans zijn tweede van de avond binnen en bracht hij de Venlose formatie op voorsprong tegen de Spangenaren. Erg lekker was dat! In de minuten daarop volgden moesten we echt de wedstrijd op slot gooien. Seuntjens kreeg een enorme kans, hij deed alles goed maar hij schoot tegen de keeper aan. Ook Castelen liep goed weg van zijn verdedigers, maar zijn lob kon niet echt geclassificeerd worden als een sterke poging. De stand bleef staan op 1-2, weliswaar in het voordeel van de Venlonaren.

Hierna werd Sparta weer sterker, maar zijn frustreerden zichzelf. VVV stond goed te verdedigen in de fase en de afwerking van Sparta liet de wensen over, waardoor Unnerstall heel vaak reddend kon optreden om de voorsprong te consolideren. Maar toen Friday in de ploeg kwam voor Sparta ging alles anders lopen. De ballen bleven te lang hangen in onze 16, Kramer won veel kopduels en legde alles af op Ahannach. Dat zorgde in de 81e minuut voor de gelijkmaker van Mühren: 2-2. Ik had zo’n naar gevoel dat als de 2-2 zou vallen, dat dan ook de 3-2 zou vallen. Al helemaal omdat we zelf de kansen niet wisten af te maken. Iets wat ons al vaker dit seizoen is gebeurd. Dat vermoeden werd een zeer donkere werkelijkheid in de 90e minuut. Het was opnieuw Mühren die VVV pijn wist te doen en in een diepe rouw wist onder te dompelen.

Na drie minuten extra tijd werd er afgefloten voor het einde van de wedstrijd. VVV heeft de wedstrijd verloren tegen Sparta en dat was echt alles behalve nodig. We hebben natuurlijk het team al het hele seizoen geprezen om het goede spel en de behaalde punten. Dat we al ‘veilig’ zijn, maar we moeten ook gewoon kritisch blijven. Het is gewoon niet goed genoeg en de ploegen onder ons blijven punten pakken. Het komt waarschijnlijk niet zover dat we in de problemen komen, maar het wordt nog heel spannend. Met Heerenveen, Ajax, Roda en Utrecht hebben we nog vier hele pittige tegenstanders voor de boeg. Er moet nog even heel hard geknokt worden, want 34 punten zouden wellicht dit seizoen niet genoeg zijn voor directe handhaving.

Volgende week wacht Heerenveen thuis en dan hopelijk een goede prestatie met bijbehorende punten.

Sparta Rotterdam – VVV-Venlo 3-1 (1-1)

Scoreverloop: 18. Ahannach (1-0), 43. Leemans (1-1), 52. Leemans (1-2), 81. Mühren (2-2). 90. Mühren (3-2)

Gele kaarten: Floranus, Fischer (Sparta), Post, Leemans (VVV)

Toeschouwers: 10.139