Vitesse – VVV-Venlo

Vitesse 1 - 1 VVV-Venlo
17 sep 2017 - 14:30GelreDome, Arnhem

Okay, okay. Groningen uit is inderdaad pittig, maar Vitesse uit op dit moment leek mij toch iets moeilijker voor de Venlonaren. Vitesse speelt toch wel redelijk en ik dacht dat Vitesse toch een maatje te groot zou zijn voor VVV. Voetbal leert ons dat er eigenlijk geen zekerheid is in dit wereldje en dat de wedstrijd pas afgelopen is na 90 minuten, want na 90 minuten stond daar toch echt de 1-1 eindstand op het scorebord. Een gevoel van euforie.

Vitesse uit is leuk omdat je er niet te lang over doet om in Arnhem te komen vanuit Venlo, maar het Gelredome is nou niet bepaald het neusje van de zalm wat betreft stadions. Verre van, misschien wel het lelijkste stadion in Nederland. In hoeverre je het een stadion kan noemen, dat weet niemand uiteraard. Desalniettemin waren er toch een kleine 300 supporters naar Arnhem afgereisd om de geelzwarten te ondersteunen.

In de wetenschap dat VVV de twee vorige wedstrijden tegen Vitesse allebei had gewonnen, kreeg je toch een beetje hoop. Ook al is Vitesse de winnaar van de beker en spelen ze Europa League, toch bestreek mij het gevoel dat het nog wel eens een leuke pot kon gaan worden. En dan bedoel ik dat het ook voor de Venlonaren een leuke pot zou worden. Ik weet niet hoe het gevoeld heeft voor de neutrale toeschouwer, want dat ben ik nog nooit geweest in mijn leven, maar de eerste helft was eigenlijk een helft van twee verhalen.

VVV stond verdedigend goed en Vitesse kon er maar moeilijk doorkomen, organisatorisch stond VVV echt heel goed. In de 19e minuut was daar wel het eerste gevaar voor de Arnhemmers en wie anders dan oud VVV’er Linssen wou ons pijn doen. Kijk, wat je moet begrijpen, zo is het leven. Ex VVV’ers en andere notoire Venlonaren hebben er soms een handje van om ons te pijnigen. Maar gelukkig lette Unnerstall goed op, want de kopbal met een boog werd gered door onze keeper. De stand bleef vooralsnog staan op de brilstand.

Even later kwam Unnerstall wel effe goed weg hoor, nondeju. Volgens mij was het Rashica of een ander koorknaapje dat aan de rechterkant Labylle helemaal zoek speelde. Zijn schot leek vrij houdbaar, ondanks dat die hard was. De bal schoot echter door de benen van Unnerstall en het was Rutten die bal daarna van de lijn haalde. We hadde un ingelke op de schouder. In de 28e minuut kreeg VVV een vrije trap op zo’n 20 meter van het doel, Leemans probeerde het in een keer, maar de bal ging een metertje over het doel van Pasveer.

Ja, dan spoelen we door naar de 37e minuut en onze grote vriend Seuntjens kreeg het ineens op z’n heupen. Met een prachtige voetbeweging passte hij de bal naar Thy, die deed hetzelfde en uiteindelijk kwam de bal bij Leemans. Zijn pass was niet zuiver en dat is eigenlijk ook wel een beetje het verhaal van Leemans de afgelopen twee partijen. Hij zit in een mindere fase. VVV speelde in de eerste helft eigenlijk wel redelijk, maar in die laatste fase van de aanval waren ze niet zorgvuldig of lukt het net niet. En laten we eerlijk zijn, met Hunte ga je ook niet de wereld veroveren en Tissoudali maakte veel verkeerde keuzes.

In de tweede helft wisselde VVV, waar iedereen dacht dat Hunte, Leemans of Seuntjens het veld zou verlaten, bleek daar niets waar van te zijn. Steijn dacht er heel anders over en haalde Tissoudali er uit, met als vervanger Opoku. Na de wedstrijd zou de trainer zeggen dat het een keuze was omdat Opoku een van de meest balvaste spelers is in zijn selectie. Dat bleek inderdaad in de 47e minuut wanneer een hele rare terugspeelbal van Opoku, Röseler in problemen bracht tegen Matavz. Eerlijk is eerlijk, Matavz is toch wel van een andere kaliber dan Pietertje Langedijk en hij schoot de bal er met links in: 1-0. Pfff, je had het gevoel dat het echt moeilijk zal gaan worden en dat Vitesse in de tweede helft echt over ons heen ging denderen. Auwiej.

Maar dit gebeurde totaal niet. Vanaf de 50e minuut leken ze daar in Arnhem wel zoiets te hebben van: bietje voetballen, bietje kieke, bietje pieken verdeene. Dat moet je niet doen, want zoals we al vaker te horen hebben gekregen de afgelopen weken; dit is de Eredivisie vriend! In de 52e minuut kregen we ons eerste schot op doel, namens Seuntjens. Maar zijn schot ontbrak aan kracht en overtuiging, in ieder geval wel goed voor de statistieken, toch? In de 61e minuut kreeg ook Hunte een mogelijkheid om de score gelijk te trekken, zelfde verhaal als met Seuntjens. Maar als Hunte zelfs in de 16 mag gaan ballen, wajoow dan konden we nog wel iets gaan halen daar in Arnhem.

Voetbal is wispelturig, wisselvallig en onvoorspelbaar. In de 62e minuut werd Labylle gewisseld omdat hij eigenlijk zo ongeveer 97% procent rood had. Bij een volgende overtreding zou hij zeker zijn tweede gele prent gekregen hebben. Meteen na de wissel, kreeg Vitesse een dot van een kans, maar de uitschuifbare go-go-gadget benen van Unnerstall voorkwam de 2-0. Bruns, Linssen en de ingevallen Castaignos namen het doel ook onder vuur, maar niks daor. Een kwartier voor tijd bracht Steijn Nwakali en het Venloos kweteerke kon beginnen. Want Vitesse liet zich echt heel ver terugzakken, nog nooit zo iets meegemaakt. VVV maakte het spel op de helft van Vitesse, als Röseler op de middenlijn staat, nou dan weet je genoeg.

VVV was echter niet in staat om die 1-1 te forceren leek het en wederom naderde het einde van de wedstrijd met een minimale verliespartij in het vizier. Ik zeg leek, want in de 89e minuut werd Röseler omver getrokken in de 16 en meneer Higler – echt geen vriend van me – wees naar de stip. Ik kwam echt niet meer bij, een cadeautje van de bovenste plank en Leemans ging achter de bal staan. Vanaf 11 meter faalde hij niet en stuurde Pasveer de verkeerde kant op: 1-1! HAIJE JONG!

Tweede uitwedstrijd op rij dat je scoort in de 90e minuut en de derde keer in vijf wedstrijden dat je in de 90e minuut scoort. Dat is geen toeval, dat is doorgaan tot het laatste fluitsignaal heeft geklonken. Het was zeker niet verdiend zoals tegen Groningen, toen we veel beter waren in de tweede helft. Maar het laatste kwartier hebben we het afgedwongen en Vitesse was gewoon bang. Begrijp ik ook wel, wij zijn ook veel veel intimiderend dan Lazio Roma. Enfin. 5 gespeeld, 2 keer gewonnen, 2 keer gelijkspel en 1 verliespartij (tegen Ajax, geen schande). 8 punten en het linkerrijtje. 8 punten op Roda en positief doelsaldo. Lekkere competitie hoor die Eredivisie! Op naar PEC Zwolle thuis!

Maurice Steijn zei het volgende over de wedstrijd op de persconferentie: “Goed, na 7 punten uit 4 duels doe je het gewoon lekker als promovendus. Dan moet je naar Vitesse en dat was voor mij de lastigste pot tot nu toe. Als ik de wedstrijd analyseer. Vitesse heeft een uitstekende ploeg met uitstekende spelers die dominant spelen, maar ook ruimtes toelaten op het veld. Wij lieten de eerste helft na op hier iets mee te doen. Wij liepen veel achter de bal aan, we verspeelden de bal snel en er was geen rust in het spel. Niet vast genoeg aan de bal, maar we halen de rust met 0-0.

In de tweede helft hebben we heel bewust Opoku gebracht, omdat hij naar mijn mening een van de meest balvaste personen is in mijn groep. Zie je net dat hij de bal geeft die leidt tot de 1-0 van Vitesse. Matavz is een speler van kwaliteit en dat zag je meteen hoe hij die kans met beide handen aangreep. Nou dan hoop je dat je lang in de wedstrijd blijft en je keeper sleept je er sommige moment echt doorheen. Thy en Seuntjens hebben dan aan het einde nog wat kansjes. Doordat Labylle bijna tegen een rode kaart aanliep wisselde we hem en zijn we met Leemans achterin gaan spelen, zodat er meer voetbal in de ploeg kwam. Geen lange ballen meer en wij zijn blijven geloven in ons eigen kunnen. Uiteindelijk krijg je die strafschop en neem je 1 punt mee naar Venlo. Ik ben ontzettend trots dat we als team hard geknokt hebben en ga trots weer terug naar Venlo”

Vitesse – VVV-Venlo 1-1 (0-0)

Scoreverloop: 47. Matavz (1-0), 90. Leemans (1-1)

Gele kaarten: Matavz, Van der Werff, Pasveer, Kashia, Miazga (Vitesse), Labylle (VVV-Venlo)

Rode kaarten:

Toeschouwers: 15.213

Opstelling Vitesse:

Pasveer; Buttner, Miazga, Kashia, Dabo (38. Colkett); Foor, Van der Werff, Bruns (70. Castiagnos); Linssen, Matavz en Rashica

Opstelling VVV-Venlo

Unnerstall; Labylle (62. Van Bruggen), Promes (75. Nwakali), Röseler, Rutten; Leemans, Post, Seuntjens; Hunte, Thy en Tissoudali (46. Opoku)

Samenvatting

https://www.youtube.com/watch?v=ZHKuk1pNqu0

Maurice Steijn: “Schaal Vitesse hoger in dan FC Twente of FC Groningen” (klik op de afbeelding voor het interview)

1963217_V169_300

Danny Post: “Dit was onze minste wedstrijd tot nu toe” (klik op de afbeelding voor het interview)

1963326_V169_300

Clint Leemans: “Ik weet wel een beetje wat Pasveer gaat doen bij een penalty” (klik op de afbeelding voor het interview)

1963339_V169_300

Maurice Steijn: Als je aan mensen gaat hangen, dan krijg je een penalty tegen” (klik op de afbeelding voor het interview)

1963403_V169_300