VVV-Venlo – Ajax Amsterdam

VVV-Venlo 0 - 2 Ajax Amsterdam
27 aug 2017 - 14:30Stadion de Koel, Venlo

Op zondag 27 augustus speelden we de wedstrijd tegen Ajax uit Amsterdam. Om 14.30 uur werd er afgetrapt tegen de Ajacieden in een vol Stadion de Koel, met als inzet wederom drie punten. VVV was ongeslagen voorafgaand aan deze partij en dat wilden de Venlonaren graag zo behouden. Ajax daarentegen was het seizoen dramatisch begonnen voor hun doen.

Onder de brandende augustuszon werd er helaas met 0-2 verloren van de Ajacieden en daardoor is de eerste nederlaag van het seizoen een feit. We zagen eigenlijk twee verschillende helften, waar het spelbeeld van elkaar verschilde. Uiteindelijk bleken we niet bij machte om dit Ajax een halt toe te roepen

VVV startte gemotiveerd aan de wedstrijd en wist met bravoure en durf, Ajax aan te pakken. Dit borduurde voort op de getoonde inzet van de vorige twee partijen tegen Sparta (3-0 winst) en FC Twente (1-2) winst. Dat leidde in de 7e minuut tot een goede aanval van VVV. Leroy Labylle kwam met de lange pass, die Lennart Thy doorkopte tot bij Van Crooij. Zijn rush haalde de achterlijn, maar de bal werd tot corner verwerkt. Het eerste gevaar was dus voor de Venlonaren.

Hierna volgde een periode waarin Ajax veelvuldig aan de bal was, maar er echt helemaal niets mee deed. Alleen de statistieken lieten zien dat Ajax aan de bal was, maar meer ook niet. De eerste mogelijkheid voor de gasten deed zich aan in de 23e minuut, Matthijs de Ligt schiet de bal op doel, maar zijn inzet gaat hoog over. Enkele minute later leek Moreno Rutten, Lennart Thy weg te sturen, maar helaas was zijn steekbal net iets te hard voor onze spits.

De eerste serieuze kans voor de bezoekers deed zich aan na een half uur spelen, wanneer Donny van de Beek hard uithaalde. Gelukkig voor alles wat VVV lief heeft, ging de bal rakelings over het doel van Unnerstall. In de 38e minuut kreeg Tarik Tissoudali een mogelijkheid om de score te openen, maar zijn schot werd redelijk eenvoudig gepakt door Onana en zo bleef de 0-0 stand gewaarborgd. Dit was ook tevens de ruststand en het spel deed vermoeden, dat VVV nog wel een een kans had om aan het einde van de rit met punten achter te blijven. VVV-Venlo had een goede eerste helft gespeeld tegen het ‘grote’ Ajax en je kon spreken van twee gelijkwaardige tegenstanders in de eerste helft.

In de tweede helft bracht Ajax Klaas Jan Huntelaar en David Neres. Dat bekende dat Vaclav Cerny en Mitchell Dijks achterbleven. Met deze formatie waarin Ajax een stuk aanvallender speelde met Dolberg en Huntelaar langs elkaar, werden ze echt een stuk dreigender. Ajax herpakte zich van de slechte eerste helft en VVV werd daardoor in voorwaartse zin zeer beperkt. In de 49e minuut was een redding van Unnerstall noodzakelijk om VVV voor een achterstand te behoeden. Maar in de 55e minuut was het helaas toch raak voor de Amsterdammers. Een voorzet van Younes kwam diep en Huntelaar kopte de bal terug op de vrijstaande Van de Beek. Van dichtbij faalde deze niet: 0-1 voor Ajax.

Een kwartier later, in de 70e minuut werd het duel beslist in het voordeel van de gasten. Neres bevond zich in een zee van ruimte en Unnerstall was ver uit het doel gekomen. Neres krulde de bal over de keeper heen, zo in het doel: 0-2.VVV probeerde het hierna nog wel en Amenyido werd ingebracht, maar dat mocht niet baten. Ajax bleek inderdaad een maatje te groot te zijn voor de Venlonaren. Daarnaast hadden zij net het geluk dat veel van de arbitrale besluiten in het voordeel van Ajax werden gegeven en was het dus dikke pech voor de Venlonaren dat de besluiten tegen ons vielen.

Na 93 minuten floot scheidsrechter Kuipers voor het einde van de wedstrijd en was de nederlaag een feit. Absoluut geen schande om van Ajax te verliezen, al hadden we natuurlijk na de eerste helft het gevoel gekregen dat er wel degelijk iets mogelijk was tegen de Amsterdammers. Het volgende week is er geen speelronde in verband met de interlands, maar de week erna spelen we een uitwedstrijd bij FC Groningen.

Na de wedstrijd spraken beide trainers op de persconferentie over de wedstrijd. Trainer van Ajax, Marcel Keizer zei het volgende:“We wisten van tevoren dat het een pittige wedstrijd zou worden tegen VVV. Twee gespeeld, zes punten. Een ploeg die goed en gestructureerd voetbal speelt, met een fantastisch elftal dat onder leiding van Maurice vorig jaar gepromoveerd is. We hebben de eerste helft heel slecht gespeeld, dat komt door twee dingen. We waren zelf echt niet goed bezig, maar dat komt ook deels door de tegenstander die ons goed wisten te bespelen. De tweede helft brachten we Klaas-Jan Huntelaar en David Neres, waarna we de wedstrijd eigenlijk in twee momenten beslissen. Het was geen goede wedstrijd van Ajax en dat komt ook door de goed ingestelde ploeg van VVV. Ik ben blij met de overwinning, en we gaan in ieder geval met de punten naar huis.”

Maurice Steijn sprak de volgende woorden over de wedstrijd: “Ja, daar sluit ik me bij aan. We hadden het plan om lang vol te houden en daardoor lang in de wedstrijd te blijven. Kijken om vol te houden tot minuut 60-65 en daarna wellicht iets te forceren. We hebben het de eerste helft prima gedaan, we hebben bij vlagen prima meegevoetbald. Ik had het idee de eerste helft redelijk in balans was en daar ben ik trots op. Nou, goed dan brengen ze Huntelaar en Neres in en dan zie je toch het verschil in kwaliteit. Bij die eerste goal, goede goal, zie je dat Huntelaar ervaring en kwaliteiten bezit die het verschil maken. Je ziet dan ook het verschil tussen een topploeg en een ploeg die net gepromoveerd is. Dan volgt die prachtige goal van Neres en dan is de wedstrijd een principe over. Ajax was de tweede helft veel beter, maar de eerste helft vond ik dat we gelijkwaardig waren. Ik ben trots op deze ploeg en we gaan gewoon verder waar we paar jaar geleden mee begonnen zijn.”

VVV-Venlo – Ajax 0-2 (0-0)

Scoreverloop: 55. Van de Beek (0-1), 70. Neres (0-2)

Toeschouwers: 8.000

Gele kaarten: Seuntjens, Leemans (VVV-Venlo), De Ligt (Ajax)

Rode kaarten: –

Opstelling VVV-Venlo:

Unnerstall; Labylle (63. Dekker), Promes, Röseler, Rutten; Leemans (82. Amenyido), Post, Seuntjens; Tissoudali (71. Hunte), Thy en Van Crooij

Opstelling Ajax:

Onana; Dijks (46. Huntelaar), Viergeven, De Ligt, Veltman; Ziyech, Van de Beek, De Jong (80. Wöber); Younes, Dolberg en Cerny (46. Nerds)

Trainer Maurice Steijn voorafgaand aan de wedstrijd; “Ajax kan bij vlagen kwetsbaar zijn”

1943817_Editorial

(Klik op de afbeelding om het interview te bekijken)

Danny Post vlak na de wedstrijd; “Ik ga niet over het sproeien van het veld”

1943955_Editorial

Trainer Maurice Steijn na de wedstrijd; “Zelf speel ik ook liever op gewoon gras”