Geluksballonnen en bijgeloof

Het was half tien ’s avonds op 11 augustus. Ik stond bij de haven van Piombino. Vandaar kun je per boot naar Elba waar Napoleon in 1814 naar toe werd gezonden, na zijn mislukte missie in Rusland, en tot begin 1815 als banneling heeft gezeten. Vervolgens vond hij zijn Waterloo en eindigde in St. Helena. Diezelfde Napoleon is ook verantwoordelijk voor de bijna kaarsrechte wegen die hij liet aanleggen om zijn legers sneller te kunnen verplaatsen. Wij kennen zo’n Napoleonsbaan, tussen Roermond en Venlo, die bij Venlo straks uitzicht geeft op ons nieuwe stadion.

Wij waren op 11 augustus net aangekomen in Toscane en hoorden dat in Piombino een jaarlijks festijn werd gehouden, waarbij ter afsluiting vanuit de haven geluksballonnen door iedereen die dat wilde konden worden aangestoken en opgelaten. Kostte wel € 5,00 maar een kniesoor die daar op let tijdens zijn vakantie. Ik was daar in die haven even in Almelo, met mijn gedachten.

De tweede helft staat bijna op beginnen, en vooruit, een geluksballon voor VVV, voor de wedstrijd van vandaag. Met tientallen tegelijk en in een gestage stroom stegen de geelgekleurde ballonnen de donkere nacht in over de Middellandse Zee. Later lees ik het verslag en word daar vrolijk van: geluksballonnetje oplaten rond het moment dat Linssen een lucky shot loslaat op het Heraclesdoel en hoppa, de tweede helft was beduidend beter en het resultaat was er naar. Mijn vakantie begon daarmee extra goed, naast het mooie weer, prachtige omgeving, kids veel plezier, eten prima en een goede start van VVV, in een uitwedstrijd! Dank zij mijn ballonnetje. Of lag het misschien toch aan dat blauwe tenue?

Een week later een zeperd en weer een week later de deja vu zeperd. Inmiddels ben ik weer thuis en vraag me af of ik meer ballonnen de lucht in had moeten sturen, zo voor het hele seizoen. Maar ja, het blijft bijgeloof en bovendien een aardig dure grap. ’t Is leuk als het zo uit komt, maar we moeten de realiteit niet uit het oog verliezen. En die is dat VVV met financiële middelen moeten roeien met riemen die wij tekort vinden. Blijft wel de vraag hoe dat dan zit met onze concurrenten: RKC, PEC, Willem II om er een paar te noemen die toch wat anders presteren. Je constateert dat daar op dit moment uit een ander vaatje wordt getapt. Waar het aan ligt, Joost mag het weten en toch geloof ik dat het bij ons beter gaat worden. Dat vertrouwen heb ik in de trainer. En voor de zwartkijkers, ja hij zal wel eens een verkeerde wissel doorvoeren. Zelf zeker nooit een foutje gemaakt?

Een reden, naast enkele andere, voor de zwartkijkers om zich weer in het zonnetje te zetten. Wat wordt er een hoop onzin verkondigd, of beter gezegd: er is weinig realiteitszin. Ik ben de laatste die tegen een versterking van de selectie is, maar zolang we te maken hebben met spelers die niet willen komen of die wel willen maar te duur zijn kunnen we zeuren en zeveren wat we willen, veel helpen doet het niet, behalve de eigen frustraties lekker delen op de diverse sites.

Het lucht misschien op maar aan de andere kant word je er zelf ook zo “vrolijk” van. Ik ben er inmiddels achter dat het veel leuker is om de moed er in te houden, de club ook in moeilijke tijden te steunen, en het vooral niet belangrijker te maken dan wat het is, een potje voetbal. Baal ik bij verlies, ja soms, de afgelopen weken zeker weten, maar voor a.s. zondag heb ik dat ingecalculeerd en ik zal de enige niet zijn. Maar je weet het nooit, soms denk ik nog wel eens aan Ajax – Sparta, een paar jaar geleden. Ajax 89 minuten in de aanval en Sparta houdt de nul. Dromen mag, zullen we maar zeggen.

Nog ruim 3 dagen, dan weten we of Yoshida is verkocht, of er nog een paar spelers bijgekomen zijn, kortom hoe het staat met de selectie. En die selectie is in potentie goed genoeg om niet te hoeven degraderen. Als het helpt koop ik hier ook een geluksballon en laat die opstijgen vanuit de Koel en met iedereen die dan mee wil doen kunnen we er in ieder geval een mooi schouwspel van maken, het team steunen en er zelf vrolijk van worden. Of dat zal helpen? Och, dat is (bij)geloof.
PS Toch leuk dat Lucas Bremmer ook deze columns leest! Zag het in de VI.

Geschreven door Sem

Leave a Reply