Gemeente Venlo leent VVV geld

Gisterenavond vond de besluitvormende raadsvergadering plaats in het stadhuis. Om 19.00 begon de vergadering en na enige andere zaken begon omstreeks 19.30 de besluitvorming rondom de lening van €250.000,- aan VVV-Venlo door de gemeente Venlo. Het stond aanvankelijke als 4e agendapunt genoteerd, maar de Burgemeester verzocht het agendapunt naar voren te halen.

Allereerst werd de petitie namens de supportersgroepen overhandigd aan Burgemeester Scholten, daarna werd begonnen aan eerste termijn van de vergadering. Alle partijen kregen hier de kans om hun zegje te doen over de kwestie en aansluitend vragen te stellen aan het college over de lening van €250.000,- aan VVV-Venlo.

De SP gaf aan dat dit een van de moeilijkste beslissingen was die ze hebben moet nemen in de raad en dat was ook te zien aan de kritische vragen en opmerkingen van alle fracties ten aanzien van het college. De VVD opende met te zeggen dat VVV-Venlo reëel moet zijn en naar haar kunnen moet leven.

De berichtgeving rondom een mogelijk nieuw stadion heeft zijn impact gehad op de raad en daar werd ook steeds naar terug gerefereerd. De VVD ergerde zich aan de berichtgeving en de SP gaf aan dat het raadsvoorstel dat er lag, niet los gezien kan worden van een discussie rond een nieuw stadion in een later stadium.

Het CDA was praktisch in haar betoog en  zag de noodzaak in van de situatie, VVV heeft de lening nodig om de KNVB te laten zien dat ze het seizoen kunnen uitspelen. De discussie wendde zich hierna in de richting van de economische waarde die VVV heeft voor Venlo. Het was duidelijk dat GroenLinks van mening was dat VVV geen economische waarde had voor Venlo, maar de PvdA en VVD deelde de mening dat VVV wel degelijk economische waarde heeft voor de stad Venlo.
De lokale Democraten gingen daar verder op in stelde dat VVV verankerd ligt in Venlo en het van grote meerwaarde is voor de stad. Het betoog van VenLokaal bewoog zich in de richting van het hart versus het verstand, maar ook zij trokken de conclusie dat de club erg gebaat is bij deze lening. Zij dienden een motie in over de criteria aan VVV over de lening.

Wethouder Satijn beantwoordde de vragen van alle fracties die ze hadden gesteld in de eerste termijn. De boodschap van Satijn was duidelijk: VVV moest aan alle criteria voldoen en dan pas zou de lening akkoord zijn. Het college was blij met de inmenging van adviesbureau Hypercube, maar ook was het voor het college vrij duidelijk dat het nu ging om een noodkrediet en niet om eventuele stadionplannen.

In de tweede termijn gingen de partijen over tot het verklaren tot het wel of niet steunen van het voorstel van het college rondom de lening aan VVV. Al snel werd duidelijk dat een merendeel van de raad het allerbeste met de Koelclub voor had. CDA, D66 en de Lokale Democraten waar kort, maar krachtig: VVV steunen. De VVD zegde steun toe zolang het binnen de wettelijke kaders blijft.  VenLokaal sloot zich daar min of meer bij aan. De partij stelde dat er wel een voorwaarde moest komen, dat er genoeg inzage komt bij VVV. Toen dit werd bevestigd door het college, trok de partij de eerder genoemde motie in.

PvdA wilt niet de stekker uit de club trekken, een BVO is voor Venlo heel belangrijk. Wel gaf de partij aan dat er goed gekeken moet worden naar de toekomst. De SP steunde het noodkrediet, maar gaf duidelijk aan
dat het hier bij bleef.

Het enige tegengeluid kwam van de GroenLinks, die deze keer geen warrig betoog wisten op te tuigen. Zij waren van mening dat VVV op eigen benen moest kunnen blijven staan en geen gemeenschapsgeld moest krijgen.

Iedere fractie stemde dus voor, alleen GroenLinks stemde tegen. Met de toezegging van de raad krijgt VVV-Venlo hopelijk dat financiële steuntje in de rug om de weg naar boven te vinden!

8 Responses

  1. Ben

   De gemeente venlo moet in nieuw MF stadion willen. VVV mag er dan, eens in de twee weken, een wedstrijd spelen. Kleinere steden als, Doetinchem, Almelo, Heerenveen en zo kan ik nog een tijdje doorgaan, hebben allemaal een stadion om trots op te zijn. Geen enkel stadion is betaald of eigendom van de lokale BVO. komen onze lokale authoriteiten wel eens buiten de eugen gemeente grenzen? Het wordt tijd dat men opstaat en stappen zet. FORZA VVV!

   1. Ben

    De Koel opknappen tot huidige normen prima, maar ik heb begrepen dat het geen optie is, of toch? Waar ik op wil duiden is dat de gemeente eens moet beginnen met ideeën uit te werken, de Koel opknappen of nieuw MF stadion, en met iets moois op de proppen moet komen. Gemeente hoeft niet alleen te betalen, rijk en provincie betalen mee. FORZA VVV!

 1. supportertje

  Op dit moment dank aan de gemeente, de nabije toekomst staat. Nu is het taak om de verdere toekomst van VVV zeker te stellen, en moet alle bronnen aangeboord worden om geldschieters te vinden die in het toekomstige MF stadion willen investeren. Ook dit met behulp van de gemeente, die eventueel garant staat voor de bouwplek, en zorgt dat dit dan snel zou kunnen verlopen. De plannen die daarvoor komen moeten dan ondersteund worden, en geen ellenlange discussies van welke zijde dan ook. Vooruit kijken is hier het sleutelwoord, en zorgen dat er een goede fundering komt voor zowel VVV, als een nieuw stadion.

 2. Goodie

  Er moet echt iets gedaan worden aan De Koel of er moet iets nieuws komen. Ik had vorige week beter een opblaasbootje mee kunnen nemen om achter Oost vandaan te komen…

 3. kenfen

  Supportertje de venlose gemeenteraad en ellenlange discussies daar ontkom je helaas niet aan maar ik heb goede hoop op de komende tijd Het merendeel van deze discussies zijn om je politiek te profileren. Die lening komt er nu maar gezien de komende ontwikkelingen op de transfermarkt is die misschien niet nodig. Een nieuw stadion verdient verruit de voorkeur boven de verbouwing van de koel want dat kost m.i veel meer dan 5 milloen en je hebt nog steeds niks aan de infrastructuur gedaan Weinig parkeermogelijkheden, moeilijk bereikbaar Dus Jason kort leve de verouderde en afgedankte Koel en Leve Het MFC whereever

Leave a Reply