Georgios Giakoumakis – speleranalyse

Als je op zoek bent naar lichtpuntjes in de huidige selectie van VVV-Venlo, dan kom je eigenlijk meteen uit bij ons Grieks fenomeen: Georgios Giakoumakis. Onze spits heeft er tot nu zo ongeveer eigenhandig voor gezorgd dat we buiten de gevarenzone bivakkeren en in deze analyse zullen we iets meer naar de cijfers van de spits kijken.

Giakoumakis werd in de afgelopen transferperiode overgenomen van AEK Athene en verschillende bronnen rondom de club hebben ons bevestigd dat VVV-Venlo €200.000,- hebben betaald voor de Griekse spits.

Spelersprofiel:

 • Nationaliteit: Grieks
 • Leeftijd: 25
 • Lengte: 1,86 meter
 • Geboortedatum: 09/12/1994
 • Huidige club: VVV-Venlo
 • Carriere: PO Atsaleniou, Platanias, AO Episkopi (H), Platanias, AEK Athene, OFI Kreta (H), AEK Athene, Gornik Zarbrze (H), AEK Athene
 • Positie: centrumspits
 • Secundaire positie: –
 • Favoriete voet: rechts

Giakoumakis kwam naar VVV-Venlo met de intentie om goals te maken en VVV-Venlo had behoefte aan doelpunten. Het is altijd een gok bij het aantrekken van spitsen uit andere competities. Lennart Thy, Peniel Mlapa waren zeker een succes, maar spelers zoals Haji Wright, Elia Soriano hebben het minder gedaan. Giakoumakis lijkt een kundige spits, maar een echte goalgetter is het vooralsnog niet gebleken bij zijn vorige clubs:

 • 15 goals in 67 wedstrijden bij Platanias
 • 3 goals in 48 wedstrijden bij AEK Athene
 • 3 goals in 12 wedstrijden bij Gornik Zarbrze
 • 3 goals in 12 wedstrijden bij OFI Kreta
 • 2 goals in 11 wedstrijden bij AO Episkopi

Er werd een speler gehaald met een krasje. Niet zozeer omdat hij rare dingen heeft uitgehaald, maar omdat zijn potentie er nog niet is uitgekomen en het dus een gokje is of hij dit bij VVV-Venlo wel laat zien.

Giakoumakis is een grote, sterke spits die de duels niet schuwt of uit de weg gaat. Hij is sterk in de kopduels en laat dit ook zien tijdens standaardsituaties waarin hij zich laat overmeesteren door verdedigers of aanvallers van de tegenstander. Als aanspeelpunt is hij dan ook zeer goed te gebruiken omdat hij de bal vast kan houden en daardoor andere spelers kunnen aansluiten in de aanval.

Tactisch gezien is hij geen fijne speler. Druk zetten moet op momenten en die moet je kiezen samen met je medespelers – het zogenaamde ‘jagen’ ziet er leuk uit, maar is nutteloos wanneer dit niet georganiseerd wordt gedaan. Daarin kan hij veel leren en in dienst van een verdedigend team spelen, zal hij ook moeten leren.

Hij is wellicht niet de snelste speler en in de ruimte kan hij goed verdedigd worden, maar hij laat in de 1v1 wel zijn klasse zien en kan vaak een zeer moeilijke bal tot kans converteren. Hij is een spits met een echt neusje voor de goal en wil iedere bal richting de goal schieten. Dat kun je ook zien aan het aantal schoten dat hij dit seizoen heeft gelost.

Shotmap Giakoumakis Eredivisie 2020/2021. Credit: Wyscout

Van de 25 schoten (penalty’s niet meegerekend), zijn er maar 2 schoten die buiten de 16 zijn. Het gebied waarin Giakoumakis gevaarlijk is, is dus echt in the box. En dat heeft hij tot tot nu toe erg goed gedaan, hij heeft in de Eredivisie 6 keer weten te scoren met een xG (expected goals) waarde van 5,57. Dat betekent dat hij op basis van de kwaliteit van de kansen 5,57 keer zou moeten scoren, dus hij zit goed op niveau. Er moet wel rekening gehouden worden met het feit dat een penalty of een xG waarde van 0,76 zit – dus het is des te knapper dat hij buiten die penalty’s ook goede goals heeft weten te scoren. In de bekerwedstrijd tegen FC Den Bosch was hij ook 2 keer trefzeker.

VVV-Venlo heeft tot dusver 10 goals gescoord in de Eredivisie, waarvan er dus 6 gemaakt zijn door Giakoumakis – een percentage van 60%! Dat Giakoumakis op dit moment van onmisbare waarde is voor de Venlonaren, is nogal een understatement.

In de afbeelding hieronder je enkele andere cijfers van de spits in het huidige seizoen bij VVV-Venlo:

Het is bizar hoe Giakoumakis op dit moment presteert. Iedere wedstrijd is hij goed 1,09 goals en is zijn gevaar met een xG van 0,79 per wedstrijd ook aanwezig. Wanneer VVV-Venlo Giakoumakis op dit niveau kan blijven behouden én de verdediging weer solide krijgt, dan ziet er een stuk rooskleuriger uit in de wedstrijden tegen concurrenten.

Wil jij het nieuwste nieuws van Venlonaren in je e-mail inbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief: https://venlonaren.substack.com/

8 Responses

 1. supportertje

  Mooi verhaal, dat we een goede en degelijke spits in huis hebben is duidelijk. Maar alles valt of staat met onze verdediging. Deze staat er slecht voor, en diverse spelers vallen door de mand. Dat moet echt anders. Waar in de vorige seizoenen onze verdediging stond als en huis, en moeilijk doordringbaar was, is nu de organisatie een chaos. Gatenkaas kun je wel stellen, en het vertrouwen is ver zoek. Vooral het gezamenlijk verdedigen is ver te zoeken, en daar bedoel ik mee het er bovenop zitten. Veel mensen dekken hun spelers wel, maar staan daarbij te veel op een afstand van hun man, waardoor deze makkelijk hun bal aan kunnen nemen en af kunnen spelen. Men is overal gewoon een paar stappen te laat. Als dit niet opgelost word zie ik het donker in, ondanks de goede spits die we hebben. Machach en Coric lijken mij de juiste spelers voor VVV, maar het komt er nu nog niet uit. Zou natuurlijk ook aan de speelwijze van VVV kunnen liggen. Swinkels is duidelijk te zwak gebleken voor het huidige niveau. Daar hebben we in de huidige situatie niet veel aan, tenzij hij zich nog kan verbeteren en zijn oude niveau kan halen. Al met al zit VVV in een lastige situatie, vooral daar waar het de verdediging betreft. Misschien proberen Roseler terug halen naar VVV, dan hebben we daar een goede organisator staan. Want dat we hem missen daar mag wel duidelijk zijn.

 2. chretien

  “Onze spits heeft er tot nu zo ongeveer eigenhandig voor gezorgd dat we buiten de gevarenzone bivakkeren” Eigenhandig???? Hij heeft dan toch zeker ook de aanvoer nodig. We hebben nu in ieder geval zowel op links en op rechts iemand lopen die de bal voor de goal brengt. In ieder geval heeft hij al lang bewezen de 2 ton waard te zijn. Natuurlijk, wij zijn een Micky Mouse competitie, maar je moet ze er nog altijd inleggen. Hij scoort ook nog eens hele mooie doelpunten. En, hij gaat er voor, tomeloze inzet.

 3. Calacksic

  To reduce the side effects of Tadasiva Active such as headaches and lightheadedness , you can take a painkiller along with it discount cialis As none of the patients knew the essence of the medications they were given, they were randomly divided into two groups using a coin toss

Leave a Reply