Hans de Koning weg aan het einde van het seizoen

Hans de Koning en VVV-Venlo gaan aan het einde van het seizoen met wederzijds goedvinden uit elkaar. De trainer, die VVV-Venlo tijdens het seizoen 2019-2020 samen met zijn staf in de Eredivisie hield én recent nog de halve finale van de TOTO KNVB Beker wist te bereiken, zwaait aan het einde van het seizoen af.  

De Koning werd per 1 januari 2020 in Venlo aangesteld als opvolger van interim-trainer Jay Driessen, die op zijn beurt Robert Maaskant opvolgde bij de Venlonaren. De Rotterdamse oefenmeester tekende een contract bij de club tot het einde van het seizoen.

Op het moment dat De Koning in Venlo arriveerde, stond de club op een 16e plek in de Eredivisie. Onder zijn bezielende leiding bleef VVV in de eerste zeven wedstrijden na de winterstop ongeslagen en klom de club op naar de veilige 13e plaats op de ranglijst. Dat was dankzij de Coronastop ook de eindrangschikking. VVV-Venlo maakte op 27 april 2020, door de club ludiek omgedoopt tot Hans de Koningsdag, bekend een contractverlenging van één seizoen te zijn overeengekomen.

Tijdens een, nu al, historisch seizoen beklom Hans de Koning en zijn equipe hoge pieken maar gingen zij ook door diepe dalen. In oktober 2020 leden de geelzwarten thuis tegen Ajax een historische nederlaag ( 0-13 ). In de maand januari van 2021 kropen de Venlonaren aan de hand van topscorer Georgios Giakoumakis weg van de onderste regionen en onlangs bereikte de Koelclub de halve finale van de vaderlandse beker. Toch besloot Hans de Koning om de club aan het einde van het seizoen te verlaten.

Hans de Koning over zijn vertrek: “Ik heb de afgelopen periode met ontzettend veel plezier bij VVV-Venlo gewerkt en samen met staf en spelers een aantal mooie resultaten geboekt waar we trots op mogen zijn. De club en de sfeer die er heerst, het is écht een warm nest. Maar soms moet je de keuze maken om een nieuwe stap te zetten. Om je op persoonlijk vlak verder te kunnen ontwikkelen. En ik heb zo mijn eigen ambities. Die ga ik in een andere mooie uitdaging proberen te verwezenlijken. Maar club en supporters hoeven zich geen zorgen te maken: alle energie en focus ligt bij mij op het goed ten einde brengen van dit bijzondere seizoen.”

Stan Valckx, Technisch Manager over het vertrek van De Koning: “Hans heeft, samen met zijn staf, fantastisch gepresteerd met VVV-Venlo. Dat staat buiten kijf en daar zijn wij hem zeer dankbaar voor. Tijdens de structurele gesprekken die wij met Hans hebben gevoerd, hebben we het uiteraard ook over zijn toekomst gehad. Daarin proefden we echter dat zijn ambities en onze mogelijkheden nog niet op alle vlakken strookten met elkaar. En daar konden wij hem op korte termijn ook geen perspectief in bieden óf duidelijkheid over geven. Hans gaat nu op zoek naar een nieuwe uitdaging. Dat besluit respecteren we. Sportief gezien staan we er uiteraard nog altijd goed voor. We hebben er alle vertrouwen in dat Hans, samen met spelers en staf, dit historische seizoen in stijl gaat afsluiten”.

34 Responses

 1. RuiverCity

  Een prima beslissing van VVV. De Koning wil nu zekerheid hebben en dat wil en kan VVV hem niet geven.
  Aangezien zijn enthousiasme en motivatie tijdens de wedstrijden toch al gering was, zullen we dat de rest van het seizoen niet missen.
  Met een tekort van 2 miljoen zal VVV echt geen dure trainer meer kunnen gaan halen.

  1. Ievel Knievel

   Het is volgens mij de Koning die heeft aangegeven verder te willen zoeken op basis van de uitspraken op L1 gisteravond van Bogers; . Uiteraard wel als gevolg van dat VVV eerst nog wil aankijken hoe het seizoen zich ontwikkelt (en of men eerste of ere divisie speelt). Ik denk ook dat VVV momenteel ook denkt te zien dat er misschien met een andere trainer voor deze selectie anders gevoetbald kan worden. Dat wil niet zeggen dat we dan ineens 7, 8 of 9 in de competitie worden, maar het zal wel fijn zijn als je volgend seizoen eens niet hoeft te vrezen voor plek 18 t/m 16. Overigens zijn we dit seizoen ook nog lang niet veilig. Ik hoop wel EN op winst in de beker halve finale en op plek 11, 12 of 13. Het kan gewoon! Goed acteren in de beker gaat ook gewoon geen negatieve gevolgen voor de competitie hebben, tenzij spelers geblesseerd raken. Spelers raken van succes juist in een flow en raken op elkaar ingespeeld. Er wordt dit seizoen juist te veel gebruik gemaakt van te veel verschillende spelers die ook te vaak op andere posities moeten spelen. Dat werkt gewoon niet goed.

   Uiteraard kan die 2 miljoen opgevangen worden vanuit de transfersom van Gio, die natuurlijk (mits hij blijft scoren, zeker in de halve finale beker) steeds hoger wordt. Misschien kan hij wel 6 miljoen opleveren. Het probleem zit hem meer in de lange termijn. Supporters die nog steeds niet in grote getalen geld komen uitgeven of sponsors die niet meer kunnen investeren.

   De begroting zal de komende 2 jaar zeker lager zijn dan de afgelopen 2 jaar. Ik verwacht ook niet dat er nieuwe spelers aangetrokken gaan worden in de zomer, mits een aantal aangetrokken spelers willen (of kunnen blijven) en mits zij een salarisplafons accepteren (zal overigens bij veel clubs niet anders zijn; vandaar dat zich thuis voelen en kansen krijgen op hopelijk het hoogste niveau veel waardevoller zijn dan geld).

   Ik hoop nog altijd op Jos Luhukay, die hopelijk uit clubliefde en omdat hij momenteel niks te doen heeft, 1 of 2 seizoenen tegen een gereduceerd salaris wil werken, mits VVV op het hoogste niveau actief blijft, waarbij je ook nog de afspraak kan maken dat hij alleen in het 2e seizoen tussentijds weg mag naar een club die een verbetering behelst.

   Wat ik fijn vind is dat HdK en VVV goed uit elkaar zijn en met veel respect over elkaar praten en ook zeker goed met elkaar overweg kunnen. Er is veel minder crisis op de club dan hier wel eens gesuggereerd wordt . Hans is ook een beste man, echter vind ik ook dat hi dit seizoen met deze spelers tactisch vreemd uit de hoek komt, al dan niet zich baserend op een door Jay Driessen uitgedachte tactiek. Verleden seizoen heeft Hans het maximale uit de toenmalige selectie gehaald en daar mag hij flink wat credits voor krijgen, net als Jay en net als Maurice die op de achtergrond geadviseerd heeft. Hij heeft maar 1 wedstrijd verloren toch (?) en de rust teruggebracht binnen de club.

   Ik vind het soms ook jammer dat kritiek op dit medium op spelers of trainers vaak zo fel wordt of persoonlijk wordt. Ik ben het zeker niet eens met de tactiek van de huidige technische staf al weet ik ook nog steeds dat zij met beperkte middelen werken en cijfermatig gezien nog steeds vrij aardig presteren, resultaatgericht. Soms ben ik jaloers op een club en supporters als bij Emmen die hun trainer door dik en dun blijven steunen, ook als de ploeg echt een bagger seizoen draait.

   1. Grad

    Ik heb meer het idee, dat HdK VVV een stapje voor is geweest door nu al hiermee in de media te komen. Op deze manier raakt zijn imago niet beschadigd, mede ook door te schermen met andere dingen die spelen.
    Hij heeft de bui al zien hangen bij de eerste gesprekken en toen zijn conclusie al getrokken. Valckx zegt niet voor niets, dat de ambities en mogelijkheden niet op alle vlakken strookten met elkaar.
    Hij zou me niets verwonderen, als in de komende cruciale wedstrijden (beker niet meegerekend) geen resultaat gehaald wordt men eerder afscheid neemt van hem.

   2. clubman

    Daar heb je helemaal gelijk in Grad. VVV wil niet verder met HdK en beide partijen steken elkaar nu veren in de vot om elkanders palmares niet te beschadigen. Een gentlemen’s agreement dus.
    Oftewel, hoe gemakkelijk de buitenwereld zich het zand in de ogen laat strooien.
    Hoe lang dit toneelspel zal aanhouden, zal afhangen van de resultaten in de competitie de komende weken. Indien we onverhoopt verder afzakken zal het afscheid ongetwijfeld eerder komen dan nu gesuggereerd wordt.
    De tijd zal het leren!

  2. Koelie

   Waar is te lezen dat er een tekort van 2 miljoen is? Ai.

   Dan is wel te hopen dat onze concurrenten dit ook voelen anders wordt bijna onmogelijk om nog een eredivisiewaardige selectie samen te stellen. Dan zul je dus wel spelers moeten verkopen en de verkoopopbrengsten niet kunnen investeren. Probeer dan maar eens seizoenkaarten te slijten. Gelukkig hebben we Stan die met een lege portemonnee bewezen heeft wel wat te kunnen vinden.

   Geloof niet dat Hans dit niet zag zitten. Ik denk dat de club niet wilde verlengen. Hans was prima als tussenpaus. Nu hopelijk weer trainer van een niveautje hoger.

   1. De Koel

    Zei Marco Boogers bij L1. Een miljoen minder compensatie en een miljoen omzetverlies.

   2. Goodie

    Andere clubs hebben ongetwijfeld ook dit probleem, alleen hebben zij geen Giakoumakis.
    VVV heeft dan nog het geluk dat het seizoen tot nu toe redelijk tot goed verloopt. We staan momenteel 9 punten voor en spelen een halve finale. Ik denk dat dit een positieve invloed heeft op het (niet) terugvragen van de compensatie bij supporters en het eventueel verlengen van de SCC. Degradeer je dan verwacht ik dat je hiermee in een neerwaartse spiraal komt.

 2. Leonardus

  Heeft goede dingen gedaan, maar ook slechte. Maakt het team en de spelers niet echt beter en laat ze ook niet op het maximum van hun kunnen spelen.

  Misschien een optie om nu al een einde te maken aan de samenwerking.

 3. Real VVV

  Ik begrijp beide kanten wel. HdK heeft een rol op het tweede plan geaccepteerd, omdat Jay de daadwerkelijke trainer was, maar niet de juiste papieren heeft (en misschien ook helemaal geen zin/aanleg heeft) om al het mediagedoe te doen. HdK heeft dat natuurlijk wel en heeft de media altijd keurig te woord gestaan. Na een zwaar Coronajaar wil hij misschien vaker bij zijn familie zijn. Goed te begrijpen.

  VVV wil misschien ook wel weer terug naar een structuur met een duidelijke hoofdtrainer ipv de twee-eenheid die ze nu hadden. Ook begrijpelijk.

  1. rongo26

   Neem aan dat dit er inderdaad achter zit. Anders kan ik het verhaal over ambities niet plaatsen.

   In die rol vond ik hem uitstekend. Komt voor de camera uitermate relax en sympathiek over.

   Maar het is wel eens tijd voor wat tegengas voor Jay, want er mag wel met wat meer aan het voetbal worden gewerkt ipv alleen de ‘steijn tactiek’

  1. Ievel Knievel

   Iets meer respect mag in mijn ogen wel voor iemand die het het vorig seizoen meer dan prima heeft gedaan en zich als voorbeeldig medewerker heeft gedragen en gedraagt. Maar je mening geven mag uiteraard

 4. hanskazan

  Zat er na die interviews na de wedstrijd tegen AZ al een beetje aan te komen. Hans, bedankt dat je dit team weer wat vertrouwen en plezier hebt gegeven na de Maaskant tirannie. Jammer genoeg ben ik bang dat de houdbaarheids datum van de samenwerking langzaam verstreken is maar dat hoort misschien wel bij de stijl van coachen van Hans. Succes met je volgende uitdaging en hopen dat de de volgende coach een net zo’n mooie selectie krijgt waarmee we lekker kunnen voetballen.

  Alex Pastoor zojuist ontslagen. Als je het hebt over een tegenpool van HdK…..

 5. Real VVV

  Precies, ik denk helemaal niet dat het met zelfoverschatting te maken heeft. Hij heeft toch nergens gezegd dat hij een grotere club wil trainen of überhaupt een andere rol in de voetballerij gaat doen. Ik vind ook dat hij altijd heel correct zijn team en medewerkers heeft verdedigd. Denk aan alle vragen over Coric of de storm die over hem heen kwam na die 0-13. Er zijn genoeg idiote trainers die onder de druk van de media allerlei rare dingen gaan roepen en daar heeft HdK nooit aan meegedaan: prima!

 6. chretien

  Ik vind het jammer, zijn vertrek. Een verademing na die trainer vóór hem. Beide partijen, de Koning en VVV, gaan in goed overleg uit elkaar. Ik begrijp dat de Koning met iets bezig is. Ik wens hem succes in zijn verdere carrière…

 7. Grappig hoe het dan werkt in de media
  “succesvolle trainer HdK vertrekt bij VVV-Venlo”.
  Zo zie je maar weer dat uiteindelijk toch heel vaak alleen naar de resultaten gekeken wordt in de media…
  Maar dit is wel de meest nette manier om uit elkaar te gaan, dus prima dat ze het op deze manier hebben opgelost!
  En hier wordt gesuggereerd om nu al afscheid van hem te nemen. Dat is niet heel praktisch, omdat je dan niemand meer met de juiste papieren op de bank hebt zitten. Als het echt uit de hand gaat lopen (0 punten in de wedstrijden waar het er om gaat) kan dat altijd nog, maar laten we daar niet van uit gaan…

 8. robvvv

  Van alle commentaren hierboven spreekt uit de bijdragen van Ievel Knievel nog het meeste respect uit naar zowel Hans de Koning als naar VVV. Dit even als aanvulling op het artikel over “meer respect op venlonaren.net”.
  Hans de Konign is een zeer aimable man en ik heb dat tijdens een gesprek met hem tijdens Vastelaovend 2020 persoonlijk kunnen constateren. Ik had welhaast het gevoel dat hij te goed is voor het harde trainerschap.
  HdK heeft vorig seizoen samen met Jay Driessen een prestatie van formaat afgeleverd. Een club in chaos en nood weer tot rust gebracht . Dit heeft hij dit seizoen voortgezet als was ik het ook niet altijd eens met zijn keuzes, maar men moet nu eenmaal roeien met de riemen die je hebt ( en op de tribune zitten duizenden trainers 🙂 .
  Na de winterstop met de versterkingen erbij is er een ander VVV ontstaan waar HdK ook zijn bijdrage aan heeft geleverd. Jammer van de laatste twee zeperds maar dat is voetbal.
  Ik wens HdK en VVV voor het restant van de competitie nog heel veel succes , sterkte en geluk…. we (ook de supporters) zullen alle ingredienten nodig hebben om “erin te blijven”.

  Ik hoop van ganser harte dan Jos Luhukay nu eindelijk eens gaat toehappen… 😉

   1. robvvv

    Even goed lezen: ik heb geen waardeoordeel gegeven over de “trainer” maar over de “mens” Hans de Koning.

   2. Oh dat denk ik ook, absoluut, HdK lijkt mij een zeer aimabel mens, maar daar kun jij beter over oordelen…
    Maar ik kijk even puur naar het voetbaltechnisch aspect, en daar streef je toch naar het hoogst haalbare, wat kun je uit je selectie halen, wat wordt je basiself etc, en daar
    hebben Jay en HdK m.i. toch wat steken laten vallen.
    Maar dat is een oordeel vanaf de zijlijn, en dat blijft altijd maar een beperkte invalshoek…

 9. supportertje

  Ook ik wens Hans veel succes en goeds in de toekomst. M.i. hebben wij nooit de mens Hdk aangevallen maar zijn wisselbeleid, opstelling, en het niet optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die er volgens ons allen in het team aanwezig zijn. Soms erg hard geoordeeld, maar vaak uit de emotie. Level knievel heeft het goed omschreven.

  1. DeOtjes

   Misschien de vorige topics toch even nalezen. Technische staf eruit .. waardeloos .. Dat vind ik terdege wel persoonlijke aanvallen. De topmaand januari is na 3 verliespartijen (die je op papier vrijwel altijd verliest) alweer vergeten.

   Ik begrijp de emotie wel. Velen (ook ik) snappen bepaalde keuzes niet. Sommigen weten nu al dat een Shabani een geweldenaar is en altijd moet starten. Ja ik vind hem ook goed maar de grote vraag is. Hoe fit is hij ? Hoe lang houdt hij het vol ?

   Los van het voetbal leek VVV toch op weg naar een resultaat tegen AZ. Dat is ook de verdienste van de opstelling. Het lijkt wel of veel VVV fans AJAX/PSV achtige verwachtingen hebben bij deze selectie. Ze willen mooi voetbal EN winnen. En dat met onze selectie ter waarde van een paar stuivers en een knikker

 10. jurgen

  Dit had nog een maand of 2 binnenkamers moeten blijven, jammer dat het nu al naar buiten komt. In de praktijk gaat dit bijna altijd tenkoste van de resultaten en maakt de trainer vrijwel nooit het seizoen dan geheel af. Het zogenaamde schokeffect, waar men op hoopt, bij de aanstelling van een nieuwe trainer zou nu wel eens andersom kunnen uitwerken. Het extra stapje hoeft niet meer, de trainer gaat toch weg, in een groep zakt de “drive” met 10%.
  Ik mag hopen dat ze de motivatie erin kunnen houden, maar ik knijp um toch wel een beetje, laat ze komend weekend mijn ongelijk maar bewijzen en laat me genieten van “bevrijdend” voetbal.

  1. Ievel Knievel

   Dat ben ik niet helemaal met je eens. Het is al bijna maart, we zitten in de afrondende fase van de competitie (nog maar een x-aantal weken te gaan). Dit is het moment waarin clubs doorgaans bekend maken wie er volgend seizoen aan het roer staat. Moet ook wel, want je moet contractbesprekingen gaan voeren en dit lekt toch altijd uit. Kan je het maar beter voor zijn. Voorkomt ook dat mensen beschadigd raken, of je imago als club.

   Dit moment geeft VVV alle ruimte om (open) met kandidaten te praten, dit in de pers te brengen en relatief op tijd een kandidaat voor volgend seizoen te presenteren. Dit kan ook weer spelers helpen hun contract te verlengen (een ex-trainer van Borrusie MG en Herta BSC spreekt bijvoorbeeld wel meer tot de verbeelding), zeker als VVV niet veel te besteden heeft. Zet desnoods Keisuke Honda ernaast als assistent (ik weet het, slaat nergens op die laatste opmerking).

  2. Ievel Knievel

   En ik denk dat het wel meevalt met 10% je best doen.

   Er zitten veel nieuwe spelers in de selectie (ook in de basis) die zich: of bij hun nieuwe werkgever VVV moeten/ willen bewijzen, of met hun spel de komende weken een contract bij een nieuwe club moeten/ willen afdwingen . Spelers die in de toekomstplannen minder voorkomen zullen zich middels invalbeurten moeten bewijzen, om zodoende hun portofolio te vullen.

   We hebben een spits die topscorer in de ere-divisie wil worden en misschien wel in Europa. Ook wil hij een zo goed mogelijke aanbieding afdwingen.

   Verder valt er een finale beker te behalen en wil iedereen degradatie ontlopen (hoop ik, is ook nogal slecht voor je marktwaarde als speler).

   De huidige trainer wik ook presteren, want moet partijen geïnteresseerd krijgen in hem en zoals gezegd heeft hij ambities (hij wil waarschijnlijk niet meer in de eerste divisie werken). Ik denk namelijk dat VVV met HdK was doorgegaan als het naar de eerste divisie was gedegradeerd, maar bij verblijf in de ere graag een nieuwe trainer voor de groep zou willen hebben.

   De assistent moet zich ook maar afvragen wat zijn rol gaat zijn in de toekomst en heeft dus ook wel wat te bewijzen.

   Genoeg factoren die tot goede prestaties zouden moeten leiden als de technische staf de boel bij elkaar weet te houden en het team niet als los zand aan elkaar hangt.

   Zeker op de 3 wedstrijden tegen directe concurrenten staat de meeste druk.

   1. Real VVV

    Zeg dat wel. Gunstige uitslag, twee rode kaarten zijn ook gunstig.

    Blij dat die jongen van Willem2 kon doorspelen. Wat een klap op zijn neus.

Leave a Reply