Help VVV-Venlo met het crowdfunding onderzoek

Afgelopen weken hebben wij kennis gemaakt met een project vanuit de Coöperatie Eerste Divisie (CED) in samenwerking met het bedrijf TifosyHierbij krijgen wij als club een unieke kans om een crowdfundingactie op te starten.

Hiermee wordt bedoeld om samen geld op te halen en een doel te stellen waarvoor we samen sparen en dit vanuit de supporters bekostigen. VVV-Venlo wil voordat ze hiermee starten een onderzoek doen onder de supporters om te peilen of er wel interesse is in deze soort acties onder de Venlose aanhang.

Tijdens de werkgroep Sfeer & Beleving is er ook gepeild onder de supporters wat wij denken dat als doel gesteld zou kunnen worden, een onderzoek moet meer duidelijkheid geven. Daarom vragen wij en VVV-Venlo of iedereen wil meedoen aan dit onderzoek. Het onderzoek kun je HIER (klik op hier om doorverwezen te worden) vinden.

Discussie!
Daarnaast vragen wij jullie om de discussie hier aan te gaan met elkaar over het deel Crowdfunding! Wij zijn van mening dat Crowdfunding kan bijdragen aan het bekostigen van producten die heel duur zijn. Door samen sterk te staan en ieder een euro (of meer) te doneren komen we al een heel eind. Echter zijn wij ook van mening dat het iets moet zijn waar wij langdurig en in de toekomst ook wat aan moeten hebben. Mensen doneren maar een keer en het zou daarom jammer zijn als we samen nu kiezen voor iets waar we later spijt van krijgen.

Wij hebben in het verleden al eens een plan met VVV-Venlo besproken om een langdurige crowdfunding op te zetten vanuit de Fanclub en Venlonaren om het stadion stukje bij beetje door de supporters zelf op te knappen. Daarbij zouden een aantal doelen gesteld worden zoals een wc bij de O-tribunes, muurbeschilderingen, opknappen van trappen bij de O-tribunes. Door geld in te zamelen door het verkopen van merchandising, en jaarlijkse donaties en sponsoring wilden wij zo op lange termijn een bijdrage leveren aan de club. Een goed voorbeeld hiervoor is VeerzienMVV.

Wij willen graag weten hoe jullie tegenover een crowdfunding staan!

32 Responses

 1. expat

  Slim plan inderdaad. Denk dat (kleinere) geldschieters sneller bijdragen wanneer er een tastbaar, blijvend en overzichtelijk doel wordt nagestreefd, dan wanneer het op de grote hoop gaat.

 2. spits

  Heb de enquete al ingevuld. Ik vind dit een zeer sterk initiatief en zal het van harte steunen.

  Ga zo door.

  Ik zou ook een plan steunen om een soort van spelersfonds op te richten.

  1. Gerardus

   Dat spelersfonds is er al een aantaljaren ;). Ik ben zelf eigenlijk niet zo’n voorstander hiervan want ik vind dat het beter is om het zelf in de hand t hebben. Al moet ik zeggen dat het gezien de omstandigheden wel handig is nu.

 3. Goodie

  Dit is een goed idee inderdaad. Maar wie bepaald waar het geld aan besteed gaat worden? Want naar mijn mening liggen de prioriteiten niet bij een betere geluidsinstallatie of heaters.

  1. Dat is wat ik bedoelde met het laatste onderdeel. Ik ben erg tevreden dat VVV dit project omarmt maar in principe heb je geen partij nodig die dit voor je regelt. We hadden en moeten dit ook op eigen been kunnen. Maar daarom wil ik graag de discussie aangaan, ik weet nu alweer dat het merendeel gaat voor de vernieuwde geluidsinstallatie. Maar hier blijf ik bij dat het weggegooid geld is. Mensen investeren maar een keer en dan moet het ook goed zijn. Als er geen resultaat komt of geïnvesteerd wordt in een geluidsinstallatie vraag ik me soms wel eens af of mensen wel echt weten wat er allemaal speelt bij de club. Er zijn zoveel meer dingen waarin geïnvesteerd kan worden.

   Daarom hebben wij vorig jaar een plan gemaakt met een vergelijkbaar iets maar waar de prioriteit meer werd gelegd op het vernieuwen van onderdelen van het stadion. Het is veel krachtiger om samen aan de toekomst te bouwen dan samen een geluidsinstallatie te vernieuwen. Wij hebben in de zomer gekozen om het project tijdelijk plat te leggen vanwege de inkomsten van Musa en dat we voorlopig financieel gered is. Als we verder willen in een plan waarbij structureel geld wordt opgehaald en het stadion vernieuwd kan worden moeten er wel een heel aantal aanpassingen gedaan worden aan het plan. Maar je zou ook kunnen kiezen om eerst tribune 1 aan te pakken, dan tribune 2, dan 3 of gaan kijken wat hebben de mensen nu echt nodig. Zoals het veilig maken van de trappen bij de O-tribunes of een WC achter de O-tibunes. Het vernieuwen van de Z tribune, dugout in tribune integreren en noem de lijst maar op.

   Ik wil graag van iedereen weten waar zij denken dat we in moeten investeren.

   1. Goodie

    Ik vind dat VVV een goede start heeft gemaakt met de nieuwe videoschermen en het weg halen van het hek tussen O2 en O3. Het liefst zou ik het vangnet ook nog zien verdwijnen.

    Er zal gekeken moet worden naar bijvoorbeeld een betere waterafvoer. Als het stevig geregend heeft liggen er bij alle tribunes grote plassen.

   2. pavisto67

    Als VVV vraagt om een bijdrage van mij dan ben ik 100% bereid dit te doen, maar dat is in principe wel een eenmalig iets wat je van de supporters kunt verlangen. Maar ik persoonlijk zie dan liever ook dat het aan een echt zichtbare verbetering van het stadion zal worden besteed in plaats van aan een geluidsinstallatie. Ik ben het met je een Lincoln dat de eerste investeringen moeten gaan in het zichtbaar opknappen van het stadion. Ik investeer liever in stenen, zoals het bouwen van een nieuwe tribune, dan in een geluidsinstallatie of a la Jisketfet, nieuwe haakjes in de kleedkamers….

   3. supportertje

    Naast de crowdfunding, waarom niet een soort van aandelen uitgeven, met een looptijd van maximaal 15 jaar. Dit zou je kunnen doen kunnen doen vanaf 50 euro per stuk, oplopend naar maximaal 1000 euro. Na vijf jaar zou je dan kunnen beginnen met het uitloten van aandeelbewijzen, en krijgt de inlegger zijn geld terug zonder RENTE. Dit bij het goed draaien van VVV, en als er winst geboekt, word kun daarmee aanvangen. Eenmaal per jaar een vergadering die bepaalt hoe en wat er uitgeloot gaat worden, en/of eventueel er een jaar overgeslagen gaat worden. Je kunt er net zoveel aanschaffen als je zelf wilt. De beloning moet je zien in het blijven bestaan van VVV en het vernieuwen van het voetbalstadion.

   4. Gaat zolang Hai Berden Voorzitter is niet gebeuren, anders was dit allang gebeurd. Hiermee ben je ook een deel van je stemrecht kwijt en ik weet zeker dat ze dit niet zien zitten. Wellicht in een aantal jaar wanneer Berden denkt nu is het leuk geweest dat er aan deze projecten nagedacht kan worden.

    Ze hebben in plaats hiervan het spelersfonds bedacht. Leuk maar totaal niet transparant plus de instap van 2500,- is voor vele echt teveel geld. Hier weet je dus niet waar het geld heen gaat en of je wel of niet je geld wel terug krijgt.

   5. Gerardus

    Je hebt verschillende soorten aandelen. Je hebt ook aandelen zonder zeggenschap en aandelen met zeggenschap. De aandelen van VVV zijn in het bezit van een stichting die bestaat uit :Hai Berden (Voorzitter), Ger Bindels (secretaris) en
    Roel Wienen (penningmeester). Je zou dan die stichting de aandelen met de zeggenschap geven en de andere aandelen onder de supporters verdelen.

    Je hebt ook verschillende soorten leningen/obligaties die VVV uit kan geven. Je hebt obligaties die je kunt uitgeven voor een bepaalde looptijd, zonder rente en die achtergesteld zijn. Dat betekend dat mocht VVV failliet gaan deze als laatste zullen worden afgelost. Ik denk dat supportje meer iets zoals dit bedoelt en dit zou wel mogelijk kunnen zijn denk ik.

   6. Ik snap het en begrijp me niet verkeerd ik en vele zullen dit toejuichen en ik weet ook dat dit een succes zou worden. Maar heeft zoiets geprobeerd met het spelersfonds en ja ik weet dat is amper te vergelijken maar het mechanisme is in principe hetzelfde. En hierbij moeten we stellen dat er vrij weinig animo was ook vanwege het kostenplaatje van 2500,- euro. Er zijn zeker sponsoren en de fanclub is ingestapt maar de gewone supporter kan zoiets niet betalen. Je kreeg er immers niks voor terug. Kijk als je aandelen krijgt in iets dan zijn mensen bereidt om dit te doen.

    Ik ben pro fan-owned clubs en er zijn vele voorbeelden (United of Manchester, Hull City en noem de clubs in Engeland maar op) waar het gewerkt heeft maar zoals ik al zei ik denk niet dat de club daar op zit te wachten. We hebben dit ooit eens gepeild maar enthousiast waren ze niet. Maar als er een plan komt die goed onderbouwd is en goed afgebakend is waarom niet? Ik zou zeggen kom met een plan dan kunnen we ook om tafel met de club. Dit is het moment, om zulke initiatieven naar voren te brengen.

 4. spits

  Ja Lincoln het wensenlijstje is lang en je kunt niet alles tegelijk.
  Er is dan maar een oplossing en dat is in een planning maken waarin alles in een logische volgorde wordt aangepakt. Logisch in de zin dat je niet eerst iets doet wat je later weer moet aanpassen.

  De volgende stap is een daarbijbehorende begroting maken.

  Oftewel een doordacht projectplan maken lijkt me een eerste vereiste en niet zozeer allerlei onderwerpen hap snap aanpakken.Dat is de valkuil van de aanpak die ik nu zie.

  Crowd funding van (deel) projecten past daar heel goed bij.

  1. Absoluut is het wensenlijstje lang en tuurlijk moet je niet alles tegenlijk aanpakken maar stuk voor stuk. Je moet ergens klein beginnen en daarna doorpakken.

   Maar niets gaat lukken zonder geld en vrijwilligers die dit aan kunnen pakken daarvoor heb je ook een platform nodig die deze projecten uitkiest en door middel van een plan samen gaat uitvoeren,daar kan geen projectplan tegenop. Ik ben er nog altijd van overtuigd dat de mensen die in het stadion komen allemaal een vak uitoefenen en daarbij kunnen helpen. De ene is tegelzetter, stucadoor, schilder de ander is advocaat, reclame of verkoop. Als we allemaal de handen in een steken en er gewoon iets moois van maken kost het minder geld en tijd per persoon en bouwen iets aan de toekomst. Misschien moet je wel sponsoren zoeken die in de bouwbranche zitten en je daarbij kunnen helpen. Dat was meer mijn plan om over een langere termijn te kijken dan alleen de geluidsinstallatie aan te pakken. Want ook die is rijp voor vervanging net zoals vele dingen.

   Het doel is al iedereen 1 euro of meer investeert dat je dingen samen kan opbouwen, hartstikke mooi en daar staat denk ik iedereen wel voor open. Het probleem is als je gaat crowdfunden dat dit eenmalig is. Je moet eigenlijk gaan kijken hoe kun je geldstromingen creëren om structureel te crowdfunden en dan neem ik een voorbeeld aan bijvoorbeeld VeerzienMVV die het gewoon fantastisch ooit hebben opgepakt en vanuit de supporters een aantal geldstromingen hebben bedacht om de club te steunen in projecten waar het nodig is.

 5. spits

  Lincoln we gebruiken andere woorden maar ik krijg het idee dat we wel in dezelfde richting denken.
  Ik vind wel dat we alle plannen op de rij moeten zetten en ja er hoort een platform bij waarin elk deelplan wordt besproken wordt geselecteerd op haalbaarheid.

  Ook de financiële kant zou daar de aandacht moeten krijgen met name de financiering van de projecten bijv via crowdfunding.

  1. Het kan heel goed zijn dat we hetzelfde denken maar het anders verwoorden haha. Is ook lastig om echt emotie in reacties te plaatsen of je moet echt een geweldige schrijven zijn. Misschien dat ik het anders had moeten verwoorden.

 6. Animal

  Op zich prima iniiatief maar dit werkt alleen als er ook transparantie is oftewel saldo inkomsten en uitgaven is voor iedereen zichtbaar . Weer een bodemloze put waar iedereen zich na een jaar vanaf vraagt waar het geld is gebleven en de donaties stoppen…..

 7. LJ

  Ik kan me niet voorstellen dat je met crowdfunding ook maar enige vooruitgang boekt. Feit is dat VVV de komende jaren gewoon in de Koel blijft spelen. Dan is in rigoureuze aanpak noodzakelijk. De vernieuwbouw van vrijwel alle tribunes is noodzakelijk. Daarnaast zal er ook iets moeten gebeuren buiten het stadion.

  Waarom geen hypotheek nemen en die in 15 jaar aflossen? Het stadion is toch van VVV? De hypothecaire lasten zijn nu zo laag dat je daarvan moet profiteren.

  1. Goodie

   Waar ik denk dat crowdfunding wel degelijk een goed initiatief vind ben ik het met je 2e punt eens. Er moet ten eerste een goede plan van aanpak komen. Als ik dan in de enquete de opties zie waar het geld in geïnvesteerd moet worden heb ik zo m’n vraagtekens. Met bijvoorbeeld heaters en een nieuwe geluidsinstallatie blijft de Koel een oud en bouwvallig stadion. Er zal iets met de tribunes moeten gebeuren zoals er in Deventer is gebeurd.

  2. Koelie

   Het lijkt wel alsof iedereen nu pas wakker wordt. Dit zijn de gevolgen van het afketsen van een nieuw stadion. Je moet helemaal op nul beginnen.
   En nee VVV is niet de eigenaar, maar de gemeente Venlo. VVV betaalt elk jaar ruim 400.000 euro huur voor het stadion. Dus een hypotheek nemen kan alleen de gemeente.

  3. Crowdfunding werkt wel en dat is bewezen door de vele projecten in binnen- en buitenland die financieel ondersteunt worden door mensen die graag investeren in iets. Zo zijn al vele clubs ons voorgegaan en ik weet ook dat het hier iets kan brengen. Het is natuurlijk krachtiger als je als supporters iets samen kan neer zetten dan de club zelf alles laat verbouwen. Hier kunnen we ook zelf kiezen welk project. Maar zoals ik al bij vele lees en wat ook mijn mening is. Heaters en geluidsinstallatie daar gaan niet echt mensen voor investeren en lijkt me ook echt geen goed idee om daar in te gaan investeren. We hebben nog zoveel dingen die niet goed zijn en aan vervanging toe zijn.

   Zoals ik al in het artikel getypt heb en wat mijn gedachten hierover zijn om het stadion stukje bij beetje aan te pakken. Wel moet duidelijk zijn wat je doel is tijdens een crowdfunding daarom hadden wij gekozen om een langdurige donatieschap met verschillende inkomsten van bijvoorbeeld merchandising en events vanuit een platform opgesteld door supporters en de supporterverenigingen. Een aantal geldstromingen moeten dan zorgen voor geld waarvoor je kan zorgen dat je projecten kan ondersteunen en op kan zetten. Het geld wat we hebben opgehaald met de sjaals circa 1600 euro is hier een voorbeeld van, dat was ons startbedrag om dit collectief/platform op te zetten. Helaas is het er niet van gekomen en staat dit geld nog altijd op de bank en gaat dit uiteindelijk of gebruikt worden voor het plan dat een nieuw jasje moet krijgen of een ander project, maar ligt er natuurlijk aan welk project.

   Mijn wens is nog altijd zo’n platform op te stellen en zelf te gaan bouwen aan de toekomst samen met VVV, zoals beschreven in mijn voorgaande reacties. Het moet overduidelijk niet in een zwart gat vallen daarom moet je vantevoren heel duidelijk communiceren wat je met het geld gaat doen!

  1. supportertje

   Met dit systeem hebben ze in het verleden de DAF behouden voor Nederland. Ik heb daar toen ook aan meegedaan en kreeg na zeven jaar mijn geld retour. Lijkt mij een goed idee om te peilen onder supporters sponsors, en de omliggende regio’s. Als we hiervoor de mensen warm kunnen krijgen.

   1. Leuk om mensen warm te krijgen en geloof mij daar is interesse voor, maar ik weet ook een ding zeker en dat heb ik net ook getypt bij je eerste reactie. We hebben geen financiële nood op dit moment en geld is momenteel alleen nodig om stadion te verbouwen verder staan ze er momenteel goed voor.

    Als dit een optie was geweest was dit allang georganiseerd. In plaats daarvan kozen ze voor een spelersfonds. In mijn oen teleurstellend. Maar zolang Hai Berden, Voorzitter is kan ik me indenken dat een systeem ala DAF wat je me ook al eens persoonlijk hebt verteld gaat werken. Wij hebben in de zomer ons plan besproken en daar kwam ook een deel macht cq aandelen ter discussie en daar zit men niet op te wachten :). D

   2. supportertje

    Hai lincoln alles goed. Ik zie dit ook als een opstap naar de verbouwing of verfraaiing van de tribunes. Als je toch probeert mensen te activeren om het stadion op te knappen, is extra geld ook welkom. Zeker als dit weer mensen aantrekt die op die tribunes willen gaan zitten. Financiële aflossing zou je dan kunnen halen uit de verkochte kaarten. V.w.b. Macht daar zit niemand op te wachten, het gaat puur om geld bij elkaar te krijgen om het stadion aan te passen. Vast laten leggen dat alleen het geld daarvoor gebruikt mag worden, om het stadion op peil te krijgen en nergens anders voor. Dat kan m.i. toch niet zo moeilijk zijn, ook de controle daarop niet.

   3. supportertje

    Belangrijker vind ik of de mensen en de supporters hier achter gaan staan. Kunnen we nu gewoon eens kijken hoe de reacties op het geheel zijn. Ik zou reacties hierop toejuichen, om eens te zien of hier een bodem rust die we kunnen gebruiken voor de toekomst.

   4. Heb je nu het over het plan DAF of een ander plan? Sorry kan het even niet zo goed volgen.

    Ik juich alle initiatieven toe maar het moet wel goed onderbouwd zijn en VVV overigens ook. En geloof mij het is moeilijker dan je denkt.
    Misschien maar weer eens goed om samen eens om tafel te gaan. Dat is in het verleden ook vruchtbaar geweest haha :).

   5. supportertje

    Dat moeten we maar eens doen. Ga je na het nieuwe jaar wat laten weten. Hoofdzaak VVV stadion en behoud van VVV staan voorop.

   6. Denk dat je over het stukje behoudt VVV eigenlijk niet zo zorgen hoeft te maken. We moeten het heel simpel zien. VVV is bezig met zich nieuw te ontdekken. Jaren met korting geven, kaarten weggeven en goed voetbal heeft niet geleid tot het resultaat wat ze hoopte en dat was een vol stadion vol passie, sfeer en toewijding.

    Ze zijn er eindelijk achter gekomen dat er meer voor nodig is en dat is het vertrouwen terug winnen bij de supporters. Daarom zijn ze nu ook bezig om samen met de supporters te kijken hoe we de club weer terug brengen waar het ooit was en hoe het hoort. Een crowdfunding actie is een onderdeel van net als de werkgroepen. Ze hopen hiermee dat de kloof tussen de club en supporter kleiner wordt en wellicht in de komende tijd verdwijnt. Ze willen dan ook een cultclub worden waar iedereen gewaardeerd wordt en waar iedereen trots op is.

    Ze geven ons de ruimte om mee te denken en met nieuwe initiatieven te komen. Dat is iets wat we in jaren niet hebben gezien, tijdens de SAR vergaderingen kwamen echt goede dingen naar boven en goed plannen. Veel ideeën zien we nu ook weer terug tijdens het aanleveren van ideeën. ALlemaal geweldig mooi en leuk maar wat ik echt oprecht hoop is dat deze plannen ook allemaal een vervolg krijgen hoe wij het zien. Jarenlang is er gepraat, plannen gemaakt, visies gemaakt maar is er verdomd weinig gebeurd. Dit is dan ook echt onze kans om ons als supporter te laten gelden, zonder ons is de club dood.

    Een van die dingen wat we moeten opbouwen om dit allemaal te bereiken is het stadion. Het is een prachtig stadion maar er moeten wel wat dingen gebeuren om de oude sfeer terug te brengen. Daar moeten we samen aanwerken maar dat is niet alles. Als we een cultclub willen worden is de club echt heel erg afhankelijk van ons en onze beleving en hoe we het invullen. We moeten dan ook echt alles doorvoeren met cult. Van stadion, tot shirt tot beleving en misschien zelfs wel het logo. Maar we moeten ons laten zien en laten gelden en vooral meedenken en laten zien wat we kunnen. Een crowdfunding is daarom het ideale middel om mensen over de streep te trekken. Minder noale maar meer doen. Daarom moeten we klein beginnen en daarna steeds groter worden zodat het publiek mee wordt gezogen in deze positiviteit!

 8. Goodie

  Het overnemen van de catering in het stadion door Weerzienmvv lijkt me toch een goed plan waarmee je elke thuiswedstrijd extra opbrengsten mee kunt generen. Ik weet niet wat voor een contract met het huidige catering bedrijf heeft en wat de kosten en opbrengsten zijn, maar is dit niet interessant op te bekijken?

Leave a Reply