Het boekje van… Glen De Boeck

deboeck-2Afgelopen jaar stonden op deze website met grote regelmaat stukken van de hand van vier kernmensen binnen onze club in het kader van ‘Het boekje van…’. Ook dit jaar gaan onze trainer Glen De Boeck, directeur voetbalzaken Mario Captein, voorzitter Hai Berden en directeur algemene|commerciële zaken Marco Bogers elke laatste vrijdag van de maand dieper in op de zaken rondom de club. Vandaag is het woord aan onze trainer, Glen De Boeck.

Geen reden tot zorgen

Vandaag, donderdag, is een trainingsvrije dag. Maar dat betekent allerminst een voetbalvrije dag. Als speler had ik al zelden of nooit een voetbalvrije dag, als trainer al helemaal niet. Al zou ik het willen: in mijn hoofd is het altijd voetballen. Ik ben er zogezegd dag en nacht mee bezig en dat ervaar ik als heel positief. In mijn optiek is en blijft het de mooiste bezigheid in heel de wereld. Ik ben gek van het spelletje.

Een dag als deze gebruik ik vooral om de tegenstander van komend weekend nogmaals te analyseren. Dat hebben wij met de technische staf al in een eerder stadium gedaan, maar het is altijd goed om dat zo kort bij de daadwerkelijke wedstrijd nog eens te doen. Bovendien zijn er nog twee trainingen te gaan (vrijdag en zaterdag) voor de wedstrijddag en volgt op vrijdag de wedstrijdbespreking.

Tijdens die analyses en vooral tijdens de wedstrijdbespreking wordt tot in detail ingegaan op de komende wedstrijd. Er worden situaties besproken wanneer wij balbezit hebben, wanneer de tegenstander balbezit heeft, spelhervattingen etcetera. Daarbij maken we gebruik van het aloude tekenbord (met daarop de namen van onze spelers en die van de tegenstanders), maar ook van de video-analyses. Beelden van onze eigen wedstrijden en van die van de tegenstander.

Die video-analyse begint eigenlijk al meteen nadat de vorige wedstrijd is afgelopen. De technische staf krijgt dan tv-beelden (zelf gemaakt én van Eredivisie Live) ter beschikking en die worden meteen door Wil in de laptop gezet. Daar kijken we dan met de technische staf wat er goed en wat er fout is gegaan. Op die manier proberen we zelf de punten eruit te halen voor de komende trainingsweek, dingen die we aan de spelers uit willen leggen en over willen brengen. Een prachtig hulpmiddel, dat in mijn tijd als voetballer al meer en meer gebruikt werd.

Maar ondanks alle technische beschikkingen moet het toch allemaal op het veld gebeuren. Natuurlijk helpt daar een goede bespreking, een gedegen voorbereiding en stevige trainingsarbeid bij. Maar in niets zijn die 2×45 minuten na te bootsen. Hoe hard je ook analyseert, hoe sterk je ook traint. Een wedstrijd om de punten is met niets te vergelijken. En iedereen die zelf sport of gesport heeft weet wat ik bedoel. Elke wedstrijd staat op zichzelf.

Zo ook de zeven wedstrijden die we tot nu toe met ons team gespeeld hebben. Zeven gespeeld en drie punten, het mag een schamel resultaat lijken, maar daar ben ik het niet geheel mee eens. Wanneer men namelijk naar ons programma kijkt, dan is te zien dat zes van de zeven tegenstanders tot nu toe in de huidige top 10 staan. Dat is geen verschuilen, dat is de kille realiteit van de cijfers. De huidige serie tegenstanders leverden afgelopen seizoen één punt op (in veertien wedstrijden!), dus wat dat betreft is er al vooruitgang geboekt. Maar het gaat niet om afgelopen seizoen. Misschien gaat het zelfs niet meer over de afgelopen zeven tegenstanders. Het gaat altijd om de volgende wedstrijd.

Die volgende wedstrijd is tegen AZ. De huidige koploper. Ik heb onze jongens uitgelegd dat er geen reden is voor onrust. Ja, we hebben pas 3 punten behaald. Maar met het programma dat we hebben gehad is dat absoluut geen schande. Kijk ook naar de wedstrijden die gaan volgen. Na AZ komt Feyenoord, die dit seizoen ook sterk uit de startblokken zijn gekomen. Daarna volgen enkele ploegen die niet zullen spelen om de eerste 5 plaatsen van de Eredivisie. En pas na die serie wedstrijden kunnen we zien waar VVV-Venlo daadwerkelijk staat. Na zeventien speelrondes is iedereen elkaar tegen gekomen, een juist moment om dan de tussenbalans op te maken.

Verder wil ik deze plek gebruiken om aan jullie, de supporters, aan te geven hoe belangrijk jullie steun is. Tijdens de twee wedstrijden tegen Ajax en PSV was de sfeer in het stadion een belangrijk aandeel in de behaalde prestaties. Tweemaal werd er een gelijkspel uit het vuur gesleept. Tweemaal was ik minstens zo trots op het publiek als op mijn jongens en de technische staf. Op zulke momenten ben ik fier dat ik trainer mag zijn van een club als VVV-Venlo. Dat we samen nog maar veel van zulke momenten mogen meemaken!

Glen De Boeck  

Bron: VVV-Venlo

Leave a Reply