Het cult-uitvak is niet meer

Jarenlang behoorde het uitvak van ons Stadion de Koel als een van de meest geliefde uitvakken van Nederland. De krakkemikkerige uitstraling, de hoge hekken waar supporters in kletterden het druipte van nostalgie. Dat is niet meer!

Tijdens de wedstrijd tegen FC Emmen zagen we allerlei berichten via Social Media voorbij komen dat er in een keer plexiglas platen boven de hekken zijn geplaatst.

Inmiddels is het uitvak zoals het was tegen FC Emmen weer veranderd en is er een proefoplossing gevonden. VVV-Venlo komt in een statement met de volgende woorden over het uitvak:

“Niet alleen voor onszelf is Covebo stadion – De Koel – een uniek stadion, maar ook voor veel supporters van andere clubs. Ons oude, maar unieke, uitvak is reden voor veel supporters om ons stadion ‘te vinken’. Het zicht is niet optimaal, maar de ligging is goed en bovenal leent het hek zich om in te klimmen. Dit laatste zorgt echter ook voor onveilige situaties waarvoor wij als club verantwoordelijk zijn. Helaas hebben we voorbeelden van supporters die, gelukkig zonder ernstige verwondingen, uit het hek zijn gevallen.

Vanuit de KNVB en veiligheidspartners is VVV-Venlo er al langere tijd op gewezen dat er maatregelen getroffen moeten worden om te voorkomen dat supporters op het hek kunnen klimmen. In aanloop naar de afgelopen wedstrijd tegen FC Emmen hebben wij om deze reden veiligheidsmaatregelen doorgevoerd in het uitvak, waarbij een schuine plexiglas verhoging op het hek is geplaatst.

Wij constateren echter dat de gekozen oplossing niet het gewenste resultaat op heeft geleverd aangezien de benodigde dikke constructie het zicht op het veld ernstig heeft belemmert. Deze constructie is inmiddels dan ook alweer verwijderd. De club heeft hier inmiddels zijn excuses ook voor aangeboden bij de directie van FC Emmen.  

Aangezien wij op korte termijn toch verplicht zijn maatregelen door te voeren, is er aanstaande zaterdag tegen PEC Zwolle een gedeeltelijke proefoplossing. Een gedeelte van het bestaande hek wordt aan de bovenkant vervangen door een plexiglas venster.  Met deze maatregel hopen we de zichtlijnen naar het veld weer te verbeteren zonder een verhoging van het hek, maar tevens de mogelijkheid om op het hek te klimmen weg te nemen. De ervaringen van deze wedstrijd zullen meegenomen worden om richting tweede seizoenshelft te komen tot een oplossing voor in ieder geval de rest van dit seizoen.

De zoektocht naar de juiste oplossing is een complex verhaal aangezien er enerzijds voorschriften zijn vanuit KNVB en veiligheidsorganisaties voor een veilig uitvak en anderzijds wij als club uitsupporters een goede voetbalbeleving willen bieden en gastvrij willen ontvangen. Wij willen supportersonvriendelijke situaties voorkomen, maar hebben wel begrip voor de maatregelen die nodig zijn om onveilige situaties te voorkomen.

Ons oude stadion heeft vele charmes, maar helaas ook nog altijd beperkingen. Tree voor tree zijn we hiermee aan de slag.”

VVV gaat in de winterstop op zoek naar een structurele oplossing en een herstructurering van het uitvak. Dit heeft te maken met de veiligheid en daarvoor is begrip, maar daarbij is het oude uitvak wel verleden tijd. Wij van Venlonaren betreuren dat het zover heeft moeten komen. Een stukje cult is verloren.

4 Responses

  1. Depor

    Amateurisch hoe ze dit nu weer hebben aangepakt. Typisch VVV. Beetje plastic er tussen zetten en klaar denken ze daar blijkbaar.
    Het zag er niet uit en daarnaast een hoop kabaal doordat er op geslagen werd.

    Triest onderwerp dit trouwens. Sinds wanneer hebben we een cult uitvak? Omdat een paar trieste uitsupporters dit zeggen?
    VVV is aan ons verplicht veiligheid te waarborgen. Daar past geen cult uitvak of hoe je het ook wilt noemen bij.

Leave a Reply