Het record, het uitcomplex en de trainerssoap

We hebben een record! Een prachtig record wat tot nu toe alleen nog gehaald is door SC Enschede (voorganger van FC Twente), DOS (Utrecht), PEC Zwolle (voorganger van FC Zwolle) en RBC Roosendaal (die niet meer bestaat). Het record gaat om het aantal tegentreffers in uitwedstrijden per kalenderjaar. VVV heeft maar liefst 51 doelpunten om de oren gekregen en er zelf maar 9 gemaakt. En dan te bedenken dat we nog NIET gedegradeerd zijn en zelfs niet laatste staan. Het maakt me toch een beetje trots. Verder hebben we in 16 uitwedstrijden geen enkel punt gehaald. Geen één. Zelfs geen half. Zelfs geen kwart. Het punt is duidelijk: VVV zuigt in uitwedstrijden.

Dat VVV slecht is in uitwedstrijden is eigenlijk al begonnen in ons eerste seizoen Eredivisie van deze reeks. Het seizoen Jupiler League was dat nog niet het geval. Sterker nog; VVV zette de meer extreme uitslagen vaak neer in de uitwedstrijden. Voor mij persoonlijk komt de legendarische uitwedstrijd tegen Omniworld dan bovendrijven. We kwamen met 2-0 achter en wonnen vervolgens met 3-5 in een knotsgek duel. Geen vuiltje aan de lucht bij de meeste uitwedstrijden, hoewel de zeperd tegen MVV van dat seizoen natuurlijk ook een uitwedstrijd was.

Het seizoen daarop begon het dan. VVV begon dat seizoen met een wereldrecord aan gelijke spelen, zowel uit als thuis. Maar toch bleek al snel dat VVV in de Koel zo’n beetje onoverwinnelijk was maar in de uitwedstrijden vaak niet zo fel en sluw voor de dag kon komen als daar boven op de berg. Jan van Dijk wilde in de winterstop van dat seizoen (let wel, dat is nu dus 2 jaar geleden) niet spreken van een ‘uitcomplex’. Maar sinds die winterstop heeft VVV in dat seizoen nog maar sporadisch punten gepakt in uitwedstrijden. Het vertrek van Honda was daar uiteraard enigszins schuldig aan, maar het lijkt toch dieper te zitten. Als we gaan kijken vanaf het begin van het vorige seizoen heeft VVV zegge en schrijven twee uitwedstrijden gewonnen. TWEE. Punten voor de mensen die nog weten dat dat tegen RKC en Willem II was. Daarbij moet ik overigens wel nog opmerken dat die wedstrijd tegen RKC er totaal niet meer toe deed omdat zij al gedegradeerd en wij al veilig waren. Jan van Dijk had het twee jaar geleden dus al fout: VVV heeft wel degelijk een uitcomplex; en niet zo’n beetje ook!

In uitwedstrijden komt VVV totaal niet uit de verf. Ze durven niet, ze kunnen niet en af en toe denk ik zelfs dat ze niet eens willen. Zelf bezoek ik nog maar heel sporadisch uitwedstrijden. Voor de mensen die vinden dat ik dan geen echte fan meer ban; dat is dan maar zo. Maar als ik elke keer tussen de 20 en de 50 euro mag neertellen om naar een uitwedstrijd te gaan waarvan de uitslag al bij voorbaat vast staat dan gaat bij mij de lol er snel af. En elke wedstrijd die ik dan eens meepik (dit seizoen overigens alleen tegen NAC) is weer opnieuw een bittere teleurstelling. De uitwedstrijden zijn alsof je met blote voeten over een kiezelstrand moet rennen: pijnlijk, ellendig en slecht voor je.

Ik vraag me steeds opnieuw af hoe dat toch komt. Waarom zijn die uitwedstrijden nou zo anders dan de thuiswedstrijden? Waarom kan VVV nooit aanvallend spelen of de tegenstander onder druk zetten wanneer ze niet in de Koel spelen? Toegegeven: in de Koel gaat dat dit jaar ook niet best, maar in elk geval tonen ze thuis nog een beetje durf. In uitwedstrijden zijn het net lammetjes die zich naar de slachtbank laten leiden. Je ziet het gewoon al aankomen wanneer ze het veld opkomen. Geen zelfvertrouwen en geen durf. Zou het dan toch allemaal aan de trainer liggen?

En een trainer is nu juist iets wat we niet hebben. De afgelopen dagen hebben we vele namen gehoord via de verschillende kanalen: Ruud Brood, René Trost, Wim Dusseldorp, Robert Maaskant en zelfs het aanblijven van Wim Boessen kwam even ter sprake. Maar inmiddels zijn we enkele weken voorbij het vertrek van Glenn de Boeck en hebben we nog steeds geen zekerheid. Door Hai Berden wordt er geroepen dat er binnen twee weken iemand gepresenteerd zal gaan worden. Ik ben benieuwd wie dat zou kunnen zijn. In elk geval wacht deze persoon de niet benijdenswaardige taak om VVV te behouden voor de Eredivisie. Dat zal niet gemakkelijk worden. De selectie is te smal en lijkt nog steeds niet goed met elkaar door een deur te kunnen. De jongeren (Ferry de Regt, Rick Verbeek) doen hun best; maar het is helaas duidelijk dat ze te kort komen voor de Eredivisie. Wanneer de routiniers zoals Molhoek wegvallen dan valt er direct een pijnlijk gat wat ze niet kunnen vullen.

In de winterstop zal er veel gaan veranderen bij VVV, zoveel is duidelijk. Laten we hopen dat deze veranderingen de club ten goede komen en dat er na de winterstop een compleet verfrist VVV uit de kleedkamer komt bij de eerste wedstrijden. Deze taak ligt bij het bestuur en het management en is iets waar wij als supporters geen invloed op uit kunnen oefenen. Op het forum van Venlonaren.net lees ik vaak kritiek en harde woorden tegenover het bestuur. Dat mag uiteraard, (daar is het een forum voor) maar laten we ook even nuanceren. VVV heeft beperkte middelen en een matige reputatie. Voor het bestuur wordt dé wedstrijd van het seizoen deze winterstop uitgevochten, in de bestuurskamers op de berg. Laten we voor deze keer dan ook hen eens aanmoedigen en hopen dat zij met een leuk resultaat van het speelveld komen: een nieuwe trainer en een goede start van het nieuwe jaar!

Via deze column wil ik jullie allemaal bedanken voor de reacties die ik gezien heb op mijn stukjes dit jaar en wens ik jullie fijne kerstdagen en alvast een gelukkig nieuw jaar!
Geschreven door Richard

Leave a Reply