Het seizoen 2014/2015 in vogelvlucht!

Het seizoen 2014/2015 zit erop! Dit geeft ons de gelegenheid om terug te blikken op het seizoen. Het was een vreemd seizoen met pieken en dalen. De wisselvalligheid was kenmerkend voor de ploeg van Maurice Steijn. De doelen van de trainer dit seizoen waren; kenmerkend voetbal spelen zodat de supporters massaal de Koel weer konden vinden en de Play-Offs halen. Het tweede doel is gelukt, het eerste doel hebben we dit seizoen te weinig gezien, met vlagen zagen we hoe de trainer wilde voetballen. We kunnen stellen dat er nog genoeg winst te behalen is.

Tot aan de winterstop speelden de Venlonaren een teleurstellend seizoen waarbij VVV op de 11de plek bivakkeerde en een doelsaldo van -7 hadden. Het was kommer en kwel, de supporters begonnen terecht te brommen en de club leek zowel financieel als sportief ver weg te zakken. We leken kansloos voor de bovenste plekken in de Jupiler League en voor de Play-Offs. Iedereen wist dat er wat moest gaan gebeuren in de winterstop. Voor trainer Maurice Steijn en Technisch Adviseur Stan Valckx de taak om iets aan de selectie te sleutelen en het seizoen nog proberen recht te trekken.

Dit gebeurde gelukkig ook! Door een klein wonder lukte het onze mooie club om zich alsnog te plaatsen voor de Play-Offs. Dit leek bijna onmogelijk voor de laatste competitieronde tegen de Kampioen NEC Nijmegen. Doordat Sparta Rotterdam gelijk speelde en VVV won van NEC plaatste we ons alsnog. De negativiteit rondom de club veranderde in een keer in positiviteit en dit resulteerde in een ploeg met zelfvertrouwen die boven zich uit steeg. Het kan dus toch!

Doelpunten maken bleef toch het grote manco van de ploeg van Steijn. Dit was ook wat ons de kop kostte in de Halve Finale van de Play-Offs. Trainer Maurice Steijn gaf gisteren in een interview aan dat VVV volgend seizoen bovenin mee wilt draaien. Hij kan nu een samen met Technische adviseur Stan Valckx een team gaan smeden die goed genoeg is voor de top. Al wordt dit nog wel lastig met de financiële middelen die beschikbaar zijn. We hopen dat beide heren creatief genoeg zijn.

Selectie
In de winterstop moest er wat gebeuren. Er waren een aantal spelers die niet aan de bak kwamen en op de begroting drukte. Daarnaast was trainer Maurice Steijn niet tevreden over de balans in het elftal. Spelers als Danny Wintjens (PSV), Joeri Schroijen(Fortuna Sittard), Yuki Otsu(Kashiwa Reysol), Travis Cooper(Newcastle Jets) en Harry Ascroft(geen club) mochten vertrekken.

Het grootste gemis bij de selectie van VVV-Venlo in de eerste helft van de competitie was een goede middenvelder die de spitsen in stelling kon brengen en het spel kon maken. De waarde van Turk werd vorig jaar onderschat, de middenvelder viel nooit echt op maar had wel een groot aandeel op het spel van VVV. Yuki Otsu werd niet goed genoeg bevonden en hierdoor werd Vito van Crooy wekelijks op de nummer 10 positie gezet. Vito, een ruwe diamant die nog erg jong is en met ups en downs heeft laten zien een meerwaarde te zijn voor de ploeg miste toch de finesse op het middenveld.

In de winterstop werden er daarom twee nieuwe middenvelders gehaald. Zo werd Gianluca Nijholt gecontracteerd voor de nummer 10 positie en kwam er een beuk op het middenveld bij genaamd Ramon Voorn. Ook werd er een nieuwe doelman gehaald Alexis Tabakis. Hij werd in eerste instantie gehaald om 2de keeper te worden maar hij kon de verwachtingen niet waarmaken en hierdoor schoof Eric Verstappen een plaatsje op. De meningen zijn verdeeld over de aangetrokken spelers. Nijholt scoorde in zijn debuut 2 keer en speelde nog een aantal goede wedstrijden, hierna zakte het een beetje. Ramon Voorn een prima middenvelder maar mensen zagen toch liever onze groeibriljant Selman Sevinç die naar de tribune werd verbannen.

Na de wedstrijd tegen Helmond Sport vertrok er nog een speler bij VVV-Venlo. Spits Khalouta werd op staande voet ontslagen na een conflict in de kleedkamer met vriend en medespits Melvin Platje.

Dit seizoen hebben een aantal spelers zich persoonlijk onderscheiden door geweldig te spelen. We willen onze complimenten geven aan onze geweldige keeper Niki Mäenpää die ons helaas gaat verlaten maar echt fantastisch heeft gekeept. Jerold Promes heeft na zijn 2 de rode kaarten zich helemaal herpakt en was geweldig afgelopen seizoen. Melvin Platje was heel belangrijk voor de doelpunten en ook willen we Vito van Crooij noemen. Deze jongen heeft zich enorm ontwikkeld en behoorlijke kritiek gekregen. Hij heeft zijn voeten laten spreken en laten zien dat hij een meerwaarde is voor dit elftal.

Jupiler League
Zoals gezegd stond VVV-Venlo na de eerste seizoenshelft van het seizoen 2014/2015 op de laagste klassering sinds de winterstop van seizoen 2002/2003. Met een 11de plek en een negatief doelsaldo moest er wat veranderen. Trainer Maurice Steijn hoopte door middel van de nieuwe aangetrokken spelers de weg omhoog in te slaan. Dit lukte ook al waren de twee oefenwedstrijden in de winterstop niet om naar huis te schrijven. VVV-Venlo deed het zelfs zo goed dat we ze zomaar de 3de periode hadden kunnen winnen. De eerste 6 wedstrijden na de winterstop werden zonder verliespartij afgesloten. In de uitwedstrijd tegen Roda JC werd er helaas verloren maar daar waren we ook niet kansloos. Hierdoor kon op 27 februari de 3de periodetitel gewonnen worden. VVV moest dan wel eventjes winnen van Angstgegner Achilles’29. Het stadion zat eindelijk na lange tijd weer eens goed vol. De supporters hadden er alle vertrouwen in maar werden toch teleurgesteld. VVV kon het niet opbrengen om te winnen. De Venlonaren kwamen op achterstand en wisten door middel van een gelukje nog gelijk te spelen. Het was niet veel en de supporters hadden alle vertrouwen in de ploeg verloren. De periodetitel en een plekje voor de Play-Offs werden misgelopen.

De laatste kans voor VVV was eigenlijk de laatste en 4de periode van de Jupiler League. De Venlonaren deden lang mee maar moesten ook hier afhaken door verliespartijen op laagvliegers Jong PSV en Helmond Sport en remises tegen laagvliegers Fortuna Sittard en RKC Waalwijk. Dit gaf ook eigenlijk het seizoen weer! VVV boodt tegen hoger geklasseerde ploegen prima weerstand maar tegen lager geklasseerde ploegen werden er teveel punten verloren. Deze wisselvalligheid kostte VVV bijna het seizoen.

De 4de periode werd ook niet behaald dus was er nog maar een kans om de Play-Offs te halen en dit was via de ranglijst. Doordat FC Eindhoven de 4de periode haalde gaf plek 7 op de ranglijst een kaartje voor de Play-Offs. Met nog 3 zware wedstrijden te gaan leek dit een hele lastige klus. Concurrent Sparta Rotterdam rook bloed en gaf alles in de wedstrijd tegen VVV maar kwamen niet verder dan een gelijkspel. VVV moest hierdoor winnen in Volendam maar ook VVV kwam niet verder dan een gelijkspel waardoor het in de allerlaatste wedstrijd beslist moest gaan worden. Sparta Rotterdam had de beste papieren. Met nog 1 wedstrijd te gaan stonden Sparta Rotterdam en VVV op evenveel punten maar Sparta had een veel beter doelsaldo. VVV moest tegen de kampioen NEC en Sparta tegen de Graafschap die nog in zicht hadden op plek 5. Door een wonder en wilskracht speelde VVV de wedstrijd van het seizoen en wist met 3-1 te winnen. Maar we bleven afhankelijk van het resultaat in Rotterdam. Sparta kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel waardoor we ons alsnog wisten te plaatsen voor de Play-Offs. Een enorme opluchting voor de club en een enorm feest op de tribunes. We hadden het alsnog gered!

Een slecht seizoen werd toch nog positief afgesloten en er zat meer in het vat. VVV is uiteindelijk 7de geworden in de Jupiler League met een positief doelsaldo van +5. We hebben 16 keer gewonnen, 12 wedstrijden gelijkgespeeld en 10 keer verloren waarvan maar 2 keer thuis tegen FC Emmen en Jong PSV.

Play Offs
Het doel dit jaar was om de Play-Offs te behalen. Gelukkig is dit uiteindelijk gelukt, anders hadden we te maken met een verloren seizoen. Maar het was niet altijd even makkelijk voor de club en de supporters. We hadden kansen genoeg om ons direct te plaatsen maar uiteindelijk gebeurde het via een klein wonder in de competitie tegen NEC Nijmegen!

De Play-Offs was een mooie en positieve ervaring voor de club en de supporters. Hier hadden de supporters het hele jaar naar uitgekeken en we waren zeker niet kansloos. VVV startte de campagne met een tweeluik tegen FC Oss, eerst een uitwedstrijd. VVV begon sterk en was eigenlijk de eerste helft oppermachtig. Dit vertaalde zich ook in twee uitdoelpunten en een geweldige uitgangspositie. Thuis was het een slechtere wedstrijd. VVV spaarde hun krachten en liet Oss komen. Dit resulteerde in een gelijkspel waardoor VVV doorging naar de Halve Finale. In de Halve Finale trof VVV, Eredivisie ploeg NAC Breda. Een lastige ploeg die individuele sterke spelers heeft. VVV-Venlo speelde een geweldige thuiswedstrijd maar verloor ongelukkig. VVV had veel meer verdiend dan een 0-1 verliespartij. Melvin Platje was met een bal op de lat en de paal de schlemiel van de wedstrijd. In de uitwedstrijd konden we helaas geen potten breken en verloren we met 3-0 van NAC Breda.

Er zat niet meer in maar wat zijn wij trots op de ploeg wat ze na een rot seizoen hebben laten zien! Passie, strijd en de werklust die werd geleverd was bewonderenswaardig en een groot compliment naar de spelers en staf toe. We hebben het seizoen geweldig en positief afgesloten en we hopen dat deze lijn wordt doorgetrokken naar volgend seizoen!

KNVB Beker
VVV-Venlo is de laatste jaren geen Cupfighter. De Venlonaren kwamen sinds het jaar 2005 nooit verder dan de 2de of 3de ronde van de KNVB Beker. Dit seizoen onder leiding van Maurice Steijn is dit anders. De ploeg stuitte in de 2de ronde van de KNVB Beker op FC Eindhoven. Deze wedstrijd werd beslist door middel van penalty’s, VVV-Venlo werd de gelukkige winnaar. Hierna volgde de derby tegen MVV Maastricht. Deze wedstrijd wist VVV-Venlo overtuigend met 2-0 te winnen waardoor.

Hierdoor plaatste VVV zich voor het eerst sinds 2005 voor de achtste finales in het KNVB-bekertoernooi. Helaas werd de wedstrijd tegen Bekerwinnaar PEC Zwolle nipt verloren met 0-1. Toch mogen we tevreden zijn met het behalen van de achtste finales. Helaas door de uitschakeling is Niels zijn droom om Europees voetbal te halen dit jaar verpest.

https://www.facebook.com/venlonaren/photos/pb.203381336351490.-2207520000.1419356726./820276964661921/?type=3&theater

Doelpunten
Doelpunten werden dit seizoen te weinig gemaakt. Zo werd er in de competitie maar 48 keer het net gevonden. Alleen FC Den Bosch, Achilles’29, Fortuna Sittard en hekkensluiter RKC scoorden minder dan VVV. Zowel in de Beker als in de Play-Offs werd er maar 2 keer gescoord. Door het vertrek van Khalouta was VVV was te afhankelijk van Melvin Platje. De middenvelders scoorden ook veel te weinig. Maar daarentegen kregen we relatief weinig doelpunten tegen.

Positieve is dat Vito van Crooij zijn eerste doelpunt in zijn profcarriere heeft gemaakt en uiteindelijk 4 keer wist te scoren dit seizoen. Randy Wolters maakte dit seizoen zijn 25ste doelpunt in het betaalde voetbal.Topscoorders
(JL, Beker en Play-Offs)

 1. Platje 17
 2. Khalouta 10
 3. Wolters 7
 4. van Crooij 4
 5. Joppen 3
 6. Nijholt 2
 7. Promes 2
 8. Post 2
 9. Altheer 1
 10. Balkestein 1
 11. Donkers 1
 12. Gijzen 1
 13. Otsu 1

Er is veel gebeurd dit seizoen. Dit verslag is vooral gebaseerd op hoe wij het seizoen hebben beleefd. De selectie, de staf en de club hebben kei hard gewerkt en hun best gedaan. Wij zijn hartstikke tevreden over het behalen van Halve Finale van de Jupiler Play-Offs en trots op de spelers wat ze uiteindelijk bereikt hebben. Onze clubliefde en band met de club is dit seizoen alleen maar hechter geworden! Op naar een mooi nieuw seizoen in de Jupiler League.

FORZA VVV!

Overzicht van de eerste seizoenshelft vindt u hier!

4 Responses

 1. kenfen

  Mooi verslag en bedankt voor de moeite, Na de wedstrijd tegen NAC geloof ik dat we het tij weer kunen keren, de beste wedstrijd de laatste 3 jaar. Ik heb nu alweer zin in komend seizoen en hoop dat de TS goed werk gaat verrichten Het voelt ook dat VVV weer positief wordt gezien. Volgend jaar wordt geweldig

 2. YowVVV

  Prachtig verslag, echt een goede afspiegeling. Hopelijk zetten deze venlonaren dit ook het komende seizoen voort. Promoot VVV maar goed, ook op social media. De vaste kern supporters is na de winterstop alleen maar meer gaan houden van onze club. Positieve uitstraling in tijden van zwaar weer. Supporters laat het komend jaar ook weer spoken in de koel, zoals de laatste tijd. Forza VVV. De mooiste club die er is!

 3. Ben

  Mijn complimenten voor het artikel, iets te positief, positiever dan de werkelijkheid, maar daarom ben je natuurlijk fan van VVV. Nogmaals mijn complimenten!
  Ook vind ik het opmerkelijk dat die ene wedstrijd tegen NAC het algehele gevoel over VVV bij ons supporters zo’n positieve wending kan geven.
  Ik ben benieuwd wie er gaat vertrekken en wie er wordt aangekocht. Het liefst zie ik jonge spelers uit onze regio, ze hebben bij mij een streepje voor.
  Vito van Crooij speelt dan zijn laatste jaar bij VVV, op voorwaarde dat hij in de spits speelt, a.u.b. nooit op het middenveld opstellen, groeit hij uit tot een topper die niet door VVV kan worden vastgehouden.
  Op naar het nieuwe seizoen, ik ben er klaar voor, maar eerst hou ik vakantie in Marokko.
  FORZA VVV,

Leave a Reply