VVV-Venlo

Het seizoen van Peniel Mlapa in cijfers

Verschillende mensen hebben VVV-Venlo in dit seizoen omschreven als verdedigingsmachine. Een team dat georienteerd is op de verdediging en vanuit daar probeert punten te halen in de wedstrijden. Er wordt vaak veel kritiek geleverd op de aanval, omdat er niet een groot aantal doelpunten gemaakt is. Maar Peniel Mlapa is van grote waarde voor dit elftal en we gaan hem nog zeker missen.

De analyse wordt gedaan op verschillende aspecten omdat invloed een nogal leeg begrip is. Het is zo complex en leeg tegelijk, dat er indicatoren moeten zijn om dit te meten. Er wordt hier gekeken naar schoten (op goal), passes (accuraat), voorzetten, assists, goals, expected assists, expected goals. Het aantal speelminuten is relevant, maar niet voor de prestaties. Het geeft weer in welke context de prestatie gezien moet worden. Een hoger percentage accurate passes bij iemand die 2000 speelminuten zegt immers meer over de invloed op het spel dan bij iemand die 500 minuten heeft gespeeld.

Peniel Mlapa wordt voor een seizoen gehuurd van Dynamo Dresden en VVV-Venlo heeft een optie tot koop bedongen. Nu wordt deze optie waarschijnlijk niet gebruikt, omdat hij te duur is voor de Venlonaren – maar hij heeft bewezen dat hij een grote factor is in het succes van dit seizoen. Mlapa kwam tot dusver 2.294 minuten in actie voor VVV-Venlo in 28 wedstrijden. 27 van de wedstrijden startte hij in de basis. De spits wordt dus gehuurd van Dynamo Dresden en moest Lennart Thy doen vergeten. Hij moest vooral zorgen voor doelpunten, iets wat voor Thy soms lastig bleek te zijn.

Mlapa speelde in die 28 wedstrijden, 28 keer als spits voor VVV-Venlo. Alleen tegen Willem II thuis op 9 februari, speelde hij ook een gedeelte op de linkervleugelaanvaller positie.  Als spits is de voornaamste taak om doelpunten te maken en daarvoor moet je vaak schieten. Mlapa heeft in die 28 wedstrijden 76 keer geschoten, waarvan 36,8% ook daadwerkelijk op doel was. Die heeft geleid tot 12 doelpunten van de spits, waarbij zijn expected goals 11,93 aan gaf. Dit betekent dat gezien de waarschijnlijkheid tot scoren van de geboden kansen, verwacht werd dat hij 11,93 goals zou maken. Hij maakt dus meer van zijn kansen dan gedacht zou worden, maar er zit maar een klein verschil in.

Daarnaast is het in hedendaagse voetbal ook belangrijk dat een spits mee doet in het aanvalsspel. De spits is niet alleen diegene de doelpunten moet maken, maar ook iemand die fungeert als een aanspeelpunt voor de aanvallende middenvelders, dus het is wenselijk dat iemand ook een aardige passing heeft. Hij heeft 416 passes verstuurd in dit seizoen, waarvan er 65,6% ook daadwerkelijk aankwamen bij een medespeler. Omdat hij niet van positie afwijkt en hij spits, geeft hij niet veel voorzetten. Zijn aantal voorzetten bedraagt 17, waarvan er 23,5% aankomt bij een andere speler van VVV-Venlo

De spits is ook echt een aanspeelpunt voor zijn teamgenoten. 246 passes kwamen bij hem terecht, waarna hij of zelf een actie maakte of de bal verder verlegde. Vaak werd dit dan gedaan naar diegene die op de nummer 10-positie speelde.

12 goals zijn een flink aandeel in de hoeveel goals die VVV-Venlo in totaal heeft. Dat is 28% van de gehele productie. VVV-Venlo heeft namelijk 42 doelpunten gescoord. Een direct aandeel in de goals van andere spelers kun je meten in assists en voorassists. Volgens het statistische model van Wyscout heeft Mlapa heeft 1 assist gegeven dit seizoen in de wedstrijd De Graafschap uit. Het aantal expected assists dat Mlapa zou moeten geven is 0,8. Volgens Opta heeft hij 2 assists gegeven. Het verschil zit hem in wat je ziet als een assists en wat als een reguliere voorzet.

Het seizoen heeft nog twee wedstrijden en daarin kan Mlapa zijn productie nog opvoeren. Hij heeft misschien niet de fijnste motoriek en het ziet er misschien niet zo lekker uit, maar zijn productie heeft een grote bijdrage geleverd aan het aanvallende aspect van deze ploeg.

 

23 Responses

 1. JOPIE

  Nog een leuk ander feitje om te benoemen: All time topscoorder Maurice Graef scoorde in competitieverband 117 goals in 268 wedstrijden, wat een gemiddelde van 0.43 is. Mlapa heeft een gemiddelde van 0.42.

 2. robbaan

  Gewoon doodzonde, dat deze kanjer moet vertrekken!
  Dit type spits had nog meer waarde kunnen hebben als hij veel meer van de flanken zou zijn bediend.
  Aangezien VVV veel te vaak de lange bal hanteerde vind ik zijn rendement perfect!
  Ik hoop dat Penny toch op de e.e.a. wijze behouden blijft!

 3. RuiverCity

  VVV moet proberen om een paar spelers te behouden. Rutten, Mlapa etc.

  Heerlijk toch dat de Koempels nog minimaal één jaar in de KKD mogen aanhobbelen……

  1. chretien

   Ze zullen wel financieel geholpen worden door gemeente en provincie, noem het maar cultureel erfgoed. Kijk naar Twente, al jaren failliet en nog gaat er gemeenschaps geld heen.

  2. expat

   Naja, liever met Roda, Fortuna en MVV in de eredivisie dan met andere clubs in de eredivisie. Het is erg sneu wat er in Kerkrade gebeurt, zeker voor een club met zoveel trouw publiek. Ik had ze graag ’terug’gezien. En dat ze vervolgens onder VVV eindigen uiteraard.

   1. Gerardus

    Ik zou trouw dan toch als relatief willen benoemen…
    Ik denk niet dat er afgelopen vrijdag 5000 mensen in dat stadion zaten.
    Hebben ze nog een seizoen zoals dit dan zullen ook zij doodleuk met 2500 man per wedstrijd aanwezig zijn in het stadion.

    Al zou het leuk zijn als ze natuurlijk allemaal in de Eredivisie zouden spelen.

 4. OooLGooO

  Ik denk niet dat dit ook in Kerkrade gaat gebeuren. Daar was het sporadisch de gemeente, maar met name de suikeroom die daar de financiële injecties deed. En dat is niet meer.
  Roda zullen we voorlopig niet meer gaan tegenkomen. Die gaan de komende jaren rechter rijtje spelen in de KKD. Van de ene kant leedvermaak dat je naar jaren mismanagement het nog steeds niet snapt daar… van de andere kant ook triest dat zo’n club daar zo langzaam naar de afgrond gaat…

  Ik vond de concurrentie onderling altijd wel wat hebben. Maar op moment is er geen sprake meer van concurrentie onder elkaar. Roda is gewoon de 3e club, bijna 4e club, van limburg waar geen enkele speler van VvV meer heen wil gaan. Tijden zijn ooit anders geweest..

 5. Koelie

  Sporadisch de gemeente. Ach maar 32 miljoen plus 17 miljoen, is 49 miljoen tot 2016. Dat bedrag is nog hoger met alle lagere huur en achtergestelde huur die Roda heeft gekregen.

  Maar in mei wordt bekend wat er met Korotaev gaat gebeuren en daar is alle op hoop nu op gevestigd.

  De situatie waarin ze nu zitten is volkomen verdiend. Jarenlang wanbeleid en dat met bakken oneerlijke staatssteun. Eigenlijk zijn gewoon failliet als er geen Messias of gemeente ze niet meer redt. De gemeente Kerkrade gaat ze vast weer redden anders kost dat de gemeente 60 miljoen en hebben ze een ongebruikt stadion. In dit geval zou dat consequenties hebben voor andere taken van de gemeente. Dat stond laatst in DDL.

  Volgend jaar kunnen clubs weer degraderen uit de KKD. Gerechtigheid?

  Bron:
  https://www.groene.nl/artikel/een-spits-van-belastinggeld en
  https://www.platform-investico.nl/artikel/creatief-met-staatssteun/

  1. marcel

   gemeente-geld kan op allerlei manieren doorgesluisd worden. Het stadion is eigendom van de gemeente kerkrade, maar de club mag de naam van het stadion ‘verkopen’.

   1. RuiverCity

    Lezen is voor altijd moeilijk geweest. Steijn is een goede om een team te smeden. Maar tactisch faalt hij nogal eens ja. De afgelopen twee wedstrijden grijpt hij eerder in en zie de resultaten…..

 6. mats

  Lijkt me best een redelijk gerucht aangezien Unnerstal naar PSV gaat en dat zeker niet gaat doen als derde keeper. Dus wellicht dat Stan iets van een ruil heeft kunnen regelen.
  Room lijkt me in principe een topkeeper voor VVV 🙂

 7. De Koel

  Na Unnerstall valt iedere keeper tegen. Maar VVV heeft altijd goede keepers weten aan te trekken. Maenpaa deed het ook prima en die was derde keeper bij AZ (meen ik me te herinneren) voordat hij naar VVV kwam.

Leave a Reply