Het verhaal van: Lee Cattermole

De afgelopen zomer was het bij VVV een komen en gaan van spelers. De komende weken stellen we onze nieuwelingen een voor een aan jullie voor.  We trappen af met de meest verrassende transfer: Lee Cattermole. De Engelse cultheld tekende in Venlo een contract voor 1 jaar. Cattermole, geboren op 21 maart 1988 in Stockton-on-Tees, heeft door de jaren heen een reputatie opgebouwd als keiharde middenvelder die veel kaarten pakt. Tot voor kort speelde hij nog voor 40.000 man, nu is hij in de Koel te bewonderen.

In 1998 trad Lee toe tot de academie van Middlesbrough, waar hij zijn hele jeugdcarrière doorbracht. In zeven jaar tijd wist Cattermole zich te ontwikkelen tot een bekwame en solide verdedigende middenvelder. In 2005 tekende hij een profcontract bij de club. In 2006 maakte hij zijn debuut in het eerste. Het duurde niet lang of hij was een vaste waarde. En op 18-jarige leeftijd was hij al aanvoerder van Middlesbrough, de jongste in de geschiedenis. Lee stond te boek als een groot talent. Uiteindelijk speelde hij 91 wedstrijden voor Middlesborough, waarin hij vier keer scoorde. Lee verdiende vervolgens een transfer naar Wigan Athletic, in 2008. Ook bij deze club was hij al snel zeker van een basisplaats. In het seizoen 2008-2009 kwam het tot 35 optredens in de hoofdmacht. Lee’s ster was rijzende. Er was veel interesse van andere Premier League-clubs. Uiteindelijk besloot Lee om met de traditieclub Sunderland in zee te gaan. Tien jaar speelde hij voor Sunderland. Het werd een periode met ups en downs. Zo hielp hij de club met het behalen van promotie naar de Premier League, maar degradeerde hij ook twee keer. In totaal kwam de verdedigende middenvelder tot ruim 270 wedstrijden op het hoogste niveau van Engeland, de Premier League. Hij kwam ook voor alle vertegenwoordigende elftallen van Engeland uit tot en met de O21.

Kaartenpakker
Lee werd in Engeland alom gewaardeerd als voetballer, maar hij had ook een wat minder aansprekende kant. In december 2008 kreeg hij een driejarig pubverbod in de gemeente Stockton. Hij werd toegevoegd aan de zwarte lijst van PubWatch van herrieschoppers na een arrestatie wegens wanorde tijdens een avondje uit in Yarm. Drie jaar later werd hij samen met zijn toenmalige teamgenoot Nicklas Bendtner gearresteerd op beschuldiging van het beschadigen van vijf auto’s op Stowell Street in Newcastle. Cattermole accepteerde een voorwaardelijke waarschuwing en betaalde meer dan £ 4.000 schadevergoeding. Ook in zijn carrièrre als voetballer ging hij regelmatig over de schreef. In de Premier League maakte hij in totaal 422 overtredingen en pakte hij 88 keer geel en 7 keer rood. In een interview met Fox Sports gaf hij onlangs echter aan dat hij hieraan gewerkt heeft en dat dit niet de Lee Cattermole van nu is. Toch pakte hij wel al na zijn eerste twaalf minuten voor VVV een gele prent, terecht of onterecht.

De kaarten zijn inherent aan zijn spel. We hebben Lee pas twee wedstrijden in actie gezien, maar je kunt nu al zien wat hij met het team doet. Hij moedigt zijn medespelers fanatiek aan. Typerend was hoe hij tijdens zijn eerste wedstrijd voor VVV tegen FC Utrecht na het rustsignaal zijn teamgenoten op weg naar de kleedkamer bemoedigende schouderklopjes gaf. En ook de risicovolle sliding waarmee hij kort voor tijd voorkwam dat VVV de winst alsnog uit handen zou glippen..

‘Netflix-held’
Lee Cattermole is ook te zien in de Netflix serie ‘Sunderland till I die’. Deze docuserie volgt de Engelse voetbalclub Sunderland in het seizoen 2017-18, waarin de spelers proberen terug te komen na hun degradatie uit de Premier League. Uiteraard speelt Cattermole ook een rol in deze serie. In de serie krijg je te zien hoe alles achter de schermen gaat, een echte aanrader.

1 Response

  1. jurgen

    Mooi verhaal, komend weekend mag hij aan de bak, Post er niet bij en ik mag aannemen dat hij de 90 min nu aankan. Van Doan hebben we gelukkig geen last, 3 punten, dan blijven we op schema liggen.

Leave a Reply