Het wonder van Brueren, het nieuwe elan, en het uur van de waarheid

VenlonarenVlak nadat mijn opa overleden was sprak ik in de St. Martinuskerk eens met Kapelaan Brueren. Ik vertelde hem dat mijn opa overleden was, en dat ik het jammer vond dat hij de promotie van VVV naar de eredivisie niet meer heeft mogen meemaken. Al jaren kwam die goede man bij VVV. Pas op het moment dat hij niet meer kon ging hij niet meer naar de Koel.
Brueren antwoordde mij: “Jongen, als jouw opa echt zo’n supporter was dan zal hij van boven er voor zorgen dat jij in elk geval nog de promotie mag meemaken”. Dat was het jaar dat VVV voor het eerst sinds lange tijd weer promoveerde naar de Eredivisie. Had Brueren dan toch gelijk?

En nu is Lei Brueren zelf overleden. Dat hij een nogal markante man was, met wellicht een iets té groot plezier in de lof die mensen hem toezwaaiden zal iedereen snel vergeten zijn. Wat mensen langer zal bijblijven is het feit dat hij de officiële spirituele adviseur van VVV-Venlo was. In die hoedanigheid was hij bijna elke wedstrijd te vinden in De Koel, en bij feestjes stond hij altijd op de achtergrond mee te genieten. Zo ook bij de promotie in 2007, en het kampioenschap in 2009.

Vlak nadat Brueren overleden was deelde Pastoor-Deken Spee mij mede dat “het nu allemaal wel goed zou komen met VVV”. En voorwaar: Na een indrukwekkende minuut stilte als eerbetoon aan Lei werd de wedstrijd afgetrapt tegen Feyenoord; een club die op de weg terug naar de top van de Eredivisie leek. Het waaide bij vlagen hard. Maar hoe meer ik oplette, hoe meer ik het idee kreeg dat de wind VVV steeds een handje leek te helpen. Een vlaag bij een hoge pass van Cabral? De bal kansloos over de zijlijn. Een dieptepass op Schaken? Wederom door de wind tot doeltrap gewaaid. De vrije trap van onze nieuwe speler Holla? De wind waait de bal bijna de goal in! En wanneer plotseling de zon doorbreekt in de 32ste minuut scoort VVV prompt twee goals! Zou het dan toch…?

Ik zal mij maar niet bezig gaan houden met een religieuze discussie. Het feit is wel dat VVV een terechte overwinning heeft geboekt tegen Feyenoord en dat we daar drie zeer belangrijke punten van meenemen. Zo kun je in één weekend niet alleen van de 18de naar de 16de plaats op de ranglijst stijgen, maar kun je ook de stemming om laten slaan. Al het gevloek en gescheld op de vermeende onkunde van de technische staf ten spijt hebben ze wel vier nieuwe spelers weten te halen die ik (voor zover ik dat kan beoordeling in één wedstrijd) alle vier van meerwaarde vind voor VVV. Ook de nieuwe trainer kan mij wel enigszins bekoren met zijn recht-voor-zijn-raap mentaliteit. Een beetje een type zoals Jan van Dijk vind ik hem. Ook heeft hij de spelers weer (zoals Marcel Meeuwis het zo mooi verwoordde) tot een team weten te smeden wat plezier heeft in het spelletje. Laten we hopen dat dit nieuwe elan zich kan doorzetten naar betere resultaten in de tweede seizoenshelft!

En laten we eerlijk zijn: die tweede seizoenshelft die kan al gemaakt of gebroken worden op basis van de komende twee uitduels: Eerst gaan we zondag op bezoek bij RKC in Waalwijk, en de week erop gaan we zaterdagavond naar het altijd bomvolle Stadion Woudestijn om daar de fantastische sfeer te proeven tegen de Rotterdamse trots Excelsior. Als uw sarcasme-radar in die tweede zinshelft op hol sloeg dan excuseer ik mij daarvoor. In elk geval: twee wedstrijden waar we resultaat moeten halen! Dat de supporters dit ook doorhebben blijkt wel uit berichten die ik lees op Venlonaren: Al rond de 200 kaartjes verkocht voor die wedstrijden! Als successupporter zal ik uiteraard ook mee gaan naar Waalwijk en Rotterdam. Met de bus deze keer, de motor is mij wat te koud.

Er is nog één supporter die ik wil uitnodigen om mee te gaan naar deze twee wedstrijden: Leo Brueren. Beste Lei, waar je ook bent, zou je alsjeblieft mee willen gaan en ervoor zorgen dat VVV de punten pakt die we nodig hebben? Dankjewel.

PS: Voor wie mijn wekelijkse geneuzel over VVV op deze site nog niet genoeg vind; ik nodig jullie uit om mij te volgen op Twitter, waar ik de meeste VVV-nieuwtjes die ik daar voorbij zie komen van commentaar voorzie. Dat kan via @ObiWanPotato. Volg ook het @Venlonaren1903 Twitter account.

Geschreven door Richard

Leave a Reply